Dodaj do ulubionych

wiesiołek

10.06.05, 21:39
Czytałam, że niektóre dziewczyny stosują olej z wiesiołka przy pco - jakie ma
działanie i kiedy jest wskazany?
Obserwuj wątek
    • moomoo Re: wiesiołek 11.06.05, 00:10
      ponoć ma obniżać cholesterol, tak mi zasugerował mój professore
    • doonna Re: wiesiołek 11.06.05, 08:19
      Hej wiesiołek ma też sporo witamin, ale także posiada właściwości upłynniające
      sluz, co sprzyja zaplodnieniu, pozdrawiam.
      • myszewa Re: wiesiołek 11.06.05, 21:36
        Dzięki za odpowiedzi :)Ja cholesterol mam na szczęście niski, ale jeśli może
        pomóc jakoś w zapłodnieniu i w dodatku jest naturalnym źródłem witamin to chyba
        mogę spróbować :) nie ma żadnych przeciwskazań w stosowaniu? Jak go się
        dawkuje? No i gdzie można go kupić?
        • hebbe Re: wiesiołek 12.06.05, 16:05
          o przeciwwskazaniach nie słyszałam
          a kupić można w każdej aptece, nazywa się to chyba Oeparol -olej z wiesiołka;
          jest w formie żółtych przezroczystych kapsułek, w środku jest ulotka z
          zalecanym dawkowaniem
    • zu_a Re: wiesiołek 15.06.05, 13:54
      Ze stron Mamo-tato :)

"Olejek z nasion wiesiołka (Evening Primrose Oil)

Olejek zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym gamma linolenowy
      (GLA) i linolenowy, które mogą być pomocne w leczeniu wielu dolegliwości
      włączając w to łuszczycę, stany zapalne, trądzik, napięcie przedmiesiączkowe,
      mastalgia (bolesność sutków), gestoza (tylko pod kontrolą lekarza), podwyższony
      poziom cholesterolu, nadciśnienie, stwardnienie rozsiane. Pomaga także poprawić
      śluz szyjkowy - zwiększa jego ilość, szczególnie tego typu płodnego ("jak jajko
      kurze"). Picie dużej ilości wody (czasem to wystarcza, jako że nawadnia
      odpowiednio organizm, który może prawidłowo spełniać swoje funkcje
      wydzielnicze) i branie olejku może wyraźnie poprawić produkcję śluzu, który
      pomaga pozostać plemnikom żywym do 5 dni.
      Wydaje się być ratunkiem przy zmianach dysplazmatycznych sutków dzięki
      poprawieniu absorpcji jodu (minerał często występujący poniżej normy u kobiet z
      tego typu schorzeniem). Poprzez stawanie na przeszkodzie produkcji
      prostaglandyn związanych ze stanem zapalnym, GLA może zmniejszyć skurcze
      menstruacyjne, a także zmniejszyć wrażliwość przedokresową piersi. Wiele kobiet
      cierpiących na PMS ma jednocześnie niskie stężenie GLA w tkankach. Dzięki
      poprawieniu funkcjonowana śluzówki macicy może pomóc kobietom, które nie są w
      stanie zajść w ciążę.
      Przez poprawę krążenia krwi, GLA może leczyć jedną z podstawowych przyczyn
      impotencji. W tym wypadku często wiesiołek brany jest z witaminą C i Ginkgo
      Biloba.
      Nie ma dowodów, tak jak w przypadku guajafenesinu, że może wesprzeć samo
      zapłodnienie dzięki pomocy w produkcji śluzu typu płodnego. Wpływa na
      gospodarkę hormonalna, potrafi złagodzić mniejsze zaburzenia, przedłużyć drugą
      fazę cyklu, podwyższa poziom estrogenów. GLA przekształcane jest do substancji
      podobnych do hormonów zwanych prostaglandynami E1, które maja działanie
      antyzapalne i mogą także działać w sposób rozrzedzający krew i rozszerzający
      naczynia krwionośne.
      Pomaga poprawić funkcjonowanie tarczycy u kobiet z lekka niedoczynnością.
      Niedoczynność może powodować brak owulacji i poronienia.

Efekty uboczne: Użyty w odpowiednich dawkach nie powoduje efektów ubocznych.
      Badania nad bezpieczeństwem długoterminowego stosowania wiesiołka są nadal
      niedostępne. Jakkolwiek od prawie dwóch dekad jest bardzo mało raportów na
      temat toksyczności olejku.

Uwaga: Bądź pewna, że kupujesz produkty od znanego producenta - niektórzy mogą
      umieszczać tanie substytuty - olej sojowy i słonecznikowy.
      Nie bierz jeśli masz epilepsję.

Dawkowanie: Od 2-6 tabletek dziennie (1500 mg do 3000 mg). Powinien być brany
      od menstruacji do owulacji, bo olejek może powodować skurcze maciczne w ciąży.
      Zamiast olejku z wiesiołka możesz brać olejek z nasion lnu po owulacji z racji,
      że nienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne dla zdrowia. Ten środek może być
      brany podczas ciąży.
      Skuteczność działania preparatu poprawia jednoczesne podawanie cynku, magnezu,
      witamin B6, E, C, PP.
      Zalecana jest cierpliwość - czasem efekty widać dopiero w 2 cyklu stosowania."

Ze swojej strony moge powiedziec, ze najtanszy jest wiesiolek (z wit.E) firmy
      GAL (150 tabl w opakowaniu ).

pzdr Zu
      ----------------
      Zaproszenia slubne, komunijne, na chrzest oraz inne okazje :)
      drukarenkazu.w.interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka