Dodaj do ulubionych

czy ktos tak miał

03.10.06, 15:18
ostatnio coraz czesciej dokuczają mi okropne bóle głowy i do tego dochodzi
zaburznie widzenia. Wygląda to tak jakby wszystko mi migało, cos takiego jak
swiatło na dyskotece, tak jakbym w jednej sekundzie widziała i zaraz nie
widziała. Bardzo trudno mi to wytłumaczyć. Dodam że jestem w 2 miesiącu
ciazy, i to wszystko zaczęło się od jakiegos miesiaca.Czy to moga być
poczatki migreny czy może coś zupełnie innego? Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • basia_s Re: czy ktos tak miał 03.10.06, 16:43
      ja mam 18 lat i mam migreny od jakiegoś roku. migrena oczna to tak jakby ci
      motylki lataly, albo wlasnie tak jak to opisujesz. Mój neurolog twierdzi, że
      lekiem na migrenę byłaby ciąża;) Zażywam doraźnie MigPriv. Nie jest on zalecany
      w ostatnim trymestrze ciąży z tego co się orientuję. Jakimś ekspertem w tej
      dziedzinie nie jestem, ale sądzę ze jeżeli masz takie bóle glowy w czasie
      ciąży, to może jest to podyktowane szalejącymi hormonami. Wybrałabym się na
      Twoim miejscu jednak to jakiegoś lekaża, tak dla pewności. Żeby to nie
      zaszkodziło dzidziusiowi albo tobie. Nie znam sie na tym, ale tak sądzę.
      Pozdrowienia i powodzenia!
    • nessie-jp Re: czy ktos tak miał 03.10.06, 19:52
      Zgadzam się z Basią, że to chyba objaw burzy hormonalnej. Hormony są bardzo
      silnym "wyzwalaczem" migren. Poradź się swojego ginekologa prowadzącego ciążę,
      czy nie warto zrobić badań krwi na tę okoliczność. W sumie w ciąży hormony
      powinny być już "uspokojone" i równomierne, bez wahań związanych z cyklem
      miesiączkowym...

A do neurologa i tak warto by się wybrać - spróbuj wziąć skierowanie od lekarza
      rodzinnego. Zwykłe badanie nie zaszkodzi nawet w ciąży, to nieinwazyjne (tzn.
      żadnych prześwietleń ci nie będą robić).
      • sophie2202 dzięki dziewczyny 03.10.06, 23:02

• mrowka505 Re: dzięki dziewczyny 05.10.06, 09:53
          Żeczywiście dziwne objawy, należy skonsultować z lekarzem. Ja mam migreny od
          dziecka ale w czasie ciąży zapomniałam co to ból głowy. Byłam tak szczęśliwa że
          miałam nadzieję że po porodzie nie powróci migrena. Niestety przed samym
          porodem (2 dni) złapał mnie tak silny atak że wylądowałam w szpitalu. Lekarz
          stwierdził przedporodową burzę hormonów i dwa dni po tym urodziłam.
          • venus22 Re: dzięki dziewczyny 05.10.06, 20:30
            Objawy nie sa dziwne. jest to poprostu aura - zaburzenia wzrokowe i takie
            blyski czy zygzaczki to nawet bym powiedziala klasyczna aura

uwaga, blyski:
            www.ship.edu/~cgboeree/aura.gif
            www.familydoctor.co.uk/htdocs/MIGRAINE/MIGRAINE02_01.jpg
            www.migraine-aura.org/images/Hairfish_Scintillating_Scotoma_2003.jpeg
            www.migraene-aura.de/images/patient_drawing_aura_section.jpg
            zreszta kto chce poogladac rozne aury to prosze wrzucic w Googla - takze images
            (obrazy): migraine aura, scotoma, scintillating scotoma, fortification spectrum.

>>>Mój neurolog twierdzi, że lekiem na migrenę byłaby ciąża;) <<

swietny pomysl, to niech zajdzie w ciaze i przyklada chorym brzuch do glowy :)

Migrena zwykle jest najgorsza w pierwszym trymestrze, potem powinno byc lepiej.
            Polecam starsze watki o ciazy.

Venus

• alis.74 Re: czy ktos tak miał 13.10.06, 21:51
      Też na początku ciąży miałam częste ataki migreny. Ale wszystko skończyło się
      w czwartym miesiącu. Czytałam, że wiele kobiet styka się po raz pierwszy z
      migreną właśnie na początku ciąży i po pierwszym trymestrze kiedy hormony się
      uspokajają bóle migrenowe zanikają. Życzę ci aby ta opinia w twoim przypadku
      okazała się prawdą.
    • agaga2 typowe objawy 14.10.06, 20:49
      u części osób migrena przebiega z tzw. aurą , u mnie poprzedza ona ból głowy o
      jakieś 20 minut , mam czas na reakcję i zażycie jakiegoś środka .
      Nie ma w tym nic dziwnego . A co do ciąży - u mnie nic nie zmieniła
      • agaga2 Re: typowe objawy 14.10.06, 20:51
        inna sprawa jeśli przed ciążą nie miałaś w ogóle bólów głowy powinnaś się
        przebadać .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka