mkib 10.12.05, 13:29 Mam problem z migreną bardzo często mnie ten ból łapie a niestety nie umiem łykać tabletek (wymiotuję) czy znacie jakiś dobrą i sprawdząną metodę na zniszczenie bólu? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: Ból głowy- migrena 10.12.05, 23:44 Zwykle te same srodki mozna dostac w formie rozpuszczalnej na jezyku albo w czopkach, czasem z spray'u do nosa i w zastrzykach. Aby latwo bylo polknac tabletke nalezy nabrac duzo wody w usta i pilnowac zeby nie dotykala jezyka lub podniebienia, leciutko uniesc glowe i polknac. Mozna pocwiczyc z Tic-Tacami lub jakimis innymi malymi cukiereczkami :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
mkib Re: Ból głowy- migrena 14.12.05, 11:48 Wielkie dzięki ale jeszcze jedno pytanko do ciebie znasz nazwę tych środków do nosa w spray'u ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeal28 Re: Ból głowy- migrena 14.12.05, 20:05 moja rada-generalnie wymioty występuja po 45 min, 1h od rozpoczęcia ataku. Jeżeli masz migrenę z aurą to jest to ostrzeżenie-ze ból sie zbliża.Wtedy weż środki przeciwbólowe -nie wiem co Ci pomoga np. solpadeine( rozpuszczalne)2 tabletki,a następnie po 10 min nastepne 2 tabletki. Podobnie jeżeli stosujesz ibuprom...(nie wiem jak to jest z migea-jak mocny jest to lek)Po 5 min biorę imigram 50 mg. Dzięki szybkiej reakcji nie dochodzi do bólu, lub ból jest znacznie złagodzony.Dzieki imigranowi odczuwam tylko łagodne drętwienie ręki i jestem ogólnie niekomunikatywna.Cały napad kończy się w 1,5h do 2 h.Oczywiście dzień z migrena nie jest udanym dniem. Kiedy byłam dzieckiem (miałam 10 lat) dostałam pierwszego napadu...zupełnie nie wiedziałam co się ze mną dzieje...przez to, że nie brałam środków przeciwbólowych, a imigram w Polsce nie istniał...też wymiotowałam.Najważniejsze to nie dopuśćic do fazy bólu głowy,bo to on-w moim przypadku wywyływał wymioty. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Ból głowy- migrena 14.12.05, 21:44 W Polsce jest zdaje sie dostepny Imigran w sprayu do nosa, i w zastrzykach, Drogie ale przewaznie skuteczne. na pewno jest Maxalt ropuszczalny na jezyku - nie trzeba wody, nie trzeba polykac. cos na pewno jeszcze jest, na pewno lekarz lub farmaceuta bedzie wiedziec.. venus Odpowiedz Link Zgłoś