wlodekbar 28.12.05, 23:57 Dobry wieczor Czy ktos nie wie, do kiedy trzeba wymienic DO? Slyszalem, ze do 2007, ale ktos mi mowil, ze do konca tego roku? Czy to prawda? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mantra1 Re: Dowod Osobisty 29.12.05, 00:03 Dobry wieczor som-siedzie Dowody wydane przed 1991 rokiem trzeba wymienic przed koncem 2005, wydane w latach 1992-95 do konca 2006. Wlasnie jutro wybieram sie kolejkowac w tej sprawie, chociaz sankcji za nie wymienienie nie ma, ale do konca roku okienka "dowodowe" pracuja codziennie do godz. 18. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Dowod Osobisty 29.12.05, 00:07 Dzieki bardzo.... I spokojnego,a moze i interesujacego, kolejkowania zycze Odpowiedz Link
mantra1 Re: Dowod Osobisty 29.12.05, 00:11 Dzieki i nawzajem, jesli rowniez sie wybierasz....mam nadzieje, ze kolejkowanie bedzie przede wszystkim krotkie, bo ostatnio w urzedzie mokotowskim byl niezly horrorek Odpowiedz Link
ertes Re: Dowod Osobisty 29.12.05, 00:12 mantra1 napisała: > Dowody wydane przed 1991 rokiem trzeba wymienic przed koncem 2005, wydane w Cholera! Nie zdaze juz! Co ja zrobie bez dowodu? Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Dowod Osobisty 29.12.05, 00:17 EEeee tam, no przeciez sie nie rozpijesz ) Odpowiedz Link
wlodekbar Por. wlodekbar rozpracowal... 29.12.05, 00:38 ...ertesa Blagier )) W Kaliforni chyba nie wymieniaja - juz od dawien dawna sa takie dowody, jakie w Polsce sie wprowadza. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Por. wlodekbar rozpracowal... 30.12.05, 14:18 Czesc sasiedzie Jesli nie wymienisz przed data, tez sie nic nie stanie. Zloz papiery teraz, to za miesiac bedziesz mial. Pereca pozdrawia Anielewicza z Sydney )))) Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Por. wlodekbar rozpracowal... 30.12.05, 22:38 Ja mam dowod z '93, wiec jeszcze mam czas. A Pereca to w Sydney, znaczy sie... Zartuje Ja tez pozdrawiam Odpowiedz Link
mantra1 Re: Dowod Osobisty 31.12.05, 11:33 Nawet nie dotarlam do wymienialni dowodow na trzecim pietrze, bo utknelam w USC na parterze, gdzie musialam zlozyc wniosek o odpis aktu malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. Teraz poczekam na ten odpis do 9 stycznia i dopiero moge ruszyc z dowodem. Nie rozumiem, dlaczego urzad nie jest w stanie sobie tego zalatwic wewnetrznie bez mojego udzialu, skoro to ten sam urzad. Ale mila pani urzedniczka poinformowala mnie, ze za nie wymienienie dowodu do wiezienia sie nie idzie i, ze moge to zrobic w dowolnej chwili. Obawiam sie jednak, ze za jakis czas wprowadza za to kary pieniezne, bo w koncu z czegos trzeba pokryc to becikowe ) Odpowiedz Link
skynews Re: Dowod Osobisty 09.01.06, 00:58 Kary pieniezne to jeszcze nic ! Powiedziano mi w Urzedzie Woj. we Wroclawiu ze dokument tozsamosci, ktory stracil waznosc, nie jest wiecej dokumentem i w zwiazku z tym nie wystarczy zlozyc wniosek o wydanie nowego. Trzeba przeprowadzic procedure potwierdzenia obywatelstwa polskiego ! Trwa to nie krocej niz miesiac i jak wszystko bedzie ok to otrzymamy dokument z wlasnorecznym podpisem wojewody. Koszty procedury: okolo 300 PLN. Za okolo dwa lata bedzie trzeba jeszcze raz wymienic dowody osobiste i paszporty: UE wprowadza dokumenty tozsamosci zawierajace dane biometryczne. Odpowiedz Link
mantra1 Re: Dowod Osobisty 10.01.06, 00:51 Ufff...udalo sie. W niecala godzine obskoczyc trzy kolejki (USC, kasa, zlozenie wniosku) wijace sie w waskich, przegrzanych korytarzach. Przy okazji z nudow poczytalam sobie informacje na scianie, ze "urzad doklada wszelkich staran, by swiadczone przezen uslugi byly na najwyzszym poziomie". I rzeczywiscie sa: wnioski sklada sie na II wysokim pietrze starej kamienicy, a dowody odbiera sie na III. Tamze wszystkie sprawy meldunkowe i wszelkie inne dla zwyklych obywateli. Koncesje na alkohol - na parterze, poborowi - I pietro. Wind oczywiscie brak, wiec zasapani staruszkowie, nierzadko o lasce zasuwaja z pietra na pietro, bo wnioski i odbior nowych dowodow wylacznie osobisty. No nic, juz 8 lutego bede szczesliwa posiadaczka nowego, na najwyzszym poziomie dowodu osobistego, ktory i tak niebawem trzeba bedzie wymienic, jak wejda normy unijne. Odpowiedz Link
skynews Re: Dowod Osobisty 10.01.06, 01:19 Nowy dokument tozsamosci w/g norm unijnych na pewno Ci sie bardzo spodoba. Mialem wzor tego cuda zawierajacego dane biometryczne juz w rece. W plytke wielkosci karty bankowej jest wbudowany chip, w ktorym sa zapisane cyfrowe zdjecie twarzy, dwa odciski palcow, zeskanowana teczowka oka i cholera wie jeszcze co. Najlepsze jest to ze posiadacza takiego dokumentu tozsamosci mozna kontrolowac z odleglosci kilkudziesieciu metrow. Dysponujacy odpowiednim czytnikiem lub skanerem moze widziec wszystko co jest zapisane w chipie nawet jezeli dokument jest schowany w kieszeni lub torebce. W ten sposob bedzie mozna kontrolowac wszystkich odwiedzajacych np. budynki administracji publicznej, pasazerow na lotniskach itp. Odpowiedz Link