Dodaj do ulubionych

Zez a soczewki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:18
Czy soczewki korygują zeza?
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 14:37
      tak ,soczewki powinny dac taki sam efekt jak okulary, jeśli to ni są oczywiście szkła pryzmatyczne oraz czy okulary nie są przyciemniane w celu zamaskowania zeza.
      • Gość: andzia Re: Zez a soczewki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 14:55
        no nie sa , ale okulary mam z cylindryczne
        • Gość: Arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 23:10
          istnieją również soczewki kontaktowe cylindryczne. Pozostaje jeszcze kwestia mocy okularów czyli sfery i cylindra - czy są produkowane soczewki na taką wadę wzroku.
    • wypowiedz.eksperta Re: Zez a soczewki 12.12.08, 23:47
      Soczewki kontaktowe korygują wady wzroku, zez jest błędnym ustawieniem gałek
      ocznych lub jednej. Nie jest przeciwwskazaniem do założenia soczewek
      Sławomir Bis
      • Gość: Marta20 Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 08:15
        Czy jeśli moja wada wzroku jest mała , konkretnie nosze szkła +1 do pracy na
        komputerze , czytania, przy sztucznym świetle itp.,ale jednak czuje ze nie
        dokonca jest z moimi oczami w porządku, jedno oko czasami "ucieka" do środka,
        czy w takiej sytuacji istnieje możliwość noszenia soczewek? czy są produkowane
        soczewki do korekcji tak małej, a jednak widocznej wady wzroku? bardzo proszę o
        odpowiedz! z góry dziękuje
        • Gość: arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 19:59
          oczywiście że są. Ale żeby dobrac soczewki nalezy udac się do okulisty
          • Gość: marta20 Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 10:20
            dziękuje bardzo za odpowiedz, tylko pozostaje mi wątpliwość czy soczewka
            skoryguje taką wadę?
            • Gość: arek Re: Zez a soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:21
              soczewki są po to by korygowac wady wzroku, ja osobiście noszę +1.00 także wszystko jest ok. też tak mam że przy czytaniu obraz mi się rozdwaja lub gdy patrzę a monitor komputera ale to przez to,, że mimoo tego iż mam 18 lat powinienem miec jakąs dodatkową korekcję do bliży. Ile ma pani lat??
              • Gość: marta20 Re: Zez a soczewki IP: *.eranet.pl 19.01.09, 18:58
                ja mam 20 lat, w tym momencie tez nosze +1 tylko ze okulary do komp., czytania itp. Mam taką wątpliwość bo gdzies slyszalam ze soczewki nie koryguja zeza, tzn. ze mimo ich noszenia widac jak oko "ucieka", no a właśnie o to mi chodzi zeby tej okropnej wady nie bylo widac tylko nie wiem czy to prawda.
                • olulu Re: Zez a soczewki 19.01.09, 23:01
                  to zależy co jest przyczyną zeza.
                  Jeżeli zez wynika z wady wzroku i odpowiednia moc szkieł powoduje prawidłowe
                  ustawienie oczu to soczewki będą działać tak samo jak okulary.
                  Ale jeżeli zez nie wynika z wady wzroku ale z jakiejś innej przyczyny to
                  soczewki nie zmienią ustawienia oczu, ponieważ są potrzebne pryzmaty a soczewki
                  kontaktowe nie mają mocy pryzmatycznych.
                  Jedynie szkła okularowe można zamówić z mocą pryzmatyczną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka