Dodaj do ulubionych

PCO a jelita ????

07.07.05, 03:25
Witam
Wlasnie dzis sie dowiedzialam, ze mam PCO. Moje objawy, to brak miesiaczek
(oczywiscie jesli nie biore tabletek antykoncep.) nieduze problemy i
dodatkowym owlosieniem. I jestem bardzo ciekawa, czy PCO w jakis sposob
wplywa na prace jelit? Bo od kilku lat mam straszne problemy ze wzdeciami.
Czasem jest to nawet bolesne. Nie wiem co jesc, zeby tego uniknac? Bede
bardzo wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • dagps Re: PCO a jelita ???? 07.07.05, 07:51
      no wlasnie, raczej wplywa, bo to choroba po czesci metaboliczna. warto
      ograniczyc albo odrzucic slodycze, wszystko co wzdyma, jak najmniej czerwonego
      miesa, duzo blonnika i warzyw i owocow, choc groch mozna sobie darowac:). u
      mnie podobnie, nawet jakis madry stwierdzil zespol jelita drazliwego, ktorego
      nie ma oczywiscie. poza tym jajaniki jak sa opecherzykowane i powieksone moga
      dawac bol i dolegliwosci podobne do jelitowych szczegolnie u szczuplej osoby.
      mam nadzieje ze mialas robione hormony i usg bo nie mozna stweirdzic pco po
      samym braku mieisaczek i owlosieniu. nie warto "miec" pco. napisz czym lekarz
      argumentuje twoje pco. wiele osob teraz ma je diagnozowane a nie wszyscy maja.
      kobiety bez pco tez miewaja owlosienie, brak mieisaczek, a nawet jajniki z duza
      iloscia malych pecherzykow.
      • glassa Re: PCO a jelita ???? 08.07.05, 00:35
        No wiec mialam robione ostatnio: poziom hormonow i usg. Nie pytaj o ilosci, bo
        nie wiem. A ze mieszkam teraz w Londynie, to tutaj nie dostje sie wynikow do
        lapki, tylko sa w mojej kartotece w komputerze.
        Jesli chodzi o Twoje propozycje zywieniowe, to niestety ta droga nie jest dla
        mnie dobra. U mnie w jelitach jest przyspieszona perystaltyka, ktora wlasnie
        powoduje wzdecia. Wiec jesli zjem cos z duza iloscia blonnika, (np ciemny chleb)
        surowe warzywa, czy niektore owoce, to jest gorzej :((
        Juz nie wiem co robic i co jesc??
        • dagps Re: PCO a jelita ???? 08.07.05, 08:29
          o widzisz, ja napisalam tobie te propozycje a sama z nich nie korzystam. tez
          mam perystaltyke taka ze na usg widac jak sie ruszam w srodku. pomaga troche
          mieta ale i tak wygladam jak w ciazy. jestem za malo zdyscyplinowana i
          zamierzam tzrymac diete dopiero przy staraniach o dziecko sama dla siebie nie
          potrafie sobie odmowic czekoladek i mieska szczegolnie pieczonego. coz. chyba
          taki los.
          • anastazja51 Re: PCO a jelita ???? 21.07.05, 14:03
            Nie wiązałam do tej pory tych 2 spraw,ale rzeczywiście musi tu być jakaś logika.Ostatnio dość często odczuwam niezbyt nasilone bóle w okolicy prawej i lewej podbrzusza,dodatkowo rano mam bolesne wzdęcia i jak patrzę na swój brzuch,to tak jakbym była w4 m-cu ciąży(chyba 4,ale dokładnie nie wiem jaki ma sie brzuch w 4m-cu:).Wydaje mi się,że odd 3tyg.nasiliło się to i właśnie w takim okresie bez anykoncepcji.
            Bardzo proszę Was,jęśli macie podobne dolegliwości o podzielenie się nimi.
            • dagps Re: PCO a jelita ???? 21.07.05, 20:47
              u mnie to sie nasila potem slabnie znow nasila. przestalam sie o to martwic, chyba ze chce sie ladnie ubrac a brzuch odstaje:)
              martwie sie tez wtedy kiedy boli szczegolnie. jest u mnie taka kulka nad lewym jajnikiem ktorej nikt nie potrarfi zinterpretowac co to takiego - gastrolog - stwierdzil zespol jelita drazliwego i przepisal kupe lekow, nie bralam i nie wzielam do glowy diagnozy, - proktolog - czuje ze to jest i widzi w badaniach ale to ie w tym miejscu ktore on zazwyczaj operuje wiec wyslal do ginekologa, a ten swoje, ze to wielki jajnik obciaza inne organy. czasem tylko mam swiadomosc ze to jest, ze mam wiecznie wzdety brzuch i tyle, a czasem przychodzi te "gorzej" i wtedy mam okropne klopoty z wydalaniem, moze nie bede pisala szczegolow, ale jest nagle i baaardzo bolesnie wlasnie w tym miejscu nad jajnikiem. ja mysle ze cos tam siedzi ale ekarze nie widzal a ja nie mam w domu odpowiedniego sprzetu zeby sobie zrobic operacje. i tak to wyglada moja sprawa z jelitami. skoro pcos jest polaczone z metabolizmem to nie jest to zaskakujace.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka