Dodaj do ulubionych

Badanie EEG

22.02.13, 18:47
Witam

Czy taki wnik badania EEG moze wyjść przy schizofreni?

Opis badania:

Czynność podstawowa nieregularna o częstości 8-10 c/sek., ampl. zapisu do 60 uV, R.Z. słabo wyrażone. HV, foto bez wpływu na zapis, na tym tle obserwuje się rozsiane fale wolne theta oraz kilkakrotnie 1 sek. wyładowania fal ostrych z wolną i wolnych uogólnionych z przewagą skroni po prawej. Na tle nieprawidłowej czynności podstawowej z nałożeniem czynności wolnej theta obecna czynność napadowa typu ogniskowego.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mantra1 Re: Badanie EEG 22.02.13, 23:03
      Obawiam się, że nikt Ci tu tego nie zinterpretuje. Na tym forum nie ma lekarza, o ile wiem.
      • szept_wolnosci Re: Badanie EEG 23.02.13, 07:23
        Dokładnie kolego ani lekarz ani schizofreników, pogoniono schizofreników i pichczą nie chorzy a normalni.
        • monte_we_mgle Re: Badanie EEG 23.02.13, 15:16
          Schizofrenię diagnozuje się na podstawie objawów. Nie ma badania, które wykrywa lub wyklucza tę chorobę. Dawno temu w każdym psychiatryku robiono EEG i szukano korelacji. Teraz wykonuje się raczej PET, ale tylko w klinikach, w celach naukowych.
          Przejrzyj sobie to, co wypluwa google , ale nie wkręcaj sobie choroby na podstawie ewentualnych podobieństw.
          • ankas177 Re: Badanie EEG 23.02.13, 15:45
            Nie wkręcam sobie choroby.

Mam zdiagnozowane zaburzenia schizoafektywne, biore leki od roku ale zero poprawy.

Zastanawiam się czy przyczyną moich zaburzeń może być np. padaczka skroniowa?
            • monte_we_mgle Re: Badanie EEG 23.02.13, 15:48
              Musisz zapytać lekarza. Nie wiem czy objawy padaczki są takie same jak zaburzeń schizoafektywnych.
              Mam zdiagnozowane to samo, co Ty. Leczę się od pięciu lat z dobrymi rezulatami.
              Co bierzesz, jeśli to nie tajemnica?
              • ankas177 Re: Badanie EEG 23.02.13, 15:55
                Teraz biorę Klozapol, Anafranil i Mirzaten. Zero poprawy. Byłam 2 mies. w szpitalu, ale dopiero teraz robiłam EEG.

Brałam: Effectin, Olanzapine, Kwetaplex, Triapridal, Haroperidol, Abilifi, Lit
                • monte_we_mgle Re: Badanie EEG 23.02.13, 16:03
                  Z zestawu wynika, że masz typ depresyjny.
                  Idź z tym wynikiem do neurologa - oni są od padaczki, zobaczysz, co powie.
                  A kleszcz Cię przypadkiem ne użarł? Objawy neuroboreliozy są bardzo podobne do chorób afektywnych.
                  Trzecia możliwość - nietrafione leki. To się ustala metodą prób i błędów, dla każdego pacjenta inaczej. Może to jeszcze nie ten zestaw po prostu.
                  I oczywiście współczuję haloperidolu, brrrr...
                  • ankas177 Re: Badanie EEG 23.02.13, 16:08
                    Dziękuje za odpowiedź.

Wizytę u neurologa mam 4 marca. Kleszcza mialam 3 razy w życiu a dwa lata temu robiłam badania w kierunku boreliozy ale wynik byl negatywny.

Mam jeszcze takie objaey jak szarpanie miesni, najczesciej jak siedze albo leze, zaniki swiadomosc tzn jakby na chwile mi sie umysł resetował. Nie wiem gdzie jestem, co robie. trwa to tylko kilka sekund.

Pozdrawiam
                    • monte_we_mgle Re: Badanie EEG 23.02.13, 16:18
                      Zajrzyj jeszcze tu: forum.gazeta.pl/forum/f,26140,Borelioza.html.
                      Negatywny wynik testu na boreliozę, nie wyklucza wcale tej choroby, a te dwa objawy, o których napisałaś są chyba typowe.
                      • ankas177 Re: Badanie EEG 23.02.13, 16:29
                        Dziekuje, zajrze tam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka