Dodaj do ulubionych

Dziwny problem

01.11.11, 14:38
Od pewnego czasu mam dziwny problem. Mianowicie łzy powodują u mnie bardzo nieprzyjemne szczypanie oczu. Przy paru pierwszych, takich przypadkach myślałam, że może po prostu wpadł mi do oka włos pokryty pianką utrwalającą, bądź rozmazał się jakiś kosmetyk ale zauważyłam, że zdarza się to również wtedy, gdy nie ma takiej możliwości i zawsze, kiedy z jakiegoś powodu(płacz, ziewanie) lecą mi z oczu łzy. Zmycie ich zimną wodą lub wysuszenie chusteczką pomaga. Dawniej tak nie miałam.
Czym to może być spowodowane? Czy to groźne?
Obserwuj wątek
    • arleta.waszczykowska Re: Dziwny problem 02.11.11, 10:05
      Witam,
      objawy jakie Pani podaje mogą wskazywać na stan zapalny na powierzchni gałki ocznej. Jego przyczyną może być między innymi alergiczne, wirusowe, bakteryjne lub grzybicze zapalenie spojówek, zespół suchego oka, jaskra, zapalenie tęczówki i wiele innych. Polecam konsultację w gabinecie okulistycznym.
      Pozdrawiam.
      • amandina Re: Dziwny problem 02.11.11, 17:20
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.
        Chciałabym jeszcze zapytać, na czym polega zespół suchego oka?
        • arleta.waszczykowska Re: Dziwny problem 03.11.11, 22:41
          Zespół suchego oka jest wieloczynnikową chorobą powierzchni gałki ocznej i filmu łzowego, która powoduje objawy dyskomfortu (pieczenia, kłucia, szczypania, łzawienia), zaburzenia widzenia a w zaawansowanych przypadkach niesie ryzyko uszkodzenia powierzchni oka. W zależności od stopnia zaawansowania choroby objawy mogą występować stale lub okresowo. Zespół suchego oka może towarzyszyć chorobom układowym lub może być powikłaniem stosowanych leków ( antykoncepcyjnych, przeciwdepresyjnych, nadciśnieniowych i innych). Choroba najczęściej dotyczy kobiet w okresie menopauzy ale często też dotyka młodych ludzi przewlekle pracujących przy komputerze.
          Pozdrawiam.
          • amandina Re: Dziwny problem 04.11.11, 07:42
            Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka