01.02.06, 17:41

...godzin minelo dzisiaj o 17:15 od katowickej od tragedii.
Zakomunikowaly o tym syreny alarmowe w calym kraju.

Do tej pory nikomu nie postawiono zarzutow, nikt nie siedzi w tymczasowym
areszcie sledczym aby uniemozliwic matactwa i zacieranie sladow - glowna
odpowiedzialnosc ponosi wlasciciel obiektu.
Sledztwo tak sie rozdrobnilo ze koncentruje sie na producencie i dostawcy
kazdej srubki.

Prokuratura koryguje ciagle ilosc zabitych bo zaklady pogrzebowe zabieraja
samodzielnie zwloki: rzecznik prokuratury katowickiej - dwudziesto-paro letni
dupek powiedzial w TVN 24 ze sa bezradni bo zaklady pogrzebowe kradna zwloki!!!

Mialem nadzieje ze tym razem wszystko przebiegnie optymalnie, ale w kraju
zwanym Polska nie moze byc inaczej: matactwa, korupcja, balaganu
i brak profesjonalizmu.

Ziobro, Dorn i Religa, ktory w ogole, ze wzgledu na starosc nie wie co mowi,
podajcie sie do dymisji !!!

Jedynie pocieszajaca i godna podziwu jest solidarnosc ludzi wzajemnie sobie
pomagajacych.

Obserwuj wątek
    • mammaja Re: 96... 01.02.06, 20:06
      W czesci multimedialnej na pierwszej stronie dzisiejszej gazety wysluchalam
      wyjasnien zakladu pogrzebowego. Wyglada, ze znowu dziennikarze robia sensacje
      (Superexpres) - z wypowiedzi pani.B sytuacja wygladala zupelnie inaczej. Jezeli
      nawet prawda lezy po srodku, to faktem jest , ze zaklad nic z tego nie mial.
      Obrzydliwe dla mnie jest w ogole na ten temat w gazecie codziennej bez rzetelnego
      sprawdzenia. Ale czego sie spodziewac po superexpresie?
      • skynews Re: 96... 01.02.06, 21:36

No nie zupelnie tak jest MM,
        widzialem na zywo oswiadczenie przedstawiciela Prokuratury Apelacyjnej w
        Katowicach - potwierdzil z ubolewaniem to co napisal SE.

Normalnie wszystkie zwloki powinny sie znajdowac w wydzielonej do tego celu
        hali do czasu zakonczenia akcji ratowniczej i dopiero po ogledzinach
        przedstawicieli prokuratury i medycyny sadowej byc przekazane zakladom
        pogrzebowym lub rodzinom - nigdy nie odwrotnie.

Enjoy !
    • fedorczyk4 Re: 96... 02.02.06, 10:21
      Skay, może opanuj jednak trochę Twój rozbuchany krytycyzm wobec kraju zwanego
      Polska. To nie solidarość a sprawna organizacja i profesjonalizm, wydobywały
      ludzi. Nie twierdzę że żyjemy w kraju bez korupcji, matactw, bałaganu, ale daj
      szansę i doceń tych którzy robią swoje najlepiej jak potrafią.
      • skynews Re: 96... 02.02.06, 12:50

Fedorczyk napisała:

"Skay, może opanuj jednak trochę Twój rozbuchany krytycyzm wobec kraju zwanego
        Polska. To nie solidarość a sprawna organizacja i profesjonalizm, wydobywały
        ludzi. Nie twierdzę że żyjemy w kraju bez korupcji, matactw, bałaganu, ale daj
        szansę i doceń tych którzy robią swoje najlepiej jak potrafią."

Ten moj "rozbuchany krytycyzm wobec kraju zwanego Polska" to tylko fakty.
        Na ogol nie interesuja mnie zadne komentarze do wydarzen, ewentualnie tylko
        opinie fachowcow.

Jezeli jedak wczoraj w TVN 24 w programie na zywo wiceminister sprawiedliwosci
        Kryze i zastepca prokuratora generalnego Engelking, osoby nalezace do
        najwazniejszych w panstwie, mowia o wyroku na zamowienie
        i o nieznajomosci prawa przez sedziego, ktory go wydal,
        oraz bieglym sadowym, ktory celowo opracowal nieprawdziwa ekspertyze jak rowniez
        to ze wyrok ten jest prawomocny i nie podlega kasacji to kazdy normalny obywatel
        kraju zwanego Polska musi zwatpic w mozliwosc samodzielnej egzystencji tego kraju.

Krotko, jezeli chodzi o katowicka tragedie - mimo ze sledztwo potrwa kilka
        miesiecy i bedzie robione "wszystko" w celu wyjasnienia przyczyn katastrofy
        i ustalenia winnych (Kryze) to juz dzisiaj mozna zalozyc
        ze wynik dochodzen bedzie najprawdopodobniej nastepujacy: "hala zawalila sie
        sama, nie ma winnych".
        Podstawa ma byc ten wyrok:
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3142748.html
        Ta sprawna organizacja i profesjonalizm ratownictwa medycznego istnieja tylko
        na Slasku.
        W innej czesci kraju w przypadku podobnych katastrof doszlo by do absolutnej
        masakry bo zadne zorganizowane i profesjonalne ratownictwo medyczne nie istnieje
        (mowil o tym miedzy innymi Religa) tak wiec uwazaj na siebie i swoich bliskich.

Jak masz ochote to wejdz na strone slaskiego ratownictwa medycznego i poczytaj
        jak sa wyszkoleni, przez kogo, jaki i skad maja specjalistyczny sprzet oraz
        z kim utrzymuja kontakty partnerskie i z czyich doswiadczen korzystaja.

Enjoy !
        • fedorczyk4 Re: 96... 02.02.06, 13:32
          skynews napisał:
          >
          > Jak masz ochote to wejdz na strone slaskiego ratownictwa medycznego i poczytaj
          > jak sa wyszkoleni, przez kogo, jaki i skad maja specjalistyczny sprzet oraz
          > z kim utrzymuja kontakty partnerskie i z czyich doswiadczen korzystaja.
          >
          > Enjoy !

Nie, nie mam ochoty, bo to niczego nie zmienia. Ktoś chciał i coś zrobił. I to
          że możesz się dowiadywać też jest pozytywną zmianą. Niestety jesteś
          nieuleczalnym przypadkiem krytykanta.
          • fedorczyk4 Re: 96... 02.02.06, 13:37
            P.S. Na tym kończę, jak o mnie chodzi dyskusje.
            • skynews Re: 96... 02.02.06, 14:16

Fedorczyk napisała:
              "P.S. Na tym kończę, jak o mnie chodzi dyskusje."

Fakty i tylko fakty:
              bardzo rozsadna decycja skoro nie potrafisz zrozumiec prostego tekstu napisanego
              w jezyku polskim a o wyciaganiu wnioskow nawet nie wspominam...

Enjoy !
              • fedorczyk4 Re: 96... 02.02.06, 14:36
                Wiesz co Sky, obawiam się że istotnie twoich tekstów nie rozumiem. Podawanie
                faktów nie jest dyskusją, a obrażanie mnie argumentacją. Czepiasz się mnie
                czegoś od początku mojego bywania na forum.Więc może po prostu milczmy do
                siebie uprzejmie, bo nie mam ochoty wyrażać prywatnych ocen na temat Twoich
                możliwości pojmowania.
              • skynews ps 02.02.06, 14:41

Rozpoczela sie wlasnie konferencja prasowa Ministra Sprawiedliwosci,
                nadawana na zywo w TVN 24, wlasnie w tej sprawie.

Radze ogladac i sluchac - byc moze powstrzyma Cie to przed dalszymi okresleniami
                pod moim adresem chociaz nie sadze abys byla w stanie zweryfikowac swoj blad,
                do tego trzeba posiadac odpowiednia klase.

Enjoy !
                • jutka1 Re: ps 02.02.06, 14:45
                  Podobno mezczyzni z klasa nie obrazaja kobiet.
                • fedorczyk4 Bez komentarza 02.02.06, 14:49
                  skynews napisał:

>
                  > Rozpoczela sie wlasnie konferencja prasowa Ministra Sprawiedliwosci,
                  > nadawana na zywo w TVN 24, wlasnie w tej sprawie.
                  >
                  > Radze ogladac i sluchac - byc moze powstrzyma Cie to przed dalszymi
                  okresleniam
                  > i
                  > pod moim adresem chociaz nie sadze abys byla w stanie zweryfikowac swoj blad,
                  > do tego trzeba posiadac odpowiednia klase.
                  >
                  > Enjoy !
                  • annabellee1 Re: Bez komentarza 02.02.06, 15:03
                    W przyrodzie krazy fosgen- wszyscy sie wkurzaja.Tak ktos wymyslil na TWA.
                  • skynews Re: Bez komentarza 02.02.06, 15:23

Fedorczyk napisała:

"- Bal!!! - przeraźliwie wrzasnął kot"

W/g Ciebie Fedorczyk nie-wychwalanie Cie jest automatycznie czepianiem sie Ciebie, a w/g twojej pomocy kuchennej nawet obrazaniem kobiet !!!

Hey,
                    Dziewuszki slodkie nie dramatyzujcie, proszesmile
                    Jak ja cos nie rozumie to poprostu normalnie pytam - Take it easy!

Enjoy !
                    • jutka1 Re: Bez komentarza 02.02.06, 15:29
                      skynews napisał:

a w/g twojej pomocy kuchennej nawet obrazaniem kobiet !!!

Skynews.

Pare razy dawalam Ci szanse, ale tym razem przeciagnales strune.

Nie mam wiecej ochoty na Twoje Dr. Jekyll-Mr. Hyde.

Nie pisz do mnie wiecej, nie dopisuj sie do moich watkow, nie zaczepiaj, nie
                      wpisuj sie do mnie.

Ada dobrze Cie nazwala, zes pustek. A ja jeszcze dodam, zes cham.
                      • fedorczyk4 Re: Bez komentarza 02.02.06, 15:31
                        Ja równiez jak już napisałam, proszę o uprzejme milczenie.
                        • skynews Re: Bez komentarza 02.02.06, 21:12

Fedorczyk napisała:

"Ja równiez jak już napisałam, proszę o uprzejme milczenie."

Ile jeszcze razy napiszesz to samo ?
                          Zakladam ze lubisz dlugie i czule pozegnania...smile))

Enjoy !
                      • skynews Re: Bez komentarza 02.02.06, 21:39

Jutka napisała:

"Pare razy dawalam Ci szanse, ale tym razem przeciagnales strune.
                        Nie mam wiecej ochoty na Twoje Dr. Jekyll-Mr. Hyde.
                        Nie pisz do mnie wiecej, nie dopisuj sie do moich watkow, nie zaczepiaj, nie
                        wpisuj sie do mnie.
                        Ada dobrze Cie nazwala, zes pustek. A ja jeszcze dodam, zes cham."

Ależ Skarbie,
                        nie wyznaje się w ten sposób miłosci... nawet jeżeli jest ona wyjątkowo gorąca
                        i namiętna - ja nie piszę do Ciebie, tylko odpowiadam...

Enjoy !

• skynews Przypadki "nieuleczalnych krytykantow"... 06.02.06, 21:09

Jedynie w Katowicach tak sprawnie i szybko mogła przebiegać akcja ratunkowa" - zapewnia minister zdrowia Zbigniew Religa, podkreślając, że w żadnym innym regionie kraju nie ma równie dobrze zorganizowanych służb ratowniczych. Polski system ratownictwa jest tak zły, że gdyby do katastrofy doszło choćby w innym miejscu na Śląsku, mogłoby być nawet dwukrotnie więcej ofiar śmiertelnych. - W żadnym regionie Polski nie ma planu zabezpieczenia ratunkowego, żaden szpital nie ma tzw. planu katastrof, bez którego w krajach unii nie można w ogóle otworzyć placówki medycznej - mówi prof. Juliusz Jakubaszko, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Medycyny Ratunkowej.

Gdyby wprowadzono ustawę o ratownictwie medycznym, udałoby się uratować połowę z 7 tys. osób, które co roku giną na drogach - wynika z wyliczeń Towarzystwa Medycyny Ratunkowej. Poszkodowani umierają na ogół z powodu złego zarządzania akcją ratowniczą, a nie z braku możliwości technicznych. Aż 60 proc. zgonów ofiar wypadków następuje, zanim pacjent trafi do szpitala. To o połowę więcej niż w innych krajach europejskich.- Na stu poszkodowanych w najróżniejszych katastrofach w Polsce umiera 14 osób, w Europie 4 - mówi prof. Andrzej Zawadzki, konsultant ds. medycyny ratunkowej na Mazowszu. Straty ekonomiczne z powodu wypadków szacuje się na 6 mld zł rocznie. - Ratownictwo medyczne jest łańcuchem współpracujących z sobą sił. Jeśli zawiedzie jedno ogniwo, nie uda nam się udzielić pomocy w czasie tzw. złotej godziny i ofiara katastrofy zginie - mówi prof. Krystyn Sosada z Katedry Medycyny Ratunkowej Śląskiej AM.

Enjoy !
            • skynews Katowicka tragedia: Sędziowie bronią sędziów 07.02.06, 17:50

Zbieram w tym watku wszystko lub prawie wszystko na temat katowickiej tragedii.
              Mam nadzieje ze sprawa zostanie do konca wyjasniona i ofiary otrzymaja przynajmniej finansowe zadośćuczynienie.
              Niezapominajmy ze wiele ofiar z uszkodzonymi kregoslupami jest skazanych na wozek inwalidzki do konca zycia.

Moj czarny scenariusz, za ktory dostalem forumowy i nie tylko opierdol odnosnie wyjasnienia przyczyn i odszkodowan dla ofiar jak do tej pory, niestety potwierdza sie:

Według grupy sędziów rząd, atakując wyrok gliwickiego sądu w sprawie odśnieżania "hali śmierci", ośmiesza władzę sądowniczą, podważając jej autorytet i niezawisłość

Minister Ziobro polecił prokuraturze przeprowadzić śledztwo w sprawie gliwickiego wyroku. Z krytyki sądu nie wycofał się też wczoraj minister transportu i budownictwa Jerzy Polaczek - Podtrzymuję opinię, że orzeczenie sądu świadczy o możliwej korupcji, jaka mogła zaistnieć przy rozstrzyganiu tego sporu między towarzystwem ubezpieczeniowym a właścicielami hali - oświadczył na konferencji w Katowicach. Dodał, że "nie może być tak, że sądy są wyjęte spoza krytyki".

"Snieg jest winny a sniegu nie mozna przeciez ukarac"

Enjoy !
    • fan_j23 Re: 96... 02.02.06, 15:16
      skynews napisał:

> > Ziobro, Dorn i Religa, ktory w ogole, ze wzgledu na starosc nie wie co mowi,
      > podajcie sie do dymisji !!!
      >
      Jasne!!!i niech wracają poprzednicy,którzy uważali,że w naszym kraju wszystko
      idzie w dobrym kierunku.Wiesz,pośpiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł,a
      nie przy stawianiu zarzutów prokuratorskich.Z tego co widzę,to sledztwo jest
      naprawde szybko prowadzone i już w poniedziałek było wiadomo,kto budował,kto
      konstruował i kto co zaniedbał.Ale śledztwo musi kierować się swoimi regułami,a
      nie obowiązuje przy nim pośpiech jak w czasach rewolucji.
      Co według ciebie powinna prokuratura najpierw zrobić?Stawiaś zarzuty czy
      prowadzić śledztwo?
      • glodn_y Re: 96... 02.02.06, 21:21
        Bosze!!!!!!!
        >Co według ciebie powinna prokuratura najpierw zrobić?Stawiaś zarzuty czy
        prowadzić śledztwo?<

Czy ktos normalny może zadać takie pytanie>!!
        • bodzio49 Re: 96... 02.02.06, 21:39
          Głodny, a słyszał ty o pytaniach retorycznych?
      • skynews Re: 96... 02.02.06, 21:59

Fan_j23 napisała:

"Jasne!!!i niech wracają poprzednicy,którzy uważali,że w naszym kraju wszystko
        idzie w dobrym kierunku.Wiesz,pośpiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł,a
        nie przy stawianiu zarzutów prokuratorskich.Z tego co widzę,to sledztwo jest
        naprawde szybko prowadzone i już w poniedziałek było wiadomo,kto budował,kto
        konstruował i kto co zaniedbał.Ale śledztwo musi kierować się swoimi regułami,a
        nie obowiązuje przy nim pośpiech jak w czasach rewolucji.
        Co według ciebie powinna prokuratura najpierw zrobić?Stawiaś zarzuty czy
        prowadzić śledztwo?

Nie mam pojecia co prokuratura najpierw powinna zrobic, ale mysle ze zabezpieczyc srodki materialne na poczet przyszlych odszkodowan dla ofiar,
        zabezpieczyc dowody winy, uniemozliwic matactwa i ewentualna ucieczke zainteresowanych za granice kraju.

Chce tylko zeby w koncowym raporcie nie bylo napisane ze snieg jest winny - jak
        do tej pory to wlasnie na cos podobnego sie zanosi.
      • fan_j23 Powiem tylko, 03.02.06, 10:13
        że do głowy mi nie przyszło,iż można taką tragedie wykorzystać do walki ze
        swoimi przeciwnikami.I nie chodzi mi o to forum,chociaż jak sie okazało tu też
        takie indywidua bywają.Jedni ratowali,inni oddawali krew ale byli też
        tacy,którzy starali się dokopać przeciwnikom,tak NORMALNIE,przy okazji....
        Na jakimś forum przeczytałam,że ktos nie żałuje Ślązaków,bo kiedyś wchodzili na
        forum Warszawy i obrażali Warszawiaków....W moim mieście,gdzie od lat
        walczą "czarni" z "czerwonymi" też mieli okazję,żeby sobie dokopać i becny
        prezydent -tak przy okazji-doniósł jakiemuś szmatławcowi,że jego poprzednik coś
        tam przy budowie hali MTK mógł "robić",ale cóż sie dziwić,w końcu to rok
        wyborczy.
        Może i jestem głupia,a do tego kretynka,ale niech lepiej każdy popatrzy wgłąb
        swojego sumienia,a nie wykorzystuje każdej okazji do dowalania swoim wrogom.
        • skynews Re: Powiem tylko, 03.02.06, 10:32

Dlaczego glupia ?
          Nie widze zadnego powodu do takich zapytan.

W tragedii katowickiej zgineli nie tylko Slazacy.
          Wlasnie sie dowiedzialem ze firma MTK zlozyla w sadzie wniosek o ogloszenie
          upadlosci.
          Oznacza to ze odszkodowan dla ofiar firma MTK nie bedzie musiala wyplacac i
          wszystko jest zgodne z prawem.
          Aktualny rzad nie ma mozliwosci zmiany tego stanu rzeczy.

Enjoy !
    • fan_j23 Jednak są pierwsze zatrzymania 21.02.06, 10:47
      wiadomosci.onet.pl/1265069,11,item.html
      • skynews Re: Jednak są pierwsze zatrzymania 22.02.06, 00:26

Nie znam sie na tego typu procedurach i postepowaniu karnym,
        ale w sprawach bardziej blachych zatrzymywano podejrzanych aby uniemozliwic
        ewentualne matactwa i zacieranie sladow.

Mam nadzieje ze ofiary otrzymaja w koncu nalezne im odszkodowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka