Dodaj do ulubionych

Migrena a cholesterol

17.01.07, 16:37
Od kilkunastu lat badania krwi u mnie wykazuja nadmiar cholesterolu w
granicach 0d 260 do 300 pomimo , ze jestem szczuply i staram sie ograniczac
spozycie tluszczow zwierzecych .
Moja znajoma mlodsza o 10 lat rowniez cierpiaca na migreny i wrecz chuda
,uzala sie na to samo , a lekarz przepisal jej preparat tulip , dosc
skutecznie obnizajacy poziom cholesterolu. Z ksiazki 3 francuskich lekarzy z
roku 1992 wyczytalem , ze przy migrenach obserwuje sie nadmiar cholesterolu w
zolci spowodowany niedoborem pewnego organicznego rozpuszczalnika . Prowadzi
to do powstawania kamieni zolciowych . Ale w krwi poziom cholesterolu moze byc
w normie u takiej osoby . Co internauci wiedza na ten temat , zwlaszcza nas
autorytet Venus ? Podobno 3/4 cholesterolu wytwarza watroba a tylko 1/4
pochodzi z pozywienia . Czy dieta moze skutecznie obnizyc ten poziom ?
Obserwuj wątek
    • teresa995 Re: Migrena a cholesterol 17.01.07, 20:08
      Ja też robię mniej więcej co roku badania krwi, ale u mnie cholesterol jest
      zawsze w normie, zawsze poniżej tej górnej wartości. Tak, że chyba nie jest
      regułą, że cierpiący na migrenę muszą mieć podwyższony poziom cholesterolu.
      A znajoma, która ma podwyższony cholesterol (nie cierpi na migreny) bierze
      jakieś tabletki na obniżenie cholesterolu i lekarz zalecił jej też jakąś dietę
      obniżąjącą cholesterol - ponoć bardzo skuteczną. Ponoć, gdy cholesterol jest
      niewiele podwyższony, wystarczy sama odpowiednia dieta, nawet bez tabletek.
      pozdr.
      • venus22 Re: Migrena a cholesterol 18.01.07, 00:07
        :)
        O zwiazkach cholesterolu z migrena nie wiem,
        moge tylko tyle powiedziec ze sama mialam do niedawna znakomity cholesterol
        (nie jestem chuda ale i nie waze ponad miare) a ostatnio mam lekko podwyszony.
        sadze ze to wiek -stara pudlo juz jestem piecdziesiatka sie klania (o jezu jak
        to brzmi :0 )

tez mam takich znajomych co migren nie maja a cholesterol jest wyoki.

Venus
      • Gość: alina Re: Migrena a cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 10:59
        mam migrene i cholesterol 300 może to prawda
    • anna.2007 Re: Migrena a cholesterol 18.01.07, 09:24
      Do migreny prowadzi wiele dróżek możliwe, że również cholesterolowa. Wiem na
      pewno, że wiele ludzi obniżyło cholesterol samą dietą (np.czarna rzepa
      codziennie w postaci surówki). Nie wiem czy u każdego sama dieta wystarczy. Ja
      mam cholesterol w normie.
      • donjuan Re: Migrena a cholesterol 19.01.07, 17:38
        Dzieki za odpowiedzi . Wlasnie czarna rzodkiew to moje hobby , wlasnorecznie
        hodowana na dzialce . Ale chyba za malo jej dotad zjadalem , zwieksze czestosc
        spozywania.
    • margarita76 Re: Migrena a cholesterol 25.07.07, 17:27
      Wyglada na to, ze jestem ewenementem, o ile istnieje teoria o podwyższonym
      cholesterolu u migrenikow:-)
      Mam tylko 100, a wiec znacznie za malo i niestety naleze rowniez do cierpiacych
      na migrene.
      Pozdrawiam cieplo!
      • toolkien mam zawsze podwyższony... 25.07.07, 17:58
        mam zawsze podwyższony cholesterol ... Ważę 46 kg przy wzroście 164 cm i wieku
        45 lat (też stare próchno ;)). Odżywiam się w miarę zdrowo, nie używam
        tłuszczów zwierzęcych, a jedynie oliwę, nie obżeram się jak prosię (no może
        wyjątek stanowią słodycze, ale bez czekolady i orzechów - bo wiadomo - wywołują
        ból głowy), prowadzę aktywny tryb życia, pływam, jeżdżę codziennie na rowerze,
        biegam i... migrena nie daje mi żyć.Lekarze niw wiedzą skąd wysoki cholesterol
        a skąd migrena tym bardziej. Łeb sobie uciąć. Albo wyjmę gumę z majtek i
        strzelę sobie w ten durny, bolący łeb. UHHHHH....

Pozdrowionka cieplutkie dla wszystkich migreników, miłego dnia bez bólu, bez
        tryptanów, bez aury, ale z głową :)
        ewunda
        • margarita76 Re: mam zawsze podwyższony... 25.07.07, 18:17
          Droga Ewundo,
          Ja również staram się odżywiać zdrowo, preferuję tłuszcze roślinne, rzadko
          jadam słodycze. I tak jak Ty uprawiam sport,a wiec naprawde zdrowy styl zycia
          (moze nie do konca, ale ktoż jest idealny?:-))Nie sądzę jednak, aby moj styl
          życia tak drastycznie wplynal na me wyniki (wspomniany cholesterol, bardzo
          niska glukoza okolo 50!)Zreszta, sama widzisz na swym przykladzie, ze
          niekoniecznie tak musi byc. Mysle, ze na te wyniki może mieć wplyw
          nasza "biochemia", mam na mysli wszelkie hormony odpowiedzialne za metabolizm
          (hormony przysadki, trzustki, tarczycy etc). Niektórych być moze jest za malo,
          innych za duzo...
          Za tydzien robie dokladne badania. Boje sie diabelnie wynikow, a z drugiej
          strony licze, ze dowiem sie czegos konkretnego i bede wiedziec, na czym stoje.
          Bo wiadomo, ze niski poziom glukozy moze byc rowniez wywolywaczem migren.

Dzis jest dobrze, bez bolu.
          Pozdrawiam serdecznie,
          Margarita
          • toolkien Re: mam zawsze podwyższony... 25.07.07, 18:29
            no wiem o glukozie. Dlatego z przyjemnością wsuwam słodycze. Ale skąd
            cholesterol wysoki łamią sobie głowę wszyscy moi lekarze wszelkiej maści. Może
            czas mi do grobu...? Głowa boli cały dzień, ale składam to na długą podróż
            samolotem i zmiany ciśnienia. Kilka dni temu pękło mi naczynie krwionośne w oku
            (przebywałam na 3000 metrów n.p.m.). Po zażywaniu rutinoscorbinu i cerutinu
            wróciło szybciutko do normy (oko, nie głowa :().
            Pozdrowionka cieplutkie, zdrowia dla wszystkich i cudnego dnia :)
            ewunda
            • venus22 Re: mam zawsze podwyższony... 25.07.07, 19:48
              ostatnio nasz Amerykanski guru dr Oz mowil ze najbardziej podwyzsza cholesterol
              stres.
              I jeszcze od lekarza w rodzinie uslyszalam taka teorie ze moze niektorzy maja
              lekko wyzszy niz w przewiduje norma ale dla nich jest normalne.
              cos takiego jak niektorzy maja zawsze 37'C a nie 36.6. po prostu taka uroda.
              kto wie kto wie...

Venus
              • margarita76 Re: mam zawsze podwyższony... 25.07.07, 20:03
                Hmm,w ostatnim czasie jestem szczegolnym przykładem stresu...Ale wyglada na to,
                ze w moim przypadku cholesterol leci w dół. Moze rzeczywiscie, taka moja uroda.
                Margarita
              • toolkien Re: mam zawsze podwyższony... 25.07.07, 21:28
                no to stres mam wpisany w swoją profesję. A dodatkowo ostatnio mam permanentny
                zgryz z nieprzerwanymi bólami głowy. Jeden z lekarzy nawet mi sugerował
                podwyższenie poziomu cholesterolu w związku ze stresami, ale nie brałam tego
                poważnie. Dzięki Venus :)
                pozdrowionka cieplutkie :)
                ewunda
                • ika997 Re: mam zawsze podwyższony... 25.07.07, 22:56
                  u mnie w rodzinie migrena genetyczna, a także nikt od pokoleń nie ma problemow z
                  cholesterolem. Od dziecka lubiłam jeść mięso i to tłusto, masłem nie smaruję
                  tylko obkładam jak mowi szwagierka, ale cholesterol w normie. Nie sądzę zeby
                  mialo to zwiazek w moim przypadku z migreną.
                  • toolkien Re: mam zawsze podwyższony... 26.07.07, 12:29
                    hih, :) to pewnie mam ze stresu :)
                    Pozdrowionka cieplutkie :) toolkien
                    • eni40 a ja zawsze 26.07.07, 20:36
                      ja zawsze mam wysoki..nie jem miesa, tluszczy, wedlin, malo pieczywa,
                      i nie wiem skad mam wlasnie taki?
                      moze tez ze stresu bo jestem wrazliwcem? a najzabawniejsze jest to ze moja mama
                      odzywia sie dosyc tlusto i chcialam jej pokazac jaki powinna miec cholesterol
                      wiec zrobilam badania haha okazalo sie ze ja jarosz i beztluszczowiec mam 2
                      razy wyzszy od niej...
                      • toolkien Re: a ja zawsze 26.07.07, 23:04
                        hihihiih.... witam w klubie. Moja Mama zawałowiec ma ode mnie również mniejszy
                        o połowę ;). Pytałam dziś lekarza czy stres może byc przyczyną nadmiaru
                        cholesterolu. Potwierdził... niestety ...
                        Pozdrrowinka ciepluśkie :)
                        aha, zmarszczki na czole nie mam... pewnie jestem migreniczka inaczej :). Mam
                        za to poniżej pleców ;):D:D:D:D
                        • venus22 Re: a ja zawsze 27.07.07, 03:47
                          no to jak widzicie taka calkiem glupia to ja nie jestem ;) ;) :)

Venus
    • kajteczek Re: Migrena a cholesterol 27.07.07, 10:09
      ja też!
      mam wysoki cholesterol, za wysoki 270-280 i za dużo tego "złego", ale nie
      pamiętam ile.
      Jestem b. wysoka (178 cm), ważę 67 kg, jestem szczupła, wiek: 43. Jem wszystko,
      w tym niestety bardzo duże ilości słodyczy. Piję zieloną herbatę na ten
      cholerny cholesterol, żeby nie brać jeszcze prochów, chociaż lekarz twierdzi,
      że powinnam.
      I łeb boli mnie kilkanaście dni w miesiącu od wielu, wielu lat.
      • venus22 Re: Migrena a cholesterol 28.07.07, 23:17
        Podobno najlepszy na obnizenie cholesterolu naturalnie jest czosnek. Sprobuj
        lykac tabletki czosnkowe.

venus
      • jolene72 Re: Migrena a cholesterol 04.08.08, 11:21
        no ja mam podobnie bo mam około 250 czyli na tej granicy gdzie zaczyna się już
        dość niebezpieczny wskaźnik. tez mnie w głowie łupie od dłuższego czasu ale nie
        tak długo w miesiącu jak ciebie, z reguły po kilka dni.
        staram się jeść mało mięsa ale to właściwie wszystko. tez teoretycznie powinnam
        coś brać ale kurczę nie chcę
        • jifoj Re: Migrena a cholesterol 04.08.08, 12:54
          Hm, a moja ciotka przez lata miaa cholersterol w granicahc chyba 280 a glowa ja
          nigdy nie bolala ani nic wienc to bardzo zalezy,
          ale okazem zdrowiea to bym jej tez nigdy nie nazwala ale to tez byla osoba ktoa
          mowila ze kiedy ma umrzec to umrze a nie bedzie sie niczym sprzycowac za wczasu.
          no i tak chodzila chofzila az przyszedl wylew i byo po nei : (
          • jolene72 Re: Migrena a cholesterol 04.08.08, 13:28
            i kurczę właśnie tego się nieco boję jednak. że teraz ok poboli mnie głowa ale
            nic mi się nie stanie tylko że potem jak to wszystko się odłożę to zamiast się
            cieszyć spokojna i złotą starością ;) to albo spędzę ją po szpitalach trzęsąc
            się o swoje nadciśnienie albo w ogóle jej nie dożyję. może jednak powinnam
            spróbować simvacoru albo czegoś podobnego?
            • margarita76 Re: Migrena a cholesterol 04.08.08, 13:59
              Moge polecic oliwe z oliwek na obniżenie, a przynajmniej
              zapobieganie dalszemu wzrostowi cholesterolu.
              Oboje z mezem zajadamy sie salata, ktora obficie polewamy wlasnie
              oliwa z oliwek; zajadamy pesto z bazylia i oliwa z oliwek,a ja wrecz
              kocham oliwki...
              Moj poziom poziom cholesterolu jest bardzo niski, wrecz za niski,
              (choc wzrosl nieco od ostatniego badania w zeszlym roku, bo w koncu
              zaczelam podjadac jajka, miesko etc.).Z kolei niedawne badanie
              poziomu cholesterolu u mojego meza, ktory nawiasem mowiac uwielbia
              mieso pod rozna postacia, jajka, smazone pierogi...:-), a przy tym
              spozywa bardzo duzo oliwy z oliwek, wykazalo jedynie 160 mg!
              Mysle, ze na poczatku mozna by sprobowac "leczenie" oliwa z oliwek,
              zanim siegnie sie po leki.
              Choc, jak juz kiedys pisalam w tym watku, mimo ze poziom
              cholesterolu mam bardzo niski, migreny jak są, tak są...
              Pozdrawiam!
            • szklanka_sody Re: Migrena a cholesterol 04.08.08, 15:01
              Pewnie. Leczyć się trzeba i już. Nawet lepiej przesadzić nieco niż pluć w brodę.
              • jifoj Re: Migrena a cholesterol 04.08.08, 15:51
                To samo ciotce cala rodzina mowila nagminnie. Ale wez się kloc z uparta Kaszubka :(
    • Gość: alina Re: Migrena a cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 11:03
      mam 300 i mam migrene
      • donjuan Re: Migrena a cholesterol 22.07.08, 16:00
        Jak widac z powyzszego wyraznego zwiazku pomiedzy poziomem cholesterolu we krwi
        a migrena nie ma .Fakty te potwierdzaja jak widac stwierdzenie autorow
        cytowanej przeze mnie ksiazki o migrenie.
    • Gość: Choroby też łączą Re: Migrena a cholesterol IP: *.chello.pl 01.08.08, 18:16
      Sporo się dowiesz od innych którzy mają te same choroby www.naszechoroby.pl tam
      odnajdziesz osoby o tych samych schorzeniach z całego kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka