ewa155 08.01.05, 23:25 ostatnio kłuje mnie w glowie. to takie pojedyńcze ukłucia w jednym miejscu trwają chwilę i powtarzają się co kilka minut, co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: dziwne kłucia 09.01.05, 22:27 Wiesz Ewo ze migrena powoduje zaniki pamieci :) :( gdzies o tych kluciach czytalam, nie jest to nic niebezpiecznego, ale bardzo cie przepraszam nie moge za skarby tego znalezc. Jak kiedys znajde to podam. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: dziwne kłucia 09.01.05, 23:04 Moj maz,tez migrenik,miewa takie wlasnie klucia,jak igly,ale co to jest tez chetnie bym sie dowiedziala... ml Odpowiedz Link Zgłoś
n_nadia Re: dziwne kłucia 10.01.05, 10:03 Tez miewam takie klucia, ale nie mam pojecia, co to moze byc. Obserwujac jednak, kiedy te klucia u mnie sie zdarzaja, doszlam kiedys do wniosku, ze w moim przypadku ma to jakis zwiazek ze stresem. Gdy mam jakas dluzsza sytuacje stresowa, trwajaca np. tydzien, wtedy pojawiaja mi sie nerwobole w sercu i niekiedy wlasnie rowniez te klucia w glowie. Moze te klucia, to tez jakis rodzaj nerwoboli? Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: dziwne kłucia 10.01.05, 11:30 Też mam takie kłucia, trwają sekundkę ale są bardzo silne. Moja mama i siostry migreniczki też je miewają. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: dziwne kłucia 12.01.05, 03:27 No wiec dzieki moim nieocenionym przyjaciolom z Ronda's, to sa tzw ICE PICK headaches, ice pick to jest taki szpiczasty gadzet do rabania lodu (nie wiem jak po polsku) i dosyc dobrze obrazuje ten rodzaj BG. Ice pick HA charakteryzuje sie pojedynczymi krotkotrwalymi (kilka do kilkudziesieciu sekund) klujacymi bolami w glowie, moga byc w w kazdym jej miejscu a takze w- albo za uchem. Moga trwac krotko a moga powtarzac sie kilkakrotnie w ciagu dnia. nie ma przy nich innych objawow. W/g kryteriow IHS nazywa sie to "primary stabbing headache" - samoistny klujacy BG". Przewaznie migrenicy (40% z nas) maja ten rodzaj BG, ale raczej nie pojawia sie on razem z BG migrenowym tylko samoistnie i osobno. kto zna angielski: headaches.about.com/od/otherheadpain/a/ice_picks.htm Venus ps w przypadku bolesnych BG tego rodzaju mozna wziac NSAID (ibuprofen) albo Indocin Odpowiedz Link Zgłoś
ewa155 Re: dziwne kłucia 12.01.05, 17:54 Dzięki, te informacje trochę mnie uspokoiły, zresztą faktycznie czasem mam takie kłucia za uszami, czasem nawet jest to wrażenie że świder przechodzi mi przez ucho. Odpowiedz Link Zgłoś