Gość: andzia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:18 Czy soczewki korygują zeza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 14:37 tak ,soczewki powinny dac taki sam efekt jak okulary, jeśli to ni są oczywiście szkła pryzmatyczne oraz czy okulary nie są przyciemniane w celu zamaskowania zeza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Zez a soczewki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 14:55 no nie sa , ale okulary mam z cylindryczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 23:10 istnieją również soczewki kontaktowe cylindryczne. Pozostaje jeszcze kwestia mocy okularów czyli sfery i cylindra - czy są produkowane soczewki na taką wadę wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz.eksperta Re: Zez a soczewki 12.12.08, 23:47 Soczewki kontaktowe korygują wady wzroku, zez jest błędnym ustawieniem gałek ocznych lub jednej. Nie jest przeciwwskazaniem do założenia soczewek Sławomir Bis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta20 Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 08:15 Czy jeśli moja wada wzroku jest mała , konkretnie nosze szkła +1 do pracy na komputerze , czytania, przy sztucznym świetle itp.,ale jednak czuje ze nie dokonca jest z moimi oczami w porządku, jedno oko czasami "ucieka" do środka, czy w takiej sytuacji istnieje możliwość noszenia soczewek? czy są produkowane soczewki do korekcji tak małej, a jednak widocznej wady wzroku? bardzo proszę o odpowiedz! z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:59 oczywiście że są. Ale żeby dobrac soczewki nalezy udac się do okulisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta20 Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 10:20 dziękuje bardzo za odpowiedz, tylko pozostaje mi wątpliwość czy soczewka skoryguje taką wadę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:21 soczewki są po to by korygowac wady wzroku, ja osobiście noszę +1.00 także wszystko jest ok. też tak mam że przy czytaniu obraz mi się rozdwaja lub gdy patrzę a monitor komputera ale to przez to,, że mimoo tego iż mam 18 lat powinienem miec jakąs dodatkową korekcję do bliży. Ile ma pani lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta20 Re: Zez a soczewki IP: *.eranet.pl 19.01.09, 18:58 ja mam 20 lat, w tym momencie tez nosze +1 tylko ze okulary do komp., czytania itp. Mam taką wątpliwość bo gdzies slyszalam ze soczewki nie koryguja zeza, tzn. ze mimo ich noszenia widac jak oko "ucieka", no a właśnie o to mi chodzi zeby tej okropnej wady nie bylo widac tylko nie wiem czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
olulu Re: Zez a soczewki 19.01.09, 23:01 to zależy co jest przyczyną zeza. Jeżeli zez wynika z wady wzroku i odpowiednia moc szkieł powoduje prawidłowe ustawienie oczu to soczewki będą działać tak samo jak okulary. Ale jeżeli zez nie wynika z wady wzroku ale z jakiejś innej przyczyny to soczewki nie zmienią ustawienia oczu, ponieważ są potrzebne pryzmaty a soczewki kontaktowe nie mają mocy pryzmatycznych. Jedynie szkła okularowe można zamówić z mocą pryzmatyczną. Odpowiedz Link Zgłoś