Dodaj do ulubionych

SkUtKi UbOcZnE DiAnE

26.06.07, 10:39
hej,
od paru dni biore diane, i dzisiaj po miesiaczce jakies 4-5 dni dostalam jakis
plamien, do tego pierwsz raz w zyciu mam zapalenie pecherza, ktorego dostalam
jakies 2-3 dni po zarzyciu pierwszej tabletki. dzisiaj jakby od nowa zaczelo
sie. czy ktoras z Was miala cos podobnego po dianie. moze zapalenie pecherza
jest z innego powodu a ja te 2 sprawy lacze??
Obserwuj wątek
    • gonia45 Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 28.06.07, 10:02
      Witam,
      szczerzę radzę ponownie rozważyć kwestię przyjmowania tabletek diane 35. Czy są
      konieczne /przeciez nie wyleczą hirsutyzmu/. Ja brałam Diane i mam do dziś
      kłopoty zdrowotne. Podczas przyjmowania tych tabletek uwidoczniły sie u mnie
      kłopoty krążeniowe i nieodwracalne zmiany w układzie równowagi. Pierwsze
      niepokojące objawy pojawiły sie u mnie już przy pierwszym opakowaniu i
      narastały. Zapalenie pęcherze ze skutkiem przyjomowania diane moze powiązać
      lekarz, choć nie wszystkim bym ufała, ja jestem sceptyczką jeśli chodzi i
      dianę. pozdr.
      • crossi Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 28.06.07, 12:47
        dzieki za odpowiedz. ja sie lecze u pani endokrynolog, ktora jest dosyc
        negatywnie nastawiona do diane, wiec kiedy uslyszalam ze wlasnie mi ja zaleca
        (zastanawiala sie i analizowala moje wynikki badan bardzo dlugo zanim wyrzekla
        te slowa: DIANE 35:)), pomyslalam sobie ze to naprawde przemyslana decyzja i ze
        chyba jedyna..;/
        pani doktor powiedziala ze chociaz na pol roku, wiec pewnie po pol roku mi zmeni
        na cos innego.........?

jednak ze niepokoi mnie ten pecherz, dam mu jeszcze szanse na poprawe jakies 2
        dni jak nie to zadzwonie do niej po jakies konsultacje..
        • gonia45 Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 29.06.07, 12:33
          Nie chcę Cię niepotrzebnie straszyć, nie znam Twojego stanu zdrowia, wyników
          badan... Mogę mówić tylko o swoim przypadku. Ja miałam 16 lat jak ginekolog
          przepisała mi diane z powodu trądzika, bez żadnych badań! Dodam, że nie miałam,
          żednych kłopotów z miesiączką. Trądzik podczas brania tabletek przeszedł
          (brałam pół roku), ale potem wracał. A co naważniejsze to po odłożeniu tych
          tabletek zauważyłam u siebie pojawiające sie owłosienie w nietypowych
          miejscach, potem się dowiedziałąm, że to hirsutyzm. Nie wiem, jaki jest sens
          przyjmowania Diane, skoro poprawa jest tylko podczas zażywania, ojbawy wracają
          po zakończeniu kuracji. A moim zdaniem jest to lek niebezpieczny.Przedstawiciel
          firmy schering powiadommił mnie, że hirsytuzm może nasilać się po przerwaniu
          leczenia, tylko dlaczego takiej informacji nie ma na ulotce. Moze gdybym tych
          tabletek nigdy nie brała, nie miałabym kłopotów z owłosieniem.pozdrawiam
          • zanilk Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 29.06.07, 17:52
            Ekhm... nie wiem czy sobie zdajecie sprawę, że wspomniany problem, iż po
            odstawieniu tego leku może wystąpić problem z włoskami to wcale nie domena
            rzeczonej diane35, ale praktycznie każdego leku-mówimy o zaburzeniach
            hormonalnych, których nie da się unormować bez leku. Więc ten problem to nie
            problem jedynie diane35, tylko problem hormonów. Co zaś tyczy się skutków
            ubocznych-mają je każde leki, tyle tylko że należy utrafić na ten właściwy, by
            organizm dobrze go przyjął (i nie reagował skutkami ubocznymi) i by ten lek
            odpowiadał danemu zaburzeniu (w przypadku, gdy nie ma żadnych zaburzeń raczej
            nie stosuje się hormonów, by nie zaszkodzić-gdy występuje norma hormonów i
            dokładamy ich więcej w postaci tabletki to może to spowodować wzrost danego
            hormonu-najczęściej wówczas poleca się kosmetyczkę, lasery, epilar itp., a
            dopiero potem ewentualnie rozważa się hormony).
            -------
            Nie polemizuj z idiotą-najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem-pobije
            doświadczeniem.
    • s_biela Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 30.09.07, 19:02
      A dlaczego właściwie Diane?? że tak spytam co ona takiego w sobie ma
      w przeciwieństwie do innych antyków, że ją się stosuje przy
      Hisurtyzmie??

Wiecie mi się wydaje, że łykanie tego typu tabletek to trochę jak
      dolewanie liwy do ognia, bo nie dość, że objawy mogą się nasilić, to
      preparat działa tylko w czasie jego stosowania, a nie da się
      przecież brać tego całe życie, ze zwględu na potworne skutki
      uboczne, ni mówiąc już o potężnym obciążeniu wątroby...

ale czy jest jakiś inny sposób leczenia w takim razie??
      • zanilk Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 30.09.07, 19:13
        Nie tylko Diane jest środkiem antykoncepcyjnym przepisywanym w przypadku
        hirsutyzm. Czasem są też kompilacje różnych leków. Od czego to zależy? Od
        zaburzeń hormonalnych i ich braku. Jeśli dana osoba ma zaburzenie hormonalne to
        jest to wskazane (nawet bardzo), by zaczęła leczenie i normowała w miarę
        możliwości stan swoich hormonów.
        Gdy jednak teoretycznie nie ma wskazań ku leczeniu pełnemu (nie tylko
        antykonceptami), czyli gdy zaburzenia nie występują to istnieje możliwość
        przepisania np. Diane czy innych antykonceptów, przy których istnieje szansa na
        złagodzenie hirsutyzmu.
        Nawet u zdrowych kobiet istnieje ryzyko, że po przyjmowaniu tabletek
        antykoncepcyjnych, które bądź co bądź ingerują w gospodarkę hormonalną, na to że
        pojawi się niechciane owłosienie (tak, jak w okresach szaleństwa
        hormonów-dojrzewaniu, menopauzie czy ciąży).
        Czy jest inny sposób leczenia? Zaburzeń hormonalnych właściwie nie. Samego
        nadmiernego owłosienia, które nie jest wynikiem takowych-owszem, ale raczej nie
        sposób na leczenie, ale doraźne pozbywanie się problemu, tzn. depilacja.
        -------
        Prawdę zwykło się mówić w gniewie. (Gogol)
        Dlatego mnie nie prowokuj.
      • turzyca Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 07.02.08, 00:17
        dziendobry, ja tylko przechodze, ale akurat pare slow na temat diany moge
        powiedziec.
        Diana to nie jest pigulka antykoncepcyjna. Jest lekiem o ubocznym dzialaniu
        antykoncepcyjnym - po prostu jej skladnik aktywny jest bardzo szkodliwy dla
        ciazy, wiec laczy sie go ze skladnikiem antykoncepcyjnym. I to wlasnie ten
        skladnik rozni diane od innych antykow i dlatego stosuje sie ja leczniczo w
        roznych schorzeniach.
        Tu jest zestawienie roznych pigulek i widac roznice w skladzie:
        forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=1253
        Co do skutkow ubocznych - nie powinno sie diany brac zbyt dlugo, bo dosc
        powaznie obciaza organizm. Ale bardzo czesto wystarczy ja po pierwszym okresie
        stosowania zastapic innymi lekami, zeby utrzymac pozadany efekt. Albo stosowac
        cyklicznie, wymiennie z czyms innym.
    • gosia82300 Re: SkUtKi UbOcZnE DiAnE 01.10.07, 18:50
      hej, brałam Diane i na poczatku wszystko było ok, zmalał mi
      hirsutyzm, włosy przestały sie przetłuszczać i cera sie poprawiła.
      Ale podejrzewam, ze to przez Diane nabawiłam sie kamieni w woreczku
      żółciowym.Lekarka powiedziała mi,ze jesli ona ma wybierać miedzy
      Diane a Yasmin - to woli,żebym brała Yasmin. Fakt, ze włosy wróciły
      ( np. zaczeły odrastać na plecach),ale różnice nie sa az tak
      wielkie. Więc wolę zapłacić więcej niż czekać na nastepne problemy
      zdrowotne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka