kamfora 04.07.05, 07:50 Co przywoziliście z wakacyjnych podróży/wycieczek? Co przywozicie teraz? (jeśli przywozicie) Ja z pierwszej wycieczki (II klasa podstawówki, do Warszawy) przywiozłam kilka widokówek i ohydny plastikowy "pałac kultury". Temat z radiowej trójki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: Pamiątki z wakacji 04.07.05, 08:09 Kamienie i muszelki - zostalo mi do dzis Teraz przywoze tez specjaly kulinarne, wino, czasem jakies drobiazgi do domu. Ze szkolnych wycieczek do Krakowa i Warszawy chyba nic nie przywiozlam, albo nie pamietam. Odpowiedz Link
aszar.kari Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 03:33 Najchetniej nowe slowa jesli podroz w kraine z jezykiem mi nieznanym lub znanym slabo i muzyke - kiedys kasety, od lat juz CDs z lokalna muzyka. No i oczywiscie chociaz jeden T-shirt ku pamieci - w koncu trzeba miec w czym spac i snic o kolejnych wyprawach Milych wakacji, Aszar Odpowiedz Link
skynews Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 09:06 Tez kamienie, muszle i muszelki oraz mnostwo zrobionych fotografii. Szczegolnie interesujace sa dla mnie w miejscach urlopu roznego rodzaju antykwariaty i targi staroci: mozna tam niekiedy odkryc prawdziwe dziela sztuki, osobliwosci i ciekawostki gdzie indziej nie spotykane. Najtrwalszymi pamiatkami sa jednak przezycia i wspomnienia, jak rowniez...blizny po zranieniach powstalych w wyniku intensywnego uprawiania nibezpiecznych niekiedy sportow. Odpowiedz Link
petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 10:21 Z racji zawodowych obowiązków, ale głównie dla przyjemności oczywiście minerały i skały. Obowiązkowo także lokalne wina. Czasami wychodziłby z tego niezły nadbagaż gdybym nie wiózł powietrza w jedną stronę. Obecnie dużą część stanowią piaski, ale one wędrują do Muzeum. Obecnie mamy w zbiorach 363 miejsca z prawie całego świata (oprócz Antarktydy, ale może to też się zmieni). Jeżeli ktoś chciałby ofiarować coś ze swoich zbiorów (piasków) do Muzeum to chętnie przyjmę z odpowiedną adnotacją kto jest ofiarodawcą. muzgeo.univ.szczecin.pl/galeria.html Odpowiedz Link
mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 10:34 Jak chcesz Petrominie, to poprosze o przywiezienie piasku z Ziemi Baffina... Odpowiedz Link
petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 11:17 Oczywiście, że tak A na stronę galerii właśnie wstawiłem zielone (oliwinowe) piaski z Hawajów muzgeo.univ.szczecin.pl/minhaw.html Odpowiedz Link
petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 11:47 A jeżeli ktoś chciałby zobaczyć zdjęcia (trzy są w albumie) z ostatniego wylotu na wulkaniczną Lanzarote to zapraszam: sus.univ.szczecin.pl/~petromin/Lanzarote.htm Odpowiedz Link
mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:05 Obejrzalam wszystkie zdjecia - sa niezwykle ciekawe. Czy piasek z Grenlandii tez cie interesuje? i czy jest tam w ogole? I jak nalezy go przewiezc ?Wystarczy w woreczku plastikowym, czy w jakiejs puszce?? Odpowiedz Link
skynews Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:14 Petromin, jezeli moge: te wyloty na Lanzarote to sluzbowe, finansowane przez Uni Szczecin ? Odpowiedz Link
antyproton Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:24 W sumie to wyjezdzam w tym tygodniu sluzbowo na pare dni do Arabi Saudyjskiej a pozniej na tydzien do Emiratow. Troche piasku moglbym znalezc , jak dobrze poszukam. Najchetniej jako pamiatke to bym sobie przywiozl szejka , podobno blondyni z niebieskimi oczami maja wieksze powodzenie od blondynek Odpowiedz Link
petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:31 Nie wyjazdy są prywatne i finansowane z własnej kieszeni, ale czasami uda nam sie połączyć jakąś konferencję naukową np wracając w 2003 z Korsyki byliśmy na konferencji w Tyrolu, a w tamtym roku wracając z Prowansji mieliśmy konferencję w N Niemczech. Po prostu podróże to pasja mojej żony i moja. I prawie wszystkie wolne środki na to idą. Nie mamy za to drogiego sprzętu ani wykwintnych mebli. I jeszcze jedna rzecz moja żona woli wydawać na podróże niż ubrania Odpowiedz Link
mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:36 Identyfikuje sie z twoja zona! Tez wole na podroze! Niestety czasem ktos musi zostac w domu A o piasku mozemy pogadac na poczcie ! Odpowiedz Link
petromin Re: Pamiątki z wakacji do Sky 12.07.05, 12:36 I jescze jedno potrafimy łapać okazje bo wyjazdy są poza sezonem turystycznym i jak pisałem wyloty są z Berlina więc można trafić okazje. Ten ostatni na Lanzarote na tydzień kosztował nas 1850 zł (przelot hotel i wyżywienie) + 100 Euro na wypożyczenie samochodu z pełnym bakiem i pełnym ubezpieczeniem. No i oczywiście inne wydatki na miejscu, ale to już co kto lubi. Odpowiedz Link
skynews Re: Pamiątki z wakacji do Sky 12.07.05, 13:20 Petromin, tak wlasnie ma byc! Atrakcyjny urlop, nawet w znanym zagranicznym kurorcie wcale nie musi byc drogi, trzeba tylko troche pomyslec i zorganizowac sie! Warto!!! Co jeszcze wazne - najczesciej bedziemy mieli wymarzona pogode i nie bedziemy mieli do czynienia ze szpanerstwem i hamstwem ( chyba ze pojawi sie rzadowa limuzyna z Warszawy - pech!) Odpowiedz Link
petromin Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 12:22 Co do piasku to zwykły woreczek wystarczy (ok 200g). Koniecznie trzeba dołączyć miejsce i nazwisko ofiarodawcy bo to potem jest wszystko w metryczce. Grenlandia też mnie interesuje. Szczegóły możemy obgadać na priv. Odpowiedz Link
aszar.kari Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 15:25 Nie chce Wam psuc zabawy z tym piaskiem ale przypomniala mi sie taka stara polska komedia (moze to bylo "Zona dla Australijczyka"? nie pamietam) - tam jest "podnoszaca na duchu" scena, w ktorej celnicy przeszukuja ziemie zebrana przez sprytnego biznesmena w roznych waznych miejscach Polski - idea byla taka, ze on by te ziemie sprzedawal w woreczkach stesknionej Polonii a tu celnicy kazali wszystko wysypac i ziemia z Psiego Pola pomieszla sie z ziemia z Westerplatte itd. itd. W koncu, zdesperowany biznesmen zaczyna lopata ladowac po kolei po jednej szufli do kazdej skrzetnie opisanej skrzyki - kto sie zorientuje skad naprawde jest ta ziemia? Dodam zreszta, ze moja corka tez przywozi sobie buteleczki piachu z plaz calego swiata ale te piaski maja chyba jeszcze jakies inne znaczenie dla Niej - wakacje, jakas milosc na plazy, sami wiecie Aszar Odpowiedz Link
mammaja Re: Pamiątki z wakacji 12.07.05, 19:09 Ach, Petromin to taki fachowiec,ze golym okiem odroznilby ziemie z Psiego Pola od ziemi z Westerplatte, a co dopiero piaski Grenlandii (brzmi to troche egzotycznie, przyznam Odpowiedz Link
jan.kran Re: Petromin. 13.07.05, 10:04 Chyba się do tego muzeum wybiorę , kocham minerały i mam maciupeńką kolekcję. Co roku jak odwiedzam Wrocław to po kolejnym zwiedzeniu muzeum mineraologicznego kupuję jakiś kamień. trochę się tego uzbierało... A co do piasku to jak byłam w Tunezji to na bazarze były do nabycia obrazy z piasku... W małych buteleczkach różne obrazki stworzone z kolorowego piasku. Bardzo niezwykłe. Pozdrawiam. Kran. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Petromin. 13.07.05, 10:10 Nie mogę się oderwać od tych zdjęć... Chyba kiedyś wpadnę do Szczecina... Wrocław ma tez piękne minerały. Niestety nie wiem kidy sobie następny kamyczek przytargam... Kran Odpowiedz Link
petromin Re: Petromin. 13.07.05, 11:08 Zapraszam Ale w wakacje (sierpień) nasze Muzeum będzie zamknięte, bo pracuje tam na pół etatu tylko jeden pracownik i kiedyś musi iść na urlop. A że najwięcej wycieczek mamy w roku szkolnym to sierpień jest najlepszy. A co do Wrocławia to właśnie tam studiowałem geologię i w tamtejszych muzeach (a są 3 - jedno na Kuźniczej i dwa na Cybulskiego)pracują moi koledzy i koleżanki. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Petromin. 13.07.05, 11:40 petromin napisał: > Zapraszam > Ale w wakacje (sierpień) nasze Muzeum będzie zamknięte, bo pracuje tam na pół > etatu tylko jeden pracownik i kiedyś musi iść na urlop. A że najwięcej > wycieczek mamy w roku szkolnym to sierpień jest najlepszy. A co do Wrocławia to > > właśnie tam studiowałem geologię i w tamtejszych muzeach (a są 3 - jedno na > Kuźniczej i dwa na Cybulskiego)pracują moi koledzy i koleżanki. Ja jesienią do PL. A te muzea na Cybulskiego są odjazdowe. Można za niewielką opłatą uzyskać oprowadzanie mineralne przez fachową siłę. Przynajmniej tak było kilka lat temu. Zabrałm troje dzieci ,naprawdę niewielkich wtedy i z otwartą buzią wysłuchiwały wykładów na tematy kamienne... Mam zamiar powtórzyc. Kran. Odpowiedz Link
petromin Re: Pamiątki z wakacji do Mammaji 13.07.05, 11:13 Nie wiem czy na pewno rozpoznałbym ziemię z Psiego Pola od tej z Westerplatte. Może za pomocą specjalistycznej aparatury? Co innego lite skały, ale tych we wspomnianych miejscach nie ma. A piaski już się różnią i tu także jakaś identyfikacja jest możliwa. Mammaju już Ci odpowiedziałem na pocztę. Odpowiedz Link
antyproton Re: Pamiątki z wakacji 13.07.05, 14:14 Dwa tygodnie temu , bedac w Polsce wybralem sie na wycieczke do Wieliczki. Pamietalem moja ostatnia wizyte , jako maly chlopiec , pelna wrazen i emocji. I caly czas wspominalem kopalnie i opowiadalem o niej znajomym jako o osmym cudzie swiata. No i jak to zwykle bywa , wracajac po latach do miejsc znanych z mlodosci , przezylem duze rozczarowanie . Moze za duzo oczekiwalem , ale wszystko wydalo mi sie takie inne , mniejsze , mniej bogate. Jest kilka pieknych komor , ale jak na 2,5 godzin chodzenia dlugimi , nieciekawymi chodnikami to troche malo. No i ten pospiech , bo za plecami juz czeka nastepna grupa . Chyba za duzo komercji w zlym guscie , szczytem jest komora z ogrodowymi krasnoludkami i spektaklem muzyczno-swietlnym . Ale japonczykom sie podobalo , bo bili brawo. W sumie najciekawsze bylo muzeum zup krakowskich ( nie zup do jedzenia a "rzup" z z kropka) . oprocz maszyn do wyciagania balwanow solnych na powierzchnie sa tez rozne dokumenty np. nadajace prawa do wydobywania nadane przez kroli polskich , karty wyplat dla pracownikow , bilanse ekonomiczne . Niewiarygodne , ze w XIV wieku obroty sprzedazy soli stanowily 1/3 PKB polski ! Pamietacie , chyba jeszcze za Gierka , pozar w szybie naftowym gdzies na pomorzu? Jaka mielismy wtedy nadzieje na stanie sie mocarstwem naftowym , socjalistycznym kuwejtem ? Odpowiedz Link
mammaja Re: Pamiątki z wakacji 13.07.05, 14:18 Polecam zwiedzenie kopalni soli w Bochni. Mniej komaercyjna, ale tez bardzo ciekawa. Sprywatyzowana - sluzy rowniez jako miejsce terapii drog oddechowych. Odpowiedz Link