Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyniku mr głowy

20.11.13, 20:55
Bardzo proszę o interpretację wyniku badania MR mojego męża- lat 39. Prośba wynika ze strachu, braku takiej wiedzy i niecierpliwości w oczekiwaniu na wizytę u lekarza. Powód zlecenia badania: zaburzenia równowagi, bóle głowy, mdłości, senność.
To dokładny zrzut opisu:
Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE i FLAIR, obrazy T1,T2 i PD-zależne, w przekrojach strzałkowych i poprzecznych .Angiografia MR.

W obu półkulach mózgu, w istocie białej głównie podkorowej, kilka, drobnych ognisk, wielkości do 6mm, hiperintensywnych w obrazach T2-zaleznych i sekwencji FLAIR (największe w lewym płacie ciemieniowym i skroniowym wielkości 6mm każde) - zmiany naczyniopochodne? demielinizacyjne?
Ciało modzelowate bez zmian.
Struktury mózgowia podnamiotowe bez zmian ogniskowych.
Prawidłowa intensywność sygnału istoty szarej.
W szyszynce drobna torbiel wielkości ok.6x3mm.
Układ komorowy symetryczny, nieprzemieszczony, nieposzerzony.
Przestrzenie płynowe przymózgowe prawidłowe.

W badaniu MR-angio zmian o charakterze tętniaków i malformacji naczyniowych w obrębie głównych pni tętniczych koła Willisa nie stwierdza się.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: prośba o interpretację wyniku mr głowy 21.11.13, 18:51
      Rozumiem Wasz niepokój i niecierpliwość, ale niestety musicie poczekać na wizytę u lekarza. Po pierwsze to nie jest forum eksperckie, a po drugie nikt nie podejmie się interpretacji badań na odległość, na podstawie samego opisu, nie zobaczywszy zdjęć ani nie zrobiwszy wywiadu z pacjentem.
      Powiem tylko, że takie objawy może dawać torbiel szyszynki, która jest zaznaczona w opisie, ale to jest WYŁĄCZNIE moje gdybanie.

Przykro mi :(
      • ktoskapoznan Re: prośba o interpretację wyniku mr głowy 21.11.13, 21:07
        w sumie masz rację....i tak też zrobiliśmy...skorzystaliśmy z prywatnej konsultacji neurologicznej. Lekarz podejrzewa stwardnienie rozsiane, ale niestety czas oczekiwania na przyjęcie do szpitala wynosi pół roku....i znów to przeklęte czekanie........co za kraj?!
        • Gość: luxus Żywiec Re: prośba o interpretację wyniku mr głowy IP: *.play-internet.pl 20.01.14, 23:42

9mm ? ja mam 12 iwiem że to sm :( przykro mi ale możesz mić stwardnienie rozsiane
          :( tak jak ja.
    • Gość: anitamta Re: prośba o interpretację wyniku mr głowy IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.14, 22:56
      hej :) przez przypadek znalazłam Twój wpis tutaj i chciałam zapytać jak zinterpretowano te wyniki badań? Ostatnio robiłam rezonans magnetyczny mózgu z kontrastem i mam bardzo podobne wyniki. Zwłaszcza w kwestii drobnych, hiperintensywnych ognisk w istocie białej. Co się okazało? Bardzo się boję, mam skierowanie do szpitala. Lekarz w zasadzie nic mi nie powiedział. Będę wdzięczna za odpowiedź.
      • Gość: Kasia Re: prośba o interpretację wyniku mr głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.14, 11:59
        Proszę o interpretację wyniku.

W istocie białej u podstawy lewej wyspy widoczny owalny, o nieostrych obrysach, niewzmacniający się obszar, o wymiarach 10x5mm ( hiperintensywny w obrazach T2-zależnych, FAIR i PD, bez cech restrykcji dyfuzji ). Zmiana o niejasnym charakterze: proces demielinizacyjny? ( obecnie brak podstaw do rozpoznania obrazowego SM); rozrostowy? bliznowaty o innym podłożu? Badanie obecne należy traktować jako referencyjne do badan konteolnych .

Poza tym uwidocznione struktury mozgowia innych zmian patologicznych nie wykazują. Układ kolorowy symetryczny, nieposzerzony .
        • minniemouse Re: prośba o interpretację wyniku mr głowy 06.11.14, 02:39
          przykro mi, ale nie bedac nijak ekspertami nie interpretujemy wynikow.

natomiast przydaloby sie gdyby tak przynajmniej z jedna osoba pytajaca zechcialaby
          z czasem uprzejmie na koniec odpisac co lekarz powiedzial o ich wyniku.
          w ten sposob chociaz kolejni pytajacy mieliby jakis punkt odniesienia "co to moze byc".

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka