09.02.06, 22:48
Mam do was prośbę, napiszcie mi coś o tym leku. Neurolog zalecił mi łykać go
3 razy dziennie. Próbowałam się czegoś więcej dowiedzieć, ale lekarz mnie
olał, stwierdzając tylko że to na ból głowy (tak jakbym nie wiedziała, w
końcu z tego powodu do niego chodzę). Jakie działanie ma ten lek? Stricte
przeciwmigrenowy, czy może jest to ogólny lek przeciwbólowy? I czy to prawda,
że trzeba go brać przynajmniej kilka miesięcy, aby przyniósł rezultaty?
Gdzieś to wyczytałam... Jak długo się go bierze? No i czemu jest taki drogi,
wogóle go nie refundują :(
Obserwuj wątek
    • deindra Re: Divascan 10.02.06, 10:17
      Divascan to jest lek, który bierze się kilka miesięcy i któy ma działać na
      zasadzie opanowywania migren bądź nie dopuszczania do nich. Też go jadłam, ale
      byłam po nim tak senna, ze zasypiałam w autobusie. Fakt że w trakcie zazywania
      go migren nie miałam, ale byłam niezdatna do życia. Może na Ciebie będzie
      inaczej działać, bo nie jest powiedziane że Tobie nie pomoże. Pozytaj sobie w
      internecie na jego temat.
      • teresa995 Re: Divascan 15.09.06, 17:15
        Na każdego divascan działa trochę inaczej, ale nie zgodzę się z tym, że jest do
        niczego. Ja go brałam jakiś czas temu i co prawda nadal miewałam migrenki ale
        były rzadsze i ból był dużo mniej nasilony. Teraz po długiej przerwie znów mam
        zamiar do niego wrócić.
        pozdr
    • deindra Re: Divascan 10.02.06, 10:18
      Ja się w ogóle buntuję że nie mamy refundowanych leków przeciwbólowych, a
      zuzywamy ich przecież tony...
      • allygator Re: Divascan 10.02.06, 11:41
        No właśnie w internecie nie znalazłam wyczerpujących informacji. To jeszcze
        jedno pytanie.. ten lek należy brak przez kilka miesięcy, ale czy w takim razie
        on działa dłużej niż doraźnie? Czy gdy odstawię go, bóle powrócą? Bo i tak
        biorę środki p-bólowe więc po co mam się dodatkowo truć Divascanem, jeśli on
        działa dokładnie tak samo.
        • issey_miyake Re: Divascan 10.02.06, 16:50
          Ketonal jest refundowany.
        • deindra Re: Divascan 12.02.06, 09:58
          Z założenia Divascan to kuracja, która "Może" pozbyć migrenika bóli głowy na
          jakiś czas, ale to jest pojęcie względne, bo różni ludzie róznie reagują na
          niego. Ja w trakcie brania go nie miałam migren, ale byłam tak otępiała że hej,
          a będąc wówczas na studiach była to duża przeszkoda.U Ciebie może działac
          inaczej, ale przeczytaj skutki uboczne.
    • zubinio Re: Divascan 10.02.06, 13:23
      Ja biore ten lek juz 2 lata gdy odstawie go na dwa dni
      bóle wracają głównie w okolicach oczodołu. Lek ma treż skutki
      uboczne (tak jak większość leków przeciw migrenowych) między innymi senność.
      • jajacek36 Re: Divascan 10.02.06, 15:30
        na mnie nie działał, a przybiera sie na wadze expresem...

zacznie cokolwiek oddziaływac po kilku miesiacach, tak wiec cierpliwosci...
        jak po 1/2 roku nie bedziesz czuła poprawy, szukaj innego środka.

jj
        • anusia1980 Re: Divascan 10.02.06, 17:50
          Ja biorę od 4 miesięcy i widać poprawę. Ataki są rzadziej i nie tak silne jak przed braniem. Jak na razie nie przybyło mi na wadze, naszczęście.
    • pocahontas3 Re: Divascan 11.02.06, 22:32
      Dodam tyle, że ketonal w odróznieniu od divascanu, jest "normalnym" lekiem
      przeciwbólowym i dlatego jest refundowany. W Polsce migrena nie jest uznana za
      chorobę przewlekłą (w sensie prawnym)i dlatego nasze leki kosztują tyle, ile
      kosztują...
      Osobiście odczułam pozytywne działanie divascanu w drugim miesiącu zażywania.
      Dobrze go toleruję, ale niestety przytyłam.
      pozdrawiam
      poca
      • deindra Re: Divascan 12.02.06, 09:59
        Ketonal jest jednym z tych, które mnie ratują :)
        • allygator Re: Divascan 12.02.06, 13:33
          Ja od dawna cierpiałam na napięciowe bóle, nawet kilka razy w tyg
          (obejmowałycałą głowę), ale od 2 miesięcy głowa mnie boli nieprzerwanie,
          codziennie, po prawej srtronie. Nie jest to tak silny ból jak te napięciowe,
          ale bardzo utrudnia życie, zwł. gdy budzi mnie rano i nie pozwala już zasnąć.
          Dlatego nie wiem czy branie tego Divascanu ma sens... z tego co piszecie, ból
          powróci gdy przestanę go brać, a przecież nie mogę się nim faszerować non stop
          przez całe życie... Tym bardziej że i tak już ciągle biorę środki p-bólowe.
          • rupertgiles Re: Divascan 12.02.06, 14:09
            Ale widzisz, wówczas nie będziesz musiała brać leków przeciwbólowych. A Divascan
            jest z natury swojej lekiem *przeznaczonym* do długotrwałego stosowania, nie
            tak, jak leki przeciwbólowe, których właśnie nie powinno się stosować cały czas.

Pozdrawiam z bólem głowy... i myślę o tym Divascanie
      • mcbeal28 Re: Divascan 13.02.06, 19:56
        juz napisano, że to lek profilaktyczny. Ja napisze tylko tyle SZYKUJ CASH NA
        LECZENIE TYM LEKIEM, BO TANI TO NIE JEST!!!!.A refundacja....zapomni.Nawet
        ludzie chorzy na depresję mają refundację...my chorzy na migrenę chyba jesteśmy
        gorsi dla kolejnych rządów..........ok nie wchodze na politykę!
        • enickman Re: Divascan 15.02.06, 10:56
          trzeba wyslac do rzadzenia jakiegos mimistra z migrena - on sie na pewno upomni
          o swoje
          • deindra Re: Divascan 17.02.06, 19:25
            To jest myśl! :)))
    • anusia1980 Re: Divascan 12.02.06, 18:40
      Niekoniecznie jest tak, że trzeba brać divascan cały czas a jak się go poprostu przerwie to zaczyna boleć głowa. Ja w tamtym roku brałam go trzy miesiące i jak go przestałam brać to głowa nie bolała prawie rok czasu.
    • miszi Re: Divascan 23.02.06, 23:28
      Brałam Divascam prawie rok, i nie przyniósł wielkiego efektu, głowa bolała
      nadal, tylko rzadziej. W końcu zmieniłam lekarza i on zapisał mi ORFIRIL
      (chyba) lek przeciepadaczkowy, brałam go w bardzo małych dawkach, przez dwa
      pierwsze tygodnie chodziłam po ścianach i wyglądałam jak upiór, ale po
      dwumiesięcznej kuracji ból przeszedł całkowicie!! Minęły dwa lata a ja nie mam
      migreny! Zapytajcie swoich lekarzy, o takie leki. pozdrawiam i życzę powodzenia
      w walce z chorobą.
    • a_gniesia Re: Divascan 01.07.06, 08:25
      Brałam kilka razy, przez długi okres czasu , nie zauważyłam zmiany , znajoma
      brałą tez ja głowa nadal bolała, czyli skutecznosc tego leku jest znikoma
      • venus22 Re: Divascan 01.07.06, 11:00
        Witam!

Niekoniecznie znikoma, w migrenie jest tak ze kazdy reaguje indywidulanie na
        leki. A wiec jednemu pomoze, drugiemu nie, i najlepiej jesli lekarz zaleci, to
        probowac samemu.

Venus
    • teresa995 Re: Divascan 13.07.06, 21:44
      Ja brałam divascan prze jakieś 6-8 miesięcy. Nie zlikwidował mojej migrenki,
      ale spowodował, że po kuracji bóle były lżejsze do zniesienia, nie cierpię tak
      bardzo jak przed.
      pozdr

• laverne Re: Divascan 14.08.06, 16:48
      Ja biorę drugi rok, najpierw 3 x dziennie, teraz 2 x - odpukać, ale ostatnią
      migrene miałam w Boże Narodzenie. Potem zdarzały się jakiś bóle głowy, ale w
      porównaniu do migreny ... Zanim zaczełam - mogrena regularnie co weekend
    • mucka007 Re: Divascan 18.08.06, 21:10
      brałam ten lek na początku pomagał ale po jakimś czasie przestał :(
    • ryba9912 Re: Divascan 15.09.06, 16:02
      hej divascan jest do bani ja brałam 4 lata non stop........szkoda czasu szukaj
      innego lekarza mój adres asryba@buziaczek.pl
      • venus22 Re: Divascan 16.09.06, 00:13
        Jeszcze raz przypominam - leki dzialaja inaczej na kazdego.
        to ze dla kogos okazal sie "do bani" to nie znaczy ze nikomu innemu tez nie
        pomoze.

Venus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka