Dodaj do ulubionych

Moja podróż

05.11.06, 14:07
Zapraszam do obejrzenia w webshocie albumu fotek z naszej podróży. Jestem tam
zarejestrowana pod nickiem "emorka"

Album nazywa się "Turcja 2006", chociaż są tam również fotki z innych miejsc,
gdyż głównym celem naszego wyjazdu była jednak Kapadocja.

Mam nadzieję, że przyjemnie będzie Wam go oglądać, zwłaszcza na taką pogodę,
jaka u nas dzisiaj jest. Fotek jest bardzo dużo, ale nie miałam sumienia na
ostrą selekcję smile Jest możliwość powiększenie fotek na cały ekran monitora
klikając pod fotką na drugą ikonkę z lewej "wiew full size picture"

O tej porze roku w Turcji noce były dosyć chłodne, zaś w dzień, średnia
temperatura oscylowała wokół 20 - 22 stopni. W basenie morza śródziemnego
cieplej, a temperatura pozwalała na pływanie w morzu smile

travel.webshots.com/photo/2330382920098859579UHxlGd
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Moja podróż 05.11.06, 14:12
      Ew., otworzylam ale obejrze po powrocie od siostry (zaraz wychodze) - tyle tych
      fotek, nie chce ich przelatywac pobieznie!smile))
      • ewelina10 Re: Moja podróż 05.11.06, 14:14
        Fajnie Jutuś, jak będziesz miała czas to sobie je obejrzysz.

Miłego dnia
    • ewelina10 Re: Moja podróż 05.11.06, 14:14
      ... dodam, że fotki są wklejone w taki sposób, by zachowywały pewną chronologię
      naszej podróży, a pod niektórymi z nich starałam się dodać krótkie komentarze,
      by starczyło sił i czasu na ich przeczytanie smile
    • skynews Re: Moja podróż 05.11.06, 14:19

Fantastyczny reportaż fotograficzny z podroży - jestem pod wrażeniem i dziękujesmile

Enjoy it !
    • poor_kitty Re: Moja podróż 05.11.06, 14:30
      Ewelino,
      swietne zdjecia!
      Na razie jestem przy 25-ym. Odezwe sie jak dojde do konca.
      • fedorczyk4 Re: Moja podróż 05.11.06, 15:08
        Cudowna podróż, rewelacyjne zdjęcia. Czysta przyjemność przy oglądaniu. Dzięki
        Ewelinosmile))
      • verbena1 Re: Moja podróż 05.11.06, 15:17
        Dlugo to trwalo ale obejrzalam wszystkosmile Co za podroz!
        Rzeczywiscie,nie byly to wczasy w pensjonacie,z wygodnym lozkiem i trzema
        posilkami dziennie. Moge sobie to doskonale wyobrazic bo jestem swiezo po
        Bulgarii i niespodziankach hotelowo-gastronomicznych.
        Kapadocja zachwycila mnie ogromnie, niesamowity krajobraz i te domki wykute w
        skale. Rzeczywistosc robi pewnie wieksze wrazenie niz fotki. Trzeba bedzie sie
        tam kiedys wybrac ale nie na skuterzesmile)
        Ewelino,podziwiam Cie za odwage jezdzenia skuterem po takich wertepach,mam
        nadziej ,ze nie scigalas sie z mezowym crossem,nie mialabys szansy.
        Pewnie dlugo jeszcze bedziesz miala w pamieci te podroz,z jej milymi i
        przykrymi momentami. Tego sie nie zapomina.
        Planujecie juz nastepna wyprawesmile))
        • poor_kitty Re: Moja podróż 05.11.06, 15:28
          Wielkie dzieki za przyjemnosc, jaka sprawilas w te okropna pogodesmile

Zdjecia rewelacyjne. Zwlaszcza tych krajobrazow iscie "nie z tej Ziemi"!
          • ewelina10 Re: Moja podróż 05.11.06, 17:31
            Poor_kitty widoki iście nie z tej ziemi.

Verbenko, ta podróż wypadła niespodziewanie. Ta właściwa, dalej na południe
            planowana jest na początek grudnia, ale póki co, liżę rany niewygody takiej
            podróży i strasznie mi jest w domu dobrze, kiedy śnieg leży za oknem smile
            • mammaja Re: Moja podróż 05.11.06, 18:35
              Jeszcze nie wszystkie obejrzalam, dopiero polowe, ale tez jestem pelna uznania!
              Swietne fotki, zawsze mnie intrygowala Kapadocja, dzieki Ewelinko smile
              • jutka1 Re: Moja podróż 05.11.06, 20:15
                Ew., wspaniala wyprawa, cudne zdjecia, dziekuje! smile)))))
    • joujou Re: Moja podróż 05.11.06, 20:54
      Kapadocja-cud natury,tak jak napisałaś i pokazałaś
      baśniowa kraina smile
      Piękna podróż i piękne zdjęcia!

W życiu piękne są tylko chwile...
      • lablafox Re: Moja podróż 06.11.06, 18:44
        Ewelino - tylko rzuciłam okiem , przy czasie wgłębię się i pooglądam , bo
        zdjęcia piękne ,ale ich duuuuuuużo.
        • ewelina10 Re: Moja podróż 06.11.06, 19:01
          Oj rzeczywiście duuuużo smile))))))))))
          • dado11 Re: Moja podróż 07.11.06, 00:37
            Piękna podróż Ewelino, a Kapadocja fascynująca. Ciekawa jestem czy ludzie mieszkali w tych skałach z
            przymusu (obronność), z wygody (w co wątpię), z braku innych możliwości (brak innego budulca)? bo
            przecież na uprawę czegokolwiek to tam nie bardzo były warunki, może hodowla? Wiesz coś o tym?
            Zdjęcia ekstra! Moja podróż do Turcji, kilka lat temu była raczej standardowa i skończyła się 6-
            tygodniowym pobytem córki w szpitalu (mononukleoza...brrr), więc nie wspominałam tego miejsca na
            ziemi, zbyt czule. Poza tym najbardziej utkwiły mi w pamięci - powszechny śmietnik i namolność
            tubylców. Ale to była Antalya, a tam tylko turyści...sad Taka trochę inna Turcja, poznawana z innej
            perspektywy niż hotel na wybrzeżu, daje jak widać, dużo więcej satysfakcjismile Pozdrawiam i gratuluję
            wspaniałego pomysłusmile D.
            • mammaja Re: Moja podróż 07.11.06, 00:40
              Ewelino, chcialam ci jeszcze napisac, ze doskonale znam te pierwsze dni po
              powrocie z podrozy. Niby wszystko ok, ale jakos glupio ! Musisz przez to przejsc!
              Zreszta sama wiesz smile
            • ewelina10 Dado 07.11.06, 09:22
              Odpowiem już wieczorkiem
              • ewelina10 Re: Dado 07.11.06, 20:08

Przypuszczam, że przyczyną zamieszkiwania ludzi, było wszystko po trochu smile

Zauważ, że jak na ówczesne warunki podziemne miasta były doskonale
                zorganizowane.

Niektóre z nich liczyły osiem pięter, mogło w nich zamieszkiwać nawet 10.000
                ludzi, miały doskonały system wentylacyjny, co może ci uświadomić fakt, że jak
                na siódmym poziomie zapali się papierosa, dym szybami jest natychmiast
                wyciągany (nie, nie próbowałam zapalić smile), zaś dołem szyby dochodziły do
                źródeł wody, górą dostarczały świeżego powietrza, wejścia zabezpieczane
                ciężkimi głazami, dla bogatszych pomieszczenia dwupoziomowe, przeznaczone na
                sypialnie, kuchnie, pralnie, łaźnie, nawet toalety, ba, niektóre do dzisiaj
                mogą pełnić swoją rolę, wciąż posiadają drożne kanały odprowadzające
                nieczystości, obory, magazyny, winiarnie, etc ... były miejsca przeznaczone do
                chrztu, kazalnice ...

Czy możesz sobie wyobrazić, że aż takiej dużej masie ludzi można było zapewnić
                bezpieczeństwo na okres całych 6-ciu miesięcy, po którym to okresie, zapasy
                były wymieniane na nowe. Tylko część tych miast jest udostępnionych dla
                zwiedzających, ale to co widziałam w środku, sprawia wrażenie labiryntu.
                Przewodnik opowiadał, że nawet w przypadku, kiedy wrogowi udało się dostać do
                środka, nikłe miał szanse wydostania się na zewnątrz. Na intruza czekała
                ciemność i inne pułapki prowadzące do przepaści smile

Cóż, pierwsi osadnicy przybyli pewno dla potajemnych praktyk religijnych, i
                poczucia bezpieczeństwa.

A przecież niebezpieczeństwo nie trwało wiecznie smile Rolnictwo, wbrew pozorom,
                było dobre ... oliwki, winogrona, jakaś hodowla zwierząt

Tak sobie myślę Dado, że w tamtych czasach, ludzie z Kapadocji chyba mieli się
                lepiej niż nasi na tych bagiennych, podmokłych terenach smile

Rzeczywiście, przygoda z córką mogła niekorzystnie wpłynąć na odbiór wrażeń.

Miałam więcej szczęścia, chociaż i ja nabawiłam się kaca - autentycznie i bez
                żartów - w Grecji ! Ale o tym kiedyś może przy okazji, bo chyba strrrasznie
                długo się rozpisałam, mimo, że sama nie czytuję długich postów smile

PS' ale jedno jest pewne - w takiej kolorowej krainie chyba nie znają
                depresji smile)))))
                • joujou Re: Dado 07.11.06, 20:15
                  Ewelino z przyjemnością nie tylko oglądam fotki,
                  ale ważne są też Twoje komentarze i opowieści więc
                  pisz,pisz... smile
                  • ewelina10 Re: Dado 07.11.06, 20:34
                    Joujou lepiej mnie trzymać od pisania smile
                    • dado11 Re: Dado 07.11.06, 22:28
                      Dzięki Ewelino za wyjaśnienia, choć tak naprawdę to chodziło mi o konstrukcje w tych niesamowitych
                      kapadockich skałach na bezludziu, nie o podziemne miasta. Zdumiewające jest to, że ludzie drążyli
                      skały na takich wysokościach i na tak nieprzyjaznych człowiekowi terenach, po to by tam mieszkać.
                      I to zapewne na przestrzeni lat... Podobne konstrukcje widziałam na Cyprze, tyle że tam pod ziemią,
                      na starych cmentarzach, a to dlatego, że prawo rzymskie zakazywało zabijania kogokolwiek na terenie
                      cmentarza i to prawo wykorzystywali pierwsi chrześcianie (nota bene, to właśnie oni zdewastowali i
                      rozgrabili wspaniałe katakumby, do których się wprowadzili...)
                      A może to były jakieś miejsca kultu, albo samotnie???
                      Chyba zagłębię się w jakieś archeo-historyczne opracowaniasmile
                      Pozdr. D.
                      • lablafox Ewelino 07.11.06, 23:26
                        Wreszcie obejrzałam zdjęcia do końca - świetne i świetny komentarz.Dzięki.
                      • ewelina10 Re: Dado 08.11.06, 09:41
                        Kapadocja to olbrzymi teren, i nie taki znowu trudno dostępny, a wysokości do
                        pokonania smile Chyba ludzie nie mieli z tym problemów, także z budową swoich
                        domów, skały są miękie i łatwo poddają się obróbce.

Jak uda ci się znaleźć coś ciekawego, to mi podeślij.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka