20.01.05, 13:11
Od kilku dni mam z przerwami migrene.
Wczoraj w nocy osiagnela (mam nadzieje) apogeum. Potezny bol zwalczony
Imigramem. Pozniej po 1,5 godzinie dobity drugim Imigramem. Dzis mam potezny
bol karku. Prawie nie moge ruszac szyja. Mam tak po raz pierwszy. Czy jest to
zwiazane z potezna migrena w nocy? Wszyscy mowia ze mnie poprostu zawialo?
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: Bol karku 20.01.05, 15:13
      A ja mam migrene i dla odmiany bol w "krzyzu",omal sie nie wsciekne.Nie
      wiem ,czy to ma zwiazek,ale moim zdaniem ,chyba,ma...
      ml
      • venus22 Re: Bol karku 20.01.05, 19:51
        Bol krzyza to nie wiem, trzeba by sledzic uwaznie jego wystepowanie pod katem
        migreny - czy pojawia sie w czasie kiedy atakuje migrena, albo przed lub po,
        moze jest zwiazany z dluzszym lezeniem?
        Bo w ogole bole krzyza to jest dosc pospolita rzecz nie majaca powiazan z
        migrena... ale kto wie moze byc jakis "prezentem" od migreny.

Natomiast jesli chodzi o bole miesni na szyi i plecach to jesli jest taki
        specyficzny bol ze nie mozna obrocic glowa w jedna strone to raczej jest
        to "przewianie". Tak naprawde to nie wiem czy to w istocie przewianie czy
        jakies niefortunne naciagniecie miesnia.

Jesli jest to jakby ciagniecie i ucisk miesni to jak najbardziej moze byc od
        migreny.

Venus
        • ania261 Re: Bol karku 21.01.05, 09:56
          tak, potwierdzam, może to byc zwiazane z migrena - ja czasami tak mialam.
          Pomagaja na to masaze i (lub) cieple kompresy. Ale rowniez czasami jest tak, ze
          cos "przeskoczy" w szyi nie nie mozna nia krecic w jedna strone-wtedy bol sie
          nasila. To mija po 2,3 dniach. Kiedys mialam takie "cos" po grze w siatkowke.
          Teraz z racji moich problemow z kregoslupem szyjnym spie na profilowanej
          poduszce-pomaga sie wyspac.
          Pozdrawiam
          • jadwiga_r Re: Bol karku 12.02.05, 19:34
            Aniu, czy możesz mi napisać od którego producenta masz poduszke ortopedyczną.
            Obecnie stoję przed problemem zakupu takiej poduszki,lecz nie wiem, ktorą
            kupić, aby dobrze sie na niej spało.
            Jest duży wybór od polskich do szwedzkich wyrobów.
    • maenka Re: Bol karku 12.02.05, 14:55
      Chyba jednak te bole karku maja zwiazek z migrenami. Ostatnio mam je czesciej.
      Pojawiaja sie nagle i albo sygnalizuja nadchodzaca migrene albo sa chwile po (a
      moze to juz sygnalizowanie nastepnej bo mam je ostatnio dosyc czesto)
      • malwaaa Re: Bol karku 12.02.05, 19:46
        U mnie to w zasadzie standard. Ból karku zaczyna się tuż przed atakiem. O
        efektach dodatkowych nawet nie wspomnę. Brrr. I właśnie wtedy pomaga mi Migea. W
        innym przypadku wystarczał Coffecorn.
        • venus22 Re: Bol karku 12.02.05, 20:03
          Przeczytalam moj post i doszlam do wniosku ze niejasno sie wyrazam.

Oczywiscie ze bole miesni i karku moga byc zwiazne z migrena - moga ja
          zwiastowac albo zakonczyc migrene, i moga utrzymywac sie kilka dni a nawet
          dluzej, juz bez bolu.

Ale z tym przewianiem chodzilo mi o cos innego- o ten taki specyficzny bol
          kiedy boli jedna strona ale tak ze nie mozna ruszac szyja, tylko ew. obrocic w
          jedna strone. Jest to taki rwacy bol, i trwa kilka dni. To raczej nie ma nic
          wspolnego z migrena - ten rodzaj bolu zdarza sie i moim nie-migrenkowym
          zanjomym... nie wiem tez czy faktycznie jest to przewianie czy tez niewygodnie
          sie spalo i naciagnelo miesien..?

A poduszka profilowana - dobra rzecz, tylko ze dla mnie za twarda wiec spie na
          niej tylko wtedy gdy mi szyje pokreci - ale za to pomaga rzeczywiscie.

Raz migrenowo mialam takie bole szyi i barku ze mialam wrazenie ze ktos mi
          wbil haczyki pod lopatki i elastycznymi linkami zaczepil o podstawe czaszki..
          Wtedy tez nie moglama sie obracac, ale to byl inny rodzaj bolu..

Venus
          • ania261 Re: Bol karku 14.02.05, 11:05
            jadwigo moja poduszka akurat nie jest ze sklepu ze sprzetem rehabilitacyjnym, a
            kupilam ja w yisk'u-tam jest duzy wybor roznych poduszek tego typu. W kazdym
            badz razie sprawdza sie.
            • jadwiga_r Re: Bol karku 15.02.05, 22:07
              Aniu,pierwszy raz spotykam się a taką nazwę sklepu.
              Czy możesz mi przybliżyć, gdzie takie sklepy się znajdują?
          • ksywa Re: Bol karku 14.02.05, 11:06
            Ostatnio sprawiłam sobie na moje bóle karku (siedzący tryb zycia, praca przed
            kompem etc. się kłania) uwaga, tadam, tadam, poduszkę ... wodną!!! Dla mnie też
            profilowane poduchy były i za twarde i jakby za grube. A w takiej poduszce
            można twardość-miękkkośc regulować wedle uznania, no i tak się przyjemnie buja
            przed zaśnieciem;))) Polecam.
            A takie bóle "szyjne" przed i w trakcie migreny owszem miewam, ale są bardziej
            punktowe, tępe i umiejscowione zawsze w tym samym miejscu. Są niezalezne od
            ruchów głową, przechodzą wraz z samym bólem migrenowym i potrafią dodatkowo
            dokuczyć;((( pozdr,
            ksywa
            • ania261 Re: Bol karku 16.02.05, 09:58
              Jadwigo te sklepy sa w wiekszych miastach-w Wie jest na pewno. Jutro napisze Ci
              inne miasta w ktorych sie znajduje, tylko sprawdze w katalogu. Pozdrawiam
              • venus22 Re: Bol karku 16.02.05, 19:00
                Moze prowadza tez sprzedaz wysylkowa..?

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka