Dodaj do ulubionych

Pamiątki z wakacji

04.07.05, 07:50
Co przywoziliście z wakacyjnych podróży/wycieczek? Co przywozicie teraz?
(jeśli przywozicie)
Ja z pierwszej wycieczki (II klasa podstawówki, do Warszawy) przywiozłam kilka
widokówek i ohydny plastikowy "pałac kultury".

Temat z radiowej trójki smile
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Pamiątki z wakacji 04.07.05, 08:09
      Kamienie i muszelki - zostalo mi do dzis smile
      Teraz przywoze tez specjaly kulinarne, wino, czasem jakies drobiazgi do domu.

Ze szkolnych wycieczek do Krakowa i Warszawy chyba nic nie przywiozlam, albo
      nie pamietam.
      • aszar.kari Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 03:33
        Najchetniej nowe slowa jesli podroz w kraine z jezykiem mi nieznanym lub znanym
        slabo i muzyke - kiedys kasety, od lat juz CDs z lokalna muzyka. No i
        oczywiscie chociaz jeden T-shirt ku pamieci - w koncu trzeba miec w czym spac
        i snic o kolejnych wyprawach smile
        Milych wakacji,
        Aszar
        • skynews Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 09:06

Tez kamienie, muszle i muszelki oraz mnostwo zrobionych fotografii.
          Szczegolnie interesujace sa dla mnie w miejscach urlopu roznego rodzaju
          antykwariaty i targi staroci:
          mozna tam niekiedy odkryc prawdziwe dziela sztuki, osobliwosci i ciekawostki
          gdzie indziej nie spotykane.

Najtrwalszymi pamiatkami sa jednak przezycia i wspomnienia,
          jak rowniez...blizny po zranieniach powstalych w wyniku intensywnego uprawiania
          nibezpiecznych niekiedy sportow.

• petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 10:21
            Z racji zawodowych obowiązków, ale głównie dla przyjemności oczywiście minerały
            i skały. Obowiązkowo także lokalne wina. Czasami wychodziłby z tego niezły
            nadbagaż gdybym nie wiózł powietrza w jedną stronę. Obecnie dużą część stanowią
            piaski, ale one wędrują do Muzeum. Obecnie mamy w zbiorach 363 miejsca z prawie
            całego świata (oprócz Antarktydy, ale może to też się zmieni). Jeżeli ktoś
            chciałby ofiarować coś ze swoich zbiorów (piasków) do Muzeum to chętnie przyjmę
            z odpowiedną adnotacją kto jest ofiarodawcą.

muzgeo.univ.szczecin.pl/galeria.html
            • mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 10:34
              Jak chcesz Petrominie, to poprosze o przywiezienie piasku z Ziemi Baffina...
              • petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 11:17
                Oczywiście, że tak smile
                A na stronę galerii właśnie wstawiłem zielone (oliwinowe) piaski z Hawajów
                muzgeo.univ.szczecin.pl/minhaw.html
                • petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 11:47
                  A jeżeli ktoś chciałby zobaczyć zdjęcia (trzy są w albumie) z ostatniego wylotu
                  na wulkaniczną Lanzarote to zapraszam:

sus.univ.szczecin.pl/~petromin/Lanzarote.htm
                  • mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:05
                    Obejrzalam wszystkie zdjecia - sa niezwykle ciekawe. Czy piasek z Grenlandii
                    tez cie interesuje? i czy jest tam w ogole? I jak nalezy go przewiezc ?Wystarczy
                    w woreczku plastikowym, czy w jakiejs puszce??
                    • skynews Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:14

Petromin,
                      jezeli moge:
                      te wyloty na Lanzarote to sluzbowe, finansowane przez Uni Szczecin ?
                      • antyproton Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:24
                        W sumie to wyjezdzam w tym tygodniu sluzbowo na pare dni do Arabi Saudyjskiej a
                        pozniej na tydzien do Emiratow.

Troche piasku moglbym znalezc , jak dobrze poszukam.
                        Najchetniej jako pamiatke to bym sobie przywiozl szejka , podobno blondyni z
                        niebieskimi oczami maja wieksze powodzenie od blondynek wink
                      • petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:31
                        Nie wyjazdy są prywatne i finansowane z własnej kieszeni, ale czasami uda nam
                        sie połączyć jakąś konferencję naukową np wracając w 2003 z Korsyki byliśmy na
                        konferencji w Tyrolu, a w tamtym roku wracając z Prowansji mieliśmy konferencję
                        w N Niemczech. Po prostu podróże to pasja mojej żony i moja. I prawie wszystkie
                        wolne środki na to idą. Nie mamy za to drogiego sprzętu ani wykwintnych mebli.
                        I jeszcze jedna rzecz moja żona woli wydawać na podróże niż ubrania smile
                        • mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:36
                          Identyfikuje sie z twoja zona! Tez wole na podroze! Niestety czasem ktos musi
                          zostac w domu sad A o piasku mozemy pogadac na poczcie !
                        • petromin Re: Pamiątki z wakacji do Sky 12.07.05, 12:36
                          I jescze jedno potrafimy łapać okazje bo wyjazdy są poza sezonem turystycznym i
                          jak pisałem wyloty są z Berlina więc można trafić okazje. Ten ostatni na
                          Lanzarote na tydzień kosztował nas 1850 zł (przelot hotel i wyżywienie) + 100
                          Euro na wypożyczenie samochodu z pełnym bakiem i pełnym ubezpieczeniem. No i
                          oczywiście inne wydatki na miejscu, ale to już co kto lubi.
                          • skynews Re: Pamiątki z wakacji do Sky 12.07.05, 13:20

Petromin,
                            tak wlasnie ma byc!
                            Atrakcyjny urlop, nawet w znanym zagranicznym kurorcie wcale nie musi byc drogi, trzeba tylko troche pomyslec i zorganizowac sie!
                            Warto!!!
                            Co jeszcze wazne - najczesciej bedziemy mieli wymarzona pogode i nie bedziemy
                            mieli do czynienia ze szpanerstwem i hamstwem ( chyba ze pojawi sie rzadowa limuzyna z Warszawy - pech!)
                    • petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:22
                      Co do piasku to zwykły woreczek wystarczy (ok 200g). Koniecznie trzeba dołączyć
                      miejsce i nazwisko ofiarodawcy bo to potem jest wszystko w metryczce.
                      Grenlandia też mnie interesuje. Szczegóły możemy obgadać na priv.
                      • aszar.kari Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 15:25
                        Nie chce Wam psuc zabawy z tym piaskiem ale przypomniala mi sie taka stara
                        polska komedia (moze to bylo "Zona dla Australijczyka"? nie pamietam) - tam
                        jest "podnoszaca na duchu" scena, w ktorej celnicy przeszukuja ziemie zebrana
                        przez sprytnego biznesmena w roznych waznych miejscach Polski - idea byla taka,
                        ze on by te ziemie sprzedawal w woreczkach stesknionej Polonii a tu celnicy
                        kazali wszystko wysypac i ziemia z Psiego Pola pomieszla sie z ziemia z
                        Westerplatte itd. itd. W koncu, zdesperowany biznesmen zaczyna lopata ladowac
                        po kolei po jednej szufli do kazdej skrzetnie opisanej skrzyki - kto sie
                        zorientuje skad naprawde jest ta ziemia?
                        Dodam zreszta, ze moja corka tez przywozi sobie buteleczki piachu z plaz calego
                        swiata ale te piaski maja chyba jeszcze jakies inne znaczenie dla Niej -
                        wakacje, jakas milosc na plazy, sami wiecie smile
                        Aszar
                        • mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 19:09
                          Ach, Petromin to taki fachowiec,ze golym okiem odroznilby ziemie z Psiego Pola
                          od ziemi z Westerplatte, a co dopiero piaski Grenlandii (brzmi to troche
                          egzotycznie, przyznamsmile
                          • jan.kran Re: Petromin. 13.07.05, 10:04
                            Chyba się do tego muzeum wybiorę , kocham minerały i mam maciupeńką kolekcję.
                            Co roku jak odwiedzam Wrocław to po kolejnym zwiedzeniu muzeum mineraologicznego
                            kupuję jakiś kamień. trochę się tego uzbierało...

A co do piasku to jak byłam w Tunezji to na bazarze były do nabycia obrazy z
                            piasku...
                            W małych buteleczkach różne obrazki stworzone z kolorowego piasku. Bardzo niezwykłe.

Pozdrawiam.
                            Kran.
                            • jan.kran Re: Petromin. 13.07.05, 10:10
                              Nie mogę się oderwać od tych zdjęć... Chyba kiedyś wpadnę do Szczecina...
                              Wrocław ma tez piękne minerały. Niestety nie wiem kidy sobie następny kamyczek
                              przytargam...
                              Kran
                              • petromin Re: Petromin. 13.07.05, 11:08
                                Zapraszam smile
                                Ale w wakacje (sierpień) nasze Muzeum będzie zamknięte, bo pracuje tam na pół
                                etatu tylko jeden pracownik i kiedyś musi iść na urlop. A że najwięcej
                                wycieczek mamy w roku szkolnym to sierpień jest najlepszy. A co do Wrocławia to
                                właśnie tam studiowałem geologię i w tamtejszych muzeach (a są 3 - jedno na
                                Kuźniczej i dwa na Cybulskiego)pracują moi koledzy i koleżanki.
                                • jan.kran Re: Petromin. 13.07.05, 11:40
                                  petromin napisał:

> Zapraszam smile
                                  > Ale w wakacje (sierpień) nasze Muzeum będzie zamknięte, bo pracuje tam na pół
                                  > etatu tylko jeden pracownik i kiedyś musi iść na urlop. A że najwięcej
                                  > wycieczek mamy w roku szkolnym to sierpień jest najlepszy. A co do Wrocławia to
                                  >
                                  > właśnie tam studiowałem geologię i w tamtejszych muzeach (a są 3 - jedno na
                                  > Kuźniczej i dwa na Cybulskiego)pracują moi koledzy i koleżanki.

Ja jesienią do PL.

A te muzea na Cybulskiego są odjazdowe.
                                  Można za niewielką opłatą uzyskać oprowadzanie mineralne przez fachową siłę.
                                  Przynajmniej tak było kilka lat temu.
                                  Zabrałm troje dzieci ,naprawdę niewielkich wtedy i z otwartą buzią wysłuchiwały
                                  wykładów na tematy kamienne...
                                  Mam zamiar powtórzyc.
                                  Kran.
                          • petromin Re: Pamiątki z wakacji do Mammaji 13.07.05, 11:13
                            Nie wiem czy na pewno rozpoznałbym ziemię z Psiego Pola od tej z Westerplatte.
                            Może za pomocą specjalistycznej aparatury? Co innego lite skały, ale tych we
                            wspomnianych miejscach nie ma. A piaski już się różnią i tu także jakaś
                            identyfikacja jest możliwa. Mammaju już Ci odpowiedziałem na pocztę.
                            • antyproton Re: Pamiątki z wakacji 13.07.05, 14:14
                              Dwa tygodnie temu , bedac w Polsce wybralem sie na wycieczke do Wieliczki.
                              Pamietalem moja ostatnia wizyte , jako maly chlopiec , pelna wrazen i emocji.
                              I caly czas wspominalem kopalnie i opowiadalem o niej znajomym jako o osmym
                              cudzie swiata.
                              No i jak to zwykle bywa , wracajac po latach do miejsc znanych z mlodosci ,
                              przezylem duze rozczarowanie .
                              Moze za duzo oczekiwalem , ale wszystko wydalo mi sie takie inne , mniejsze ,
                              mniej bogate.
                              Jest kilka pieknych komor , ale jak na 2,5 godzin chodzenia dlugimi ,
                              nieciekawymi chodnikami to troche malo. No i ten pospiech , bo za plecami juz
                              czeka nastepna grupa .
                              Chyba za duzo komercji w zlym guscie , szczytem jest komora z ogrodowymi
                              krasnoludkami i spektaklem muzyczno-swietlnym . Ale japonczykom sie podobalo ,
                              bo bili brawo. smile
                              W sumie najciekawsze bylo muzeum zup krakowskich ( nie zup do jedzenia a "rzup"
                              z z kropka) .
                              oprocz maszyn do wyciagania balwanow solnych na powierzchnie sa tez rozne
                              dokumenty np. nadajace prawa do wydobywania nadane przez kroli polskich ,
                              karty wyplat dla pracownikow , bilanse ekonomiczne .
                              Niewiarygodne , ze w XIV wieku obroty sprzedazy soli stanowily 1/3 PKB polski !

Pamietacie , chyba jeszcze za Gierka , pozar w szybie naftowym gdzies na
                              pomorzu?
                              Jaka mielismy wtedy nadzieje na stanie sie mocarstwem naftowym ,
                              socjalistycznym kuwejtem ?

• mammaja Re: Pamiątki z wakacji 13.07.05, 14:18
                                Polecam zwiedzenie kopalni soli w Bochni. Mniej komaercyjna, ale tez bardzo
                                ciekawa. Sprywatyzowana - sluzy rowniez jako miejsce terapii drog oddechowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka