Dodaj do ulubionych

Nowo powstałe forum dla migrenowców

IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.11, 17:25
Witam wszystkich.

Kilka dni temu pozwoliłam sobie założyć nowe, przejrzyste forum, bazujące na ciemnych kolorach i specjalnie przeznaczone dla osób cierpiących na migrenę.

migrena.vot.pl

Za parę dni powyższy adres zostanie przekierowany na ładniejszą domenę migrena-forum.pl, która na tą chwilę jest jeszcze nieaktywna.

Forum jest i będzie pozbawione reklam :)

Już niebawem stuknie mi 32 rocznik żywota, przy czym na chroniczne migreny cierpię już ponad 20 lat. W międzyczasie dołączyły się do tego niemal codzienne nerwowe bóle głowy :( Na tym polu nieczęsto doskwiera mi samotność, mimo że w życiu z ogólnie pojmowaną samotnością radzę sobie całkiem nieźle. Jak dotąd nie udało mi się spotkać w cztery oczy osoby cierpiącej na tak intensywne bóle jak ja, toteż chwilami czuję się jak ufo :)

Przeznaczeń nowego forum jest wiele. Przede wszystkim w uporządkowanych kategoriach każdy z nas może wyrażać swoje opinie o stosowanych jak dotąd metodach leczenia oraz wszelkich innych metodach i środkach, które pomagają łagodzić ból. Jako, że przyczyny migreny bywają bardzo różne, tak samo i zastosowane środki mogą powodować u każdego inne skutki - ale o tym wszyscy bardzo dobrze wiedzą :) Mimo to warto zapoznać się z tego typu zbiorczymi opiniami. Ostatnimi czasy cienko u mnie z finansami, więc chwytam się jak najtańszych metod i leków ziołowych. Może na tym polu odkryjemy coś wspólnie.

Dodatkowo w działach przeznaczonych do pogaduszek można pisać o wszystkim, co dotyczy migreny, zadawać pytania, dawać rady itp. Jest też wątek na rozmowy wszelkie inne, więc ogólnie rozmawiać można o wszystkim.

Pozakładałam już sporo tematów, bo nie mogłam się powstrzymać :) Mam jednak nadzieję, że wkrótce pojawią się pierwsi użytkownicy, którzy wprowadzą nowe tematy, ciekawe pomysły i ogólnie rozkręcą nowe forum. Wszelkie uwagi, propozycje i poprawki mile widziane :)

Logo jest jeszcze takie trochę dziwne, osobiście kojarzy mi się z burritos :D Stworzone na szybko, żeby jakieś logo w ogóle było. Z czasem może wymyślę coś bardziej neutralnego. I raczej nie będzie to zdjęcie osoby masującej skronie - takie obrazki raczej nikomu z nas nie pomagają ;)

Pozdrawiam wszystkich i żywię nadzieję, że nikt w Was nie leży teraz w cierpieniach po sylwestrowym szaleństwie :/
Obserwuj wątek
    • Gość: Cecylia Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców IP: *.13-2.cable.virginmedia.com 06.01.11, 20:36
      Hej, dzieki za zalozenie forum.

Rzeczywiscie to bardzo pomaga jak sie wie, ze ktos tez przezywa te meki.

Rok 2010 byl chyba najgorszym rokiem w moim zyciu jesli chodzi o migreny.
      Nie chce zapeszac, ale troche mi sie poprawilo.
      Chodze na botox i zaczelam zazywac Sodium Valproate (od 3 tygodni). Bardzo zachecam Cie do eksperymentowania z lekami prewencyjnymi.
      Ja probowalam wielu i myslalam, ze juz nic mi nie pomoze. A tu jednak, czuje sie jak nowo narodzona.

Zycze Ci powodzenia w walce z migrena i do zobaczenie na forum.
      • minniemouse Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców 07.01.11, 02:13
        Witam!
        Jak dla mnie, forum jesli chodzi o szate graficzna, wzrokowo jest nawet fajne
        ale rozbudowanie jak dla mnie jest za skomplikowane, za duze.

Obawiam sie ze ludziom nie bedzie sie chcialo skakac od forum do forum po to zeby
        tu napisac o jednym leku tam o drugim a jeszcze tam o trzecim.
        Wydaje mi sie ze czasem rzeczywscie co za duzo to niezdrowo, i byloby o wiele lepiej jakby forum uproscic.

Zrobic po prostu podzial na leki dorazne i zapobiegawcze,
        forum o migrenie, medycyna alternatywna,
        i forum na hmm powiedzmy relaks.
        I ew. na zdjecia.

Z doswiadczenia wiem ze wystarczy.

powodzenia!

Minnie
        • Gość: autor-widmo.76 Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców IP: *.gorzow.mm.pl 07.01.11, 11:12
          witam,
          jestem osobą po 30-ce i październiku miałam pierwszy raz w swoim życiu atak migreny(klasycznej z aurą, z obfitymi wymiotami- kilka dni wyjętych z życiorysu). Oczywiście kilku dniowy pobyt na oddziale neurologi w celu diagnostyki wykluczającej inne przyczyny. Wychodząc ze szpitala miałam nadzieję, że może był to epizod jednorazowy. Niestety sytuacja powtórzyła się już 3 - krotnie, więc oswajam się z myślą, że dołączyłam do wielu tysięcy migrenowców w tym kraju. Szukając pomocy w czeluściach internetu, zauważyłam, iż mimo postępu medycyny niewiele jest ona w stanie nam zaproponować: NLPZ( dla mnie za słabe), tryptany??? rozbolała mnie głowa po przeczytaniu ulotki, metody naturalne???Spotkałam się również preparatem migrenomit ( stosowanym podobno w celu zapobieganiu napadom migrenowy, a nie przerywajęce ból).Mam pytanie czy ktoś z was stosował ten preparat? I czy on w ogóle działa??? Proszę tych którzy go stosują o uwagi, będzie to dla mnie nieoceniona pomoc.Pozdrawiam wszystkich cierpiących.
        • Gość: tenebreuse Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 18:13
          Hej :)

Wiem, że jest troszkę surowo rozbudowane, a leki są posegregowane w różnych grupach. Myślałam nad tym, ale doszłam do wniosku, że lepiej jednak wiedzieć, jakiego rodzaju leki i z jakiej grupy się zażywa. Nie wiem, czy w tej kwestii należę do mniejszości, ale swego czasu nie szukałam informacji o lekach przepisywanych mi przez lekarzy (pomijając wyjątkowe przypadki). To się nazywa - ślepe zaufanie do służby zdrowia :/ Toteż celem takiej małej edukacji postanowiłam wprowadzić bardziej fachowy podział. Dzięki temu sporo sama się nauczyłam o tym, jakie świństwa przyszło mi konsumować :( Mam jednak nadzieję, że wkrótce po przetestowaniu przez mnie oby jak największej liczby leków ziołowych ten właśnie dział powiększy się o nowe skuteczne i zdrowsze od innych leki. Smuci mnie, że ludzie z chronicznym bólem i innymi stałymi chorobami zmuszeni są do faszerowania się chemikaliami. Wiele lat dotyczyło to także i mnie - mam nadzieję, że uda mi się to zmienić i co najważniejsze: móc z czystym sumieniem polecić innym jakieś cudowne ziółka :]
          • minniemouse Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców 10.01.11, 05:49
            Smuci mnie, że ludzie z chronicznym bólem i innymi stałymi chorobami zmuszeni są do faszerowania się chemikaliami. Wiele lat dotyczyło to także i mnie - mam nadzieję, że uda mi się to zmienić i co najważniejsze: móc z czystym sumieniem polecić innym jakieś cudowne ziółka :]

a ja moge ci z czystym sumieniem powiedziec ze NIE MA ZIOLEK ani zadnej innej aletrnatywnej medycyny ktora bylaby lepsza na migrene od "chemikaliow".
            Nie ma, i koniec. a juz na pewno "cudownych".

Skad to wiem?
            Od setek migrenikow ktorzy przewineli sie przez rozne forumy na przestrzeni kilku lat
            i probowali wlasnie przerozne metody -od Akupunktury do Ziolek poprzez medytacje, brzeczenie dzwoneczkami himalajskimi i tradycyjna medycyne,
            i musieli uznac ze niestety ale jednak skuteczna jest- chemia
            i tylko chemia.

tak ze jak zamierzasz zalozyc forum po to by propagowac metody alternatywne w leczeniu migreny to od razu napisz to jasno i wyraznie.

Dodam zeby nie bylo nieporozumien - nie mam nic przeciwko metodom alternatywnym i ziolom - ale sama je wyprobowywalam i wiem, ze sa malo skuetczne - dla mnie z pewnoscia.

Minnie
            • Gość: Mary Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców IP: 89.100.200.* 10.01.11, 10:14
              > a ja moge ci z czystym sumieniem powiedziec ze NIE MA ZIOLEK ani zadnej innej
              > aletrnatywnej medycyny ktora bylaby lepsza na migrene od "chemikaliow".
              > Nie ma, i koniec. a juz na pewno "cudownych".

Przeciez nawet na tym forum jest cala masa postow od ludzi,ktorym pomogla wlasnie medycyna naturalna!!!!!!!

• minniemouse Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców 10.01.11, 23:42
                Przeciez nawet na tym forum jest cala masa postow od ludzi,ktorym pomogla wlasnie medycyna naturalna!!!!!!!

Naprawde?? np kto???

watki poprosze :)

Minnie
                • Gość: Mary Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców IP: 89.100.200.* 11.01.11, 10:18
                  Wątków jest mnóstwo,poczytaj sobie......
                  • minniemouse Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców 12.01.11, 02:28

Zlotko, ja jestem na forum CODZIENNIE od momentu jego powstania,

wiec mysle ze zauwazylabym jakby komus faktycznie jakies ziolka czy inne metody alternatywne jakos rewelacyjnie na migrene pomogly
                    a juz z pewnoscia jakby tego bylo mnostwo.

Malo tego, sama porzadkowalam watki o tej tematyce i podawalam co to za sposoby sa!!!

A handlarzy i spamerow, jak pisala Anthonka, jako przyklady efektywnej walki z migrena nawet nie probuj tu wciskac !!!!!

tak ze srutututu majtki z drutu, albo udowodnisz mi swoja mizerna pisanine odpowiednimi
                    linkami albo idz sie bujac trollu.

Minnie
                    • Gość: Mary Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców IP: 89.100.200.* 12.01.11, 17:11
                      O rany,skad w tobie tyle agresji? Nie zamierzam caly dzien wklejac ci linkow,dlatego wybralam kilka na temat akupunktury i nie sa one bynajmniej napisane przez handlarzy czy spamerow.
                      A tak w ogole to poprostu uwazam,ze migrena migrenie nie rowna.Skoro jest tak wiele przyczyn jej powstawania to tym samym wiele sposobow walki z nia i kazdy jest dobry byle skuteczny!!!

forum.gazeta.pl/forum/w,12154,86431599,93126318,Re_akupunktura_pomaga_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,12154,86431599,96977041,Re_akupunktura_pomaga_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,12154,86431599,112346682,Re_akupunktura_pomaga_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,12154,86431599,91441805,Re_akupunktura_pomaga_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,12154,86431599,86432541,Re_akupunktura_pomaga_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,12154,86431599,119439105,Re_akupunktura_pomaga_.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,12154,114449510,114547835,Re_Akupunktura_a_migreny.html
                      • minniemouse Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców 13.01.11, 01:30
                        Agresji ????????????

alez to nie jest agresja, to jest tylko srednie wku...enie wywolane twoim krzykiem i bezczelnoscia:

a teraz przypatrz sie jaka byla faktyczna skutecznosc akupunktury:

link 1 Mika_1:

Ja jestem już ponad miesiąc po zabiegach akupunktury i efekt się utrzymuje. Rewelacja. Ataki migreny wciąś się zdarzają, ale nie są tak okropnie zwalające z nóg, ale co najważniejsze - na co dzień nie mam bóli i to jest super...........
                        Jak znowu bóle się nasilą - idę na sesję akupunktury!!

link 2 siwa35.0
                        hej ja msm teraz trzecią sesję po 10 czyli już 26 razy byłam na
                        igłach ale od grudnia jest lepiej nie mam tych strasznych
                        aur ,aymiotów ,biegunek są jeszcze ataki ,ale nie 96 godzin a i
                        takie miewałam

link 3 anna205
                        Mi pomgło i to rewelacyjnie... od listopada 2009 ZERO MIGREN:)
                        Zapomniałam już, co to tryptany i cała reszta:)
                        Wzięłam niecałe 10 zabiegów, 7 albo 8, nie pamiętam dokładnie. Aha,
                        i jeszcze jakieś chińskie ziółka w tabletkach

link 4 joana.com
                        dla mnie akupunktura okazała się wybawieniem, od pół roku nie mam
                        migren, tzn są bóle raz słabsze, raz mocniejsze ale ani razu nie
                        wymiotowałam
                        a to już jest dla mnie Ameryka!

link 5 siostra_pelagia
                        Mi pomogła na tyle, że nie biorę już silnych leków (wystarczają zwykłe
                        przeciwbólowe bez recepty). Co pół roku jak wracają bóle,
                        to pojawiam się u pana
                        doktora z kompletem igieł.

link 6 reni
                        mnie akupunktura pomogła. przez rok mialam spokoj.

link 7 aga1200
                        Akupunktura pomogła mi bardzo, ale koszta są
                        straszne i trzeba chodzić regularnie aby były
                        efekty...
                        Obecnie chodzę raz w miesiącu.

Z duzym optymizem mozna powiedziec ze jesli w ktorymkolwiek linku migrena zostala rzeczywscie skutecznie "uleczona", to tylko w linku nr 6 - Reni.
                        W linku nr 3 - Anna205 dostala bowiem jeszcze jakies ziolka, trudno wiec to nazwac sama
                        akupunktura.

Reszta pod wzgledem efektywnosci byla znakomicie porownywalna do tradycyjnych metod typu antydepresanty, beta- i calcium- blokery, leki przeciwpadaczkowe itp itd.
                        Pod jednym wzgledem tylko sie zgodze ze z pewnoscia zdrowiej jest zafundowac sobie akup.
                        (o ile igly sa porzadnie sterylizowane) niz lykac te wszystkie prochy.

> A tak w ogole to poprostu uwazam,ze migrena migrenie nie rowna.Skoro jest tak w
                        > iele przyczyn jej powstawania to tym samym wiele sposobow walki z nia i kazdy j
                        > est dobry byle skuteczny!!!

Z tym sie rowniez zgadzam bez problemu.

Mnie tylko denerwuje takie gadanie:

Smuci mnie, że ludzie z chronicznym bólem i innymi stałymi chorobami zmuszeni są do faszerowania się chemikaliami...................................
                        .............................................................................
                        mam nadzieję, że uda mi się to zmienić.

Na razie NIE UDA SIE - bo z tego wlasnie forum i z innych wiem ze nie ma takich.
                        Akupunktura, lepieznik, masaz kranio-sakralny i moze pare jeszcze to sa w tej chwili nadal najlepsze metody jakie moga pomoc w migrenie z metod alternatywnych. i nie maja porownania z tradycyjnymi.

Gdyby mialy to swiat by o tym mowil wzdluz i wszerz.
                        Migrenicy wiedza przeciez o tym, wyprobowuja to.
                        Dlaczego nie ma to wiec wiekszego powodzenia?
                        Nie znam migrenika ktory by nie przeszedl przez metody alternatywne, wlaczajac i mnie.

Na tym forum zesmy omowili na przestrzeni lat juz wszystko co wydarzylo sie w medycynie alternatywnej od momentu powstania tego forum
                        a mam mozliwosc przeszukiwania 'netu po ang w poszukiwaniu nowosci co jakis czas.
                        Nadal nie bylo zadnych rewelacji przebijajacych medycyne tradycyjna, jak dotad.

Minnie
              • annthonka Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców 11.01.11, 06:49
                Droga Mary, po pierwsze nie krzycz, a po drugie nie myl osób cierpiących na migrenę, które są stałymi bywalcami forum z pojawiającymi się tu regularnie handlarzami usiłującymi nam wmówić, że cudowne ziółka/mantry/zappery/e-booki (niepotrzebne skreślić) na pewno uwolnią nas raz na zawsze od bólu.
    • annthonka Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców 11.01.11, 07:01
      Fajnie, że forum jest w ciemnych kolorach - podoba mi się ten pomysł.
      Jak dla mnie forum jest zbyt szczegółowo podzielone tematycznie, co trochę może utrudniać prowadzenie dyskusji.
      Obawiam się jednak, że stałym bywalcem nie zostanę, bo po prostu nie będzie mi się chciało prowadzić dyskusji na te same tematy na dwóch różnych forach.
      • minniemouse Re: Migrenomit, 13.01.11, 01:50
        , tryptany??? rozbolała mnie głowa po przeczytaniu ulotki, metody naturalne???Spotkałam się również preparatem migrenomit ( stosowanym podobno w celu zapobieganiu napadom migrenowy, a nie przerywajęce ból).Mam pytanie czy ktoś z was stosował ten preparat? I czy on w ogóle działa???

Tryptany to jest blogoslawienstwo dla nas migrenikow, jedyne naprawde skuteczne lekarstwo
        do zazycia w razie napadu.
        Skutki uboczne brzmia strasznie na papierze, ale sumie jest to calkiem dobrze tolerowane lekarstwo.
        Zwykle sumatryptan jest troche nieprzyjemny zaraz po zazyciu ale mozna sie przyzwyczaic i to znika, sa inne ktore tego nie maja np Zomig no ale sumatryptan ma tanie wersje dlatego jest popularny.

Migrenomit to zestaw koenzym Q10, ryboflawin, niacyna w jakis dawkach - no to sobie wyobraz ile ci to pomoze.

Do tej mieszanki jeszcze dorzucialbym magnez.

Minnie
        • Gość: aaa Re: Migrenomit, IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.03.11, 17:50
          fajnie ,ze powstało takie forum , niestety ja w ogóle nie trawię białych liter na czarnym tle,działa to na mnie podobnie jak błysk flesza- wywołuje migrenę , ktoś jeszcze tak ma?
          • minniemouse Re: Migrenomit, 23.03.11, 00:51
            Ja nie trawie nie tylko takich, ale wszelkich kontrastow
            tak ze w ogole wszelkie wzory czy to obrusy czy ubranie czy firanki czy cokolwiek i kolory
            tez, nie znaczenia -
            jak mruga, plywa, zygzakuje - ja mam ochote zwymiotowac,
            i moze glowa mnie rozbolec, nawet od razu.

Minnie
            • minniemouse Re: Migrenomit, 23.03.11, 00:55
              Weszlam teraz na to forum. jak dla mnie jest juz za duze, za skomplikowane
              i rzeczywiscie kolorki dobrze wala po oczach.

Ale moze jest tam jakis wybor ustawien?

Minnie
              • Gość: bywalec Re: Migrenomit, IP: *.grudziadz.mm.pl 04.05.11, 16:10
                Witam.

Kolorki są super, nie rażą w oczy, trochę na razie mało postów, ale przybędą z pewnością.

Co do uleczalności migreny z postów powyżej - żadne metody naturalne mi nie pomogły, tylko chemia, a tryptany to dla mnie cud. Nie mając ich w arsenale chyba bym nie przeżył.

Migreny ok. 100 w roku od 4 lat niezmiennie. Przedtem rzadziej. Częściej chyba to już grzech.

Pozdrawiam
    • Gość: jaszczurka Re: Nowo powstałe forum dla migrenowców IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.14, 20:55
      Piszę pracę magisterską na temat wpływu migreny na życie codzienne, gdyby ktoś zechciał wypełnic ankietę, dziekuję:)
      moje-ankiety.pl/respond-54442.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka