skynews 14.03.06, 20:27 ...wszędzie go ostatnio pełno, ma odejść czy nie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dado11 Re: Balcerowicz 14.03.06, 21:07 Polecam! mądre i bezkompromisowe podejście www.wprost.pl/ar/?O=87546&C=57 Nie mogę już słuchać bełkotu PiSowców, a występ w debacie sejmowej najbardziej plugawej jednostki w PiSie - Kurskiego, przyprawił mnie o mdłości Kaczyński ma oczy szaleńca, poseł Zawisza obraża wszystko i wszystkich, Kurski pławi się w retoryce Łukaszenki... horror D. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Balcerowicz 14.03.06, 21:16 Kochana Rodzinko, spokojnie. Tylko spokój może nas uratować przed wrzodami żołądka. Na to jest rzeczywiście coraz trudniej patrzyć. Niemniej sytuacja niedługo powinna dojrzeć, jak ten wyżej wymieniony wrzód, do pęknięcia. Nie da się mieć masła i pieniędzy za masło, czyli w tym przypadku klaki i poparcia populistów, oszołomów, i zaślepionych i jednocześnie utrzymać kurs złotówki zatrzymać kapitał w kraju, przyciągnąć inwestorow i nie podpaść Radzie Europy.A na dłuzszą metę nie stracić zaufania wyborców. Odpowiedz Link
fan-j23 A kto to?;)) 14.03.06, 21:14 Sprawa jest z rodzaju skomplikowanych gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,3209206.html Odpowiedz Link
skynews Re: Balcerowicz 15.03.06, 00:31 Politycy jak politycy, walcza o wladze na rozne sposoby, w koncu na tym polega ten zawod. Oczywiscie ze wykorzystuje sie dyskusje o przyszlam prezesie Banku Centralnego do partyjno-politycznych rozgrywek, ale to oprocz wzajemnego obrzucania sie blotem nie jest wiekszym problemem. Problemem jest polityka monetarna Banku Centralnego utrzymujacego zbyt wysokie, dla aktualnej sytuacji gospodarczej kraju, stopy procentowe. Balcerowicz ustabilizowal zlotowke, spowodowal ze jest wymienialna na inne waluty, powstrzymal galopujaca inflacje. Twierdzi zawsze: "jeszcze nikt nie stracil na silnym pieniadzu". Mamy wiec silna zlotowke, ale czy nie zasilna: jedyna korzyscia jest to ze urlop za granica jest dla nas tanszy, ale za drogie sa w Polsce uslugi, koszty pracy, kredyty - krotko: za drogi jest pieniadz a to hamuje bardzo skurecznie rozwoj gospodarczy kraju i zmniejsza znacznie polski eksport powodzjac w praktyce ze Polska staje sie tylko rynkiem zbytu dla innych narodow eksportujacych swoje produkty. Nic wiec dziwnego ze jago polityka monetarna wzbudza aplauz wszystkich tych, od ktorych cos kupujemy i tych, ktorzy majac wysokie dochody moga kupowac relatywnie tanie euro czy dolary. Nie ma ludzi niezastapionych, moze wiec juz spokojnie odejsc z poczuciem dobrze spelnionego obowiazku. Enjoy ! Odpowiedz Link
fan-j23 Re: Balcerowicz 15.03.06, 08:31 Jako ludź prosty i niewykształcony ekonomicznie nie jestem pewna czy odejście Balcerowicza coś zmieni,a jeżeli to czy na lepsze,czy na gorsze? Mnie tylko jak wiekszość ludzi niekumatych w wielkiej ekonomii zastanawia,dlaczego mając takiego świetnego guru ekonomii na czele Banku Centralnego i mając tak niską inflację,mamy jednocześnie tak niskie PKB,tak wysokie stopy procentowe jeżeli chodzi o kredyty i tak wysokie bezrobocie? Co do debaty,to dla mnie wszyscy jak jeden mąż,posługiwali się emocjonalną demagogią,ale co nas nie zabije to nas uleczy!)) Odpowiedz Link
fan-j23 Re: Balcerowicz 15.03.06, 08:36 Bardzo ciekawa dyskusja w radiu TokFm właśnie o Balcerowiczu i jakoś Balcerowicz średnio broniony.Więc może faktycznie nadszedł czas jego odejścia,bo sam przestał zachowywać sie jak szef NBP,a raczej jak szef partii. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Balcerowicz 15.03.06, 09:05 Jeżeli chodi o bezrobocie to ono jest zjawiskiem wytępującym we wszystkich krajach postkomunistycznych. W dedeer sięga w porywach do 30 % mimo miliardów wpakowanych w ten mały kraj , takze , wrrrr , z moich podatków. Balcerowicza tam nie było))) Kran Odpowiedz Link
fan-j23 Re: Balcerowicz 15.03.06, 09:07 Mnie chodziło o kraje "bardziej samodzielne" jak Czechy,Słowacja.Węgry. Oni Balcerowicza nie mają)) No chyba,ze się mylę. Odpowiedz Link
annabelle1 Re: Balcerowicz 15.03.06, 10:05 Zenujace jest obrzucanie błotem człowieka tak zasłuzonego dla kraju.Jesli ma odejsc czy powinien, to mozna to zrobic sprawnie i elegancko a nie tak.Jestem zbrzydzona. Ten kraj zaburza ciagle moje poczucie estetyki.Ale moze kazdy zaburza. Ladnie jest w Tykocinie.Czasem bym sie gdzies przeniosla i odlaczyla media by mi sie to plugawstwo nie wlewalo nieproszone. Moglabym miec tylko wode.Z mediow. Odpowiedz Link
fan-j23 Re: Balcerowicz 15.03.06, 10:12 annabelle1 napisała: Ten kraj zaburza ciagle moje poczucie estetyki. Moje też!Zwłaszcza jak ide na spacer i mijam biedne dzieci,kobiety szukające czegoś w śmietnikach,staruszki proszące o kilka groszy. Odpowiedz Link
annabelle1 Re: Balcerowicz 15.03.06, 10:55 Nigdy nie widzialam.Ciekawe.. Gdzie mieszkasz? O! Staruszke widzialam. Dalam,ale czy ona naprawde musiala? U mnie mieszka kloszard i pomoc spoleczna bardzo mu pomaga,dostaje 2 x w miesiacu paczki po 150zl,Zapomogi pieniezne -tez ok 100 i ma rente 470zl.czyli niska. Czasem zebrzecze, bo kupuje a to wieze,a to tv,a to nowa komorke... Odpowiedz Link
meg_s Re: 20.03.06, 10:53 annabelle1 napisała: > Nigdy nie widzialam.Ciekawe.. > Gdzie mieszkasz? a Ty ? fajnie masz - widziałam parę dni temu nauczycielkę, która uczyła mnie w podstawówce biologii jak grzebała w kuble na śmieci restauracji z którą mamy wspólne podwórze - może potrzebowała do doświadczeń ? jak myślisz ? Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Balcerowicz 15.03.06, 22:06 skynews napisał: ...wszędzie go ostatnio pełno, ma odejść czy nie ? Pytanie przewrotne, spróbuj sam sobie na nie odpowiedzieć. Komu byś powierzył swoje pieniądze - Balcerowiczowi czy też politykom ? Odpowiedz Link
skynews Re: Balcerowicz 15.03.06, 23:02 Balcerowicz to nie Alan Greenspan. Aktualnie jest potrzebna inna polityka monetarna w celu rozkrecenia koniunktury - Polska nie moze przeksztalcic sie tylko w rynek zbytu. Niekiedy jest nawet potrzebne dotowanie kredytow. Politycy oprocz bla, bla...nie maja na to wiekszego wplywu, chociaz na calym swiecie istnieja powiazania polityki z biznesem. Odpowiedz Link
skynews Re: Balcerowicz 19.03.06, 21:12 Widzieliscie to: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/0,55102,3213400.html ...oj gazeta, gazeta, Balcerowicz pozostanie na swojej pozycji do konca kadencji i nikt nie jest w stanie tego zmienic. Co pozniej nie wiadomo jeszcze. On sam nie zadeklarowal jeszcze checi na kolejna kadencje jako prezes NBP, pomiajac to ze nie wiem czy to jest w ogole mozliwe bioroc pod uwage przepisy. Po co wiec ten caly cyrk ? Czyzby GW pokazywala swoje prawdziwe oblicze ? Enjoy ! Odpowiedz Link
fan-j23 Re: Balcerowicz 20.03.06, 08:49 skynews napisał: > Czyzby GW pokazywala swoje prawdziwe oblicze ? Chyba już dawno?) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Balcerowicz 20.03.06, 08:59 Ja widziałam to dawno i z mety podpisałam odsłąniając swoje prawdziwe oblicze. Podpisałm się imieniem , nazwiskiem i podałam miejsce zamieszkania))) Kran Odpowiedz Link
fan-j23 Re: Balcerowicz 20.03.06, 09:02 jan.kran napisała: > Ja widziałam to dawno i z mety podpisałam odsłąniając swoje prawdziwe oblicze. > Podpisałm się imieniem , nazwiskiem i podałam miejsce zamieszkania))) > Kran A ja nie będę płakać po Balcerowiczu) podpis: Ruda Kitka-mieszkanka tego kraju. Odpowiedz Link
fan-j23 inny punkt widzenia 20.03.06, 10:39 Nie wiem jak Wy,ale ja lubie poczytać opinie róznych "stron") www.asme.pl/114281313051947.shtml Odpowiedz Link
skynews Re: inny punkt widzenia 20.03.06, 17:28 Zaslugi Balcerowicza dla stabilizacji zlotowki i powstrzymania inflacji nie podlegaja zadnej dyskusji. Nie ma jednak ludzi niezastapionych. Obawiam sie ze aktualnie Balcerowicz reprezentuje bardziej interesy obcego kapitalu w Polsce niz interes kraju. Zagraniczni inwestorzy transferuja od pewnego czasu wszystko co zarobia w Polsce na zagraniczne konta. Robia to przez tzw. raje podatkowe. W kraju inwestuja nieproporcjonalnie malo bo sie nie oplaca. Zbyt silna zlotowka zacheca do kupowania tanich euro i dolarow. Pracuac niekiedy dla bankow mialem okazje przesledzic kierunki transferow. Zadaniem Banku Centralnego i Balcerowicza jest powstrzymanie niekontrolowanego odplywu kapitalu miedzy innymi przez obnizke stop procentowych tak jak robil to przez dlugie lata A.Greenspan w USA, spowodowac zeby inwestowanie w Polsce bylo bardziej oplacalne od transferow na zagraniczne konta. Aktualnie Balcerowicz nie dba o to. Enjoy it ! Odpowiedz Link
skynews Re: inny punkt widzenia 20.03.06, 21:28 Od nieruchomosci - w gminie place, a oprocz tego to na "czarno" robie)) Ebnoy it ! Odpowiedz Link
skynews Re: inny punkt widzenia 31.03.06, 12:51 "Ale przecież jesteśmy 40-milionowym narodem i Leszek Balcerowicz nie jest jedynym wykwalifikowanym ekonomistą w Polsce, tak jak Lech Wałęsa nie powinien za dawne zasługi oczekiwać taryfy ulgowej." gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3248481.html Above us only sky Enjoy it ! Odpowiedz Link