Dodaj do ulubionych

potrzebuję pomocy !!!

13.02.07, 14:34
Cześć ! Jestem nowa na tym forum. Mam 14 lat i pochodzę z podkarpacia. Mam
zeza jak wiadomo. Nie wiem o nim za wielę ale mogę powiedzieć że mam okulary
korekcyjne i 1 oko wpada mi do środka. Bez okularów widze słabo. Moim
marzeniem jest pozbycie się go !! Jak byłam młodsza ok. 10 lat pani doktor
namawiała mnie na operację ale ja bardzo tego nie chciałam bo nie wiedziałam
że życie z zezem jest tak trudne. Teraz dałabym prawie wszystko żeby poprostu
go nie miec i zapomnieć. Ja już nie mogę wytrzymać !! Jak mam okulary to
nieby tego nie widać ale ja chcę chodzić bez okularów i chcę zrobić tą
operację. Mój tato mówi żeby lepiej tego nie zaczepieć ale ja nie mogę z tym
żyć !! Nie wiem nawet czy moge jeszcze mieć tą operację ale pojadę do
okulisty chyba w marcu i się zapytam o wszystko. Bardzo byłabym wdzięczna
jakby któś mi opisać wszystko o tej operacji, czy boli, ile ma się zaklejone
oko i czy może coś nie wyjsć bo ryzyka boję się najbardziej. Z góry dzieki :)
Obserwuj wątek
    • szagn Re: potrzebuję pomocy !!! 13.02.07, 23:21
      Witaj!
      Z tego co napisałas masz zeza zbieznego jednego oka. Zezy jednego oka zwykle bardzo pogarszają ostrośc wzroku w danym oku, dlatego zapewne bez okularów widzisz słabo. Koniecznie zgłoś sie do okulisty. Niestety Twój wiek nie działa na korzyść. Zezy najlepiej leczy sie u małych dzieci,ale zdarzają się i pacjenci dorosli. Następnego dnia po zabiegu zwykle rozpoczyna się rehabilitacja oka, tzn. rozwiczanie operowanych miesni. Ćwiczenia te nalezy kontynuowac w domu przez ok. 3 tygodnie. Jesli chodzi o ryzyko to owszem istnieje. Zdarza sie, ze po pewnym czasie zez wraca lub pojawia sie odchylenie w przeciwna strone ( czyli zez zbiezny moze zmienic sie w rozbiezny). W wielu przypadkach operacja daje jednakze dobre efekty. Radziłabym Ci równiez porozmawiac z okulista na temat ewentualnego leczenia ortoptycznego ( sa to cwiczenia wykonywane na odpowiednich aparatach w gabinetach leczenia zeza), które redukuja zeza i pozwalaja uniknac zabiegu, a co najwazniejsze nie niosa za soba takiego ryzyka jak zabieg.
      Głowa do góry. Wszystko bedzie dobrze. Trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam serdecznie.
      Aga
      • agatak7 Re: potrzebuję pomocy !!! 14.02.07, 21:05
        Szagn nie rób dziecku ody z mózgu! Zanieg nie niesie za sobą żadnego ryzyka i jest jedyną skuteczną metodą na pozbycie się zeza. Czy wg Ciebie lepiej żyć z zezem i nie próbowac się go pozbyć. A przecież jesli nawet weóci to mozna zrobic kolejny zabieg. To nic strasznego.

A Tobie polecam Smallstar polecam dr Ewę Jakubiec-Blajer, króra przymuje w Rzeszowie - tutaj masz namiary forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12236&w=55077317&a=55077798 i dr Ewę Wójcik, która przyjeżdża do Rzeszowa na konsultcję (może Cię z nią umówić Pani dr Blajer). Poproś rodziców o zarejstrowanie do Pani doktor. Ona na pewno Ci pomoże. Mi pomogła i dziś mam proste oczka:-)
        Pozdrawiam i nie załamuj się.

Agata
        • smallstar Re: potrzebuję pomocy !!! 14.02.07, 23:18
          jeszcze raz dzięki ;)
          a co do okulusty to chyba nie zmienie bo zawsze przyjmuje mnie pani dr. Skórzak
          no i nie narzekam. Na te ćwiczenie oka jeździłam już przez miesiąc ale nie wiem
          czy pomogły. pani dr. mówiże prawdopodobnie z tego wrosnę ale ja nie jestem
          taka pewna...a co do operacji to po ilu dniach będe mogła normalnie robić
          wszystko bez zaklejonego oka ?
          • agatak7 Re: potrzebuję pomocy !!! 15.02.07, 08:01
            Niestety z zeza się nie wyrasta. Przykro mi to mówić, ale taka jest prawda. I chodzi głównie o to aby leczyć tego zeza u okulisty, który specjalizuje się w tej dziedzinie a nie u zwykłego okulisty. Ja nie podważam kompetencji Twojego lekarza, ale moim rodzicom w dzieciństwie też różni lekarze mówili, że taka jest uroda moich oczu. Jaka uroda!!
            A co do wyrastania to Ty nie jesteś już dzieckiem, żeby z tego wyrastać.

I Słonko to nie żadana operacja to zwykły zabieg:-) Opatrunek zdejmuje się na drugi dzień potem przez tydzień - dwa oko jest trochę czerwone. Ja po tygodniu byłam w stanie już wrócić do pracy. Praktycznie zaraz po zabiego można czytać, oglądać tv, w umierkowanych ilościach korzystać z kmputera.
            Naprawdę z całego serca życzę Tobie i Twoim rodzicom podjęcia słusznej decyzji. I uwierz mi zycie bez zeza jest piękniejsze!
            Buziaczki:*
            Agata
    • carlito8 Re: potrzebuję pomocy !!! 18.02.07, 02:45
      Miałem bardzo dużego zeza zbieżnego. W wieku 8 lat, w klinice w Szczecinie
      (1984 r.) poddano mnie operacji z której to nie mam za
      miłych wspomnień. Przede wszystkim nie miałem znieczulenia ogólnego tylko
      miejscowe, więc może to było powodem mojej awersji do
      późniejszych zaiegów na oku. Oko nadal lekko zezuje. Zauważyłem że najczęściej
      jest to widoczne podczas spożywania posiłków, lub w
      momencie kiedy jest bardzo ciepło. Chodziłem już po różnych okulistach, nawet
      byłem u dr. Palacza w Szczecinie, i twierdzą oni że
      zez jest praktycznie niewidoczny i lepiej tego nie ruszać. Mówią że napewno są
      tam stare blizny pooperacyjne. Proszę o poradę!
      Jestem ze Szczecina. Słyszałem że najlepsi okuliści są na śląsku (Katowice).
      Chciałbym zoperować tą wadę i pozbyć się problemu raz
      na zawsze. Gdzie najlepiej się udać na konsultacę?

• elle841 do carlito8 18.02.07, 14:26
        owszem na slasku sa bardzo dobrzy specjalisci ale ja mimo ze mam blisko do
        Gierkowej do k-c to bylam operowana w Krakowie przez dr Wojcik wlasnie przy
        malym kacie zeza.I tez juz taka mloda nie jestem:)Mialam 5 st teraz 0 tyle ze w
        mojej glowie dalej siedzi ze mam zeza ale go juz nie widac:)Tu masz namiary ul.
        Lea 19/1, 30-048 Kraków tel. 0601 40 92 34.Operowała mnie dr Wójcik.Pozdrawiam
        i zycze powodzenia
        • carlito8 Re: do carlito8 06.03.07, 00:27
          Serdeczne dzięki! Zadzwonię i umówię się na konsultację.
          Oczywiście zdam relację...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka