Dodaj do ulubionych

Agent wydawniczy

13.02.09, 15:54
Witam!
Czy ktoś się orientuje, czy w Polsce działają jakieś sensowne agencje
wydawnicze? Nie mam na myśli wydawnictwa jako takiego, ale raczej osoby,
której zleca się znalezienie wydawcy i zajęcie się promocją autora. Interesuje
mnie branża popularnonaukowa (wiem, że jak na razie nie ma zbyt wielu
krajowych autorów) a agent - ktoś w stylu Johna Brockamna;)
Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • skajstop Re: Agent wydawniczy 13.02.09, 16:01
      Oj, jeśli marzy ci się ktoś taki jak pan od "Trzeciej kultury", to ja nie widzę
      szans na razie...
      Rynek popularnonaukowy jest bardzo płytki na razie.
      • diaper1 Re: Agent wydawniczy 13.02.09, 16:08
        Wiem, że płytki, ale coś tam się dzieje, chociaż jak na razie to właśnie
        tłumaczenia autorów od pana od Trzeciej Kultury:) Wiem, że Brockman to nie ta
        skala co nasze podwórko, ale jakiś jego odpowiednik mówiący po polsku by się
        przydał:)
        Wiem, ze bedzie ciężko, bo wcześniej się trochę rozglądałem. Kogoś "od
        literatury pięknej" jeszcze da się znaleźć.
        • jacek1f w poniedzialek przesle ze 2-3 namiary. n/t 13.02.09, 17:22
          • diaper1 Re: w poniedzialek przesle ze 2-3 namiary. n/t 13.02.09, 17:24
            Wielkie dzięki! Będę czekał!
            • jacek1f wysłałem na maila, pozdro. n/t 16.02.09, 14:24
              • diaper1 Re: wysłałem na maila, pozdro. n/t 16.02.09, 15:12
                Wielkie dzięki!
                • kadziu34 Re: wysłałem na maila, pozdro. n/t 10.09.14, 19:29
                  tworzymy książki dla dzieci. Potrzebujemy agenta wydawniczego/ literackiego czy nie wiem jak to się to nazywa w naszej polszcze. Proszę o namiar. Mamy ustawioną juz ksiażkę i chodzi o prawa autorskie.
                  PLease !!!!!
          • kadorafal Re: w poniedzialek przesle ze 2-3 namiary. n/t 25.04.13, 08:22
            Też potrzebuję agenta. Robię książki dla dzieci.
            Jeżeli można prosiłbym o kontakt
            • zielonamysz Re: w poniedzialek przesle ze 2-3 namiary. n/t 28.04.13, 11:39
              Dziękuję Pisam.
              Nota bene bierzemy 15 % :) Co tez powala no i pozwala poszalec.
              • pisam Agenci 28.04.13, 15:27
                Nie ma za co, tym bardziej, że pisałem to cztery lata temu, gdy was jeszcze nie było w branży... A tak aby dorzucić trochę dziegciu - wy zajmujecie się pojedynczymi książkami i to poszukując dla nich wydawcy w kraju, klasyczny agent reprezentuje Autora całościowo i stara się aby go zaprezentować także poza granicami naszego kraju, bo szczerze mówiąc tam są pieniądze. Dlatego warto by było abyście pojawili się na Targach w Warszawie i spotkali się z agentami z innych krajów ;-) aby nawiązać kontakt. Nie byłoby głupie aby przygotować dla nich jakąś płytkę z waszą ofertą, to wcale tak dużo nie kosztuje a może się przydać ;-)
                Jakby co będę na targach w sobotę, między 16 - 18 mam być na stoisku motyleksiazkowe... Może się spotkamy?
                • immanuela Re: Agenci 28.04.13, 23:00
                  Koniecznie się spotkajcie i ruszcie z ekspansją polskiej literatury na wschód albo jeszcze lepiej na zachód ;-)
                  Ja się z Panią Zieloną spotykam tylko na Targach w Krakowie, niestety.
                  • pisam Re: Agenci 28.04.13, 23:07
                    W maju zaczynam walczyć na Amazonie z pierwszą częścią przygód szer. Leńczyka w Iraku po angielsku. I trzymaj kciuki aby się wszystko udało...
                    • immanuela Re: Agenci 28.04.13, 23:13
                      Trzymam, naprawdę trzymam, z całego serca :-)
                      A będziesz zdawał relacje?
                      • pisam Re: Agenci 29.04.13, 08:36
                        Jak będę się miał czym pochwalić, to zawsze ;-) Podobno ruszamy 3 Maja...
                        • immanuela Re: Agenci 29.04.13, 10:31
                          czyli w piątek!
                          • zielonamysz Re: Agenci 01.05.13, 09:21
                            Jestem na wszystkich targach:) Teraz dzial tlumaczen w moje agencji obejmie Amerykanin po edytorstwie. Ruszy za dwa tygodnie- zobaczymy co ugra.
                            • pisam Re: Agenci 01.05.13, 12:33
                              To gdzie cię można znaleźć na Targach w Warszawie? Jakieś stoisko albo miejsce... Ja będę w sobotę między godzinami 16- 18 na stoisku motyleksiazkowe.pl Stoisko 87/D8
                              • zielonamysz Re: Agenci 02.05.13, 13:59
                                Będę się przemeiszcząć:) Na stronie agencji jest komorka. Zadzwon:)
    • pisam Re: Agent wydawniczy 19.02.09, 09:43
      Diaper, nie chcę Cię sprowadzać na ziemię, ale w Polsce nie ma żadnego
      "porządnego agenta literackiego", są tylko osoby które tak siebie nazywają aby
      podnieść swój prestiż, ale nie mają żadnego pojęcia o tym co powinni robić.
      Zresztą, na Zachodzie też jest ich niewielu - ale chociaż jest kilku. A jeśli
      chodzi o branżę popularną naukową, to już całkowita pustynia. Z drugiej strony
      sam pomyśl, agent otrzymuje 10% honorarium autora, skoro nakłady w kraju to
      około 3 tys, autor otrzymuje z tego 8% czyli jakieś ( od 3 do 7 tys. w ciągu
      roku) to jaki agent ma przychód? A gdzie jego koszty? Podtrzymywanie znajomości
      w redakcjach, kawki i wódeczka na spotkaniach, itd... To zaczyna być opłacalne
      jak wiadomo, że autor ma sprzedane pięć książek zanim je jeszcze napisze.
      Sorry, że sprowadzam wszystkich na ziemię.
      • troppo_bella Re: Agent wydawniczy 28.04.13, 12:52
        Pisam, główne dochody pisarza w Polsce to nie tylko zaliczki i tantiemy, ale przede wszystkim spotkania autorskie. Dobra agencja literacka zarabia dużo na organizacji spotkań. A jeśli jeszcze sprzeda czyjąć książkę za granicę, ma jeszcze lepiej.
        • pisam Re: Agent wydawniczy 28.04.13, 15:28
          Wiem o tym, ale ja wolę pisać książki niż rozjeżdżać się po kraju i odpowiadać na te same pytania. Zapomniałeś dodać, że prawdziwy agent dba oby o jego Autorze cały czas się mówiło w mediach...
          • zielonamysz Re: Agent wydawniczy 28.04.13, 16:07
            Zeby sprzedać książke za granice trzeba mieć dobre tłumaczenia. I tu jest sciana. Agent nie sfinansuje bo z czego, autor nie ma kasy, ale by chcial. A ci na Zachodzie sie boja.Bo tam tez kryzys. Co nie znaczy, ze nie probujemy. A co do reklamy - to robimy co mozemy. Ale na pewno mozemy mniej niz wydawcy, którzy tez nie mogą dużo.

O! tu ciekawy tekst notatkicoolturalne.blogspot.com/2013/04/czytanie-pod-chmurka-caa-polska-czyta.html
            • pisam Re: Agent wydawniczy 28.04.13, 16:53
              Wiem, że jest problem, ale ... odpukać... jakoś sobie radzę. Oznacza to dokładnie to, że współpracuję z tłumaczami którzy wierzą w moje książki i zgadzają się na zapłatę dopiero wtedy gdy tłumaczenie zostanie "sprzedane". Jest to sposób podobny do systemu "Agenta". Na dzień dzisiejszy mam przetłumaczony pierwszy tom na j.francuski, oraz zaczynamy z językiem angielskim.
              Wracając do sedna, onegdaj próbowałem namówić Instytut Książki w Krakowie, do wydania płyty z tłumaczonymi fragmentami książek polskich Autorów - skoro część autorów dysponuje takimi tłumaczeniami, oraz faktu, że oficjalnie IK nadzoruje program "Translation" i przy okazji rożnych Targów na które pracownicy z lubością jeżdżą, mogliby je rozdawać wszelkim zainteresowanym. Oczywiście, nikt z IK nie uważał za stosowne i sensowne aby mi nawet odpisać w stylu ; "wiemy i robimy co możemy". W związku z powyższym należy liczyć wyłącznie na siebie, albo jakoś się zgadać aby walczyć o to razem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka