a_sjm 14.07.07, 20:12 "Kod Leonarda da Vinci" - znają pewnie wszyscy. "Szyfr Jana Matejki" - warto poznać :) www.szyfrjanamatejki.pl Wejdzie do Empików za 2, góra 3 tygodnie. Zapraszam PS.: Proszę nie traktować tego postu jako spam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millefiori Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 14.07.07, 22:30 Bardzo miło, cieszę sie, gratuluje, tylko na litosierdzie, popraw bład, który korekta puściła w wytłuszczonym tytule! Brzmi on na stronie prezentacji książki ( www.szyfrjanamatejki.pl/book.php ) raczej intrygująco: "Syfr Jana Matejki". Millefiori Odpowiedz Link
a_sjm Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 15.07.07, 10:46 Poprawione! Dziękuję za korektę korekty :) Odpowiedz Link
a_sjm Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 15.07.07, 10:47 Nie. Jak reklamę też nie. Raczej jako informację o nowości. Sięgnie po nią i tak tylko ten, co lubi komedie... Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 15.07.07, 13:31 A nawet, gdyby było tu trochę autoreklamy, to co w tym złego? Ludzie, co z Wami? Dlaczego człowiek, który coś fajnego zrobił nie może się tym pochwalić i zareklamować swojego produktu? Zwłaszcza między swoimi, bo za takich uważam użytkowników tego forum, składającego się chyba w przeważającej części z ludzi "z branży".Debiutant nie ma co liczyć na reklamę swojej książki. Wydawnictwa nie są tu specjalnie wyrywne, a recenzenci też niechętnie zauważają nieznane nazwiska na rynku. Dlaczego więc autor nie może sam zapowiedzieć swojego dzieła? Przecież nie ma się czego wstydzić, a wręcz naprzciwpołożnie, powiedziałabym nawet. Zresztą i tak kupią tylko ci, którzy będą zainteresowani, ale przynajmniej dowiedzą się, że taka książka w ogóle się ukazała. Zasada "siedź w kącie, a znajdą cię" już dawno przestała być aktualna. Teraz będziesz siedział w kącie, to cię za jakiś czas z tego kąta wymiotą razem z innymi śmieciami. W Stanach każdy człowiek chwali się tym co umie, co zrobił i co mu się udało. Nawet na wyrost. A u nas jest to niemile widziane, bo nie lubimy inności. Jak się już ktoś pochwali, to zaraz dostaje po głowie, żeby się za bardzo nie wychylał. Jakież to jest nasze, polskie...Nie umiemy cieszyć się sukcesem innych, za to chętnie wsadzamy im szpilki i próbujemy obniżyć wagę takiego wydarzenia. Przykre to, naprawdę. Drogi a_sjmie, życzę Ci sukcesów i nie przejmuj się złośliwcami. Mnie zapowiedź Twojej książki zainteresowała i czekam na jej wydanie z niecierpliwością. Odpowiedz Link
a_sjm Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 15.07.07, 13:41 Droga Lucy :) Serdecznie dziękuję. Ja też czasami wstydzę się polskości. Przynajmniej niektórych jej przywar, które (NIESTETY) sobą reprezentuje. Podanie informacji o swojej książce - to "reklama". O czyjejś obcej - nie. Całkowity bezsens, co nie? Pozdrawiam wszystkich, którzy chcieliby już przeczytać MÓJ "Szyfr". Innych też pozdrawiam, bo szanuję ludzi - nawet, jeżeli nie wiedzą, że są zawistni. Acha! I WSZYSTKIM życzę sukcesu. Nie tylko pisarskiego! Odpowiedz Link
senseeko Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 20.07.07, 11:21 Z całym szacunkiem a_sjm, ale inną rzeczą jest "podanie informacji o swojej książce, tak jak robią to inny na tym forum w rodzaju "kochani - wydali mi ksiazke!" czy "wlasnie wyszla/wyjdzie moja ksiazka" itp - wedy zwykle wszyscy spiesza z gratulacjami. Ty natomiast wklejasz info o swoich ksiazkach pod roznymi nickami i nie jako autor tylko z informacja typu "wyglada ciekawie - zerknijcie" Nawet tu - z tekstu jki napisales nie wynilako czy piszesz o swojej ksiazce, czy reklamujesz produkt. Wiec nie krzycz na "wady narodowe" bo to sie robi nudne. Te nasze wady narodowe to taki "chlopiec do bicia dla tych, ktorzy nie lubia bic sie w SWOJE piersi." Nie lepiej stanac z otwarta przylbica? I tak internet daje Ci spora anonimowosc. Ale chwalenie sie ksiazka niestety czesciowa utrate tej anonimowosci implikuje. Life is brutal :) Odpowiedz Link
a_sjm Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 21.07.07, 15:24 Tu mnie lekko ruszyło! Ale tylko LEKKO, ponieważ: 1. wyjaśniam - nick "a_sjm" - oznacza "autor - szyfr jana matejki" - to dla średnio rozgarniętych 2. wyjaśniam (2) - "wklejasz info o swoich ksiazkach pod roznymi nickami" - a to ciekawe! Bo "Szyfr" jest moim debiutem, więc o jakich "książkach"??? I jakie są te "inne nicki"? Bo jakoś nie natrafiłem (z całym szacunkiem) na innego nicka, który reklamowałby moją książkę (chociaż z drugiej strony - szkoda, byłby większy szum :) ) 3. o "wadach narodowych" pisała lucyolejniczak, nie ja 4. mnie internet nie daje anonimowości, bo na stronie, omawiającej "Szyfr" (i pewnie w kilku innych miejscach) można się o mnie dowiedzieć co najmniej kilkunastu rzeczy. Ba! W przypadku "Szyfru" to ja nawet nie zabiegam o anonimowość :) Life is brutal, zwłaszcza, że opluć jest kogoś bardzo łatwo... Odpowiedz Link
senseeko Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 04.08.07, 20:40 Odpowiadam z opóźnieniem, jako że czas wakacyjno-rozjazdowy a_sjm napisał: > 2. wyjaśniam (2) - "wklejasz info o swoich ksiazkach pod roznymi nickami" - a t > o > ciekawe! Bo "Szyfr" jest moim debiutem, więc o jakich "książkach"??? I jakie są > te "inne nicki"? Bo jakoś nie natrafiłem (z całym szacunkiem) na innego nicka, > który reklamowałby moją książkę (chociaż z drugiej strony - szkoda, byłby > większy szum :) ) A to nie Twoje? Tu a-sjm, tam bea-sjf forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=55833378&v=2&s=0 a ktoś przedstawiający się jako "szkolnydetektyw" i odsyłający do tejże ksiązki w MyBooku to też inna osoba? Jeśli tak, to zwracam honor Odpowiedz Link
i2h2 Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 04.08.07, 23:27 senseeko napisała: > A to nie Twoje? Tu a-sjm, tam bea-sjf > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=55833378&v=2&s=0 > a ktoś przedstawiający się jako "szkolnydetektyw" i odsyłający do tejże ksiązki > w MyBooku to też inna osoba? > Jeśli tak, to zwracam honor Niee, bea_sjf to jednak nie on ;-D Ale honoru zwracać nie musisz - wystarczy przejrzeć, co pisał niejaki "szkolnydetektyw", "dr700411" oraz "kolega_kazika"... Odpowiedz Link
a_sjm Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 05.08.07, 09:51 Powiem raz, bo już ktoś tutaj poruszył tę kwestię: Nie obchodzą mnie "dzieciaki", które próbowały się podszyć pod moją osobę i wypisują jakieś bzdury (zwłaszcza, że "SD" to już zamknięta przeszłość). Kilkanaście tygodni temu dostałem również maila od IBBY, że z mojej skrzynki pocztowej wychodził spam w tej sprawie. Sprawdziłem i po naciskach z mojej strony oraz bogatej korespondencji z Panią Marią K., okazało się, że "afera" jakoś dziwnie rozeszła się po kościach. Podobno nikt - z osób, które dostawały "spam" - nie podjął tematu. (Dziwne? No tak - zarzuty bez pokrycia - jakie to teraz modne!) Jako człowiek, który trochę zna się na informatyce, doszedłem do tego, że mój poprzedni hostingodawca notował u siebie (kilkanaście razy - sic!) włamania i spam-ataki na serwer, który ma zlokalizowany... w Holandii!!! I dziwne jest, że po zmianie hostingodawcy, "moje" powyższe działania ustały. Prawda? Jakoś "przestałem rozsyłać spam" oraz być "szkolnymdetektywem", "dr700411", "bea-sjf" oraz "kolegą_kazika". Dwa pierwsze nicki, ktoś sprytnie próbował mi przypisać. Trzeci i czwarty - nie mam pojęcia skąd się wzięły. I nie zamierzam tego dochodzić. A do koleżanki i2h2 wysłałem (ze 3 może 4 miesiące temu) oficjalnego maila w sprawie współpracy między naszymi portalami. Ale jakoś nie miała czasu na niego odpisać. Cóż, jeżeli potrafi bezpodstawnie zarzucać mi działania, w których nie miałem udziału, to zapewne na resztę nie starcza już czasu. A szkoda. Odsyłam do IBBY - to raz. Nie życzę sobie bezpodstawnych pomówień - to dwa. Jeżeli nadal dostajecie "ode mnie" spam drogą mailową, to proszę o NATYCHMIASTOWY kontakt - to trzy. Raz, dwa i trzy - uważam temat za zamknięty. pzdr a_sjm PS.: A swoją drogą, to dziwne - nikt nie napisał do mnie choćby słowa mailem (a adresów na stronach wystawiłem z 10) - "przestań spamować", albo "jeżeli to ty reklamujesz SD na forum Gazety, to rób to inaczej". A może były takie hasła, ale otrzymywali je ci, którzy pisali przedmiotowe posty? I2H2 - ja również przejrzałem, co pisały osoby, podające się za ww. nicki. I od tego, włosy zaczęły mi rosnąć od nowa, chociaż w moim wieku to nieprzyzwoite :) Odpowiedz Link
cmokwyznanie Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 15.07.07, 13:47 Fajnie, że to ksiązka historyczna:) tak mało jest dobrych książek tego typu:) A zdanie.. zobacz co kryją w sobie obrazy matejki, co z nich wyczytano:) Przyznaj się inspiracją napisania tego Czegoś była książka kod da Vinczi, on też szukał czegoś w obrazie pt Ostatnia Wieczerza:) Gratuluje:) ksiązki Zadbaj, aby nabyły ją też biblioteki... bo jak widzę tyle badziejstw jest, a książek ciekaywych nie ma. Są tylko te na topie. Czasem przez byle kogo, ale z nazwiskiem w mediach pisane... Odpowiedz Link
jottka emm 15.07.07, 14:46 ja bym nie była taka wyrywna z przypisywaniem niechęci do spamu (i to dodatkowo utożsamianemu z autoreklamą) polskiemu, z definicji jakoby wrednemu charakterowi - argument szalenie wątpliwy merytorycznie, a w tej dyskusji to już w ogóle poza kwestią:) spam to niechciana (niepożądana, niezamawiana) informacja handlowa, często w hurtowych ilościach, i przed nią słusznie się bronią ludzie rozmaitych narodowości (pierwsi amerykanie wprowadzili tu restrykcje prawne, nie nasi rodacy) - kolega dokonał raczej autoreklamy, zważywszy na charakter forum, więc nie ma o co drzeć szat, o ile faktycznie jest tym, za kogo się podaje:) bo jeśli byłby wypustką marketingową jednego z wydawnictw i tą drogą usiłował zwiększyć sprzedaż, to byłby spamerem wg definicji netykiety. albo gdyby rozesłał to info bez zapytania o zgodę na prywatne maile, to byłby spamerem, niezależnie od tego, co by sobie wpisał w tytule wątku:) i tyle, a dorabianie do tego rzekomych cech narodowych ma siem nijak Odpowiedz Link
a_sjm Re: emm 15.07.07, 15:54 Kolega nie jest wypustką. Zwłaszcza, że książki nie ma jeszcze na rynku, więc o jakim wzroście sprzedaży mowa? A "spam" to informacja niechciana - i wcale nie musi być handlowa. Chyba przestanę pisywać na tym Forum, bo coraz więcej tu "życzliwych inaczej". (teraz czekam na posty "zabieraj zabawki i do domu" albo "Forum nie straci na Twojej nieobecności). Ludzie fajnie, że internet daje Wam anonimowość, ale pamiętajcie, że nie piszecie do maszyn... Odpowiedz Link
autumna Re: emm 15.07.07, 16:20 Ale weź sobie do serca to, co napisali na sąsiednim forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=55833378&v=2&s=0 Wpisywanie się w każdy wątek to nie jest dobry pomysł. Tudzież nadużywanie opcji programu pocztowego "wyślij do wszystkich z mojej książki adresowej". Odpowiedz Link
jottka Re: emm 15.07.07, 16:28 a_sjm napisał: > Kolega nie jest wypustką. cieszymy siem szalenie:) co do reszty - powściągnij nieco swą drażliwość, bo ja życzliwie pisałam, czym się różni spam od uprawianej przez ciebie autoreklamy. to, że nazwiesz ją informacją, nie zmienia tu wiele, ale akurat w chęci zwrócenia uwagi na swoją książkę nie widzę niczego zdrożnego i nic podobnego ci nie zarzucałam. natomiast właśnie dlatego, że internet daje ci anonimowość, ludzie nie są w stanie ocenić intencji wątkodawcy, a jakoś przesadnej agresji nie zauważyłam, wręcz przeciwnie, sądząc po wpisach w wątku:) Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: emm 15.07.07, 16:02 Moje narzekania na nasze narodowe ( wcale nie rzekome) cechy charakteru sprowokował belinks w swoim poście "zarzucając" autorowi reklamę. Jeśli chodzi o spam, to mam pewnie takie same negatywne odczucia jak wszyscy. Ale nie o spam tam chodziło, prawda? Odpowiedz Link
jottka Re: emm 15.07.07, 16:38 lucy, ale skąd założenie, że belinks zarzucał?:) on chyba usiłował właściwie nazwać działanie wątkodawcy, no bo zamieścił on własną reklamę, nie? nie bywam tu za często, ale wątki dumnie promujące własne dzieła zamieszczane są raczej przez bywalców, którzy najpierw tu sie dopytywali o przeróżne rzeczy, potem forum kibicowało kolejnym etapom twórczości czy produkcji, no i wreszcie wszyscy szaleją z powodu szczęśliwy finał. nikt nie zarzuca im ani spamu, ani też nadmiernej próżności, ani też nie ma im za złe sukcesu, a powinien to czynić zgodnie z twoją tezą o naszym spaczonym charakterze - raczej ogólna radość wtedy panuje, o ile mogłam zauważyć. a kolega bodaj zadebiutował tu swą reklamą, stąd mógł wzbudzić całkiem zrozumiałą niepewność co do swych zamiarów, pominąwszy fakt, że i tak nikt go nie potraktował brutalnie, co zdaje się sugerować i co starałam mu się w miarę sił powyżej wyjaśnić. i tak ostatecznie kwestię spamu bądź nie rozstrzygnie skajstop przez swą wysoką funkcję admina:) Odpowiedz Link
belinks Re: Hmm 15.07.07, 22:46 No to się muszę odezwać w końcu. Ale chyba przyjdzie mi przepisać wątek Jottki: a kolega bodaj zadebiutował tu swą reklamą, stąd mógł wzbudzić całkiem > zrozumiałą niepewność co do swych zamiarów, pominąwszy fakt, że i tak nikt go > nie potraktował brutalnie, co zdaje się sugerować i co starałam mu się w miarę > sił powyżej wyjaśnić. KOlega zbyt szybko próbował wymusić aplauz. Coż mogę być zawistnikiem itd. mogę dorzucić parę jeszcze epitetów od siebie na zapas. Lotto mi to. Ale trudno wymuszać od forumowiczów, zeby od razu padali na kolana, bo niewiadomo czy z autorem czy z wydawcą mają do czynienia. Odpowiedz Link
a_sjm ale konkretnie! 16.07.07, 10:07 Zainteresowała Was ta książka, czy nie? :) AUTOR PS.: czy to ważne, co to było? Odpowiedz Link
cmokwyznanie Re: ale konkretnie! 16.07.07, 10:36 Po wielomiesięcznych analizach źródeł historycznych, oraz setkach interpretacji obrazów Jana Matejki -- Mnie tak, zainteresowała:) Ale może ja się nie liczę, bo zawsze byłam maniaczką histy, wiedzą to, ci co byli ze mną w podst i lo:) I mam pytanie...Czy ja jako zwykły człowiek ( nie jestem histriykiem) będę mogła mieć dostęp do -Po wielomiesięcznych analizach źródeł historycznych- do źródeł historycznych, jeśli powiem, że muszę je przejzec, bo piszę książkę? Kiedyś pisałam referat o ruchu oporu w moim mieście:) Najpierw poszłam do nauczyciela histy mówię historyk to pewnie wie:P A on z zakłopotaniem: - a jaki tam ruch oporu, to było tylko pisanie po murach itp. Referat miał być na 20 stron, więc już wiedziałam, że muszę szukać dalej, gdzie indziej, aby dowiedzieć się więcej. przecież na 20 stronach nie będę pisała jedno i to samo, że malowali ściany... I znalazłam zrodła histroyczne, notatki, dostałam nawet rękopis pewnej staruszki, która była w ruchu oporu..:) natomiast zdaje sobie sprawę, że gdybym chciała coś napisać o innej postaci, ale bez dostepu do zrodeł nie ma sesnu, bo wyjdzie chała, wiec jak? Udostępnią mi? Zawsze miałam bakcyl detektywa, ale historycznego. Potem tak fajnie sie to przydało w zyciu:) Odpowiedz Link
a_sjm Re: ale konkretnie! 16.07.07, 11:03 :) Źródła historyczne, w tym przypadku, to obrazy Jana Matejki :) One są chyba ogólnie dostępne. Natomiast wszystko kryje się w "innej" INTERPRETACJI. Zapraszam do przeczytania "Szyfru" - tam można ją znaleźć. Odpowiedz Link
sapiencja a_sjm 16.07.07, 11:36 Dariusz Rekosz? Byłeś tu kiedyś, jeśli dobrze pamiętam, ze swoją książką, wydaną w MyBook, pod tytułem "Szkolny detektyw". Może napiszesz, dlaczego zdecydowałeś się zmienić wydawnictwo. Odpowiedz Link
a_sjm Re: a_sjm 16.07.07, 12:35 Więc jest tak: 1. "Szkolny detektyw" przestał być wydawany ponad rok temu. 2. "SD" zamienił się w serię "Mors, Pinky i..." wydawaną obecnie przez Naszą Księgarnię (www.mors-pinky.pl) 3. Obserwuję tutejsze fora nie od wczoraj i widziałem jak jakieś (chyba) dzieciaki, próbowały się podszywać pode mnie różnymi nickami. Nawet nie wchodziłem w dyskusję, bo mnie to nie bawi (za mało mam włosów na głowie). 4. A inne wydawnictwo? Cóż... Wydawnictwa, tak jak ludzie. Przychodzą i odchodzą, składają oferty i takie tam... - Samo życie. No i tyle. Odpowiedz Link
a_sjm Re: a_sjm 16.07.07, 15:07 Średnio mnie interesuje, kto. Nie dochodziłem, nie mam zamiaru dochodzić. "SD" to zamknięty rozdział - niech się bawią dalej. Odpowiedz Link
a_sjm fragment 14.08.07, 19:37 W nienachalny sposób, zapraszam Wszystkich (i tych życzliwych inaczej też), do zerknięcia na fragment "Szyfru" zamieszczony w Czytelni Onetu: czytelnia.onet.pl/0,25378,0,1,nowosci.html Pozdrawiam Odpowiedz Link
emae Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 02.10.07, 11:21 Hej!!! To Ty łaziłeś po Empiku w stroju krzyżaka? LOL :)))))) Odpowiedz Link
a_sjm Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 03.10.07, 08:34 Oczywiście, że łaziłem! I było całkiem fajnie :) A zdjęcia z tego na stronie WWW. Pozdrawiam Odpowiedz Link
emae Re: bez spamu - ZAPRASZAM! 03.10.07, 09:37 Widziałam Cię :) Swoją drogą,niezła reklama. Zapada w pamięć, a przecież o to chodzi. Odpowiedz Link