iza2306 20.05.05, 12:48 czy ktoś z Was podaje koniom? kiedy i w jakich ilościach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza2306 Re: magnez 24.05.05, 12:24 no, widzę, że nie a w paszy Sukces jest magnez i pewnie tyle wystarczy Odpowiedz Link
skupionyedi Re: magnez 24.05.05, 15:24 iza2306 napisała: > no, widzę, że nie > a w paszy Sukces jest magnez i pewnie tyle wystarczy Cze, Niedobór magnezu może spowodować problemy z układem nerwowym. Najcześciej problem z niedoborem magnezu dotyczy koni żywionych głównie zielonką - bo pogarsza się wtedy przyswajanie tego pierwiastka. Odpowiedz Link
skupionyedi Re: magnez 24.05.05, 15:26 iza2306 napisała: > czy ktoś z Was podaje koniom? kiedy i w jakich ilościach? Dzienne zapotrzebowanie to 5-19 g na każde 100 kg masy konia. Sądzę, że jeśli koń jest karmiony tradycyjnie - owies + siano, nie ma potrzeby dodawać extra magnezu. Odpowiedz Link
iza2306 Re: magnez 25.05.05, 08:03 hm.. wydawało mi się, że magnez jest na zakwasy miedzy innymi. jak ja mam zakwasy, to zjem magznezu w tabletku i jest mi lepiej. mój koń ma czasem zakwasy. jestem również karmiona owsem. Odpowiedz Link
skupionyedi Re: magnez 25.05.05, 12:34 iza2306 napisała: > hm.. wydawało mi się, że magnez jest na zakwasy miedzy innymi. jak ja mam > zakwasy, to zjem magznezu w tabletku i jest mi lepiej. mój koń ma czasem > zakwasy. > jestem również karmiona owsem. > Nie słyszałem o takim wykorzystaniu magnzezu (u koni przynajmniej). Jeśli chodzi o zakwasy u koni, lepiej jest temu zapobiegać - poprzez regularne jazdy, oraz powolne wdrażanie po przerwie w jazdach/treningach. Odpowiedz Link