Dodaj do ulubionych

Operacja Płatna czy Refundowana

20.06.06, 14:05
Drodzy, czy ktoś jest w stanie może powiedzieć jakie otrzymywaiście
informacje nt. terminu refundowanej operacji zeza w Krakowie w Witkowicach.
Ile należy czekać ? Bo to, że termin operacji płatnej jest rzecz jasna od
ręki i dziecko można operować od razu i kosztuje 2500 PLN to już wiem...
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów !
Obserwuj wątek
    • aneczka42111 Re: Operacja Płatna czy Refundowana 20.06.06, 19:14
      Z ceną nie do końca trafiłeś - na termin w lipcu w Chorzowie trzeba zapłacić
      trochę ponad 1000zł.

Pozdrawiam

Ania
      • wahanara Re: Operacja Płatna czy Refundowana 20.06.06, 20:24
        Aneczko,
        cena jest taka jak podal mi lekarz podczas prywatnej wizyty w Krakowie. Czy to
        znaczy, ze na platna operacje za nieco ponad 1000 pln w Chorzowie trzeba czekac
        do lipca ? O ile musialabys czekac na operacje re-fundowana ? Pytalas moze ?
    • aneczka42111 Re: Operacja Płatna czy Refundowana 20.06.06, 21:06
      Z prywatnymi zabiegami jest tak, że trzeba bardzo uważać, żeby za to samo nie
      zapłacić np. dwa razy więcej. Niestety -działają tu dość brutalne prawa rynku.
      Na lipiec można się było umawiać chyba w maju. Koszt to troszkę ponad 1000zł i
      w tej cenie jest wszystko (pobyt jednodniowy w klinice na wysokim poziomie).Na
      zabieg z NFZ w Bytomiu i Katowicach czeka się pół roku, a w porywach nawet
      dłużej...

Ania
      • wahanara Re: Operacja Płatna czy Refundowana 21.06.06, 09:16
        U mnie jest tak, że mogę operować córkę w Krakowie mniej więcej za rok z NFZ i
        jednocześnie właściwie z dnia na dzień za 2500. Nie rozumiem jak można zapłacic
        dwa razy za to samo w przypadku prywatnej operacji ? O co chodzi - powiesz ?
        • nawoj29 Re: Operacja Płatna czy Refundowana 21.06.06, 09:42
          Nic nie wiem na temat prywatnych operacji. Przypuszczam, ze po prostu prawa
          rynku rządzą.
          A pytałeś lekarza kierującego, czy stan dziecka wymaga zabiegu w najbliższym
          czasie, czy termin za rok jest podyktowany kolejką w tym konkretnym ośrodku,
          stanem zdrowia. A może tak odległy termin podano ci w nadziei, że się
          zdenerwujesz i wyłożysz od razu całą kasę "dla dobra dziecka"? Czasami prywatna
          wizyta pomaga rozwiać niektóre z tych pytań.
          To zdecydowałeś już się na operację?
        • aneczka42111 Re: Operacja Płatna czy Refundowana 21.06.06, 11:49
          Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi(chyba, że ja wyraziłam się niejasno?) -
          chodziło mi o to, by uważąc, aby nie zapłacić za taką samą usługę (jaką jest
          zabieg) dwa razy więcej jeśli w innym ośrodku można ja wykonac za połowe tej
          kwoty. Tak, jak to opisujesz - w Krakowie płacisz 2500zł, a w Chorzowie niemal
          połowe tego.

Ania
          • wahanara Re: Operacja Płatna czy Refundowana 21.06.06, 23:55
            Nawoj Ania, juz wlaciwie sie zdecydowalem na te operacje dla corki. Chodzi
            tylko o szczegoly i o wakacyjny termin.
            • aneczka42111 Re: Operacja Płatna czy Refundowana 22.06.06, 06:30
              Lepiej późno niż wcale:)
              Dobrze, że wreszcie podjąłeś taką decyzję. Wydaje mi się,że zabieg prywatnie to
              w tej chwili najlepsze rozwiązanie (jesli tylko ma się na to pieniądze).Nie
              wyobraząm sobie nawet koniecznosci czekania na zabieg przez rok. Ale to już nie
              jest wina ośrodków tylko systemu opieki zdrowotnej, który w naszym kraju jest
              beznadziejny i chyba nic nie wskazuje na to, żeby coś się w najbliższym czasie
              zmieniło.

pozdrawiam
              Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka