Dodaj do ulubionych

Ile na dobę divascanu?

05.01.06, 17:17
Chciałbym się spytać ile można brać tabletek iprazochromu-divascan na dobę?Na ulotce jest napisane że od 3-6 tabletek czyli od 7.5mg-15mg.Jednak jeżeli ból jest bardzo silny i pomaga tylko z początku brania 8 tabletek na dobę to czy można tak brać.Mój znajomy mówi że divascan mu pomaga na 1-2 godzin od wzięcia i żeby czuł się normalnie to potrzeba mu około 8 tabletek dziennie.Odpiszcie proszę.Dziękuję
Obserwuj wątek
    • suchyxxx Re: Ile na dobę divascanu? 05.01.06, 17:21
      Aha i prosiłbym bym o odpowiedź czy divascan stosuje się jako jeden jedyny lek na depresję czy jak najbardziej można go łączyć np. z imigramem czy innymi?Słyszałem że divascan jakby uzupełnia działanie innych leków na migrenę i chciałbym pomóc znajomemu-chcę go namówić do wizyty u lekarza ale on się uparł że był 1 raz i ten divascan mu pomaga tyle że w dawce przekraczającą normę.Znajomy ma słabsze bóle głowy ale okropne zawroty,które nie pozwalają mu funkcjonować-stwierdzona migrena na 100% u niego.Czy te zawroty divascan leczy?
      • venus22 Re: Ile na dobę divascanu? 05.01.06, 21:10
        Suchyxxx, przepraszam ale na lekach nie znam sie na tyle aby cos ci doradzic.
        Mysle ze na zdrowy rozum- primo:
        nigdy nie jest dobrze przekraczac normy bo zwykle sa one tak ustalane aby byly
        bezpieczne dla innych organow np nerek i watroby. jesli np przedawkuje sie
        taki "niewinny" paracetamol to moze sie to skonczyc niewydolnoscia nerek bo
        nerki maja jakis limit zeby "przetwarzac" toksyny.
        Na pewno podobnie jest z innymi lekami, obojetnie jakimi.
        secundo - czy Divascan moze pomoc na zawroty glowy - tez nie wiem ale mam
        nadzieje ze jesli to objaw migreny to moze moze pomoc.

Czy mozna brac z Imigranem? tez nie ma pojecia. Divascan to serotonin
        antagonist, Imigran agonist - jakby dwa o przeciwnym dzialaniu?

Divascan w sumie stosuje sie nie tylko w depresji ale do leczenia migreny tez.
        jego dzialanie jest chyba podobne do Sandomigranu (pizotifen)

Moze jednak niech lepiej znajomy razem z toba uda sie do lekarza- bo nic nie
        stoi na przeszkodzie aby nadal bral Divascan jak mu pomaga. a odpowiedzi na
        pytania na pewno beda lepsze od moich.

Venus

• pocahontas3 Re: Ile na dobę divascanu? 06.01.06, 08:38
          Divascan jest lekiem na receptę, a skoro tak, to dzienną dawkę leku powinien
          określać wyłącznie lekarz. To również lekarz poinformuje Twojego kolegę, jakie
          inne leki może zażywać. Myślę zatem, że wizyta u neurologa jest konieczna.
          Swoją drogą ja również zaczęłam przyjmować divascan od pewnego czasu (mam
          zalecone 3 tabletki na dobę i tego się trzymam) i nareszcie wiem, że żyję!
          Przyjął się jakiś taki schemat kojarzenia tego leku głównie z depresją, gdy
          tymczasem jest przecież przepisywany jako lek przeciwmigrenowy również przy
          migrenach nie pozostających w związku z depresją (tak jak w moim przypadku),
          ale też w innych chorobach np. retinopatii cukrzycowej.
          Przekonaj kolegę do wizyty u lekarza, bo to chyba jest najlepszy pomysł.
          pozdrawiam
          poca
          • suchyxxx Re: Ile na dobę divascanu? 06.01.06, 12:29
            Divascan jest antydepresyjny???Ja tez go zażywam i jakoś żadnych zmian nastroju ani formy po nim nie widzę.Przecież on nie działa na psychikę i jest przeciwserotoninowy a leki na depresję są właśnie serotoninowe a nie anty.Dziwne-czyli co divascan można brać przez całe życie bo na ulotce nie stwierdza się zmian po 20 latach przyjmowania preparatu-tak piszą.Ja odstawiłem ju jakiś czas temu leki na depresję i co divascan jest lekiem antydepresyjnym?Rany ale głupio.Ja chcę żyć bez antydepresantów
            • rupertgiles Re: Ile na dobę divascanu? 06.01.06, 18:50
              suchyxxx napisał:

> Divascan jest antydepresyjny???

O ile się nie mylę, to przecież ty napisałeś w drugim poście w tym wątku, że jest:

"Aha i prosiłbym bym o odpowiedź czy divascan stosuje się jako jeden jedyny lek
              na depresję"
              • anusia1980 Re: Ile na dobę divascanu? 06.01.06, 19:13
                Czy naprawdę divascan jest lekiem przeciwdepresyjnym? Sama biore i pierwsze słysze . Myślałam, że to lek tylko przeciwmigrenowy.
                • suchyxxx Re: Ile na dobę divascanu? 06.01.06, 19:25
                  Przepraszam.Chciałem napisać że "czy divascan stosuje się jako jedyny lek na migrenę;p" Depresja z migreną mi się pomyliła;d sorka ale poprostu od czasu odstawienia leku antydepresyjnego mylą mi się słowa a niektóre piszę po dwa dwa razy;po
                  • suchyxxx Re: Ile na dobę divascanu? 06.01.06, 21:37
                    Lekarka kazała mi brać 3x2 tabletki;p Dzisiaj jakoś głowa mnie bolała i łyknołem bombę-jakiś lek duży i silnie przeciwbólowo z zawartością sodu naproxenu;ppp Ale miałem odjazd no i oczywiście szybko migrena przeszła;p Ale byłem jak naćpany
    • teresa995 Re: Ile na dobę divascanu? 24.03.06, 00:34
      Tak, trzeba niestety brać ok. 6 - 8 tabletek dziennie, wtedy pomaga. Powodzenia
    • laverne Re: Ile na dobę divascanu? 27.03.06, 16:53
      Ja zeszłam z 3 x 1 na 2 x 1.

Lekarka zapowiedziała, że latem ograniczamy do 1
      • mcbeal28 Re: Ile na dobę divascanu? 28.03.06, 17:27
        Divascan-nie jest przeciwbólowy!!!i jak Cię głowa łupie to nie pomoże!
        to lek profilaktyczny!, bierze sie go przez najmniej pół roku, mozna rozpocząść
        od dawki 3x1 tab na dobę a jeżeli migreny wystepują często to 3x2 na dobę, ale
        wszystko to mozna przeczytać na dłuuuuuuuugiej ulotce dołączonej do tego leku.
        Na ulotce nie ma również info o interacji z Imigramem
      • planetta divascan + imigran 28.03.06, 17:30
        moja neurolog zaleciła mi branie divascanu: pierwsze opakowanie 3x2 następne
        3x1. Dostałam równocześnie receptę na czopki imigran oraz nowy lek RELPAX.
        Wychodzi na to, że można stosować divascan z imigranem... A przy okazji kto zna
        Relpax? Jeszcze nie wykupiłam recepty i nie wiem czy warto?
        • venus22 Re: divascan + imigran 28.03.06, 21:39
          Podobno nie gorszy od Zomigu i Imitrexu, sprobuj. ja nie probowalam jeszcze.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka