Dodaj do ulubionych

Witaj herbatko

23.09.03, 15:53
Siedzimy z mężem pijąc herbatę z sokim malinowym , bo solidnie przemokliśmy,
znad filiżanek unosi się cieniutka smużka pary i aromatu rozlewajacego się
po całym mieszkaniu.
ML w odelgłym od P- nia A-mie też pije herbatę.
Był to też ulubiony napój Starszych Panów , którzy śpiewali :
"...O , jakżeś bliska ,chwilko:
jesienne pachną kwiaty...
A mu pragniemy tylko
szklaneczki tej herbaty.
Za oknem deszczyk sypnął
(Aririvederci lato)
gdy wtem drzwi skrzypna i...
Witaj nam herbato..."
Pozdrawiam ,odurzona herbatą z malinami, lablafox
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: Witaj herbatko 23.09.03, 16:54
      Herbatka jest dobra na wszystko!!!!!!!!
      Dla mnie to napoj bogow...
      Odwiedzasz forum Herbaciarnia?
      ml
      • lablafox Re: Witaj herbatko 23.09.03, 17:00
        Nie , spędzam i tak zbyt wiele czasu na forum , przy okazji zajrzę.
        Lx
        • lablafox Re: Witaj herbatko 23.09.03, 19:30
          lablafox napisała:

> Nie , spędzam i tak zbyt wiele czasu na forum , przy okazji zajrzę.
          > Lx
          Ml wybacz , skłamałam , raz na to forum weszłam i poczytałam wybiórczo kilka
          wątków .
          Pozdrawiam z wyrzutem sumienia Lx
    • warum Re: Witaj herbatko 23.09.03, 18:04
      Tez jestem herbaciara, i pije z przyjemnoscia kazda, ziolowe owocowe takze, bez
      cukru, rzadko z cytryna , byle goraca, i ten kolor i ten smak... A najbardziej
      mi smakuje, gdy... ktos czeka na mnie z ta herbata.Pozdrawiam serdecznie Lx czy
      to jesien Cie tak nastroila... powaznie? U mnie wciaz upal, tylko w radiu
      strasza,ze idzie deszcz.
    • gatta_gatta Re: Witaj herbatko 23.09.03, 18:50

a pamietacie 'herbaciane nonsensy' Kaliny Jedrusik?
      smile))))))))))

~~~~~
      Pracuj, jakbys nie potrzebowala pieniedzy,
      Kochaj, jakby nikt Cie nigdy nie zranil,
      Tancz, jakby nikt nie patrzyl,
      Zyj, jakby to bylo Niebo na Ziemi
      • lablafox Re: Witaj herbatko 23.09.03, 19:16
        Witaj gatto-gatto.
        Niestety "herbacianych nonsensów" nie pamiętam , mimo ,iż byłam wielbicielką
        KJ i piosenek w jej wykonaniu . Jedyna piosenka herbaciana to ta skąd pochodzi
        fragment w czołówce.
        Jeśli możesz , przypomnij , proszę lablafox
        • gatta_gatta Re: 'herbaciane nonsensy' 23.09.03, 21:30

juz wieczorna godzina
          zeskakuje z komina
          zaraz lampe sloneczna
          punktualnie zgasi wiatr
          i na sciany popatrzysz
          wszedzie chinski teatrzyk
          w glownej roli kochany twoj cien
          dwa fotele dziadygi
          obgaduja na migi
          ksiezycowy smiejacy sie pysk
          maly czajnik pekaty
          nagotuje herbaty
          herbaciane bulgocac nonsensy
          kot sie lasi jak glupi
          pewno znowu sie upil
          moze snil mu sie dzis dobry sen
          a bohomaz na scianie
          jakis pan i dwie panie
          dzis wyglada jak stary van Gogh
          lecz poszedles o dziesiatej
          nagle zbrzydly wszystkie katy
          a ten czajnik z herbata
          ma po prostu krzywy garb
          kot jest glupi jak ciele
          i dziurawe fotele
          a ten obraz malowal Gierasik
          no a w chinskim teatrze
          nie ma na co popatrzec
          glownej roli juz nie ma kto grac
          moze gadam od rzeczy
          lecz coz warte sa rzeczy
          kiedy rzeczom tym ciebie jest brak

z plyty '5 oceanow'
          sl. Agnieszka Osiecka
          muz. Edward Pallasz

i jak, Lablafox, cos Ci sie przypomnialo? smile)))))))))))

~~~~~
          • lablafox Re: 'herbaciane nonsensy'- do gatty 23.09.03, 22:48
            Niestety ogarnęła mnie pomroczność jasna. Na dodatek mój wszystkowiedzący ,w
            dziedzinie muzyki, mąż też nie kojarzy. Na dodatek tego zestawu płyt
            (pośmiertnego) A.Osieckiej też nie mamy.
            Mój mąż , ponieważ jest wagą , to odwrotnie niż ja , najpierw długo myśli , a
            gdy już się namyśli to okazuje się ,że jest już za późno.
            Zabiłas nam klina .
            Pozdrawiam zaklinowana lablafox
            • gatta_gatta Re: 'herbaciane nonsensy'- do lablafox 23.09.03, 23:12

barrrdzo goraco Wam polecam 'piec oceanow'

~~~~~
              • lablafox Re: 'herbaciane nonsensy'- do lablafox 23.09.03, 23:32
                Msielibyśmy zobaczyć , rozejrzeć się , bo zanim mąz się zdecydował to zniknęła
                z półek w P-niu .Piosenek Osieckiej mamy sporo , ale tej akurat nie.
                Pozdrawiam Lx
    • trium Re: Witaj herbatko 23.09.03, 20:48
      Cudowne są jesienne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Moją ulubioną jest
      herbata zielona z miętą. Tylko ostatnio nie mogę jej nigdzie dostać.
      • marialudwika Re: Witaj herbatko 23.09.03, 21:28
        A ja wlasnie pije herbatke z miety,albo ziolka...Kurczak w
        potrawce,biologiczny,wolno sie wypasajacy okazal sie nad wyraz
        ciezkostrawny.Czym oni karmia drob,wole nie myslec,hm
        ml
        • olga55 Re: Witaj herbatko 23.09.03, 22:16
          Ja niestety pijam coś co prawdziwi herbaciarze nie nazwaliby herbatą.Z cukrem i
          cytryną.Albo z sokiem malinowym.A u mnie jescze lato, choć nadciągają już
          chmury...
          Aaa przypomniałam sobie, świetna do herbaty jest pigwa zasypana cukrem, trochę
          jak cytryna, ale ma też fantastyczny aromat. Polecam, zwłaszcza, że własnie
          zbiera sie owoce.
      • lablafox Re: Witaj herbatko 23.09.03, 23:04
        Zieloną z różnymi dodatkami pijałam z przyjemnością , bardzo mi smakowała z
        opuncją.
        Natomiast dawno , dawno temu , w II połowie ubiegłego stulecia pijaliśmy
        świetną herbatę z rumem w kawiarni Madras w Sopocie.
        Rok rocznie gdy bywaliśmy tam na wakacjach . Nigdy potem takiej herbatki już
        nie piliśmy. Może to nie ten rum , nie te proporcje , nie te czasy, nie ten
        klimat.
        Pozdrawiam , wspominająca tę herbatkę z rozrzewnieniem Lx

• glodn-y Re: Witaj herbatko 23.09.03, 22:41
      he.he.he
      Skąd w Amsterdamie herbatka?z przemytu?
      U nas piszą ,że tam tylko trawka itp
      ps
      POzdrawiam ,twą lepszą połowę ,odurzoną malinami TEŻ
      • glodn-y Re: Ps 23.09.03, 22:48
        Oczywiście ,jak to głupi samiec(który tylko czycha na cnotę niewinnych?męzatek)
        wszystko "pmnieszałem"
        • lablafox Re: Ps 23.09.03, 22:53
          Nie przejmuj się po herbatce z przemytu wszystko się miesza , a maryśka ponoć
          dobra na wszystko , na cnoty niewinnych mężatek też.
          Dziekuję za pozdrowienia.
          pozdrawiam lablafox
          • glodn-y Re: Ps 23.09.03, 23:34
            Wiedziałem,wiedziałem,że Marysia najlepsza na wszelkie bolączki
            ps
            a przy okazji wszystkiego najlepszego wszystkim Mariom,
            a najwięcej M i L
            • marialudwika Re: Ps 24.09.03, 09:55
              Hej!Glodny! Pozdrowka..a marychy wczoraj nie pilam,jakos mi nie smakuje,he,he
              ml
              • olga55 Re: Ps do ml 24.09.03, 10:04
                Z tego co wiem to marychę się pali,a nie pije, ach ta niedzisiejsza młodzież...
                • marialudwika Re: Ps do ml 24.09.03, 12:26
                  Wiem,wiem okropnie jestem niedzisiejsza,hm ,ale troszke zartowalam tez!!!
                  ml
                  • lablafox Re: Ps do ml 10.10.03, 15:01
                    www.mniammniam.pl/a.php?p=in074
                    Pozdrawiam lablafox
                    • marialudwika Re: Ps do ml 10.10.03, 15:16
                      Zawsze bede twierdzic,ze nie ma lepszego napoju niz herbata!!!!
                      Smakuje mi zawsze,w zimie ogrzewa a w lecie chlodzi-wlasnie goraca!!!
                      Trudno by mi bylo bez kawy-tej porannej,ale bez herbaty to sobie nie wyobrazam.
                      Ciekawa jestem,czy ja slodzicie?Ja nigdy/kawy tudziez/,przezywalam udreke na
                      szkolnych wycieczkach i innych,gdy byla tylko "herbata z kotla,oslodzona na
                      ulepek,grrrrrrr!!!!/.
                      W czym ja pijecie? Ja naogol z cienkiej szklanki,przyjemnie widziec jej kolor.
                      Z porcelanowej filizankijest oczywiscie najsmaczniejsza,nie "uchodzi" pic ja z
                      kubka...A,koncze bo za dlugo gadam..
                      Dzieki za link Lx
                      ml
                      • wedrowiec2 Re: Ps do ml 10.10.03, 17:21
                        Rozmowy o herbacie nigdy nie są zbyt długie i zbyt nudne. Herbata jest moim
                        podstawowym napojem (kawy nie piję). Najlepsza jest lapsang souchong, ale nie
                        sama. Dodaję ją w niewielkiej ilości (duża szczypta na filiżankę) do czarnych
                        herbat. Wiele osób narzeka na jej "wędzony" smak, a dla mnie własnie w tym jest
                        jej urok. Earl grey dobry jest na zimowe podwieczorki, a yunnan - smaczna
                        codzienność.
                        • marialudwika Re: Ps do ml 10.10.03, 17:37
                          Ja z kolei,pewnie niefachowo,robie takie swoje mieszanki.Kupuje rozne herbaty
                          sypkie na wage i mieszam a potem parze w takim specjalnym woreczku,w
                          czajniczku.
                          W Holandii jest zwyczaj ubierania dzbanka z herbata w taka zabawna "kolderke"
                          by nie tracila ciepla,albo stawia sie go "na" swieczce....
                          Herbata Lapsang..nie bardzo mi smakuje,hm.Sprobuje ja tak,jak Ty dodac do mojej
                          mieszanki/w niej przewaza earl grey/.Pozdrowka herbaciane
                          ml
                          • mammaja Re:o herbatce 10.10.03, 20:07
                            Wlasnie wrocilam do domu (przejazd przez misto zajal mi poltorej godziny!Czy w
                            piatki ciagle wszyscy wyjezdzaja z W-wy?I czy wszyscy w moim kierunku?)I
                            zasiadlam poczytac forum ,a obok mnie oczywiscie duza filizanki herbaty
                            yunan,zaparzonej jak trzeba w podgrzewanym czajniczku!W Grecji dostalysmu w
                            prezencie 2 paczuszki "herbaty" W plastikowych woreczkach,szczelnie zamkniete
                            cale rosliny,wygladajace jak mniej wiecej..nasze szarotki.W opisie (angielskim
                            na szczescie )wyczytalysmy ,ze jest specjalnosc kretenska i od wiekow gorale na
                            Krecie pija te ,raczej,ziola jako herbate dajaca wspaniale samopoczucie i
                            pomagajace na wszystko.Zaparzone smak ma lekki,troche zblizony do niektorych
                            herbat.Parzy sie cale galazki.Napewno dziala wspaniale!Ale pozostane na stale
                            przy naszych tradycyjanych czarnych herbatach,chociaz mlodziez nagminnie pija
                            teraz zielona.
    • jakbar2 Re: Witaj herbatko 21.10.03, 14:23
      Dla wszystkich, którzy mają trudności z zasypianiem polecam herbatę z imbirem
      (czy to sproszkowanym, czy pokrojonym w plasterki kłaczem)i posłodzoną
      miodem.Rozgrzewa wszystkie narządy wewnętrzne, uspokaja i rano człowiek wstaje
      wwypoczęty i taki lekki.Imbir dodawąc trzeba wg. własnych upodobań, bo jednak
      jest ostry.Do tego nie należy dodawać cytryny.
      Wypróbowane przeze mnie.Polecam
      Magda
      • marialudwika Re: Witaj herbatko 21.10.03, 14:32
        Wlasnie popijajac herbatke pozdrawiam Magde! I cale nasze forum.Mam pytanko-
        czy mozna jesc imbir w konfiturze i popijac goraca herbata?Czy efekt bedzie
        ten sam????A ostry to on jest i pyszny.Dobrze smakuje z ZOLTYM/sorki Wedrowcze/
        serem.
        ml
        • wedrowiec2 Re: Witaj herbatko 21.10.03, 16:38
          Żółty ser juz na zawsze został do mnie przylepiony. Przed chwilą logując się na
          forum, zamiast wedrowiec2 zaczęłam wpisywać "żółty...", ale wyhamowałam. Bardzo
          lubię konfiturę pomarańczową-imbirową. Jedzona z herbatą bardzo poprawia mi
          nastrój, więc pewnie i na inne osoby ma dobre działanie.
          • marialudwika Re: Witaj herbatko 21.10.03, 16:46
            Wedrowcze!!!!Jesli o mnie chodzi, to kojarzysz mi sie zupelnie z czym innym!!!
            Mianowicie z eleganckim poczuciem humoru!
            Popijajac herbatke/jeszcze bez imbiru,zostawiam to na deser/ pozdrawiam
            ml
            • wedrowiec2 Re: Witaj herbatko 21.10.03, 16:56
              Witaj ML. Dziękuję za miłe słowa - nasze Forum, niezeleżnie od głosów Panów
              musi itnieć chociazby za ciepłe dowartościowywanie innych ludzi.
              Gdzieś mam przepis na rozgrzewający napój imbirowy, gdy znajdę, to przekażę
              ogółowi. Teraz znikam, bo obiecałam Markowi przesłać tekst zaduszkowy, a
              jeszcze musze trochę popracowac nad nim (tekstem, nie Markiemsmile).
              Przyjemnej herbaty (bez imbiru).
              • wedrowiec2 Re: Witaj herbatko 21.10.03, 17:00
                Znalazłam przepis, który juz stosowałam, na herbatkę imbirową:
                www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24246,5501141,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
                Dzieki wyszukiwarce GAzety znalazłam też inny (bardziej prosty, ale go nie
                znam):
                www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24246,7773531,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
                • bodzio49 Re: Witaj herbatko 21.10.03, 17:20
                  Ech.. gdyby to tylko herbatka. Imbir i kurkuma. Dodaje moja żona gdzie się da.
                  Zdaje się, że już tych przypraw nie czuję w potrawach. Ale do kawy nie
                  pozwalam. Parzę sobie osobno. Ona parzy i jeszcze to gotuje. A sam dodaję do
                  kawy i herbaty tylko rum. Odrobinę.. przeważnie wink Pozdrawiam.
        • jakbar2 Re: Witaj herbatko 21.10.03, 18:51
          Myślę,że tak pod warunkiem, że konfitura jest zrobiona z bardzo słodkich
          owoców.Zasadą bowiem jest, żeby przed snem nie spożywać nic zimnego,surowego i
          kwaśnego.
          magda
          • marialudwika Re: Witaj herbatko 08.11.03, 13:59
            Odwiedzilam wczoraj Dom Herbaty i kawy.Firma Simon Levelt b.v.,ktora istnieje
            prawie 200 lat!!!! Sklep jest bardzo sympatyczny,sprzedaje setki rodzajow
            herbat "na wage",przerozne akcesoria do jej przyrzadzania,eleganckie
            ciasteczka jak np. cantuccini.Kupilam nieznana mi jeszcze herbate earl
            green.Pozdrawiam
            ml
            • omeri Re: Witaj herbatko 10.11.03, 18:41
              Zaraz idę sobie zrobić green tea sencha, moje nowe odkrycie. Polecam
              • wedrowiec2 Re: Witaj herbatko 10.11.03, 20:09
                Nie znam tej herbaty - czy ona ma własny smak, czy taki zbliżony do innych
                zielonych?
                • omeri Re: Witaj herbatko 10.11.03, 20:15
                  Ma smak zielonej, tylko łagodniejszy. Ze względu na wygodę na sznurku (Dilmah).
                  Reklamowanajako japanese style green tea. Droga, ale warto moim zdaniem.
                • marialudwika Re: Witaj herbatko 10.11.03, 22:05
                  Ma wwlasny smak,szczerze mowiac myslalam,ze kupuje earl grey a dopiero w domu
                  okazalo sie,ze green.Sa w niej zasuszone kwiatki.A, co jeszcze wazne! Herbaty
                  tam sprzedawane maja znak firmowy ECCO a wiec sa nieskazone zadna "chemia"!!!!
                  A czy ktos pil Lady Grey????Jesli nie przekrecilam nazwy..
                  Osobiscie parze wlasne mieszanki,ale zawsze dominuje w nich earl grey!!Kocham
                  jej zapach i smak.Pozdro
                  ml- maniaczka herbaty i calkowicie nalogowo od niej UZALEZNIONA!!!!!
                  • marialudwika Re: Witaj herbatko 10.11.03, 22:21
                    Myslalam,ze pytasz o "moja" herbatke!!!!
                    ml
                    • wedrowiec2 Re: Witaj herbatko 10.11.03, 22:33
                      Każda opinia o herbacie jest ważnasmile) jest to mój podstawowy i najważniejszy
                      napój.
                      • marialudwika Re: Witaj herbatko 16.11.03, 20:02
                        Ostatnio NIC o herbatce..czy nikt jej nie pije?Poza mna i Wedrowcem?
                        Wlasnie rozkoszuje sie swiezo zaparzona i goraca i aromatyczna herbatka.Musze
                        sie rozgrzac przed ostatnim dzis spacerem z psami.Nie chce mi sie okropnie
                        wyjsc.Teraz dostrzegam przewage kota nad psem!!!!
                        Pozdrawiam
                        ml
                        • wedrowiec2 Re: Witaj herbatko 16.11.03, 20:04
                          Dobrze, że mi przypomniałaś - idę zrobić kolację i oczywiście dobrą herbatęsmile
                          • omeri Re: Witaj herbatko do wędrowca 16.11.03, 20:09
                            Czy spróbowałaś już senchę?
                            • wedrowiec2 Re: Witaj herbatko do wędrowca 16.11.03, 20:16
                              Wiedziałam, że coś mam kupić robiąc cotygodniowe zakupysad Jutro kupię; na
                              szczęście w moim sklepiku osiedlowym, czyli wielkim hipermarkecie jest stoisko
                              z różnymi herbatami.
                            • lablafox Re: Witaj herbatko do wędrowca 16.11.03, 20:17
                              Sencha ? Co to takiego ? Jaki rodzaj herbaty?
                              My pijamy , świetną "Adasiową -miętową", kupioną w herbaciarni ze względu na
                              nazwę .Prawda ,że piękna ? Adaaaadasiooowaaaa , miętoooowa.
                              Przebija się smak mięty przez jabłko , gożdziki i coś jeszcze.
                              Lx
                              • omeri Re: Witaj herbatko do wędrowca 16.11.03, 21:08
                                To zielona herbata,taka japońska, łagodniejsza od normalnej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka