tetate 10.01.07, 07:18 czy zauwazyl ktos moze, czy oprocz serow plesniowych i zoltych, sery feta prowokuja napady M. ??? te Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: sery typu feta 10.01.07, 07:53 podobno niewskazany, od czasu do czasu zjem i nie zawsze konczy sie to bolem, no ale jesli zauwazylas ze ciebie boli po to pewnie tak jest :( Venus ps - moze jeszcze zalezy od ilosci? Odpowiedz Link Zgłoś
tetate Re: sery typu feta 10.01.07, 08:07 na niektorych fetach jest napis: ser dojrzewający typu feta. Zawsze dojrzewajacy kojarzył mi sie z serami żółtymi lub pleśniowymi. Co o tym myślisz? teta Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: sery typu feta 10.01.07, 11:21 mysle ze chodzi o to jak dlugo ser sie "przerabial". ser feta to grecki ser tradycyjnie robiony z mleka owcy, lub kozy, lub razem, moze byc bez ale zwykle jest z dodatkiem mleka krowiego, chociaz sa takze z samego krowiego. powstaly w wyniku oddzielnia sie serwatki ser "marynuje" sie przez jakis czas w takiej wodzie z sola, i moze jakimis przyprawami, i to chyba to jest to "dojrzewanie"... Venus Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: sery typu feta 10.01.07, 12:37 A czy dojrzewający to nie jest po prostu każdy inny niż twaróg? Taki który jest "przepracowany" przez bakterie i grzyby np żółty. Odpowiedz Link Zgłoś
tetate Re: sery typu feta 10.01.07, 18:12 anna.2007 napisała: > A czy dojrzewający to nie jest po prostu każdy inny niż twaróg? Taki który > jest "przepracowany" przez bakterie i grzyby np żółty. i tu masz rację, całkowitą, ze na to wczesniej nie wpadłem.Tylko po twarogu nie mam sensacji zoladkowych i B.G. reszta serow niestety zabroniona... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: sery typu feta 12.01.07, 00:38 feta chyba nie jest dojrzewany przy pomocy bakterii i grzybow ale nie wiem na sto procent, to jest chyba tez zwykly twarog ale z roznych mlek po i prostu moczacy sie w roztworze solnym. niemniej jednak jak wspomnialam znajduje sie czasami na liscie "lepiej nie " :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
nowa16 Re: sery typu feta 13.01.07, 12:35 Ja mogę jeść tylko chudy twaróg (Piątnica ma bardzo dobry). Inne sery, nawet te wiejskie, typu grani (mają sól) wywołują u mnie migrenę. Odpowiedz Link Zgłoś