Gość: meg22 IP: *.smrw.lodz.pl 30.05.11, 22:00 Migrenowe bóle głowy i zaburzenia ze spektrum autyzmu - jest jakiś związek? Pozdrawiam meg22 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minniemouse Re: autyzm 31.05.11, 10:14 no, pod takim wzgledem to jeszcze nie grzebalam... sadze ze po prostu czlowiek z autyzmem moze miec migrene, lub jej nie miec. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: autyzm 01.06.11, 13:47 Myślę, że te zależności ciężko tak naprawdę ocenić, bo nie z każdym autykiem można nawiązać taki kontakt, żeby go zdiagnozować. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: autyzm 31.05.11, 19:13 A kto wie? U mnie stwierdzono takie zaburzenia, chociaż raczej na zasadzie "no to by dużo tłumaczyło" (depresje, niechęć do kontaktów towarzyskich itp.) niż faktycznej diagnozy... Ale wydaje mi się, że jednak migreny to dużo bardziej rozpowszechniony problem. Być może za lat 50 się okaże, że wiele zaburzeń neurologicznych i neuropsychiatrycznych ma ze sobą jakieś związki Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: autyzm 01.06.11, 01:25 mnie sie wydaje ze trudno zeby nie mialy w taki sposob jak np katar objawia sie w wielu przypadkach- moze byc z powodu wirusa, bakterii, alergii, polipa, obcego ciala, co tam jeszcze, jest to ten sam katar prawie bo cos nos drazni, a w sumie nic nie ma ze soba zwiazku ani nawet wspolnego zrodla. A objaw jest ten sam. Tak samo z migrena, w wielu przypadkach moga wystepowac migrenowe bole glowy oczywscie ze u epileptykow migreny wystepuja o wiele czesciej niz u nie- epileptykow tak samo moze byc z autyzmem. To moze np oznaczac ze moze nie jest to 100% czysta migrena, albo moze 100% czysta plus autyzm ale 50% wiecej napadow wystepuje z powodu pobudzania mozgu autyzmem. ale zgadzam sie ze nadal guzik wiadomo co tak naprawde z tymi migrenami jest... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg22 Re: autyzm IP: *.smrw.lodz.pl 01.06.11, 17:08 www.zlote-wskazowki.pl/choroby/42-zespo-aspergera Wynika z tego,że zaburzenia autystyczne i Zespól Aspergera mają duży związek z poziomem serotoniny tak samo jak migrena. Co sądzicie? Może być jakieś powiązanie? Pozdrawiam meg22 Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: autyzm 02.06.11, 01:57 no pewnie tak - i tu i tu ma wplyw poziom serotoniny. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorowitka85 Re: autyzm IP: *.aster.pl 21.12.11, 07:09 Witam, ja mam wiele cech ludzi autystycznych (choć nie mam /chyba?/ autyzmu). No i cierpię również na migreny... :/ Moje dni to jedna wielka migrena... Jakiegoś związku migren i autyzmu można by się dopatrywać. Ale to wierzchołek góry lodowej. Moim zdaniem i to, i to jest związane z jakimś bardzo przewlekłym zakażeniem (grzyby candida, pasożyty, chlamydie, mycoplasmy, borelioza). Odpowiedz Link Zgłoś
maadga Re: autyzm 21.12.11, 11:24 Ja się nie znam, ale mam wrażenie że to jednak w drugą stronę bym podciągnęła, że osoby mające migreny mają zachowania autystyczne i to wynika z charakteru choroby i jej przebiegu. Każda z nas wie że po migrenie ma dość wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś