em_em Re: Obiadek IV 29.02.04, 20:24 a ja się powinnam była wysilić - bo mżonek przyjeżdża raz na miesiąc a w dodatku w tym tygodniu będzie miał imieniny - ale zapomniałam i było jak zwykle Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 01.03.04, 13:24 Czy ktos wie jak przyrzadzic zebacza? Kupilam dzis to dziwo w formie zamrozonych stekow. Ladnie wygladalo i niedrogie, ale teraz mam klopot. Czekam na sugestie.... Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 01.03.04, 14:57 Zebacza kupuje dla kota. Przekonalismy sie ,ze trzeba go gotowac bardzo krotko.Dluzej gotowany strasznie traci na masie a skora robi sie twarda i gumista. Pani w sklepie zachwalala jako smaczna rybe,ale jeszcze nie jedlismy. Mysle ,ze sprobuj : posypac przyprawa do ryb na Pol godz. ,zainac w folie i upiec. Smacznego! Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 01.03.04, 15:09 Niestety nie znam tej ryby....U nas na obiadek beda tortelloni ricotta e spinaci.Podobne do naszych pierozkow )))).Obiadek przyjazny dla zwierzakow. A propos,zwierzaki maja niewegetarianski.Pozdro ml Odpowiedz Link
verbena1 Re: Obiadek IV 01.03.04, 15:14 Tez chcialam o cos zapytac.Kupilam takie male zielone listki w pojemniku o nazwie feldsalad ,pod spodem jeszcze jedna nazwa - valeriana. Nie ma toto zadnego smaku. Robie dzisiaj zapiekanke z ziemniakow , chcialam to zielsko z czyms pomieszac i zrobic surowke. Poratujcie mnie, dziewczyny! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 01.03.04, 15:34 Dziś obiad skromny, ale bardzo smaczny - duszone grzyby z zamrażarkowych zapasów. Verbeno - Twoja sałata to roszponka. Jadłam ja kiedyś u znajomych, z róznymi dodatkami. Na szybko znalazłam przepis z Gazety wyborczej Roszponka z rzodkiewkami i kukurydzą 2 roszponki,1 ogórek wąż, pęczek rzodkiewek, puszka kukurydzy, 2 młode cebulki, 1 jabłko, 2 łyżki śmietany, 4 łyżki majonezu, Roszponkę myjemy i osuszamy. Ogórki, cebulki i rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy. Umyte i obrane jabłko kroimy w kostkę. Wszystko mie-szamy.Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy nim sałatę. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Obiadek IV 01.03.04, 16:25 Wedrowcze, dziekuje za szybka odpowiedz. Z podanych przez Ciebie skladnikow mam ogorek, jablko ,cebule i majonez. Moze papryka bedzie tez pasowala? Zabieram sie do roboty! Odpowiedz Link
instant Re: Obiadek IV 01.03.04, 15:24 dado11 napisała: > Czy ktos wie jak przyrzadzic zebacza? Kupilam dzis to dziwo w formie zamrozonyc > h stekow. Ladnie > wygladalo i niedrogie, ale teraz mam klopot. Czekam na sugestie.... Też się niedawno nacięłam na tę pysznie wyglądającą rybkę. Usiłowałam ja usmażyć normalnie, na oleju, tylko lekko obtoczoną w mące i był to koszmar: ryba ta składa się chyba w większości z wody, tak więc pstrykała i strzelała na całą kuchnię, parząc mi ręce, nos i co popadnie. Najpierw podczas smażenia odeszła od niej skóra, reszta w postaci galaretowatego skwarka przywarła do patelni, później skora wróciła na miejsce, lecz z dwóch wielkich steków zrobiła się łyżka niezbyt smacznej papki z ościami. Tak więc zdecydowanie nie polecam smażenia. Może zawiń w folię i spróbuj upiec z cytrynka i jakimiś przyprawami, albo uduś z pieczarkami...nie wiem. Ja w każdym razie więcej tego wynalazku nie kupię Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 01.03.04, 16:05 Dzieki wam wszystkim, ale to nie wyglada pocieszajaco. Moja tesciowa ma dwa koty i to chyba bedzie najlepsze wyjscie. Pozdrawiam 40+ i zrobie obiad tradycyjny. Gulasz wolowy z pieczarkami i cukinia + kluchy kladzione i ogorek kiszony. Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 01.03.04, 22:00 Szkoda! Bylam bardzo ciekawa co ci wyjdzie z zebacza . Jest to ryba z niespodzianka! Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 01.03.04, 23:32 Mi tez szkoda, tak przyzwoicie wyglada. Dopiero jutro moj m-k jedzie do tesciowej, to moze jeszcze sie zastanowie. Choc opisy forumowiczek sa wysoce zniechecajace. Za to gulaszyk byl pycha. I tak najbardziej lubie chlebek maczany w sosie po gulaszu i wylizywanie talerza. Moja babcia zawsze mi powtarzala, ze tak robic nie wypada i kazala mi sie odwrocic. Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 01.03.04, 23:44 Pyszna maczanka - potrawa galicyjska - bulka z pieczenia ,namoczona w pysznym sosie.Kiedys taka jadalo sie w Kuznicach w knajpie "Jaworzynka". Jestem az taka stara,ze to pamietam? Niemozliwe? Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 01.03.04, 23:50 Przez Was to jestem nieustajaco glodna!!!A do gulaszyku poza kluchami chlebek jest obowiazkowy!!!! ml Odpowiedz Link
dan8 Re: Obiadek IV 02.03.04, 12:10 Dzisiaj byly mielone kotlety z indyka,kolorowy makaron z sosem koperkowym i salatka z pomidorow,papryki,swiezego ogorka i roznych kielkow. Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 02.03.04, 12:41 Co? O 12.10 juz po kotletach? To o ktorej podwieczorek))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 02.03.04, 12:58 U mnie dzisiaj na obiadek/o 17-tej/ bedzie dziecko kury w potrawce +ryz dziki,dla mnie a dla "mzonka" tez dziecko kury,ale duszone z bean sauce.Na jarzynke fasolka szparagowa a na deser pewnie lody owocowo-jogurtowe.Pozdro ml Odpowiedz Link
dan8 Re: Obiadek IV 02.03.04, 13:39 Mammaja miedzy Polska a Australia jest 10 godz.roznicy,wiec u mnie w tym momencie nawet na kolacje jest za pozno,za to dokonaly czas na lampke wina,spi sie po tej lampce wspaniale. Odpowiedz Link
monia.i Re: Obiadek IV 02.03.04, 13:59 Gołąbki w sosie pomidorowym. Mam nadzieję, że zostanie kilka na jutro Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 02.03.04, 14:43 Wspanala rzecz golabki.Zaraz wyjmuje mielone z zamrazalnik i jutro moze do dziela???Lubie najbardziej golabki na drugi dzien!!!Pychota,z chlebkiem.Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 02.03.04, 14:45 Dan , jasne - jak juz wyslalam to sie zorientowalam ,ze ty przeciez z antypodow! A u mnie znowu dzielo corki - jarzyny z patelni (taka mrozonka,b.dobra)z omletem.Dla taty odsmazane pierozki z piatku! Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV 02.03.04, 14:58 Typowo polski. Zrazy w sosie, kasza gryczana, buraczki. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 02.03.04, 15:16 Polędwiczki wieprzowe w marynacie czosnkowej, ryż, surówka z marchwki i jabłka ze śmietaną. Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 02.03.04, 16:02 U mnie wszystko sie poprzewracalo. Zamiast konczyc wczorajszy gulasz, pojechalam do masarni, a tam swieza biala kielbasa, uszka z mieskiem, kopytka. W lodowce wedzona makrela, swieza kapusta kiszona. No i zrobil sie galimatias. Najpierw makrela z majonezem i kap. kisz., potem barszczyk "z kubka" z uszkami i na koniec ta biala kielbaska podzmazana z chrzanem. Nie moge oddychac!!! Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 02.03.04, 16:18 Dado,przez Ciebie wpadne chyba w nalog jedzenia )))).Od Twoich postow jestem nieustajaco glodna...Pozdro ml Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 02.03.04, 16:27 Droga ml, a co ja mam powiedziec skoro tkwie w tym nalogu od zawsze, moj tata kochal gotowac, moja babcie tez kochala, a ja na dodatek najbardziej lubie to co sama przygotuje. Dziekuje przodkom za przyzwoite geny, bo pewnie bym juz byla szersza niz dluzsza. Wiele radosci mi tez daje fakt, ze moge i wam narobic troche smaczku. Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 03.03.04, 13:35 Co tam kochani z obiadkiem, strajk w kuchniach? Nikt nic nie pisze? U nas risotto z kurczakiem zapiekane + salatka. Pozdr Odpowiedz Link
monia.i Re: Obiadek IV 03.03.04, 13:47 Wątróbka drobięca z patelni, ziemniaki, kapustka kiszona i marchewka z groszkiem. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 03.03.04, 13:50 Dzis obiadek lekki,latwy i przyjemny )))))).Mihoen goreng/pyszne danie indonezyjskie,z woka/ i mini mielone kotleciki wegetarianskie z makaronem,dla naszego goscia,ktory unika miesa jak diabel swieconej wody,czyli mojego mlodszego pasierba.Wszystko gotowe do odgrzania w mikrofalowce.Zebym nie wiem jak chciala nie zrobie tak indoneyjskiego obiadu jak indonezyjska restauracyjka. Pozdro ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 03.03.04, 13:56 Ugotuje jeszcze zupke z courgette,tez scisle wegetarianska,hm.Nawet kostka bulionowa takowa byc musi...Ale nie szkodzi,ja zup nigdy nie gotuje na miesie.Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 03.03.04, 14:28 Krupniczek ,niestety Knora, ale troche "podprawiony.Bardzo dobry. I jeszcze nie wiem co ,bo malzonek zjadl i wyszedl ,a dla mnie mi sie nie chce.... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 03.03.04, 15:10 Piersi dziecka kury duszone z czosnkiem i słodka papryką (w proszku), ryż, marchewka z jabłkiem, smietaną i sokiem cytrynowym. Odpowiedz Link
em_em Re: Obiadek IV 03.03.04, 16:17 dado11 napisała: > Co tam kochani z obiadkiem, strajk w kuchniach? Nikt nic nie pisze? a no nic z obiadkiem - w tygodniu młody je w szkole, a ja łykam byle co Odpowiedz Link
dan8 Re: Obiadek IV 04.03.04, 12:44 Kurze miesko w sosie cebulowo-grzybowym,mlode ziemniaczki z koperkiem oraz surowka z bialej rzodkwi ze szczypiorkiem. Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 04.03.04, 14:56 Pamietacie tego zebacza? Rany, upieklam kawalek zeby sprobowac. Caly dom smierdzi zasikana pielucha, z duzego kawalka ryby zostala lyzka niejadalnej i smierdzacej galarety. Fuuuj... Nigdy wiecej!! Zobaczymy co na to koty tesciowej. Dla odreagowania tych atrakcji, zaraz zrobie zapiekanke z cukini, miesa mielonego i innych dodatkow pod mozarella. Tylko nie wiem kiedy da sie wejsc do kuchni, caly czas sie wietrzy. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 04.03.04, 15:03 Dziś "powtórka z rozrywki", czyli piersi dziecięcia kury, ryż i kisozna kapusta z cebuklą oliwą i dużą ilością czrnego pieprzu. Odpowiedz Link
instant Re: Obiadek IV 04.03.04, 15:14 Oj pamiętamy, pamiętamy, Dado ) Do dziś mam ślad na ręce po jego "strzale" z patelni. U mnie dziś ogórkowa z wczoraj, pieczone w ostrych przyprawach kurze odnóża oraz ryż ze szpinakiem i surówka z marchewki z porem. "Uczulonych" na szpinak (którzy stanowią chyba większość populacji) przepraszam za poruszanie niesmacznych tematów. Ja uwielbiam pasjami i w każdej postaci ) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 04.03.04, 15:20 instant napisała: > ...na szpinak .... Ja uwielbiam pasjami i w każdej postaci ) Niech żyje Szpinak i Jego konsumenci Odpowiedz Link
em_em Re: Obiadek IV 04.03.04, 15:32 kocham szpinak - wczoraj na kolację delektowałam się omletem z .... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 04.03.04, 15:39 Kocham szpinak,ale w dziecinstwie nie znosilam..byl jakis grrr!!!! Wczorajszy obiad byl niedobry,poza wlanorecznie wykonana zupka.Dzis jak u Wedrowca,powtorka.Zupka i obiadzik przedwczorajszy, na deserek lody z owocami/brzoskwiniowo-melonowo-bananowe/,jogutrowe,a po tym wzystkim herbatka.Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 04.03.04, 16:59 Co do zebacza - mowilam,ze to ryba z niespodzianka! Nasz kot je chetnie,ale tylko bardzo krotko gotowanego i wtedy zachowuje swoja postac (ryba,nie kot). Zreszta juz zniknal z naszego sklepu,a szkoda ,bo byle po 7 zet kg,a kot sie przyzwyczail. Na obiad u mnie tez te piersi ,ale dzis bardzo sie dlugo dusily (przez zapomnienie) i prawie sie upiekly. Do tego puree z grochu,surowka z selera i gotowane brokuly. Na deser banan lub pomarancz.Po dzisiejszej audycji tv o zdrowym zywieniu postanowilismy zywic sie jeszcze zdrowiej. Nie wiem jak to wyjdzie ! Zjadlabym schabowego z kapusta zasmazana i kartofelki z tluszczem ! Ale nic z tego! Odpowiedz Link
verbena1 Re: Obiadek IV 04.03.04, 18:12 Ja jeszcze o obiadku bo dopiero skonczylam. Dzisiaj byly nalesniki ,pannekoeken po holendersku. Polewam je stroop, jest to melasa z burakow cukrowych, bardzo slodka. W specjalnych restauracjach nalesnikowych podaje sie nalesniki z roznosciami, szynka,serem,ryba,owocami itp. Dostaje sie jeden ogromny nalesnik i mozna sie nim najesc do syta. Zabawne jest,ze nalesnik z szynka polewa sie tez tym stroopem. Nie wiem jak to smakuje ,ja zamawiam tylko z owocami.Jednak najlepsze sa zrobione w domu,male i cienkie. Ale jestem objedzona........... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 04.03.04, 18:24 Tak ten zuiker stroop to pycha do domowych nalesniczkow!!!Bez niego juz by mi nie smakowaly.Maz smazy a ja wszystkie zjadam,dawno nie bylo wiec podsunelas mi dobry pomysl na weekend.Pozdro ml Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV 05.03.04, 14:06 Gotowe ruskie pierogi z cebulką, surówka z kiszonej kapusty. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 05.03.04, 14:57 Sledzie z cebulka a do nich kartofelki w mundurkach z maselkiem.Pycha,choc 1000 razy wole polskie sledzie.Jak sie nie ma,co sie lubi to sie lubi,co sie ma.Do tych sledzikow po malutkim kieliszeczku Wyborowej/dla zdrowia i bezpieczenstwa/.Pozdro ml Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 05.03.04, 15:16 Dzis polowa rodziny wcina watrobke smazona z cebulka, a reszta mielone kotlety cielece z puree i surowka z cykorii i wielu takich, co sa w lodowce. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 05.03.04, 16:00 Kotlety mielone kuręcio-wieprzowe, ryż, buraczki. Na deser rozmrażają się truskawki - razem z kefirem i śmietaną zostaną zmiksowane i staną się koktailem. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 16:05 A jak zrobiłaś buraczki? Tradycyjnie gotując czy w mikrofalówce? Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 16:14 U mnie kasza gryczna ,pieknie wypieczona w piecyku ,do tego szpinak,buraczki (salatka typu cwikla),jajka sadzone.Herbatka z wafelkami. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 17:11 Widze,ze stalas sie wegetarianka Mm!!!Pozdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 17:21 Trzecia wersja buraczana Wczoraj, na Forum Kuchnia, wystosowałam apel o pomoc w gotowaniu buraczków. Dotychczas buraczki gotowałam godzinami. Polecane sposoby pieczenia w moim przypadku nie wchodzą w grę, bo mam prądożerczy piekarnik. Zapytałam się wprawdzie o kuchenkę mikrofalową, ale ktoś napisał, że gotuje 40 minut, a potem zalewa zimna wodą. POniewaz buraczki były u rodziców, a kuchenka mikrofalowa u mnie, więc zastosowałam podany przepis. Buraki były jędrne, ale bez problemów dały utrzec się na tarce. Potem zasmażka, do niej utarta jarzyna, sól, czosnek, pieprz itd. Smak miały taki, jak powinny mieć. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 20:45 Właśnie pytałam, po przeczytaniu dyskusji na forum Kuchnia. Ja robię podobnie jak opisałaś, bo tak robiła mama. Lubię korzystać z przepisów wypróbowanych przez kogoś i prostych, bo jak już pisałam nie jestem entuzjastką gotowania. Bardzo mi teraz pomagają przepisy podawane w naszych "Obiadkach" i na forum Kuchnia. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 21:40 edeka5 napisała: > bo jak już pisałam nie jestem entuzjastką gotowania. Entuzjastką gotowania jestem z przymusu, ale gotowanie nie budzi we mnie obrzydzenia. Bardzo lubię dobre jedzenie, a dochody nie pozwalają na zatrudnienie prywatego kucharza Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 21:50 Doprawdy Wedrowcze,mysle ze znudziloby ci sie to cudze gotowanie. Przyjemnosc gotowanie samemu,chciaz nieraz meczy , daje mozliwosc uzyskiwania smakow wg wlasnego uznania. Inni musza sie podporzadkowac! Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV - do Mammaji 05.03.04, 21:54 Nie jestem wybredna do jedzenia. Smakuje mi wszystko (lub prawie wszystko), co ktoś inny zrobi. Jak mi nie smakuje to nie zjem, a jak jestem głodna to wszystko zjem. Kłopot jest z resztą rodziny. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 21:57 A ten smak wg. własnego uznania, to też nie tak zupełnie. W większości przypadków to ja muszę dostosować się do gustu pozostałych. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 21:57 Smaki mozna samemu dobrać do własnych upodobań, ale ja nie umiem przyrządzać ryb, choc bardzo je lubię. Ile w końcu mozna eksperymentowac na sobie i rodzinie. Kucharza potrzebuję! Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 22:06 Ja tez)))).Wtedy jadlabym z rozkosza,zwlaszcza widzac jak on gotuje,jesli by robil to jak pewnien angielski mlody kucharz!!!Jak ogladam go w tv natychmiast "umieram z glodu",ale to artysta!!!!Pozdro ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV - do Wędrowca 06.03.04, 21:32 Ten mlody kucharz,najpopolarniejszy w Anglii,o ktorym pisalam nazywa sie Jamie Oliver!!!Pozdro ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV - do Wędrowca 06.03.04, 21:33 najpopularniejszy...chyba mam dysleksje.. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV - do Wędrowca 05.03.04, 22:08 WEdrowcze, ja kiedys bardzo potrzebowalam zony , nie tylko kucharza. Kogos kto by nie tylko ugotowal ,ale jeszcze zrobil szereg innych prac i jeszcze zatroszczyl sie o mnie. Ale to juz minelo! Kup rybe tolpyge ,natrzyj "przyprawa do ryb", zawin w fonlie i upiecz (moze byc w prodizu,moze byc w piecyku. Ja pieklam w prodizu. Sukces murowany,bo tolbyga jest dosc tlusta,wypieka sie to ,a nie jest za sucha. Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 06.03.04, 13:01 Dzis powtorka wczorajszego zestawu + bardziej wymyslna salatka. Za dwie godzinki. Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 06.03.04, 13:43 Dzisiaj obiadek robi corka z sympatia! Wrazenia opisze po ..... Odpowiedz Link
dan8 Re: Obiadek IV 06.03.04, 13:56 Pokrojone w paski piersi kurze ze smazonymi pieczarkami i cebula,kolorowy makaro,surowka z jablek,marchewki i pora. Potem zielona herbatka i ciasto ze sliwkami. Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 06.03.04, 15:30 No wiec byla jakby chinszczyzna - takze na bazie piersi z kurczakow - widze ,ze staje sie to miedzynarodowym daniem podstawowym.Duzo roznych jarzyn,ryz, micha surowki smieciowej (kapusta pekinska,papryka,pomidor,groszek sos jogurtowy ). Herbata zielona i ciasteczka owsiane. Mlodzi jedza zdrowo ,a my przy nich! Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 06.03.04, 15:43 Holenderki /podobno/nie gotuja w soboty.Poszlam chetnie za tym przykladem,wiec dzis pizza mozzarella ristorante...Tych Waszych obiadkow zazdroszcze troche.Pozdro ml Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Obiadek IV 06.03.04, 19:57 Była pizza, pieczywko czosnkowe i Kopiasta miska sałatek w Pitzza Hut, w dodatku ktoś to wszystko zasponsorował... Odpowiedz Link
dan8 Re: Obiadek IV 07.03.04, 13:50 Poniewaz byl duzy lunch poza domem,wiec wieczorem starczylo miejsca tylko na jarzynowa,bardzo smaczna zupke. Odpowiedz Link
instant Re: Obiadek IV 07.03.04, 14:23 A u mnie dzisiaj luzik, bom slomiana, nieslubna wdowa w ten weekend ) Wczoraj dalam sie nakarmic mamie (szczawiowa z jajem + zraziki zawijane z kasza gryczana i jarzynki), a przy okazji, na bazarku kolo niej nabylam dosc nietypowe pierogi. Nie moglam sie zdecydowac, wiec wzielam po kilka sztuk litewskich (z kasza i grzybami), z soczewica i z mozarella i se szpinakiem. Teraz przez dwa dni bede je jadla "losowo", bo wszystkie sa w jednym worku ) Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV 07.03.04, 14:40 Bardzo mi się podoba to Twoje losowanie. Ja też kupuję gotowe pierogi, gdyż sama nie robię, a lubię jeść. Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 07.03.04, 21:05 Przez moj szal wiosenno-porzadkowy caly system zywieniowy stanal na glowie. Rodzina cos tam pogryzala w ciagu dnia, a obiad zjedlismy przed chwila. Smazony dorsz + marynowane buraczki+ kapucha kisz. Na deserek co kto sobie zrobi... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 07.03.04, 21:10 Obiad byle jaki,osoba gotujaca,czyli ja ma migrene i nie moze wachac kuchennych woni...(((.Pozdro ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 08.03.04, 17:05 Dzis na obiadek dziecko kury w sosie koperkowym i ryz/dla mnie/,ono duszone w woku +imbir dla "mzonka".Kurze skrzydelka +jarzyny i ryz/na 3 dni/ dla pieskow.Odrabiam zaleglosi weekendowe..Na jarzynke fasolka szparagowa a na deser znow lody jogurtowe..Pozdro ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Obiadek IV 08.03.04, 17:54 Dziś ryż z jabłkami i brzoskwiniami z cukrem i cynamonem Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 09.03.04, 18:02 Dzis byly befsztyki i salata plus bagietka.Pozdro ml Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 09.03.04, 21:10 Czesc MarioLudwiko, jak ostatni Mohikanie utrzymujemy ten watek przy zyciu. Ja dzis znowu bardzo pozno, ale dzien byl pracowity. Ale obiadek dzis - paluszki lizac: biusty kurze marynowane w zalewie pomidorowo-czosnkowej, duszone, z bialym ryzem i salatka z cykorii i zielonych ogorkow w sosie majonezowym. Prawda, ze dobrze brzmi...? Odpowiedz Link
lablafox Re: Obiadek IV 09.03.04, 21:19 dado11 napisała: > Czesc MarioLudwiko, jak ostatni Mohikanie utrzymujemy ten watek przy zyciu. Ja > dzis znowu bardzo > pozno, ale dzien byl pracowity. Ale obiadek dzis - paluszki lizac: biusty kurze > marynowane w > zalewie pomidorowo-czosnkowej, duszone, z bialym ryzem i salatka z cykorii i zi > elonych ogorkow > w sosie majonezowym. Prawda, ze dobrze brzmi...? Prosimy o przepis . Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 09.03.04, 21:38 Mam nadzieje,ze ten sympatyczny watek nie zaniknie.Inspiruje do dzialania mniej lubiacych gotowac a lubiacych jesc,wlasnie ja sie do nich zaliczam))))).Pozdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 09.03.04, 21:21 Nie przesadzaj Dado11, w tym miesiącu, który liczy dopiero 9 dni, o swoich obiadach opowiadało 12 różnych osób. Wątek ma się bardzo dobrze, a dzieki Twoim przepisom będzie rozrastał się, aż wyprze z rynku Forum Kuchnia Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 09.03.04, 21:37 Dobrze, juz dobrze nie zlosccie sie. Wiem, tak sobie tylko gadam. Ale lubie ten watek i jakos tak smutkiem powialo ostatnio. Przepis: ok.1 kg biustow pokroic na grube kawalki (powinno wyjsc 3-4 kawalki z jednego cyc...) , i wymieszac z marynata (4 -5 z.czosnku, 1/2 cytryny, 2 lyzki ketchupu Heinz lub koncentratu pom., przyprawa grillowa, przyprawa do kurczaka najlepiej jakas srodk.wsch., pieprz, sol) i niech polezy pare godz. Potem ryz na sypko, a mieso na duzym ogniu szybko obsmazyc (uwaga pryska) wlac jeszcze troche sosu pom. i przykryc. dusic z 10-15 min. Przed podaniem, jak kto lubi, posypac zielonym (bazylia, natka..). Smacznego Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 09.03.04, 21:38 Mzonek wyjechal na pare dni - specjalnie nie przejmuje sie obiadkiem - dla glodnych nagotowalam gulaszu w sosie bardzo mysliwskim ,dzis byl z zielonym makaronem ,jutro pewno z ryzem - fasolka i brokuly z mrozonek. Odpowiedz Link
ada296 Re: Obiadek IV 09.03.04, 23:04 od czytania Waszych postów zrobiłam się głodna (( Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 10.03.04, 14:40 Zupka z cukinii i kartofli,wlasnej roboty.Pycha!!!Na drugie tottelloni ricotta e spinaci a do nich sos Grand Italia o nazwie suggo ai fromaggi.Na deserek albo lodziki tym razem jogortowo +kivi lub te wafelki,ktore lubi Wedrowiec.Pozdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 10.03.04, 14:45 Dziś "dwa w jednym", czyli drugie danie z deserem, jednym słowem racuchy z jabłkami. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Obiadek IV 10.03.04, 18:10 Obiad byle jaki ale ciasto - pycha. Jablecznik lub szarlotka ,nie wiem czym sie roznia. Ciasto polkruche ,cienka warstwa aby dno i boki byly przykryte,na to plasterki jablek zachodzace na siebie a na wierzch budyn. Budyn gotujemy na smietanie kremowce i goracym polewamy jablka.Mozna posypac jeszcze wiorkami migdalow lub cukrem z cynamonem. To jest pyszne !Wlasnie przed chwila zjedlismy z mezem po kawalku a on domaga sie drugiej porcji. Nie mozemy sie rozpedzac bo wieczorem przychodza znajomi i moze im nie starczyc. Odpowiedz Link
dado11 Re: Obiadek IV 10.03.04, 18:29 Poprosze o przepis na zupke z cukini! Juz mi sie wyczerpal repertuar zup. U nas byle powtorka z rozrywki, czyli wczorajki. Pozdr Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 10.03.04, 18:34 Bardzo prosty!!Kroje dwie cukinie,kilka kartokelkow i marchewke.Wrzucam do garnka i dusze z maselkiem a nastepnie dolewam zimna wode +kostka bulionowa ziolowa i sol wg.uznania.Gotuje,miksuje blenderem I zupka gotowa.Nie uzywam ani zasmazki ani smietany bo nie lubie,hm.Tak samo robie zupke marchwiowa,z dyni,z broccoli+kalafior i t.d.Zdrowe,lekko strawne i smaczne.Duzo koperku i pietruszki!!POzdro ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Obiadek IV 10.03.04, 22:04 marialudwika napisała: > Zupka z cukinii i kartofli,wlasnej roboty.Pycha!!!Na drugie tottelloni ricotta > > e spinaci a do nich sos Grand Italia o nazwie suggo ai fromaggi.Na deserek albo > Ciągle słyszę o zupie z cukinii , podaj proszę przepis , bo u nas też cukinie rosną , ale ich wykorzystanie jest ograniczone. Lx > lodziki tym razem jogortowo +kivi lub te wafelki,ktore lubi Wedrowiec.Pozdro > ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Obiadek IV 10.03.04, 22:07 lablafox napisała: > marialudwika napisała: > > > Zupka z cukinii i kartofli,wlasnej roboty.Pycha!!!Na drugie tottelloni > ricotta > > > > e spinaci a do nich sos Grand Italia o nazwie suggo ai fromaggi.Na deserek > > albo > > > > Ciągle słyszę o zupie z cukinii , podaj proszę przepis , bo u nas też cukinie > rosną , ale ich wykorzystanie jest ograniczone. > Lx > > lodziki tym razem jogortowo +kivi lub te wafelki,ktore lubi Wedrowiec.Pozd > ro > > ml Już doczytałam i przepis znalazłam. Dziekujeę Lx Odpowiedz Link
rudakitka1 Re: Obiadek IV 10.03.04, 19:59 Jedna pyza z mięsem(syn sam kupił ) plus dwa cukierki miętowe.Pycha! Odpowiedz Link
edeka5 Re: Obiadek IV 10.03.04, 22:11 Już się cieszę na jutrzejszy obiad - kupię gotowe pierogi. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 10.03.04, 22:13 Tez kupie je wreszcie/mam nadzieje/ jak wreszcie dotre do jednego z dwoch polskich sklepow w Holandii!!!Mam nadzieje,ze od 2 maja bedzie ich wiecej i moze wogole polskie pysznosci wedra sie na konserwatywny rynek holenderski!! Pozdro ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 10.03.04, 22:14 Marzenia o pierogach maca mi chyba umysl!!!Sorki za to "maslo maslane" ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Obiadek IV 11.03.04, 15:17 Dzisiaj ryba z wody a raczej z mikrofalowki,swieza na maselku i z koperkiem plus gotowane ziemniaczki i salata.Ryba o nazwie mi nieznanej/moze Verbena wie../ Victoriabaars..Pochodzi z Tanzanii!!Jakby tutaj ryb nie bylo.A zupka wczorajsza.Deseru niet.Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Obiadek IV 11.03.04, 15:27 Napisz ML jak robisz te rybe w mikrofali prosze. U mnie ja- krupniczek,herbaticzki z dzemem do herbaty, mloda -jajecznica z pomidorami ,cebulka i jakims zielonym .Jeszcze ciagle urlop od obiadkow! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Obiadek IV 11.03.04, 15:35 Gulasz wołowy, dziki ryż, surówka z kapusty pekińskiej. Na deser murzynek Oetkera w modyfikacji własnej. Szykuje się smaczna kolacja (podwieczorek?)- cukinia smażono-duszona z czosnkiem z pastą pomidorową. Odpowiedz Link