Dodaj do ulubionych

ObiadekIII

14.02.04, 20:08
Obserwuj wątek
    • ada296 Re: ObiadekIII 14.02.04, 20:11
      mój obiad dzisiaj
      trzy kawałki chlebka Wasa z pastą kawiorową
      ehhh
    • rudakitka1 Re: ObiadekIII 14.02.04, 20:14
      No niespecjalnie mi idzie ostatnio z obiadkami ale poczytać to mimo wszystko o nich lubiesmile)).
      Nie wkleiłam poczatku z pierwszego obiadku ,bo zapomniałam a teraz już po kompocie!!!
      U mnie dzisiaj był rosołek od wczorajsmile,czyli troche nietypowo jak na sobote ,a na drugie bardzo dobry dorszyk ale taki normalny panierowany z patelni ,ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty i marchewki.Za to jutro bedzie nietypowo pomidorowawink.Na drugie chyba pieczeń z wieprzowinki(mam taka kulke od szynki),buraczki zasmazane i ogórek kiszony(dziewczynki uwielbiają) i kluseczki ślaskie.A na deserek ide z mżonkiem do kinasmile).
      • felinecaline Re: ObiadekIII 14.02.04, 21:01
        RudaKitko, wpadlabym na te kluseczki. M-Lu, truskaweczki oczywiscie swieze,
        wlasnie zaczal sie sezon. 250g = 1€50
        • lablafox Re: ObiadekIII 14.02.04, 21:04
          Świeże to u nas dojrzewają dopiero w czerwcu, a jak smakują.
          Lx
          • felinecaline Re: ObiadekIII 14.02.04, 21:11
            Moje dojrzaly w MarokuPotem beda hiszpanki a francuskie od kwietnia do lipca.
            • lablafox Re: ObiadekIII 14.02.04, 21:16
              No to "Ty masz dobrze" , ale nie zazdroszczę.
              Lx
        • marialudwika Re: ObiadekIII 14.02.04, 21:36
          U nas sa duzo drozsze bo po 4 euro a pozatym maja piekny wyglad,ale smak byle
          jaki...
          Widac Holandia jest jednak drozsza.Pozdrowka
          ml
      • oqo Re: ObiadekIII 14.02.04, 21:28
        Pomozecie!!!!!!!!!!!??????????????????????????????
        rudakitka 21.01.2004 20:41 odpowiedz na list odpowiedz cytując

weszłam na wagę pierwszy raz od wakacji........nie muszę chyba nic więcej
        tłumaczyć.Pomóżcie.muszę 5 kilo w ciągu
        miesiaca!!!!!!!!!Ratynku!!
        • oqo Re: ObiadekIII 14.02.04, 21:29
          smile
        • glodn-y Re: ObiadekIII 14.02.04, 22:40
          Pomożemy!!
          waga na zwałke
        • rudakitka1 Re: ObiadekIII 14.02.04, 23:55
          oqo napisał:

> Pomozecie!!!!!!!!!!!??????????????????????????????
          > rudakitka 21.01.2004 20:41 odpowiedz na list odpowiedz cytując
          >
          >
          > weszłam na wagę pierwszy raz od wakacji........nie muszę chyba nic więcej
          > tłumaczyć.Pomóżcie.muszę 5 kilo w ciągu
          > miesiaca!!!!!!!!!Ratynku!!

Ale śmieszne,gotuje ale nie wszystko jem.Mam 5 gąb do wykarmienia plus psa!
          A nawet jak sobie pojem to potem to wylatamsmile)abo i niewink)
        • lablafox Znacie?znamy , no to posłuchajcie 16.02.04, 22:03
          oqo napisał:

> Pomozecie!!!!!!!!!!!??????????????????????????????
          > rudakitka 21.01.2004 20:41 odpowiedz na list odpowiedz cytując
          >
          >
          > weszłam na wagę pierwszy raz od wakacji........nie muszę chyba nic więcej
          > tłumaczyć.Pomóżcie.muszę 5 kilo w ciągu

Wszyscy o tym wiemy,ale z realizacją zawsze jest gorzej .To dla przypomnienia:
          10 zasad zdrowego odżywiania
          2003-11-20 20:09

• Sportowcy lubią palić?
          • Ptasia grypa nie przenosi się z człowieka na człowieka
          • Komputer na roztocza i alergie
          • Francja mniej pali
          • Filtr do krwi

European Food Information Council przygotował publikację "10 tips to healthy
          eating", opisującą zasady żywienia, mające w perspektywie zapewnić zdrowie i
          dobrą kondycję.

- Spożywaj różnorodne pokarmy
          - Oprzyj swoje posiłki o dużą ilość jedzenia bogatego w węglowodany
          - Spożywaj więcej owoców i warzyw
          - Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zachowuj dobre samopoczucie
          - Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia
          - Spożywaj posiłki regularnie
          - Pij dużą ilość płynów
          - Ruszaj się
          - Zacznij teraz, i wprowadzaj zmiany stopniowo
          - Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra i zła
          dieta

Lx
          > miesiaca!!!!!!!!!Ratynku!!
    • jej_maz Re: ObiadekIII 14.02.04, 22:34
      Tez mialem gotowac... skonczylo sie na zamowieniu pizzy - czy to tez obiadek?
    • glodn-y Re: ObiadekIII Smacznego:(( 15.02.04, 15:43
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1913930.html
      • rudakitka1 Re: ObiadekIII Smacznego:(( 15.02.04, 15:47
        glodn-y napisał:

> serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1913930.html

Czytałam ten artykuł wczoraj przy obiedzie o brrrrrrrrr.Przypomniały mi sie zdjecia w telewizji,jak w niemieckim supermarkecie mięso przepakowywali,a w niektórych opakowaniach robale łaziły.W naszym supermarkecie wyroby z grilla sa tańsze niż produkty użyte do ich produkcji-zgadnijcie dlaczego-Smacznego!!
        • marialudwika Re: ObiadekIII Smacznego:(( 15.02.04, 17:05
          Dzis to,czego nie jadlam na BN/bo mialam grype/ a wiec befsztyki z sarny
          +zurawiny i kartofelki odsmazane.Pozdro
          ml
          • mammaja Re: ObiadekIII Smacznego:(( 15.02.04, 23:01
            Dzisiaj obiadek robila corka - zapiekanka - fantastyczna .A to poprostu
            podgotowane w lupinach ziemniaczki - nastepnie obrane i pokrajane w
            plastry,kawalki piersi kurczaka (zostalo od wczoraj) usmazone z 1 cebula i na
            to szpinak z czosneczkiem.Calosc zalana rozkloconymi jak na omlet jajkami z
            odrobina mleka - do piekarnika na 1/2 godziny. Pycha! Ja naszczescie zjadlam
            bardzo malo!Malzonek i sympatia corki zjedli ...nie powiem,spora byla ta
            blaszka.
    • ada296 Re: ObiadekIII 16.02.04, 00:00
      u mnie ciąg dalszy Walentynek
      obiad w knajpie
      jakieś ryby w cieście francuskim
      zjadliwe ale nie rzuciły mnie na kolana
      jutro zrobię kurczaka słodko - kwaśnego z ryżem
      dzieci to lubią
      • ada296 Re: ObiadekIII 16.02.04, 00:02
        ale się wstrzeliłam w fajną godzinę ostatnim moim postem smile
        • marialudwika Re: ObiadekIII 17.02.04, 16:09
          Wczoraj byly pierogi tortellini z serem i zupka z lodowki.Dzis potrawka z
          dziecka kury +ryz,do tego surowka z kiszonej kapusty.POzdro
          ml
    • ewelina10 Re: ObiadekIII 17.02.04, 16:21
      ..... kiszonej kapusty ? A ja myślałam, że tam takich rzeczy "niet" crying
      • wedrowiec2 Re: ObiadekIII 17.02.04, 16:29
        Jedliśmy dziś kotlety mielone (mięso wieprzowe + piersi dziecięcia kury) z
        dzikim ryżem (prawie dzikim - normalny połączony z ciemnymi nasionami traw) i
        surówka z tartej marchewki z jabłkiem. Na deser (raczej już podwieczorek) chyba
        zrobię pitę. Ostatnio czuję się niedojedzonasad
      • marialudwika Re: ObiadekIII 17.02.04, 17:33
        Takiej dobrej jak u nas NIET,ale taka sobie "ichnia" jest.Na bezrybiu i rak
        rybasmile)).Pozdro
        ml
    • ewelina10 Re: ObiadekIII 17.02.04, 17:17
      Marchewka musi być starta na drobnej tarce, takiej jak do tarcia ziemniaków na
      placki. Starta na grubszych otworkach tarki jest dla mnie za sucha i
      niesmaczna. Oprócz jabłka dodaję jeszcze sok z cytryny.
      • edeka5 Re: ObiadekIII 17.02.04, 17:26
        U mnie dzisiaj obiadek prosty, szybki i lubiany przez córki (i mnie też).
        Gotowany ryż z sosem słodko-kwaśnym (ze słoiczka) i kawałeczkami kurczaka.
        • em_em Re: ObiadekIII 17.02.04, 17:40
          edeka5 napisała:

> U mnie dzisiaj obiadek prosty, szybki i lubiany przez córki (i mnie też).
          > Gotowany ryż z sosem słodko-kwaśnym (ze słoiczka) i kawałeczkami kurczaka.

jeśli jeszcze jest to "słodko-kwaśny" z Łowicza - to jest to również
          najulubieńszy obiad młodego i mój smile))
          • edeka5 Re: ObiadekIII 17.02.04, 19:30
            Przeprosiłam się z Łowiczem, bo Pudliszki zmieniły swój "słodko-kwaśny"
            na "pikantno-słodko-kwaśny" i to nie jest to co lubią tygrysy smile
      • marialudwika Re: ObiadekIII 17.02.04, 17:35
        A ja do marchwi dodaje sos z cytryny i oliwe z oliwek..
        ml
        • wedrowiec2 Re: ObiadekIII 17.02.04, 17:39
          Zamiast oliwy dodaje często smietanę. Oczywiście sok z cytryny też. Ucieram na
          bardzo drobnej tarce. Czasami scieram do tego seler. Trzeba tylko uważać, by
          nie był gorzki, bo potarfi zepsuc smak całej potrawy.
    • glodn-y Re: ObiadekIII F.W2 co na to? 17.02.04, 22:11
      newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9084
      • wedrowiec2 Re: ObiadekIII F.W2 co na to? 17.02.04, 22:14
        glodn-y napisał:

> newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9084

Zgiń, przepadnij maro. Żeby przed snem takie rzeczy mi pokazywać. Do rana nie
        zasnę, albo koszmary będa mi sie sniłysad
        • glodn-y Re: ObiadekIII F.W2 co na to? 17.02.04, 22:23
          Zjedz golonke tylko z chrzanikiem,to isny bedą kolorowe
          • marialudwika Re: ObiadekIII F.W2 co na to? 18.02.04, 14:56
            Dzisiejszy obiadek to kotleciki mielone z dziecka indyczki,kartofelki
            podsmazane,surowka z cykorii a na deser mus czekoladowy z trzech "kolorow"
            czekolady/mleczna,czarna i biala/ polewany sosem karmelowym.Pozdro
            ml
    • edeka5 Re: ObiadekIII 19.02.04, 10:55
      Wczoraj obiadek ze względu na gości był dwudaniowy z deserem.
      Zupa - buraczkowa
      Drugie - gulasz z udźca indyka z papryką, kluski (wstążeczki, gotowe), surówka
      z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem konserwowym, oliwkami i sosem vinegret
      Deser - sernik (kupiony)
      • mammaja Re: ObiadekIII 19.02.04, 11:44
        Co jest - juz drugi raz wywala mi post w czasie pisania.Wiec - krotko - pieke
        piekny puc mazurskiej szynki - chudej,obsmazonej na oliwie ,zamarynowanej na
        jedna dobe. Powinna byc "do chlebka" ,ale bedzie tez na obiad.Z makaronem
        wstazki (przepisalam od Edeki),tez lubie.I buraczkami ze sloiczka (z wlasnej
        piwniczki).A i tak jakos smutno!
        • monia.i Re: ObiadekIII 19.02.04, 11:51
          A u mnie dzisiaj będzie pyszny kapuśniaczek na wędzonych żeberkach! Z
          premedytacją dość kwaśny zrobiłam - tak, żeby móc smak sobie zmienić w drugiej
          połowie dnia..Bo czuję się totalnie "zasłodzona".
          A na drugie - klopsiki w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną..Jeśli jeszcze
          będzie na nie miejsce w zmęczonym żołądku..smile
          • mammaja Re: ObiadekIII 19.02.04, 12:29
            Bardzo apetyczne to twoje drugie,Moniu,chyba zrobie w najblizszym czasie!
            • marialudwika Re: ObiadekIII 19.02.04, 13:32
              Mniam,mniam!!!U mnie dzis beda tortellini carne +sos pomidorowo-ziolowy
              italianski.Te tortellini smakuja,jak nasze pierogi,nie ma paczusiow z lukrem i
              konfitura rozana to choc te pierozkisad((.Na deser zjem Biala Dame,czyli lody
              waniliowe polane goraca czekolada!!!PYCHA!!!Pozdro
              ml
              • marialudwika Re: ObiadekIII 20.02.04, 16:41
                Dzisiaj potrawa indonezyjska-bami +kaczka po pekinsku.Bami to jest/jesli ktosik
                nie wie/ makaron z roznosciami,jak bambus,przerozne jarzyny z woka,grzyby i t.p.
                Holandia miala kolonie w Indonezji i mieszka tu wielu Indonezyjczykowa ich
                kuchnia jest czesto jadana.I bardzo smaczna.Moja polska rodzinka jak tu
                przyjezdza to zamawi na codzien te przysmaki!!!Niektorych nie ma jeszcze w
                Polsce,ale pewnie beda...Na deser lody jogurtowe z owocami lasu,hm.W
                przeciwienstwie do Edeki lubie gotowac,ale to,co lubie jesc.To dzisiejsze
                pochodzi z indonezyjskiej knajpki Toco.Pozdrowka
                ml
                • mammaja Re: ObiadekIII 20.02.04, 17:43
                  Dzisiaj krupniczek i mintaj,ale nie zabardzo smakowal domownikom do tego
                  salatka z czerwonej kapusty .Dzisiaj skromniej po wczorajszych ostatkach.
                  • wedrowiec2 Re: ObiadekIII 20.02.04, 17:51
                    Na obiad były nalesniki z nadzieniem przygotowanym jak do pierogów ruskich.
                    Nadzienie robię z twarogu, ziemniaków, dużej ilości gotowanego, wędzonego
                    boczku, cebuli, pieprzu prawdziwego i zielonej pietruszki. Masę przesmażam i
                    uzywam jako nadzienie do naleśników.
                    • mammaja Re: ObiadekIII 20.02.04, 17:55
                      Bardzo lubie takie nalesniki.W Warszawie jest jeden "krowiak" czyli bar
                      mleczny,gdzie mozna takie kupic nawet na wynos - ale tylko przed poludniem -
                      potem juz nie ma!Z tym ,ze bez boczuszku!
                      • marialudwika Re: ObiadekIII 20.02.04, 18:21
                        Jak te surowke z czerwonej kapusty robisz MM??
                        Dzis przyjaciolka przyslala mi z W-wy suszona pietruszke i koperek!!Ale upojnie
                        pachna!!!My tutaj mamy "zielone " z Izraela/idiotyzmy unijne!!!/ i ono wogole
                        nie ma ani smaku ani koloru!!!!Dostalam tez suszona jarzynke!1Teraz zupki beda
                        jeszcze lepsze!!Przymierzam sie do marchwiowej/po ra pierwszy/POzdro
                        ml
    • rudakitka1 Re: ObiadekIII 20.02.04, 21:11
      Ja ugotowałam barszyk czerwony z ziemniaczkami,a córeczka ta 12-letnia,zrobiła sałatke z ryżu z tuńczykiem i innymi"farfoclami".Mał być jeszcze mintaj w foli z piekarnika ale czasu mi nie sterczyło.
      A jutro znowu najmłodsza robi faworki,bo najstarsza lat22 musi się nauczyć jak sie robiwink).
      • mammaja Re: ObiadekIII do ML 20.02.04, 21:23
        ML - ja te surowke kupuje w budce na bazarku.Sama tez umiem zrobic,ale mi sie
        ni chce!
        • verbena1 Re: ObiadekIII do ML 20.02.04, 21:53
          ML ,strasznie mi przykro ,ale wszystkie niemieckie paczki sa juz zjedzone.
          Wpadli do nas sasiedzi holendrzy (chyba wyczuli zapach) jak tylko wrocilam z
          zakupow i musialam oczywiscie poczestowac. Reszta zajal sie moj maz ,bardzo,
          bardzo lasy na slodkosci no i dla Ciebie juz zabraklo. Pytalas ,gdzie
          mieszkam. Mieszkam w Emmen , polnocny -wschod Holandii, tam gdzie zachowaly sie
          jeszcze resztki lasow i przyrody. Zapraszam, tutaj sa piekne sciezki rowerowe.
          Pisze nie na temat obiadkow, ale nie wiedzialam gdzie sie wcisnac. Sorry!
          • marialudwika Re: ObiadekIII do ML 21.02.04, 17:10
            Dzieki za mile checi!!!Ja tylko zartowalam,ze wpadne,ale kiedys..kto wie!!!Emmen
            znam bo bylam wiele razy w tamtejszym wspanialym ZOO!!!Mieszkam w A-damie,le
            jak mieszkalam w Almelo/5 lat/ mialam troche blizej!!!Pozdrawiam serdecznie
            ml
            • marialudwika Re: ObiadekIII sobotni 21.02.04, 17:12
              Jest tradycyjnie/u mnie/obiadkiem dla leniwych.Pizza Mozarella.Ale pieskom
              ugotowalamsmile))).One pizzy nie dostana.Pozdro
              ml
            • lablafox Re: ObiadekIII do ML 21.02.04, 17:16
              marialudwika napisała:

> Dzieki za mile checi!!!Ja tylko zartowalam,ze wpadne,ale kiedys..kto wie!!!
              Emme
              > n
              > znam bo bylam wiele razy w tamtejszym wspanialym ZOO!!!Mieszkam w A-damie,le
              > jak mieszkalam w Almelo/5 lat/ mialam troche blizej!!!Pozdrawiam serdecznie
              > ml
              W Holandii wszędzie blisko, przecież nawet pociągi w nocy nie jeżdżą bo nie ma
              takiej potrzeby.
              Lx
    • edeka5 Re: Obiadek III - do Dan 21.02.04, 22:12
      Robiłam dzisiaj roladki z piersi kurczaka wg Twojego przepisu. Smaczne były,
      ale mam jedną wątpliwość. Napisałaś smażę 20 min. pod przykrywką. Jeżeli pod
      przykrywką, to wyszły mi raczej duszone niż smażone. Czy tak miało być?
      • marialudwika Re: Obiadek III - do Dan 21.02.04, 22:19
        Pizza byla tak smaczna,ze poparzylam sobie bolesnie jezyk.Chyba na dyzur do
        Feline sie zgloszesmile))
        ml
        • marialudwika Re: Obiadek III - 22.02.04, 21:23
          Dzis chyba nikt go nie jadlsmile)))).Albo nikomu pisac sie nie chce.Opisze wiec
          moj.Tortilla po karaibsku,nadziane miesem na slodkawo przyrzadzonym.Dobre i
          niepracochlonne,bo gotowe do podgrzanai w piecyku.Pozdro
          ml
          • edeka5 Re: Obiadek III - 22.02.04, 22:44
            Jadł, jadł. W okresie zimowym (a raczej poza letnim) w niedzielę jadamy ryby. I
            dzisiaj był smażony mintaj z kartoflami i surówką z kiszonej kapusty. Aha,
            jeszcze rosołek z kluseczkami.
            • bepeef Re: Obiadek III - 22.02.04, 22:54
              A u mnie dzisiaj były kopytka z sosikiem i kotletem schabowym,
              suróweczka żydowska i sałatka meksykańska z masełkiem i bułeczką jako druga
              jarzynka.
              Po raz pierwszy zastosowałam inną metodę odgrzewania kopytek (bo kopytka robiłam
              wczoraj, tylko resztę dzisiaj). Mianowicie odgrzałam je na parze, tak, jak
              się zawsze przygotowuje poznańskie pyzy. No - wiem, że być może inni
              stosują tę metodę od dawna - ale ja ją odkryłam dla siebie dopiero dzisiaj smile)))
              Smakowały jakby świeżo ugotowane.

B.
              • marialudwika Re: Obiadek III - 23.02.04, 00:29
                Kto robil poledwiczki schabowe bo nie moge odnalezc!!!A wlasnie sie odmrazajana
                jutro,wiec JEST problem.Byly z jablkiem!!!!Pozdro
                ml
                • edeka5 Re: Obiadek III - 23.02.04, 00:32
                  Już podaję:
                  Polędwiczki (całe) obsmażam na gorącym oleju i przekładam do rondla. Na
                  pozostałym oleju smażę pokrojoną cebulę i dodaję ją do rondla z polędwiczkami.
                  Całość posypuję tymiankiem i dodaję pokrojone cienko jabłka. Dolewam troszeczkę
                  wody i duszę na malutkim ogniu. Oczywiście trzeba też posolić, ale to trochę
                  później. Polędwiczki kroję na porcje podając na talerze.
                  Smacznego !!!
                • wedrowiec2 Re: Obiadek III - 23.02.04, 00:35
                  Chyba to był ten przepis:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=10480878&a=10670664
                  • marialudwika Re: Obiadek III - 23.02.04, 00:41
                    Dziekuje Wam moje Mile!!!!Jestescie kochane!!!Pozdro
                    ml
                    • verbena1 Re: Obiadek III - 23.02.04, 14:05
                      Jeszcze nie wiem co zrobie na obiad -jadamy miedzy 5 a 6 ,jest jeszcze troche
                      czasu. Moze ktos ma pomysly na proste szybkie surowki, staram sie robic obiad
                      ze swiezych produktow (z wyjatkiem pizzy mrozonej, kiedy nie mam czasu lub
                      checi). Nie lubie jednak zbyt duzo czasu spedzac przy garach,zwlaszcza
                      teraz ,kiedy wsiaklam w forum. Prosze wiec o przepis na cos latwego i
                      szybkiego, z gory dziekuje.
                      • monia.i Re: Obiadek III - 23.02.04, 14:19
                        Bardzo lubię surówkę z kapusty pekińskiej - poszatkowana kapusta, do tego kilka
                        pokrojonych korniszonów, szczodrą ręką sypnięte pestki ze słonecznika - i
                        wszystko to wymerdane z winegretem z ziołami prowansalskimi i czosnkiem (no,
                        chyba że ktoś baaardzo nie lubi) - powinno się chwilę "poprzegryzać" w lodówce.
                        • marialudwika Re: Obiadek III - 23.02.04, 14:36
                          To jadamy o tej samej porze Verbeno!!I ja niezbyt lubie tkwic "w garnkach",hm.
                          Dzis na obiadek poledwiczki schabowe wg. przepisu Edeki,do tego kartofelki i
                          surowka z cykorii w sosie jogurtowo-majonezowym.Albo cykoria duszona,bardzo tak
                          ja lubie.Pozdro.
                          ml
                          • monia.i Re: Obiadek III - 23.02.04, 14:44
                            Duszone kurze udka (a właściwie fileciki z kurzych udek - świetna rzecz!) oraz
                            sałatka z buraczków.
    • wedrowiec2 Re: ObiadekIII 23.02.04, 15:43
      Dziśmiałam trochę dziwny zestaw obiadowy, Ryż, gotowana wołowina z sosem
      beszamelowy doprawionym ziołami prowansalskimi. Na deser (nic innego nie miałam
      w domu) pół zwykłej bułki z konfiturą wiśniową. Sądząc ze stopnia skamienienia
      i scukrzenia owoców słoik pochodził z ubiegłego wieku. Oczywiście dobra herbata
      do popicia.
      • rudakitka1 Re: ObiadekIII 23.02.04, 18:08
        A ja miałam rosołek od wczoraj(czyli małopracochłonnysmile ) i gołąbki-no zdecydowanie bardziej pracochłonnesmile.Może kiedyś Was na nie zaprosze?Tylko czy wszyscy uwierzą ,że nie są zatrutewink.
        • marialudwika Re: ObiadekIII 23.02.04, 18:13
          Danko wg przepisu Edeki mialo smak rewelacyjny!!!Polecam sie n przyszlosc/czyli
          nastepne przepisy/POzdro
          ml
          • wedrowiec2 Re: ObiadekIII 24.02.04, 15:00
            Dziś, zgodnie z tradycją na obiad były kołduny litewskie, polane oliwą i
            podsmażoną cebulką. Nic więcej do szczęścia nie trzeba, prócz dużej ilości
            gorącej herbaty.
            • mammaja Re: ObiadekIII 24.02.04, 15:07
              Wedrowcze,skad te kolduny ? To ty czy tez raczka Alfredki dolozyla sie do
              koldunow? Marzylabym o przepisie- czy trzeba siekac kilka rodzajow mies?
              U mnie pieczen mazurska z kasza kus-kus i surowkaMI.Za to pyszny sernik
              na "ostatki" (oczywiscie kupiony - "przecie sie nie rozerwe" - powiedziala zaba
              na komede piekni na prawo, madrzy na lewo )
              • wedrowiec2 Re: ObiadekIII 24.02.04, 16:01
                Ja byłam tylko konsumentkąsmile Podaję przepis:
                mięso wołowe - najlepsza jest polędwica, ale można z ładnego, miękkiego kawałka
                (takiego na zrazy zawijane). Mozna łączyć z baraniną, ale lepiej z mięsem
                dziecięcia owcy.
                My robimy z samego wołu. Mięso powinno się siekać. Ponoć z siekanego mięsa, (w
                przeciwieństwie do mielonego), nie wyciekają wartościowe soki komórkowe. Oprócz
                mięsa należy dodać tłuszcz - najlepszy jest łój od tzw. nerkówki. Jeżeli nie
                mamy znajomego rzeźnika, to dodajemy łój wołowy, który czasami bywa
                przyrośnięty do mięsa. Z racji wrodzonego (i dziedzicznego) lenistwa mięsa nie
                siekamy, a tylko mielimy dwa razy.
                Dodajemy cebulę, czarny pieprz, majeranek i trochę posiekanego czosnku. Do
                mięsnej masy koniecznie trzeba dodać spirytus (na 1/2 kg mięsa dodajemy ok. 5
                łyżek tego trunku) i trochę wody. Spirytus powoduje obkurczenie się mięsa i
                wypłynięcie do wnętrza pierogów soku. Robimy ciasto na pierogi (tylko mąka i
                bardzo gorąca woda), nadziewamy i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Po wyjęciu
                podajemy z cebulką zeszkloną na oliwie. Kołduny należy jeść łyżką, by
                wytworzony sos (spirytus + sos mięsny) nie wylewał się na talerz. Jest to chba
                jedyna potrawa, którą można "siorbać" - po nadgryzieniu pieroga mozna wyssać
                sok, uważając, by nie poparzyć językasmile
                • mammaja Re: ObiadekIII 24.02.04, 16:11
                  Dzieki Wedrowcze ,slinka leci na sama mysl! Napewno zrone po Wielkanocy -
                  chociaz to bardziej zimowa potrawa.I zapiszemy ja w Przepisach.
                  • marialudwika Re: ObiadekIII 24.02.04, 16:43
                    Ale kuszaco opisalas Wedrowcze!1Widze,ze ciezko mi bedzie sie umartwiac!!
                    Wlasciwie po opisie koldunow,sledzikow etc. dzisiejszy obiad/pizza quattro
                    stagioni/ jest umartwianiem sie!!!!Ale coz,nie moge sie rozdwoic,na bal
                    szykowac i w garnkach tkwic.Tym niemniej dziwie sie,ze o koldunach nie spiewali
                    Starsi Panowie...Pozdro
                    ml
                    • ada296 Re: ObiadekIII 25.02.04, 00:44
                      obiad zrobił mój brat
                      tołpyga była smażona
                      ale zaskoczyło mnie starsze dziecko kolacją
                      sam zrobił jajecznicę
                      fantazja na temat..
                      z sosem tabasco
                      inne ale smaczne
                      ale mam dobrze
                      dzieci w zasadzie śniadania robią sobie same
                      teraz kolacje też zaczynają same robić
                      (pewnie matkę mają czasami wyrodną i leniwą smile)
                      • mammaja Re: ObiadekIII 25.02.04, 12:31
                        Oj ,podziekuja ci kiedys ,ze nauczyli sie samodzielnosci.W koncu ile mozna
                        wyreczac dzieci!
                        • marialudwika Re: ObiadekIII 25.02.04, 13:36
                          Zapomnialam,ze to Popielec,hm.Pozatym mam dyspense smile))) i nie mam sledzika...
                          Dzis gulaszyk z "wariacjami",zamiast kostki italianskiej grzybowej wrzucilam
                          Grand Italia-pomidorowa,grrr!!! na szczescie maly kawalek.Potem dorzucilam
                          kawalek grzybowej i troche grzybkow suszonych,no i cebulke.Teraz sie toto pyrka
                          na malym ogniu.Do gulaszu bede kluski gnocci abym sie tuczyla,ojojjuz bym
                          zjadla a obiad dopiero o 17-tejsad((.Pozdro
                          ml
                        • dan8 Re: ObiadekIII 25.02.04, 13:37
                          Jak na Srode Popielcowa przystalo,pieczona rybka,piecone ziemniaczki i salatka
                          ze slodkiej kapusty,cebuli i koperku.
                          Potem zielona herbata z jasminowymi kuleczkami.
                          • marialudwika Re: ObiadekIII 26.02.04, 15:50
                            U mnie dzis popielcowo-ryba z rusztu i kartofelki,do tego zielona salata
                            mieszana.Pozdro
                            ml
                            P.S.Dan jak robisz te smakowita surowke z kapusty?Czy ja przedtym solisz?Opisz
                            mi od "a" do "z" prosze".Mnie zawsze "wychodzi" taka jakas "drewniana"!!!
                            • mammaja Re: ObiadekIII 26.02.04, 19:59
                              Dzisiaj zupa fasolowa, gotuje fasole jasiek z vegeta czy inna jarzynka .Robie
                              zupe fasolowa Knora z torebki - lacze jedno z drugim.W czasam rozpasania
                              dodawalam jakies przysmazone boczuszki,albo kawalki kielbaski. I bez tego
                              b.dobra!
                              • edeka5 Re: Obiadek III 27.02.04, 13:50
                                Już zrobiony - fasolka po bretońsku.
                            • dan8 Re: ObiadekIII 27.02.04, 14:03
                              Surowka ze slodkiej kapusty.

Slodka ,swieza kapuste kroje drobno w pasezcki,na tarce ucieram 1/2 sredniej
                              wielkosci cebule,dodaje duzo posiekanego swiezego koperku.
                              Do smaku doprawiam kwasna smietana wymieszana z brazowym cukrem,tak zeby smak
                              byl slodko-kwasny,lub slodka smietana z lyzka stolowa majonezu.
    • dado11 Re: ObiadekIII 27.02.04, 21:27
      Czesc, sledzik w smietanie (lunch) i pieczone kurze kopyta na obiadek. Sledz latwy i przyjemny jak
      spacerek: pomoczyc platy w zimnej wodzie z mlekiem (50/50) ok. 2 h. Duza biala cebule pokroic na
      cieniutkie polplasteki, 2 dosyc kwasne jablka utrzec na tarce o grubym oczku i szybko zalac
      smietana jogurtowa, zeby nie sciemnialo. Dodac 1/2 lyzeczki cukru, sol i przyprawe typu Vegeta
      nieduzo. Wymoczone sledziki pokroic na w miare rowne kawlki i przykryc masa
      cebulowo-jablkowo-smietanowa. Do lodowki na kilka godzin. Z kartofelkami puree lub swiezym
      chlebkiem. Mniam,mniam....
      • marialudwika Re: ObiadekIII 27.02.04, 21:32
        Ale pysznosci opisalyscie!!!!Kapuste to moge kupic w spozywczym,ale sledzi to
        dopiero po niedzieli,buuuuu!!Mam nadzieje,ze nasza Lx umiesci te przepisy w
        watku kulinarnym!!!
        U mnie na lunch jajeczniczka z ciemnym chlebkiem a na obiad bami/makaron z
        roznosciami/ i kaczka po pekinsku/z bambusem,papryka etc. i wsosiku
        ostrym/.Wykonane przez "drobiarza".Odgrzane.Bylo pyszne.Pozdro
        ml
        • dado11 Re: ObiadekIII 28.02.04, 01:14
          chyba tez jestes daleko? W naszej ojczyznie sledzik na kazdym rogu. Ale jesli te pysznosci byly w
          prostokatnym kartoniku to tez za nimi tesknie.
          • dan8 Re: ObiadekIII 28.02.04, 12:22
            Kasza gryczana ,piersi kurze w pieczrakowym sosie.
            Salatka z kilku gatunkow salaty.
            Zielona herbata i kruche rozki nadziewane polskimi,sliwkowymi powidlami.
            • marialudwika Re: ObiadekIII 28.02.04, 12:29
              To W Australii jest kasza gryczana? Zazdroszcze bo tutaj jej nie znaja..Czasem
              mi ktos z Polski przywiezie..
              A co do sledzi to te "ichnie" sa wg mnie za malo solone i kupuje sie je w
              rybnym,w supermarkecie sa "niby" swieze...Jak pojade do W-wy to bede jesc
              sledzie i inne nasze smakolyki do bolu!!!POzdro
              ml
              P.S. Dzis na obiadek pizza=obiad dla leniwych.
              • dan8 Re: ObiadekIII 28.02.04, 12:48
                Ml kasze gryczana moge kupic w sklepie ze zdrowa zywnoscia.
                Moge kupic normalana lub palona.
                Ta palona kosztuje odrobine drozej.
            • verbena1 Re: ObiadekIII 28.02.04, 12:51
              Wy juz o obiedzie a ja pije dopiero kawe ze swiezo upieczonym ciastem
              orzechowym Dr.Oetkera. Polecam te firme bo ciasta latwe do zrobienia i zawsze
              sie udaja.
              Wczoraj bylismy zaproszeni do restauracji.Jedzenie swietne ,na zasadzie tzw.
              szwedzkiego stolu ,czyli kazdy wybieral sam potrawy w dowolnej kolejnosci.Bylo
              w czym wybierac. Przystawki skladaly sie z roznych rodzajow ryb, salatek,
              wedlin i sosow, nastepnie zupy , miesa i jarzyny. Najlepsze bylo na koncu-
              desery! Przerozne rodzaje lodow, ciast, kremow,polew i owocow. Byla jeszcze
              kawa ale nie mialam juz na nia miejsca. Z trudem dotarlam do domu.
              Pisze to aby zaostrzyc Wam apetyt przed obiadem, ja po kawie ide na spacer i
              tam moze wymysle co mam dzis ugotowac. Smacznego!
              • dado11 Re: ObiadekIII 28.02.04, 16:15
                My juz po spacerku, psy utytlane jak nieboskie stworzenia najpierw pod prysznic. Obiadek to
                kontynuacja sledzikow na pierwsze i ogorkowa na drugie. Tak jakos odwrotnie wyszlo. Ogorkowa
                wg przepisu mojego Taty:
                2 l wywaru na miesku i wloszczyznie (ja daje np. skrzydlo indycze) + lisc laurowy
                0,5 kg ziemniakow pokrojonych w kostke
                5-6 duzych ogorkow kiszonych
                koperek (mam zamrozony)
                lyzka smietany
                Ogorki obrac i pokroic w drobna kostke (nie ucierac!) i dusic na masle ok. 30 min. W miedzyczasie w
                wywarze ugotowac ziemniaki wkroic troche marchwi i ew miesko. Dodac ogorki i po 10 min
                smietane i koperek
                Smacznego
                • dado11 Re: ObiadekIIIps 28.02.04, 16:17
                  Zapomnialam trzeba popieprzyc i dodac szczypte cukru. Kurcze ten Alzheimer
              • em_em Re: ObiadekIII 28.02.04, 16:17
                oj dobre było - smażona wątróbka z przysmażoną cebulką i jabłkami (oczywiście
                szare renety), do tego ziemniaki puree - przyznaję bez bicia - jarzyny nie
                zdążyłam, ale jutro będzie "śmieciowa" kapusta kiszona w dużej ilości
                • monia.i Re: ObiadekIII 28.02.04, 18:11
                  Bitki wołowe w zawiesistym, pachnącym grzybami sosie - a do nich kasza gryczana
                  (poszłam na łatwiznę i ugotowałam taką w torebce) oraz sałatka z ogórków
                  kiszonych. Do tego kieliszek czerwonego wina smile
                • mammaja Re: ObiadekIII 28.02.04, 18:16
                  Wypuscilam sie dzis samotnie "na miasto" ,a corcia zrobila obiadek: klopsiki
                  cielece w sosie pomodorowym z ryzem i salatka ogorkowa (z zapasow domowych).
                  Ciasto drozdzowe i herbata. A najwazniejsze ,ze pyszne i podane do stolu!
    • ewelina10 Re: ObiadekIII 28.02.04, 18:44
      Pierożki z dudków. Czas robienia 3 godziny.
      Wszędy, kaj ino okiem sięgnąć moja kuchnia wyglądała żałośnie i jej
      właścicielka również crying
      Chociaż mąż podziękował ślicznie tymi słowy:
      "ooou, na taką kochaną dziewczynkę to ja czekałem tyle lat"
      będzie musiał znowu trochę na nią poczekać crying

Pomyśleć, tyle czasu mi to zajęło, a tylko pięć minut jedzenia.

PS' pierożki okazały się rarytasem !
      • dan8 Re: ObiadekIII 29.02.04, 13:23
        Potrawka z kurczaka z migdalami,brazowy ryz.
        • marialudwika Re: ObiadekIII 29.02.04, 14:06
          Na obiadek,ale to dopiero o 17-tej,beda piersi kacze,kartofelki i
          zurawiny,osobiscie przeze mnie przyrzadzone.Kaczka bez nich to jak kon bez
          ogona.Dla mnie w kazdym razie.Pozdro
          ml
    • dado11 Re: ObiadekIII 29.02.04, 14:34
      Jak juz zapowiedzialam w DzisiajXX pieczone ziemniaki (juz sie pieka) z salatka(przegryza sie). Moja
      rodzinka kocha to danie. Salatka - drobno krojone: salata, cykoria, ogorek zielony, dymka,
      cz.papryka. szynka, tarty zolty ser, 2 jaja na twardo, groszek kons, koperek. Sos: cytryna, ocet
      balsamico, cukier, czosnek, zimna woda, przyprawa do salatek KOTANYI, oliwa i majonez. Sol i
      pieprz. Polecam. Biegne wyciagac ziemniaczki...
      • marialudwika Re: ObiadekIII 29.02.04, 15:02
        Pozostaje tylko zyczyc SMACZNEGO!!!!!
        ml
        • edeka5 Re: ObiadekIII 29.02.04, 15:12
          Smażony miętus, kartofle i surówki: z czerwonej kapusty i z cykorii z
          pomarańczami.
          • wedrowiec2 Re: ObiadekIII 29.02.04, 16:05
            Dziś był gulasz wołowy, dziki ryż i zielony groszek, a na deser resztki tortu
            orzechowego. Na drugi deser pojechałam do KFC po fastfoodowe pikantne
            skrzydełka. Dobre i niezdrowesmile
            • instant Re: ObiadekIII 29.02.04, 17:50
              Wlasnie wrocilam z pierwszej i to dwudniowej wizyty u mojej tesciowej in spe,
              wiec obiadek byl spozniony i szybki: risotto z kurczakiem, zielona fasolka i
              rodzynkami oraz gotowa surówka koperkowa z bialej kapusty. Widze, ze forum nie
              spalo przez czas mojej nieobecnosci i dzieje sie, oj dzieje smile)
              Pozdrawiam, pelna wrazen kulinarnych i nie tylko
              • bodzio49 Re: ObiadekIII 29.02.04, 18:21
                U nas były dzisiaj dzieciaki i żonka upiekła wielkiego łososia w piekarniku.
                Takiego norweskiego, hodowlanego. Smażony jest dla nas za tłusty ale pieczony w
                piekarniku, pycha. Coś tam pisała o nich konkurencja ale nie można wszystkim
                się przejmować. I kilka rodzajów surówek. A pieczone ziemniaczki widzę że wielu
                tu lubi. I my tak robimy kiedy się tylko da.
                • mammaja Re: ObiadekIII 29.02.04, 19:31
                  NIe wysililam sie specjalnie - zupka pomodorowa na bazie - "zupa tygodnia" -
                  czyli jakies pozostale rosolki plus pomidory cale z puszki ,nogi dziecka kury
                  pieczone z groszkiem zielonym i ogorkiem kiszonym,ziemniaczki z wody.Kompot z
                  brzoskwini (od przyjaciol z ogrodu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka