Dodaj do ulubionych

leki działające androgennie

16.06.03, 18:04
Witam was wszystkie!!!!!
Zadałam pytanie na ZDROWIU o ergolaktynę (bromergon), ale może tutaj będę
mogła się czegoś dowiedzieć. Nie wiem czy ten lek może mieć działanie
androgenne, czy raczej zapobiega takim zaburzeniom hormonalnym?
A w ogóle czy znacie jakieś leki, albo może jest w internecie jakaś lista
leków, które mogą działać androgennie? Kiedyś gdzieś czytałam, że mogą tak
działać starsze leki antydepresyjne. Ale czy są inne, poza lekami
hormonalnymi?
Wiem na co przepisywana jest ergolaktyna, chodzi mi o skutki uboczne jej
stosowania (oprócz mdłości i innych takich sensacji).
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. :-)
Obserwuj wątek
    • kaladia Re: leki działające androgennie 16.06.03, 19:14
      Na pewno Encorton działa androgennie. Stosuje się go między innymi w chorobach
      nerek (wysoki białkomocz). Mojemu bratu po tym leku zarosła cała klata, gęsto
      obrosły mu ręcy i pojawiły się nawet włosy na plecach.
      Ja właśnie choruję na nerki i też mam białkomocz. Leczę się homeopatycznie.
      Życzcie mi powodzenia, żeby te leki podziałały, bo Encortonu w życiu nie
      zażyję. Nie wyobrażam sobie co by się ze mnie zrobiło.
      A tymi lekami antydepresyjnymi to mnie zaskoczyłaś. Mam nadzieję, że nie działa
      tak Fluoksetyna i Cloranxen. Bo je czasem zażywam.
      • mandy Re: leki działające androgennie 16.06.03, 19:26
        Hej,

pierwszy raz slysze zeby encorton dzialal androgennie.
        jest to steryd na bazie hydrokortyzonu,, ktory to lek podaje sie nie tylkow
        roznych chorobach stawow itp immunologicznych, ale tez jesli nie wiesz w
        chorobach nadnerczy powodujacych hirsutyzm i wirylizacjie, ma on bowiem przez
        podwyzszenie kortyzolu we krwi obnizyc poziom sprzezonego z nim ACTH -
        odpowiadajacego za nadmierna produkcje androgenow nadnerczowych.
        • kaladia Re: leki działające androgennie 16.06.03, 19:52
          Encorton naprawdę tak działa. Po pierwsze dowodem jest mój brat. Oprócz
          nadmiernego owłosienia ma też krosty na czole.
          Po drugie, przeczytałam taką informację o tym leku w internecie. Oprócz tego
          ten lek ma wiele bardzo poważnych skutków ubocznych, że aż współczuję mojemu
          bratu i dziwię się, że medycyna jest tak mało postępowa. Leczy jedno, niszczy
          za to kilka innych narządów.
          • mandy Re: leki działające androgennie 18.06.03, 15:50
            hej,

Krosty ma, bo jets to tradzik po sterydowy, a encorton co tu gadac jest
            wiodacym sterydem.
      • koteck Re: leki działające androgennie 16.06.03, 19:41
        Z tymi lekami antydepresyjnymi to na 100% nie wiem. W zeszłym roku gdy je
        brałam (jednym z nich był bioxetin(?) ) trochę na forum czytałam o nim. Na
        ZDROWIU p. doktor odpowiadając komuś, nie wiem czy akurat na ten temat,
        napisała, że takie leki mogą działać androgennie, ale możliwe, że leki
        wymienione przez Ciebie (Bioxetin to to samo) są nowej generacji i takich
        skutków ubocznych nie mają. Chociaż zastanawiam się, bo ja brałam Bioxetin
        chyba 3 miesiące (2 razy dziennie + inny lek, ale nie pamiętam jaki) i z końcem
        stosowania zaczęły mi się robić na plecach okropne krosty, bolące itp, i z
        którymi bardzo ciężko było się rozstać, niestety.
        Szkoda, że teraz nie mogę znaleźć tego wątku, może jest już wywalony.
        I jeszcze jedno: Mogą powodować , ale nie muszą, tylko jeśli ktoś ma do tego
        skłonności to chyba raczej mogą powodować niż nie muszą. :-( Dlatego chciałabym
        wiedzieć jak z tą ergolaktyną.
        Dzięki za odp. PA.
        • kaladia Re: leki działające androgennie 16.06.03, 19:55
          Koteck, nie strasz!!! Właśnie dlatego napisałam "Fluoksetyna" bo jak ktoś się
          zna, to wie że wiele leków antydepresyjnych o różnych nazwach zawiera właśnie
          fluoksetynę. Zażywam też czasami Cloranxen, który zawiera clorazepam. Muszę
          dowiedzieć się więcej na ten temat, bo nie chcę sobie jeszcze bardziej
          zaszkodzić.
          • koteck Re: leki działające androgennie 16.06.03, 20:31
            Ja spróbuję poszukać tego wątku, tam było m.in. pytanie o to czy leki
            antydepresyjne moga powodować podobne objawy do ciąży: bolesność piersi, ale
            więcej nie pamiętam. Poszukam. Na moje pytanie o ergolaktynę nie ma odpowiedzi
            na zdrowiu, może źle zatytułowałam wątek. Chociaż logicznie myśląc nie powinna
            działać androgennie bo zapisywana jest nie tylko na wysoką prolaktynę ale i na
            pco, więc? Ale chciałabym, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości.
    • kaladia Re: leki działające androgennie 25.06.03, 18:11
      A czy melatonina działa androgennie? Teraz to już boję się wszystkiego. Proszę
      o odpowiedź, jeśli ktoś wie.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka