Dodaj do ulubionych

witam wszystkich towarzyszy niedoli

23.09.03, 15:44
przeczytalam prawie wszystkie wasze posty i chyba zdiagnozowaliscie mi
migrene, oczywiscie zaraz ruszam do lekarza zeby potwierdzic i oficjalnie
dolaczyc do grona wybrancow
wiem napewno ze moje migreny wywoluje swiatlo, zarowno oste sloneczne jak i
czerwone swiatelka samochodow na autostradzie /w nocy/ /w niedziele jadac
samochodem myslalam ze zwariuje, na szczescie trafilam na korek i moglam
spokojnie zwymiotowac uchylajac drzwi i nie wysiadajac z samochodu
ale mam do was jedno pytanie, jest u mnie objaw o ktorym nikt z migrenowcow
tutaj nie pisze otoz cierpnie mi glowa, czuje takie skorcze pod czaszka, to
nawet przyjemne jednak niepokojace, czy ktos z was ma takie objawy?
Obserwuj wątek
    • lachate Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 23.09.03, 16:01
      oj przepraszam, wlasnie doczytalam, marialudwika napisala o dretwieniu skory na
      glowie
      marioludwiko czy moglabys szeszej opisac to zjawisko, ja jestem poczatkujaca
      migreniczka, jeszcze zaden lekarz tego nie potwierdzil, jezeli rzeczywiscie u
      mnie to migrena to w ostatnia niedziele mialam drugi w zyciu atak /mam 31 lat/
      ale to dretwienie glowy zdarzalo mi sie czesciej, bez bolu za to z zawrotami
      glowy
      badz tak uprzejma i napisz czy to dretwienie wystepuje u Ciebie jako zwiastun
      ataku czy raczej po
      ps. strasznie nie lubie chodzic do lekarzy, poprostu nienawidze i teraz tez mi
      sie nie chce tam udac zwlaszcza ze bol juz zlagodnial, wygoncie mnie prosze
      • marialudwika Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 23.09.03, 16:43
        Witaj "u nas".To jest zwiastun migreny,bardzo dziwne uczucie-dretwienia skory
        na glowie.Kiedys tego jakos nie kojarzylam,ale odkad "wglebilam" sie w
        migrene,znalazlam sie na tym forum ,to skojarzylam,co jest grane.Inny zwiastun
        migreny u mnie to mdlosci,rodzaj choroby komunikacyjnej.Z poczatku myslalam,ze
        to zatrucia pokarmowe...
        Osobiscie tez NIENAWIDZE chodzic do lekarzy,tutaj wizyta konczy sie zazwyczaj
        srodkiem przeciwbolowym-niemal na wszystko,hm.Z drugiej strony leku "na"
        migrene jeszcze nie wynaleziono..Wspolczuje Ci tej dolegliwosci bo ci,ktorzy
        jej nie maja-szczesliwcy- patrza na nas "migrenikow" z niedowierzaniem albo
        politowaniem.Powinnas znalezc dobrego neurologa..al czy sa tacy???
        pozdrawiam Ciebie i pozostale Migrenki
        tara=ml
        • venus22 Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 23.09.03, 18:51
          Witam w naszym internetowym zakatku!!
          Ciesze sie ze okazalysmy sie pomocne chociaz przykro mi ze objawy sie zgadzaja
          i wskazuja na migreny..
          ja chuba takich scierpien nie mam, ale MariaL na pewno niera sie podizeli z
          toba jej doswiadczeniem.
          Badz przygotowana ze lekarz byc moze zlekcewazy twoje objawy, zwlaszcza
          nietypowe, wiec jak masz mozliwosc to moze przedrukuj sobie cos z tych
          linkow "oficjalnych" ktore podawalysmy gdzies tam na poczatku, gdzie jest mowa
          o objawach..
          Dobrego lekarza jest trudno znalec - wiaze sie to z tym ze tak malo wiedza o
          migrenie, ci co studiuja maja przestarzale wiadomosci z gory, a nawet neurolog
          jesli sie nie specjalizuje w migrenie, moze niewiele powiedziec.
          Ale trzeba szukac..
          Venus
          • depresyjka Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 24.09.03, 09:20
            Witam Cie na naszym forum.
            podpisuje sie pod tym co napisala venus- bardzo ciezko znalezc dobrego
            neurologa. Ja do tej pory nie znalazlam (mam migrene od 10 lat)
            Ale zycze Ci powodzenia. Mozesz tez wiele ciekawych rzeczy dowiedziec sie
            wlasnie tu
            Daj znac co powiedzial lekarz

pozdrawiam
            depresyjka
            • lachate Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 24.09.03, 20:01
              dzieki wszystkim za powitanie
              powiem wam szczerze ze tez jestem ciekawa co lekarz powie, i jakos wewnetrznie
              jestem przygotowana na to ze mnie "oleje" jeszcze u niego nie bylam, wybieram
              sie jutro rano
              oczywiscie opisze pokrotce przebieg wizyty
              pozdrwaiam goraco
              • lachate Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 26.09.03, 16:33
                witajcie dziewczyny
                no wiec bylam u lekarza, zwyklego, nie neurologa, powiedzialam tylko ze mnie
                glowa boli, pokazalam gdzie, obadal, osluchal, powyginal powykrecal i
                stwierdzil migrene, tyle ze nietypowa bo mnie boli czubek glowy i srodek /ja to
                okreslam ze mnie boli dach/ powiedzial ze to moze byc niekoniecznie migrena a
                bole paramigrenowe, tak to dziwnie okreslil
                postanowil podac mi lek przeciw migrenie na zasadzie "zobaczymy czy pomoze" jak
                pomoze to migrena, jak nie pomoze to szukamy dalej
                no i jestem w kropce, dostalam wczoraj lek o nazwie NARAMIG ktory zawiera
                naratriptan
                po okolo godzinie od wziecia tabletki bol "sie schowal", nie moge powiedziec ze
                ustapil zupelnie, poszlam spac a rano obudzilam sie niestety z bolem, wzielam
                druga tabletke i do teraz jest niby lepiej, tzn nie boli ale czuje ze ten bol
                jest taki "przyczajony" i niewiele mu trzeba zeby wystrzelil na nowo, w dodatku
                mam dziwne efekty uboczne, slabo widze, mam dreszcze lub jest mi goraco
                czy ktoras z was brala ten lek? lub jakis o podobnym skladzie?
                jestem szczerze mowiac przerazona, jeszcze tydzien temu migrena byla dla mnie
                jakas choroba z literatury, wiedzialam o niej tyle ze to chyba jakies bole
                glowy, jestem bardzo zdenerwowana ta diagnoza, zupelnie nie wiem czy da sie
                funkcjonowac z ta choroba, w niedziele minie tydzien odkad jestem "wyjeta z
                zyciorysu" przez bol glowy a w dodatku mam wrazenie ze to nigdy nie ustapi,
                powiedzcie czy dlugo to moze trwac? ile trwaja wasze ataki?
                ja juz odchodze od zmyslow, przeciez musze w koncu zaczac zyc, moj maz mowi ze
                sobie cos wmowilam, dziecko chce zeby mama zrobila to, tamto, a ja albo jestem
                sparalizowana bolem albo otumaniona lekami
                zaraz dostane jeszcze jakiejs histerii albo depresji
                najgorsze w tym wszystkim jest to ze oprocz lekarza chyba nikt mi nie wierzy w
                ten bol
                ja zwariuje

• venus22 Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 26.09.03, 18:26
                  Kochana, jak czytam twoj post to az chce mi sie plakac.. dokladnie ten strach,
                  panike, poczucie bezsilnosci i wresczie rozpacz przezywalam 20 lat temu, kiedy
                  moja migrena wybuchla z sila Wezuwiusza.. tak mi cie szkoda... wszsytkich was
                  mi szkoda..

Naratriptan (czyli tutaj Amerge) to jest lek z grupy triptanow, do ktorych
                  nalezy tez Zomig i Imigran (Imitrex) sluzacy do przerywania atakow migreny.
                  nadaje sie szczegolnie dla migrenikow u ktorych migrena rozwija sie powoli,
                  poniewaz zaczyna on (naratriptan) pracowac pozniej niz np Zomig ale za to
                  pozostaje w organizmie dluzej, a wiec moze okazac sie dla ciebie dobry.

triptany niestety nie sa stuprocentowo skuteczne na wszystkie migreny, sa tez
                  ludzie ktorym one w ogole nie pomagaja, natomiast moga im pomoc leki z grupy
                  ergotamina, dihydroergotamina, ktorych nawiasem mowiac nie wolno mieszac z
                  triptanami, nalezy odczekac chyba 24 godz miedzy nimi.

Nie orientuje sie w polskim nazewnictwie ale paramigrenowe to moga znaczyc
                  inny rodzaj migreny?
                  Podobne do migreny, ale o innym podlozu? moze wrzuc na wyszukiwarke i cos
                  bedzie ?

Walka z migrena jest ciezka i niestety nie ma na nia lekarstwa, za sukces
                  uwaza sie zmiejszenie ilosci atakow i ich natezenie.
                  W USA i Kanadzie rutynowo faszeruje sie pacjentow srodkami zapobiegajacymi
                  migreny ktore czesto sa skuteczne.

Moj neurolog mi wyjasnil ze migrena atakuje najsilniej pomiedzy od 20+ do 40+
                  roku zycia, niektorych od 25 do 40+ (ja ) niektorzy dostaj nagle po porodzie (
                  hormony) niektorzy ale rzadko w menopausie - menopausa zazwyczaj zwiastuje
                  ustapienie migren bo spada poziom i wahania hormonalne.
                  U mezczyzn jest troche inaczej.

Musze cie zmartwic ze na moje najsilniesze migreny triptany tez nie sa
                  skuteczne, nieraz musze wziac dopuszczalna dawke dobowa (4 tabletki) oprocz
                  tego co 4 godziny po 1000mg paracetamolu i 60 mg kodeiny.
                  czyli ze brak skutecznosci nie swiadczy od razu ze nie jest to migrena.
                  Ale powniewaz ja nie jestem lekarzem a ty masz troche nietypowe objawy to
                  lepiej zebys niezwlocznie zadzwonila do lekarza i poinformowala go jak sie
                  czujesz po tym leku, moze moglabys sprobowac Zomig?

twoj lekarz powinien sprawdzic jakie sa skutki uboczne Naratriptanu. zeby bylo
                  wiadomo od czego masz te dreszcze itp bo ja takie objawy mam od migreny.
                  Zaburzenia visualne tez moga byc od migreny jak rowniez uderzenia goraca, ale
                  jeszce raz powtarzam ZAPYTAJ LEKARZA, prosze. Zwlaszcza ze wystepuje to po tym
                  leku.

jeszcze jest taka mozliwosc ze dostalas wyjatkowo silna migrene ktorej triptan
                  nie jest w stanie zwalczyc ale "otepia" bol na tyle ze mozesz jako tako
                  funkcjonowac.

Rodzine i dzieci musisz zaczac tresowac ze jak mama ma migrene to wszsycy na
                  paluszkach, w domu ciemno, cicho, zadne gotowania z zapachami (bron Boze
                  smazenie jakiegos boczku - tylko kanapki) maja dbac o to zebys miala wode do
                  picia i moze worki z lodem jak ci pomagaja przylozone - mnie bardzo.

Nie martw sie, wyglada na to ze twoj lekarz przynajmniej sie stara, lepiej
                  zeby cie wyslal do neurologa a popros go zeby jego sekretarka znalazla speca
                  od migren, i ewentualnie dowiesz sie wiecej i zobaczysz ktory lekarz ci
                  bardziej odpowiada.

MOje ataki trwaja roznie, kiedys mialam takie ataki ktore trwaly min. 36
                  godzin okropnego bolu, nic tylko wyc, mialam tez takie uporczywe ale slabsze
                  przez tydzien, tabletki p/bolowe pmagaly ale tylko tak dlugo jak dzialaly jak
                  przestawaly to bol pojawial sie od nowa i tak w kolko.
                  Miewalam tez bole ktore byly mieszanka najpierw silny atak potem ulga potem
                  przechodzil na szyje i plecy. albo trak jak ty mowisz przyczajony - niby boli
                  niby nie.. kazdy ruch wywolywal mdlosci..

bole migrenowe czesto zmnieniaja sie w trakcie trwania choroby.

Ale bedzie dobrze nie martw sie.
                  Cos sie znajdzie tylko trzeba szukac.

(Ja mialam tak ciezkie migreny ze dostalam rente. Nic dziwnego ze nie dajesz
                  rady w czasie ataku, nie jestes "slaba", "pieszczoszek" tylko powaznie chora.)

Venus

• venus22 Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 26.09.03, 18:28
                    P.S.
                    a zapomnialam dodac ze poniewaz w migrenie wystepuja wahania serotoniny a to
                    to ma tez wplyw na depresje i histerie tez.
                    A wiec - w migrenie normalna rzecz.
                    V.
                    • lachate Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 26.09.03, 19:05
                      venus jestes cudowna
                      dziekuje ci bardzo za odpowiedz
                      nie napisze juz teraz nic wiecej, musze sie polozyc
                      zagladne tu jutro /mam nadzieje ze bede w stanie/
                      • marialudwika Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 26.09.03, 19:51
                        Potwierdzam,ze Venus jest cudowna a wszystko,o czym pisze dotyczy rowniez mnie.
                        Niestety otoczenie nie zawsze jest w stanie nas zrozumiec,na zasadzie "nie
                        uwierzysz a przymierzysz"!!!!!Moj maz tez miewa migreny,aleon umie sie
                        kompletnie wylaczyc,jak kazdy facet.Ja jestem na cos takiego za
                        nerwowa..zawsze sie czuje winna zamiastrobic tak jak on.Jest tylko jedna
                        roznica,ze u niegomigrena zdarza sie raz na pare m-cy a u mnie znacznie
                        czesciej.Miewam jednak takie migreny,ze jak inni odgrzewja sobie cos w
                        mikrofalowce musze zatykac nos i siedziec"w otwartym oknie",bo.....oczy z
                        orbit mi wychodza,mam do tego dreszcze..i najchetniej wyskoczylabym doslownie
                        z okna,tylko sily na to brak.I mnie nie zawsze pomagaja triptany,czasem pomaga
                        mi ergtamina +panadol.A czasem nic,po 3 dobach przechodzi.Pozdrawiam
                        ml
                        • venus22 Re: witam wszystkich towarzyszy niedoli 27.09.03, 19:09
                          Lachate i Taro - az sie zarumienilam, naprawde, dziekuje za arcymile slowa,
                          ale naprawde moja wiedza to nie tylko moja wlasna to dzieki wielu cudownym
                          ludziom ktorych poznalam na forum USA, chyba jakies dwa lata temu w momencie
                          mojego najgorszego dolku psychicznego, spowodowanego migrenami trafilam na to
                          forum ktorego adres byl podany w ksiazce dr ELKIND o migrenach..
                          tam dodali mi otuchy, udzielili wielu ciekawych informacji, a oprocz tego
                          jest to miejsce gdzie mozemy narzekac, plakac, wieszac psy i wyglupiac sie..

DEPRESYJKO DZIEKI ZA ZALOZENIE TEGO!!!!!!

czesto mysle jak by tu dotrzec do wiekszej ilosci migrenikow, bo z tego co
                          czytam w polskich artykulach a nieraz i z wypowiedzi forumowiczow na Zdrowiu
                          to widze jak bardzo ta choroba jest tu lekcewazona..
                          najgorsza to chyba ta ignorancja "na temat" jak to boli i ja sie czlowiek
                          czuje zle w ataku..

dzieki za cieple slowa!

Lachate - mam nadzieje ze dzisiaj masz sie lepiej. mam tez pytanie - w jakiej
                          fazie cyklu jestes - owulacja, przed miesiaczka,w, po?
                          Moze jesz cos nieodpowiedniego?
                          moze pogoda sie zmienia? Ostatnio na tamtym forum duzo osob napisalo ze nie
                          cierpia wrzesnia bo zmiany sezonowe sa dla nich momentem najgorszych i
                          najczestszych migren w ciagu roku..
                          Poza tym - jestes w stresie? przebywasz w jakims zapachu/ za mocnym
                          swietle/halasie? nie spisz dluzej niz zwykle? nie opuszczas posilkow?

mam nadzieje ze sie bedziesz dzisial lepiej czula..

Taro - nic dziwnego ze tym masz od meza czesciej i pewnie trudniejsze do
                          opanowania migreny - jestes kobieta, w ciagu jednego tylko miesica hormony
                          daja ci popalic przy owulacji i okolo miesiaczki - nawet jesli ktos ma je
                          nieregularnie.. misusz zwrocic na to mezowi uwage.. moze pomoze..

Zycze wam milego weekendu..
                          Venus

• lachate Re:od wczoraj jestem koniem 29.09.03, 18:02
                            czesc dziewczyny
                            ale fajnie ze tu jestescie
                            bez was byloby panicznie samotnie

dzisiaj mi nieco lepiej
                            wg skali Deresyjki bol 02
                            czyli niezle, da sie zyc, a po panadolu spada do 01
                            a mozliwe ze wszystko za sprawa klapek na oczy
                            przypomnialam sobie ze w najblizszy piatek mam od dawna umowiona wizyte u
                            okulisty,
                            i od razu wpadlo mi do glowy ze moge miec przeciez powazna wade wzroku /badania
                            robilam 10 lat temu/ i od tego mogla dopasc mnie migrena no i zrobilam test,
                            wczoraj caly dzien chodzilam w czapce z daszkiem zsunietym na oczy, wiecie, na
                            takiej zasadzie jak kon ma klapki, tylko kon ma po bokach a ja nosze "na
                            przedzie" co ogranicza do minimum patrzenie w dal no i wyobrazcie sobie ze to
                            mi pomaga
                            moj lekarz jest swiecie przekonany ze pomogly mi leki /triptany/ a ja jakos
                            czuje ze pomogly mi klapki /nie patrze w dal/ dzisiaj musialam przejechac 15km
                            samochodem, oczywiscie z klapkami nie sposob, patrzyc w dal trzeba i od razu
                            zaczela mnie mocniej glowa bolec
                            wiem ze to co wyprawiam kretynsko wyglada ale czego sie nie chwyci czlowiek
                            cierpiacy
                            jak myslycie, moze tak byc ze slaby wzrok powoduje u mnie bol glowy?

odpowiadajac na pytania Venus to podczas ataku bylam w fazie owulacji, mialam
                            powazny stres, no a zapachy tez byly...rozne, zawsze bylam wrazliwa na zapachy
                            jednak jezeli to nie oczy okaza sie przyczyna moich migren to bedzie to stres
                            pozdrawiam was goraco i zycze zero bolu
                            dzieki ze jestescie

• venus22 Re:od wczoraj jestem koniem 29.09.03, 21:16
                              Droga Lachate - koniku, :-)

migrena jest samoistna choroba, neurologiczna, ciezka, podobna w pewnym
                              sensie do padaczki, juz wykryto gen migrenowy i w zwiazku z tym miejmy
                              nadzieje wymysla cos na to skutecznego.

osobiscie bardzo watpie ze wizyta u okulisty wskaze na przyczyne twojej
                              migreny, co najwyzej wskaze ze jesli masz jakas wade wzroku ( czego co nie
                              zycze) to pogarsza ona twoj stan. Pogarsza - ale nie jest przyczyna.
                              Migrena jest wywolywana przez wiele bodzcow, w tym przez bodzce wizualne.

Niektorzy migrenicy sa tak wrazliwi na swiatlo ze nawet w domu chodza w
                              ciemnych okularach a jesli musza wyjsc na zewnatrz to zakladaja takie
                              specjalne jak do wspinaczki gorskiej, duze i szczelnie przylegajace.

jedna osoba ktora znam z USA forum pisala ze czuje sie winna bo cale zycie
                              jej dzieci musialy mieszkac w ciemnym mieszkaniu przez jej migreny, nie wolno
                              bylo im uchylic kotary nawet "na moment", bo dostawala ataku.

A zatem nic dziwnego ze czulas sie lepiej z tymi klapkami - chronilas oczy
                              przed silnym bodzcem.

Polecalabym ci zainwestowac w kilka par dobrych ciemnych okularow i trzymac je
                              w roznych miejscach - np w domu, w samochodzie, w pracy..

jesli jestes tak wrazliwa na swiatlo to byc moze swiatlo od komputera i
                              telewizora rowniez moze wywolywac u ciebie ataki. Takze rozne "migawki" np.
                              podczas jazdy samochodem.

Nie pamietam juz w ktorym to bylo watku ale pisalam juz jakie moga byc bodzce
                              wywolujace bole i jak nalezy sie przed nimi bronic.

Byc moze jeszcze nie wierzysz jak wielkie znaczenie owe bodzce maja, i jak
                              bardzo pomaga w tej chorobie ich unikanie.

jesli bedziesz umiala "wylapywac" sowje bodzce, to bedziesz umiala unikac
                              tych kilku mniej migren.

Juz zauwazylas ze chronienie oczu od swiatla pomaga.

tak samo z innymi bodzcami, jesli np ja mialam miec okres, lekarz radzil mi
                              zeby tydzien przed brac naproxen - i pomoglo o tyle ze bol byl 50% mniejszy
                              niz zwykle. Juz dobrze..

Nie wszystkie bodzce da sie kontrolowac, np pogody sie nie da, ale w innych
                              przypadkach uwazam ze warto walczyc.

Pozdrawiam serdecznie
                              Venus
                              • ypsilon od wczoraj jestem koniem 30.09.03, 09:26
                                Oczy dla migrenika to bardzo czuły punkt, więc warto zbadać wzrok i ewentualnie
                                dobrać odpowiednie szkła. Ale samo swiatło tez wywołuje ból. Ja noszę bardzo
                                ciemne okulary słoneczne, zwłaszcza jak jadę samochodem. A podczas ataku
                                migreny zasłaniam oczy nawet w domu. Ponadto ból głowy może wywołać u mnie
                                telewizor (np. szybie zmiany programów, migajace swiatło), światło słoneczne
                                migające zza drzew (przy jeździe samochodem). Ale sądzę, że duże znaczenie ma
                                stres i tempo życia. Pospiech i nerwy u mnie przyczyniaja sie do częstych bóli.
                                A teraz w pracy mam młyn, więc i głowa boli mnie prawie cały czas. Czy to się
                                kiedyś skonczy?
                                pozdrawiam Was
                              • depresyjka Re:od wczoraj jestem koniem 30.09.03, 09:27
                                Droga Lachate,

Zakładajac to forum niewiele jeszcze wiedzialam o migrenie. Sluzba zdrowia,
                                lekarze i inni magicy nie byli w stanie mi pomoc. Niby migrena - mowili - ale
                                jakas dziwna.... BA, teraz juz wiem, ze kazda migrena jest inna, ze z biegiem
                                lat bardzo potrafi sie zmienic, i ze sa sposoby zeby zmniejszyc czestotliwosc i
                                odczuwalnosc atakow.

Ludzie ktorzy sa tutaj to PRAWDZIWY SKARB! Od lipca (kiedy zalozylam to forum)
                                dowiedzialam sie tylu rzeczy, o ktorych nie mialam wczesniej zielonego pojecia
                                (mimo swego 10-letniego stazu migrenowego)

Oprocz tego jest to fantastyczne miejsce na zwykle pouzalanie sie nad soba
                                (nikt nie zrozumie cie tak dobrze jak drugi migrenik). To szalenie pomaga!

Trzymaj sie cieplo i zagladaj do nas czesto! (oczywiscie chcialabym zeby
                                powodem nie byla migrena...)

Zycze wszystkim samych zer :-)
                                depresyjka
                                • marialudwika Re:od wczoraj jestem koniem 30.09.03, 13:25
                                  Depresyjko,jestem Ci wdzieczna,ze zalozylas to forum.Ono nas podtrzymuje na
                                  duchu i ulatwia znoszenie naszej "arystokratycznej' choroby,zwanej przez
                                  tych,ktorzy jej nie maja histeria,hm.Na szczescie takich jest niewielu.
                                  ml
                                  • lachate Re:pozostal tylko strach 02.10.03, 11:10
                                    hej dziewczyny
                                    od dwoch dni czuje sie rewelacyjnie, rzucilam sie w wir zycia, w pospiechu
                                    nadrabiam wszystko co bylo niemozliwe do zrobienia przez migrenowy tydzien, w
                                    dodatku chce zrobic wszystko na zapas, sprzatam na zapas, gotuje na zapas i
                                    mroze, ucze sie na zapas , nawet gram z dzieckiem w szachy trzy partie dziennie
                                    zamiast jednej, tez na zapas
                                    a wszystko dlatego ze sie boje ze TO znowu przyjdzie i nie bede mogla zrobic NIC
                                    teraz nastroj mam swietny, czasami poczuje lekkie uklucie pod czaszka ale tylko
                                    przez moment wiec nie biore zadnych przeciwbolowych; i na oczy normalnie widze,
                                    chodze juz bez daszka na przedzie, chociaz przezornie porozkladalam we
                                    wszystkich mozliwych miejscach /dom, torebka, plecak studencki, plecak do
                                    pracy, samochod itd/ okulary przeciwsloneczne bo u mnie pogoda bardzo w kratke,
                                    deszcz leje jak z cebra a za 5 minut slonce jak na Kasprowym Wierchu w marcu
                                    wychodzi na to ze mialas Venus racje, wada wzroku ma niewiele wspolnego z moja
                                    migrena, migrena minela i widze normalnie, ale tak czy owak jutro wizyta u
                                    okulisty
                                    a tak nawiasem mowiac to strasznie jestesmy rozrzucone po swiecie Venus w
                                    Kanadzie, Ml w Holandii, ja jestem we Francji, nie wiem gdzie Depresyjka i inni
                                    ale chyba w Polsce do ktorej bardzo tesknie
                                    zreszta gdziebyscie nie byly pozdrawiam Was wszystkie bardzo goraco
                                    lachate
                                    ps. nie na temat do Ml; co sprawia ze trudno Ci sie zaaklimatyzowac w Holandii?
                                    jacy sa Holendrzy? ja najprawdopodobniej przeprowadze sie tam za rok i dlatego
                                    bardzo mnie to interesuje
                                    • marialudwika Re:pozostal tylko strach 03.10.03, 00:08
                                      Witaj Lachate,
                                      Ja rowniez staram sie robic rozne rzeczy na zapas!
                                      Z tych samych powodow co i Ty.Holandia ma duzo plusow,ale Holendrzy maja
                                      troche inny niz my Slowianie temperament.Sa mili etc.,ale bardziej chlodni i
                                      zamknieci w sobie....
                                      A w jakim miescie zamierzasz zamieszkac?
                                      ml
                                      Pozdrowka i obys nie musisla byc koniem!!!!!
                                      • lachate Re:pozostal tylko strach 03.10.03, 14:52
                                        Witaj ML
                                        wlasnie chyba znowu zaczyna mi sie koniowatosc
                                        oczy bola
                                        ale na szczescie na razie tylko oczy
                                        za kilka godzin mam wizyte u okulisty

jeszcze nie wiem w jakim miescie, wszystko zalezy od tego gdzie moj maz
                                        dostanie prace
                                        w ogole na razie nie jestem pewna czy to bedzie holandia czy anglia
                                        ja wolalabym w anglii bo mowie po angielsku ale z kolei z holandii jest blisko
                                        do polski i mozna kilka razy w roku pojechac
                                        no, chyba za bardzo odbiegam od przeznaczenia tego forum, przepraszam
                                        wszystkich uczestnikow, obiecuje ze juz wiecej nie bede odwalac prywaty
                                        • marialudwika Re:pozostal tylko strach 03.10.03, 18:09
                                          Od paru dni glowa boli mnie prawie codziennie,szczegolnie wieczorem.Na
                                          szczescie to nie jest migrena,ona naogol jakos dziwnie zbiega sie z pelnia
                                          ksiezyca.Leki migrenowe czekaja w szuladce etc. a ja prawie codziennie biore
                                          panadol.
                                          A co do dygresji na naszym forum-mysle,ze one nikomu nie szkodza a sa milym
                                          relaksem.Oczywiscie to moje prywatne zdanie.Co Wy na to?
                                          Pozdrawiam Was i ZERO boli zycze!!!!!
                                          tara-ml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka