Dodaj do ulubionych

PILNIE PROSZĘ O POMOC

23.03.05, 10:00
Kochane jestem pierwszy raz na Waszym forum, ale mam nadzieje, że mi
pomozecie.
Od wielu lat leczyłam trądzik, w końcu udała mi się go wyleczyć. parę mc.temu
wykryto u mnie PCO, a co za tym idzie podwyzszony androgen. Moiom problemem
są włosy, dosłownie leca mi z glowy! Wiem, że muszę brać hormony, ponieważ
witaminki i róznego rodzaju preparaty mi nie pomagają. Lekarze przepisują
Diane, lecz ja bardzo waham sie przed braniem tych tab.! Ponieważ tak jak
pisałam, moim problemem są wlosy i nie chcę obciażac organizmu Dianą. Czy są
tab.które pomoga mi na moje problemy z włosami, a jednocześnie nie pogorszą
stanu skóry? Bardzo proszę Was o pomoc za parę dni mam dostac miesiaczke i
nie wiem co robic-brac???
pozdrawiam- Kasia
Obserwuj wątek
    • madzia301 Re: PILNIE PROSZĘ O POMOC 24.03.05, 09:33
      Jeżeli lekarz zapisał Ci Dianę, to powinnaś ją brać. Diana zabezpieczy Ci
      jajniki na przyszłość,bo bez leczenia PCO będzie się pogarszało. A poza tym u
      mnie Diana bardzo pomagała na włosy, a na cerę była zbawienna, zresztą lekarka
      za każdym razem pytała mnie, czy mam lepsze włosy, więc jeżeli nie ma innych
      przeciwskazań do jej brania, to nie zastanawiałabym się na Twoim miejscu. Nie
      zostawiaj PCO samemu sobie, bo to grozi poważnymi konsekwencjami, a przy okazji
      jego leczenia polepszysz sobie wygląd. Pozdrawiam
      • sea25 Re: PILNIE PROSZĘ O POMOC 24.03.05, 10:48
        Bardzo dziekuje za odpowiedź. Słyszałam, że przyjmowanie tabletek o nazwie
        Poldanen, również zmniejsza poziom męskich hormonów Kidyś brałam Diane przez 5
        lat,zrobił mi się celulit, ZERO ochoty na seks... Może spróbuje przez ten
        miesiąc przyjmować Poldanen, a jak nie będzie poprawy, to przejdę na Diane.
        • iwtryf Re: PILNIE PROSZĘ O POMOC 25.03.05, 00:37
          ja tez bralam diane, i tezx w trakcie nie mialam problemow, i byla poorawa,
          natomiast jelsi masz pcos, to powinni Ci zbadac czy masz androgeny pochodzenia
          nadnerczowego czy jajnikowego, jesli nadnerczowego to sposob leczenia jest
          zupelnie inny
          • sea25 Re: PILNIE PROSZĘ O POMOC 25.03.05, 15:17
            tak? kurcze nikt mi o tym nie powiedział. Miałam USG nadnerczy i ponoć jest
            wszystko dobrze. Na jajnikach wyszły mi liczne pęcherzyki.Jak zbadać czy
            androgeny są pochodenia jajnikowego czy nadnerczego??
            • iwtryf Re: PILNIE PROSZĘ O POMOC 26.03.05, 18:37
              samo usg nic nie daje, powinno sie zrobic badania hormonalne z krwi (i jak
              bedzie cos nie tak to z moczu), niestety nikt Ci nic nie powiedzial, bo
              niestety najczesciej nic nie mowia, nie wiadomo czy to ich niedouczenie czy zla
              wola. Jesli androgeny sa pochodzenia nadnerczowego zazwyczaj dale sie
              dexamethazon, to jest jakis steryd, (niestety po nim sie tyje), ale ponoc
              ladnie dziala. Skad to wiem? bo trafilam do dobrego lekarza, ktory wlasnie
              powiedzial (a dokladnie powiedziala), ze wlasnie to jest najczestszy blad
              ginekologow (i dermatologow tez) ze bez szczegolowych badan daja diane. I jak
              to okreslila "psuja prace endokrynologom". Mi wyszedl koszmarnie wielki
              androstendion i wlasciwie byla prawie pewna ze jest on pochodzenia
              nadnerczowego (bo jak wskazuje literatura 80% androgenow u kobiety wydzialana
              jest przez nie, a pozostala czesc przez jajniki), ale postanowila zrobic
              jeszcze test tzw. hamowania z dexamethazonem (pobiera sie krew na zawartosc
              androgenow i 17OH - progesteronu (chyba tego tez) potem podaje sie pacjentowi
              okreslona dawke dexa i potem nastepnego dnia znow sie mierzy), niestety u mnie
              nie spadlo (moze stety bo i tak juz jestem duza), dzieki czemu wiadomo, ze
              androgeny u mnie nie sa pochodzenia nadnerczowego. Gdyby spadlo to by byly.
              Wiec podsumowujac, idz do dobrego ginekologa - endokrynologa lub samego endo,
              ale pamietaj nie pozwol sobie wcisnac lekow przez dokladnym zbadaniem,
              poniewaz, jesli beda zle dobrane to w najleszym wypadku nie bedziesz miala
              poprawy, a w najgorszym, cos ci sie powaznie spieprzy...
    • anna20051 Re: PILNIE PROSZĘ O POMOC 24.03.05, 10:01
      gg 5089991 może pogadamy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka