ada296 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 01.08.04, 20:26 moja obecna fascynacja kulinarna to bułgarski chłodnik tarator tym bardziej, że od zawsze lubię kefir z ogórkiem i koperkiem są takie u nas w markecie a w Bułgarii dodali do tego garść orzechów włoskich i czosnek i zrobili z tego zupę jest super zwłaszcza na upały może dzięki temu, że zajadałam się tą zupą nie przytyłam ani grama na wczasach nawet mam maleńko mniej kilograma ) Odpowiedz Link
antyproton Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 01.08.04, 20:36 Witam , Ado. Jak to sie dzieje , ze kobiety ZAWSZE chudna ? ) Odpowiedz Link
ada296 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 01.08.04, 20:41 witaj Anty z każdych wczasów przywoziłam dwa kg więcej ) teraz mnie takie szczęście dopadło )) Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 01.08.04, 20:59 Obiad na dwa dni,papryka faszerowana +chleb. ml Odpowiedz Link
ada296 ML 01.08.04, 21:20 zdejmujesz z papryki skórkę ? chyba to już gdzieś było ale nie mogę sobie przypomnieć Odpowiedz Link
axsa Dzisiaj... 02.08.04, 17:34 ... ryż i kurczak w sosie śmietanowym z pietruszką, herbata i biszkopt z owocami i galaretką, Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj... 02.08.04, 18:07 Wczorajsza papryka,dzis nawet lepiej smakowala! Na deser chalwa,waniliowa z kawaleczkami orzechow,pyszna!I herbata,jak zwykle. ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: ML 02.08.04, 18:06 Nie,nie zdejmuje Ado,bo by sie w czasie "pitraszenia" rozleciala! ml Odpowiedz Link
verbena1 Re: ML 02.08.04, 19:08 Szybki obiad bo goraco. Befsztyk z cebulka, ziemniaki ,surowka z cykorii z oliwkami i serem feta. Bez deseru, trzeba trzymac linie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: ML 04.08.04, 18:55 Suszi z japonskich delikatesow + surowka z imbiru. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: ML 04.08.04, 20:15 Wreszcie prawdziwy obiadek - (czesciowo wczoraj przygotowany) ale wczoraj w wersji rosolu,ktory dzisiaj zamienil sie w pomidorowa oczywiscie ze swiezych pomidorow z lanym ciastem i risotto.Zabralam mieso kupione dla Balbiny - piekna prega wolowa.A co? moze sie z nami podzielic! (M-zonek zwykle kupuje duzy kawal , dzieli na porcje i zamraza).Tym razem bedzie musial dokupic,ale zupka i risotto I klasa!Jagody na deser! Odpowiedz Link
lablafox Przepis Wandy Chotomskiej 04.08.04, 21:46 Wklejam , bo czytał mi się bardzo apetycznie. Wypróbuję w najbliższym czasie. Danie wysokiego poziomu Wanda Chotomska Babcia natychmiast przemieniała się w wytrawną kucharkę, wykorzystując to, co akurat było w domu. Danie to otrzymało tak oryginalną nazwę nie tylko dzięki swej niezwykłości, ale również z powodu wysokości, na której zwykle powstawało. A było to tak, że gdy wnuczka pani Wandy Chotomskiej jeszcze jako mała dziewczynka przychodziła do swojej babci, do warszawskiego mieszkania na jedenastym piętrze, prosiła o kurczaka – „tego, którego babcia gotuje”. Więc babcia natychmiast przemieniała się w wytrawną kucharkę, wykorzystując to, co akurat było w domu. I wcale, ale to wcale nie traciła przy tym nic z poetyckiego ducha... Danie wysokiego poziomu kurze udka (1–2 udka na osobę) pokrojony w słupki czosnek marynowana papryka brzoskwinie świeże lub z puszki, suszone morele lub inne owoce – można eksperymentować rodzynki olej do smażenia sól ziołowa cynamon Udka naszpikować słupkami czosnku. Natrzeć solą ziołową i obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondla i podlać zimną wodą. Dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia przełożyć kurczaka pokrojoną w paseczki marynowaną papryką. Następnie dołożyć suszone morele albo połówki lub ćwiartki brzoskwiń i koniecznie garść rodzynek. Dusić jeszcze przez chwilę, aż powstanie sos. Na koniec dodać odrobinę cynamonu. Podawać z ryżem. Odpowiedz Link
mammaja Re: Przepis Wandy Chotomskiej 04.08.04, 21:48 Przepis istotnie bardzo apetyczny, chetnie wyprobuje! Odpowiedz Link
lablafox Pomysł na deser 04.08.04, 21:49 autor: wnuczka Wandy Chotomskiej Szarlotka Karoliny (może zastąpić zupę) Karolina Przepyszne ciasto ma przepis tak prosty, że można je przygotować w każdej, nawet najbardziej awaryjnej sytuacji. "Karoliny szarlotka nigdy nie jest za słodka!". Tak poetycko mówi pani Wanda o szarlotce przygotowywanej przez jej dorosłą już wnuczkę, Karolinę. Przepyszne ciasto ma przepis tak prosty, że można je przygotować w każdej, nawet najbardziej awaryjnej sytuacji, dosłownie w kilkanaście minut. Gorąco – wraz z panią Wandą, mężem pani Karoliny i ich znajomymi – polecamy! Szarlotka Karoliny Ciasto 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru Składniki wymieszać w misce. przygotuj też zmrożone masło lub margarynę Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek (pani Karolina poleca kwaśne, na przykład renetę) odrobina cynamonu kilka goździków Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy jabłkowej dodać cynamon i goździki (starte lub w całości). Przygotować tortownicę o średnicy około 24 cm – wysmarować tłuszczem i obsypać drobną bułką tartą, żeby ciasto i jabłka nie przywarły. Do tortownicy wsypać połowę „ciasta”. Następnie nałożyć masę jabłkową, a na nią pozostałą część ciasta. Cieniutkie płatki tłuszczu (masła lub margaryny) ułożyć na wierzchu, jeden obok drugiego, tak aby pokryły całą powierzchnię wypieku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40–50 minut. Odpowiedz Link
axsa Pomysł na deser 05.08.04, 17:31 W znanym mi przepisie masło sciera się na grubych oczkach tarki i rozsuwa na całą powierzchnię "ciasta". : ))) Odpowiedz Link
axsa Do Instant - w ramach sierpniowych obiadków 05.08.04, 17:35 Dziękuję pięknie za takie wspaniałe, dekoracyjne zwierzątka rzeżbione w owocach Odpowiedz Link
instant Re: Do Instant - w ramach sierpniowych obiadków 05.08.04, 18:56 To byl wirtualny obiadek forumowy. W "realu" zal by mi bylo takie cuda schrupac ) Dzis na obiedzie (nie na obiad ) byla moja "autorka", wiec z Brodatym staralismy sie wzbic na wyzyny kulinarne, serwujac jej krem z pieczarek, faszerowana papryke (dzieki ML za inspiracje) oraz ciasto z galaretka jagodowa. Mamuska jako wpisowe doniosla ptysie, z cukierni, ale chyba najlepsze w Warszawie. Teraz staramy sie to wszystko strawic przy herbatce irish cream, bo winko juz "wyszlo" ) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Do Instant - w ramach sierpniowych obiadków 05.08.04, 20:00 Befsztyki z poledwicy zawijane w boczek z cebulka,mlode kartofelki,pomidory. Na deser melon. ml Odpowiedz Link
axsa Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 05.08.04, 21:42 Zupa kalafiorowa, makaron z twarogiem i boczkowymi skwarkami, drożdżówka/produkcja mojej mamy/ i herbata. Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 05.08.04, 22:14 Oczywiscie- byle predzej! Piers z kurcaka (bitki) w sosie wlasnym i beszamelowym + ryz (zostal z wczoraj)i salatka pomidorowa.Na deser przep[yszne bezy z kremem z Malej Europy! Rozpusta! Odpowiedz Link
dan8 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 06.08.04, 14:06 Piersi kurze,ryz czerwona,zolta i zielona papryka podsmazana w occie balsamicznym z czosnkiem. Wieczorkiem slatka z owocow. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 07.08.04, 16:53 Pizza ristorante.Z zamrazarki ml Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 07.08.04, 18:29 Zupka jarzynowa,kaszanka gryczana (pyszna)z MiniEuropy pieczona z frytkami,surowka paprykowo- pomidorowa.To rodzina.Ja - kaszka manna na smaku z jarzyn. Jagody ze smietana (oni). Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 09.08.04, 16:32 Kurczak duszony w papryce, ryż, surówka z kapusty pekińskiej. Herbata, truskawki ze śmietaną. ps. Lx - jak mizeria? Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 09.08.04, 17:16 Kielbaski z rusztu,wykonane z kurczaka,chleb,musztarda ,chrzan i polskie grzybki marynowane.Deser lody! ml Odpowiedz Link
iwonax Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 11.08.04, 13:50 Wstąpiłam tu poszukać pomysłu na dzisiejszy obiadek! Boże, ile tu pyszności! Mniam, ślina kapie mi na klawiaturę! Ale chyba za gorąco na bardzo skomplikowane rzeczy... Chyba będzie chłodnik - bo wszystko do niego mam i może placuszki z jabłkami, kompot (bardzo zimny), a na deser lody. Odpowiedz Link
edeka5 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 11.08.04, 14:30 Duszone razem: cukinia, kabaczek, cebula, marchewka, fasolka szparagowa, papryka, pomidory. Dla chętnych dokładane paróweczki cielęce. Odpowiedz Link
dan8 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 11.08.04, 14:56 Drobniutkie kluseczki,piersi indycze pieczone w sosie sojowym,slatka z bialej i czerwonej rzodkwi ze szczypiorkiem i kwasna smietana. Wieczorkiem herbatka i biszkopty. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 11.08.04, 16:45 Polska zupka ogorkowa,gotowa ,do odgrzania i pierogi z jagodami i smietana! Mniam! Wszystko z polskich delikatesow "Polonia" w Nordhouterwijk. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 11.08.04, 17:56 Kasza gryczana z kwasnym mlekiem. Filet z pstraga z fasolka szparagowa i salatka z pomidora.Jagody i maliny - taki dziwny obiad,ale dobry na upaly! Odpowiedz Link
dado11 rany, Mammaju... 11.08.04, 22:11 jak to sie dalo pogodzic??? Jeden z dziwniejszych zestawow o jakim slyszalam) Wazne jednak ze dobry! U nas jaja sadzone z fasolka szparagowa, kalafiorem (oba polane buleczka tarta smazona na masle) +mlode ziemniaki z koperkiem +kefir. Pysznosci.... Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 11.08.04, 23:47 obiad: kanapka z krakowska sucha, serem, pomidorem i ogorkiem malosolnym, z plastrami czerwonej cebuli kolacja: kawalek pizzy diavolo w knajpie, reszte przyjaciel wzial do domu na jutrzejsze sniadanie )))))) jutro na obiad zjem chyba salatke pomidory-ogorki-papryka-cebula+vinaigrette, a kolacja u mamusi )))))))))) Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) Dado! 12.08.04, 00:20 Bo ja mam okres niecheci do gotowania i robie byle co! Efekt nie dal na siebie czekac:syn wieczorem przyniosl kilogram pieknej wolowiny!Jutro beda bitki! Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) Dado! 13.08.04, 16:26 U mnie dzis zurek i kanapki z wegorzem.Deser,co kto chce.Ja oczywiscie chalwa)) ml Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) Dado! 13.08.04, 18:34 Rzeczywiscie wczoraj byly bitki i zostalo troche dla panow - a my z corla z powodu poszukiwania lamp w Ikei - ona salatke z lososiem, ja golabki, doskonale + sok z marchwi. Odpowiedz Link
dado11 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) Dado! 13.08.04, 21:56 Sok z marchwii tez zaliczylam, a jakze troche cieply i bez jablka i cytrynki, ale swiezy i zdrowy Lampy z Ikei wymiotlo (w kazdym razie te ladne.Wymiotlo tez materialy, a szkoda. Ale wracajac do obiadku - jutro kupa rodziny, lubiacej zjesc, zatem stan pelnej gotowosci "na aprowizacji"!!! Zrobilam malosolne, smalczyk z cebulka, zrobie salatke grecka, salatke z brokulow, fasolki szparagowej i red kidney w sosie czosnkowym, zrobilam duszone kurze kopyta w pomidorach, z cytryna i bazylia. Do tego bagiety i salata vinegrette. No i bedzie ciasto drozdzowe z moimi konfiturami (w duzym wyborze I oby tylko pogoda dopisala..... Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) Dado! 13.08.04, 22:11 Dado,jak bedziesz wolniejsza to podaj przepisy na te pysznosci!!!Mniam-mniam!! ml Odpowiedz Link
dado11 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) Dado! 13.08.04, 22:18 Masz jak w banku)) Szwajcarskim... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 15.08.04, 15:42 Makaron, mielone mięso, sos boloński z własna bazylią. Ciasto (Oetkera z proszku) z wiśniami (z drzewa), herbata. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 15.08.04, 19:01 Obiad byl byle jaki,nawet nie godzien opisu Jutro bedzie lepszy dzien,mam nadzieje. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 15.08.04, 21:19 wczoraj zebrane grzybki, uduszone w smietanie byly glowna atrakcja obiadu. Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 16.08.04, 14:27 Wlasnie sie udaje na obiadokolacje do siostry: krupnik, schabowy, ziemniaki z koprem, mizeria... Wracam jutro, ale pewnie zajrze do netu, jesli szwagier dopusci mnie do komputera.. pewnie dopusci, bo ze szwagierka nalezy trzymac (w odroznieniu od tesciowej )))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 16.08.04, 15:05 Taglierini z "italianskimi" ziolami,oliwkami,czosnkiem i pomidorami. Deser: lody i jezyny ,nie dzikie. ml Odpowiedz Link
kanoka Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 16.08.04, 18:42 Gulasz z ryżem i warzywami, a jako surówka - ogórki chińskie wg Makłowicza z dzisiejszego Wprost - są super!! knk Odpowiedz Link
a.erie A ja nie gotuje nic:) 16.08.04, 18:44 Moj maz zostawil mnie dzisiaj na cale 8-10 dni, wyjechal sobie, wiec mam wakacje od gotowania Ide na chinszczyzne Odpowiedz Link
axsa Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 17.08.04, 14:38 Zjadłam ziemniaki z bigosem i popiłam kompotem z brzoskwiń. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 17.08.04, 15:31 Antrykoty,tzw.szybkie + ciabatta i salata )) Deser dla niektorych,czyli mnie. ml Odpowiedz Link
iwonax Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 17.08.04, 15:46 Zjadłabym coś dobrego! Ale wcale nie chce mi się szykować. Są ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i mizeria. Oczywiście kompocik wiśniowy. Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 17.08.04, 17:16 Kanapka z bryndza, kielbasa krakowska i ogorkiem malosolnym, i jedna kukurydza z sola, popite kieliszkiem sauvignon blanc Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 18.08.04, 23:06 Wreszcie jakis obiad - poledwiczki wieprzowe z patelni z plackami ziemniaczanymi,udekorowane grzybkami i oimidorami.Placek z malinami. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 18.08.04, 23:08 Obiad tzw.byle jaki,z racji porzadkow.Szybki,latwy i przyjemny=pizza!!! ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 19.08.04, 08:05 Dzisiaj wiem z gory, co na obiad: kapusniak i leczo.. przyjmuje Rodzicielke obiadem, wiec na improwizacje nie ma miejsca )))))))))))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 19.08.04, 14:15 Kotlety mielone,kartofelki i kapusta kwaszona,z polskich delikatesow Deser niekoniecznie. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 19.08.04, 14:51 Gotuje kawalki kurczecia, pewno bedzie potrawka z mizeria i ziemniaczkami.Ale dzisiaj lepszy bylby chlodnik Odpowiedz Link
no_no Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 19.08.04, 15:38 Sajgonki z suróweczką ze świeżej kapustki. No, dobre Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 20.08.04, 17:03 Knedle ze śliwkami. Miały być małe, miękkie i zgrabne. Powstały wielkie, kanciaste o strukturze i konsystencji nylonu. Musiałam scigac je po talerzu, albo wkładac w imadło by nie uciekły. Po prostu sypnęłam zbyt dużo mąki ziemniaczanej Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 20.08.04, 17:17 Zupa ogorkowa,wegorz wedzony,do niego ciabatta albo chleb,salatka z broccoli,salatka grecka.Salatki pochodza z La Fourszette,specjalistow w salatkach ) ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 20.08.04, 19:26 kapusniak w domu potem pare godzin zalatwiania spraw, i o glodzie wpadam do przyjaciela: daj jesc!!!! Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 21.08.04, 18:51 Obiad wegetarianski dzis,makaron kokardki,z jarzynami smazonymi.Na deser herbata. ml Odpowiedz Link
a.erie Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 21.08.04, 18:58 a ja sie dalej obijam, jem co mi w garsc wpadnie pierwsze, ale juz niedlugo Odpowiedz Link
dado11 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 21.08.04, 21:31 Kurczak duszony w pomidorach ja daje: 6 udek + 6 palek 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) lyzke koncentratu pomidorowego 1 duz? cebula 2-3 z?bki czosnku 1 por (tylko biala czesc) 1 duze jablko szklanka bulionu drobiowego z kostki lyzeczka soku z cytryny plaska lyzeczka suszonej bazylii, tymianku, oregano i cukru sól, pieprz + lyzka natki pietruszki Mieso najpierw myje i mocze w misce z zimn? wod?, dwiema lyzkami soli i sokiem z cytryny (ok. 1 godz.). Potem os?czam i smaze na rozgrzanym oleju na rumiano. Przekladam kurczaka do duzego naczynia, w którym bedzie sie dusil. Cebule i czosnek smaze krótko na tluszczu po smazeniu kurczaka, dodaje pomidory, oregano, tymianek, bazylie i dusze ok. 10 min. Por kroje na paski i obgotowuje ok. 3 min. w posolonej wodzie, jablko obieram, kroje na nieduze cienkie plasterki po czym oba skladniki dodaje do pomidorów. Koncentrat pomidorowy mieszam z bulionem, sokiem z cytryny i dodaje do pomidorów. Wszystko mieszam i jeszcze chwile dusze (2-3 min.). Nastepnie zalewam sosem kurczaka i dusze pod przykryciem ok. 20 min. Przyprawiam sol?, pieprzem i cukrem, mozna dodaç lyzeczke otartej skórki z cytryny i dusze jeszcze przez 5 min. Przed podaniem posypuje natk? pietruszki. Najlepiej smakuje z ryzem na sypko lub makaronem. Smacznego Salatka z brokula i fasolki 2 duze brokuly, puszka fasolki szparagowej, puszka fasolki Red Kidney, 1 czerwona cebula, 3 zabki czosnku, sok z cytryny, oliwa, lyzeczka musztardy sarepskiej Brokuly podzielone na rozyczki wrzucam do osolonego wrzatku na 4-5 min i odlewam, poczym hartuje pod zimna woda. Osaczam fasolki i dodaje do brokula, cebule kroje na cienkie piorka i posypuje na wierzchu. Salaterke z salatka odstawiam na 2-3 godz. do lodowki. Z czosnku, oliwy, musztardy i soku z cytryny ucieram sos i polewam salatke na ok. 15 min przed podaniem, dodaje sol i pieprz. Pyszna z bialym pieczywem. Smacznego ))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 21.08.04, 22:22 Slicznie dziekuje Dado!!!Nie omieszkam skopiowac,jesli choc w czesci sie uda to bede zadowolona!!Gotujesz wrecz artystycznie ) ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 21.08.04, 23:31 Obiad też jadłam - kalafior, ziemniaki i sadzone jajko. Na deser, pewnie juz ostatnie, truskawki i oczywiście herbata Odpowiedz Link
dan8 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 22.08.04, 13:19 Wieczorem goscilismy znajomych australijczykow. Przyjelam ich ugotowanymi przezemnie flakami,byly tez inne potrawy,w przypadku,gdyby flaki nie przypadly im do gustu. Okazalo sie,ze flaki bardzo im smakowaly ,na tyle,ze przy wyjsciu zapytali niesmialo,czy mogliby chociaz troche dostac do domu. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 22.08.04, 14:23 A wiedzieli CO jedza Dan?Przetestowalam flaki na moim TZ,nie mowiac z czego sa,ale i tak sie domyslil Smakowaly,owszem,ale woli pierogi!Wiekszosc tubylcow uwaza polska kuchnie za bardzo smaczna!! ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 22.08.04, 14:23 U mnie na obiadek kielbaski z indyka,z grilla.A do nich polski chlebek ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 22.08.04, 16:31 niedzielny obiad u mamusi: ogorkowa, pieczone kurcze, ziemniaki z koprem, salata lodowa w sosie "mizeriowym" pyszne bylo. Odpowiedz Link
dan8 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 23.08.04, 15:35 Tak wiedzieli , w ksiazce kucharskiej w jez.ang. ,najlepsze przepsy roznych narodow,bylo kilka sposobow ich przyrzadzania w formie zupy. Oni znali tylko tutejszy sposob przyrzadzania flakow czyli ich smazenia. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 23.08.04, 15:59 Czy flaki smazone sa smaczne?Ciekawe jak sa doprawione. ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 23.08.04, 16:01 Potrawka z kurczaka,w sosie koperkowym,dla nielubiacych kurczak uduszony,na patelni.To wszystko na dwa dni.. Jutko zazdroszcze Ci maminych obiadow !!Sa dla mnie juz,niestety,tylko wspomnieniem ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 23.08.04, 18:35 marialudwika napisała: > Jutko zazdroszcze Ci maminych obiadow !!Sa dla mnie juz,niestety,tylko > wspomnieniem ***** Staram sie rodzicielki nie przemeczac, ale w niedziele staram sie byc na obiedzie. Mama ostatnio przestawila sie na filozofie: jak najprosciej, co i mnie odpowiada... Kiedys tez bede do nich tesknic, wiem. Dzis obiad w knajpie w miescie obok. Wspanialy zurek w chlebie, poledwica wolowa z borowikami w sosie smietanowym, placuszki (bo male) ziemniaczane, bukiet surowek, dwie lampki valpolicella. Interesujaca rozmowa, knajpa w odrestaurowanej willi w starym, pieknym parku. Siedzielismy na tarasie, obiad przeciagnal sie do prawie 3 godzin, tak milo bylo. J. Odpowiedz Link
iwonax Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 23.08.04, 19:45 Kilka dni zupełnie odpuściłam sobie gotowanie. Zajadałam pstrągi nad Dunajcem. Byłam sama, więc nikt mi nie truł, że to nie obiad, że powinny być ziemniaczki, mięsko i suróweczka. Było extra! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
iwonax Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 24.08.04, 16:25 Od rana miałam mnóstwo spraw do załatwienia, zmęczona wpadłam do domu i pierwsza myśl "Coś szybkiego na obiad". Więc co najszybciej?: zupa pomidorowa z ryżem, zupa już się gotuje. Co na drugie - pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym z ryżem na sypko. Wcale nie myślałam co robię, jakoś tak mechanicznie... Kiedy wrzucałam ostatnią torebkę ryżu - eureka! zajarzyłam! Sama do siebie się uśmiechęłam, że jeszcze tylko kompot pomidorowy uwieńczyłby dzieło... Oj, chyba zaszkodziły mi pstrągi i zimne piwko. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dan8 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) dla Ml 26.08.04, 14:52 Nie wiem czy smazone flaki sa smaczne nie jadlam , doprawiane sa prosto sola i pieprzem Odpowiedz Link
edeka5 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 23.08.04, 16:18 Przez ostatnie 10 dni odzwyczaiłam się od gotowania, to dzisiaj prościutki obiad - smażone kabaczki i maślanka. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 24.08.04, 16:32 To samo co wczoraj! A tutaj nie ma kabaczkow,buuuu!!!! ml Odpowiedz Link
iwonax Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 24.08.04, 23:57 A co można z kabaczków? Nie wiem, czy dobrze słyszałam, ale podobno można faszerowane? Muszę zajrzeć do "Kuchni polskiej" - zaciekawiłaś mnie Ml, pzdr Odpowiedz Link
albicilla Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 25.08.04, 07:00 Można faszerować - kabaczki i cukinie - ja przekrawam je na pół, w poprzek .Drążę miąższ z pestkami w otwory pakuję mielone mięsko , takie jak na klopsiki i duszę w piekarniku. Jedzonko bardzo smaczne. Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 25.08.04, 10:30 Faszerowane sa pyszne! U nas pieklo sie je w piecyku. ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 25.08.04, 16:05 mialo byc leczo. lenistwo zwyciezylo, nie chcialo mi sie podgrzac. kanapka z wedzona poledwica, gouda i ogorkiem malosolnym. na kolacje zalewajka, salatka grecka, talerz wedlin i serow (jak widac mam gosci).. wino. ))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 25.08.04, 16:42 Spaghetti a la Antyproton,malo roboty a smaczne ml Odpowiedz Link
iwonax Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 26.08.04, 07:47 A czy kabaczki przed faszerowaniem trzeba obrać ze skóry? A u mnie obiad już się dziś gotuje, będzie szczawiówka z jajkiem, a na drugie makaron świderki z białym serem, śmietaną, cukrem i cynamonem (ten biały ser i śmietana, to dla zniwelowania kwasów z zupy). Żeby doba miała 48 godzin, to może wyrobiłabym "zakręt", a tak muszę rano! gotować obiad, o zgrozo, tym bardziej, że nie jest to moje ulubione zajęcie, chociaż synowie twierdzą, że gotuję najlepiej na świecie! (hihihi) Odpowiedz Link
lablafox Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 26.08.04, 07:59 iwonax napisała: > A czy kabaczki przed faszerowaniem trzeba obrać ze skóry? > A u mnie obiad już się dziś gotuje, będzie szczawiówka z jajkiem, > a na drugie makaron świderki z białym serem, śmietaną, cukrem i cynamonem > (ten biały ser i śmietana, to dla zniwelowania kwasów z zupy). > Żeby doba miała 48 godzin, to może wyrobiłabym "zakręt", a tak muszę > rano! gotować obiad, o zgrozo, tym bardziej, że nie jest to moje ulubione > zajęcie, chociaż synowie twierdzą, że gotuję najlepiej na świecie! (hihihi) TAK. Wczoraj jadłam cukinię a la kotlet schabowy - też dobre . Cukinia w plastry , panierka kotletowa, smażenie kotletowe i już. Odpowiedz Link
no_no Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 26.08.04, 14:39 'Kurki' w śmietanie i dobrze 'potłuczone') ziemniaki... No - rarytas Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 15:59 zalewajka z polowka bialej kielbasy (wiecej nie zmoglam) australijski cabernet zaraz kawa albo sjesta, musze sie jeszcze zdecydowac )))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 16:04 Bami,czyli makaron po indonezyjsku z roznosciami.Na deser chalwa,polska,waniliowa ml Odpowiedz Link
lablafox Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 16:17 Kasza gryczana z pieczarkami w sosie śmietanowym. Pycha. Wczoraj szpinak ( równie pycha, choć bepeef ,nie lubi i twierdzi ,że coś jej przypomina,ja mówię wprost ,że krowie placki)z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Ja robię wspaniały szpinak . Wszyscy się nim zażerają, a ja mogę go jeść na ciepło , zimno i gorąco . Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 16:28 lablafox napisała: > Ja robię wspaniały szpinak . Wszyscy się nim zażerają, a ja mogę go jeść na > ciepło , zimno i gorąco . Szpinak ponad wszystko. Świeży i mrożony. O każdej porze roku. Koniecznie z czosnkiem! Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 16:56 Chetnie bym sie dowiedziala jak przyrzadzacie taki pysznosci szpinak,mnie kojarzy sie on z dziecinstwem i wmuszaniem na sile ((,polubilam juz dawno szpinak,ale "wychodzi" mi jakis taki mdly.. ml Odpowiedz Link
no_no Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 17:11 jutka1 napisała: > zalewajka z polowka bialej kielbasy (wiecej nie zmoglam) > australijski cabernet > zaraz kawa albo sjesta, musze sie jeszcze zdecydowac )))) =========== Po takiej tłustej zalewajce, to ani kawa, ani sjesta, ino ruch na świeżym powietrzu zaleca siem Mogą być dwa okrążenia posesji), ewentualnie 10 przysiadów połączonych ze skrętami (nie mylić z papierosami) Ukłony dla mnie też mogą być...no No - 'pompka' raz Odpowiedz Link
jutka1 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) -sekret dla no_no :) 28.08.04, 17:24 no_no napisał: > Po takiej tłustej zalewajce, to ani kawa, ani sjesta, > ino ruch na świeżym powietrzu zaleca siem > Mogą być dwa okrążenia posesji), ewentualnie 10 przysiadów > połączonych ze skrętami (nie mylić z papierosami) ********* Sprzedam ci za darmo (oxymoron alert ))) sekret mojej zalewajki... ))) Otoz. Robie ja dzien wczesniej, na noc do lodowki, nastepnego dnia zeskrobuje tluszcz z wierzchu i juz. oczywiscie, z wedzonych zeberek odkrawam co sie da bialego Ale posesje okrazylam pare razy, tyle ze nie kurcgalopkiem.. > Ukłony dla mnie też mogą być...no > > No - 'pompka' raz ******** Klaniam sie nisko ze skretem J. )) Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 18:20 Wczoraj zrobilam "zapiekanke Wedrowca!" Dzisiaj pomidorowa z lanym ciastem, sztuka miesa w sosie koperkowym z resztka tej zapiekanki. Ja i tak nie jem. Odpowiedz Link
dado11 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 28.08.04, 19:57 Fasolka szparagowa zapiekana ponoc po bulgarsku, ale przerobilam po swojemu Z podsmazonymi ziemniakami, papryka zielona, cebula, parowkami, boczkiem, sosem pomidorowym i serem. Dobre i wyczyscilo lodowke z resztek)) Odpowiedz Link
marialudwika Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 29.08.04, 16:41 Pierogi ruskie ze skwareczkami + polska kapusta kwaszona,zupa zurek a na deser chalwa i jeszcze raz chalwa i goraca herbata! ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 29.08.04, 16:50 Obiad bez herbaty nie jest ważny! Dziś miałam klopsiki drobiowo-wieprzowe, ryż, mizerię, bitą śmietanę (oetkera) z brzoskiwniami i herbatę. Na podwieczorek kruche ciasto z jabłkami i oczywiście kolejna herbatą Odpowiedz Link
dado11 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 29.08.04, 18:28 Dzis niechcacy wyszlo dobre i nowe. Zamarynowalam indycze mieso na grill, ale Artur dosc bolesnie sie potlukl (potknal sie o donice, ktora wlasnie przytaszczyl ze sklepu), a on jest naszym Grill-master. Wrzucilam wiec miesko na patelnie, obsmazylam i wlozylam do garnka, dodalam reszte marynaty, krojone pomidory z puszki, grubo utarte dwie marchwie i pokrojona duza czerwona papryke. Podusilo sie pol godziny i z ryzem na sypko z kurkuma bylo naprawde pyszne + salata na slodko. Pozdr.D Odpowiedz Link
mammaja Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 29.08.04, 19:29 Dado - jestes bardzo inspirujaca - zrobie tez takie danie! U mnie pomidorowa II - tym razem zabielana oczywiscie ze swiezych pomidorow, duszone miesko z cukinia i ryzem, placek kruchy z malinami! Debesciak! Odpowiedz Link
dado11 Re: SIERPNIOWE OBIADKI :-))) 29.08.04, 20:36 Dzieki Mammaju A poniewaz jest to 100 wpis to pozwole sobie otworzyc nastepna edycje Odpowiedz Link