Dodaj do ulubionych

Erast Fandorin

25.01.04, 21:26
Привет всем smile
Кому из вас понравились детективы Бориса Акунина? Мне очень smile

Который ваш любимый?

пока

Марцин
Obserwuj wątek
    • fanta-girl Re: Erast Fandorin 26.01.04, 12:58
      Ja wlasnie walcze z II tomem.
      I nie byl zly, chociaz detektivy to nie jest moj ulubiony gatunek literacki.

Tak-Erast moze byc.
    • mala-muu Re: Erast Fandorin 26.01.04, 13:21
      A ja przyznaję się bez bicia - to książki, przez które nie potrafię
      przebrnąć... Lubię nową "Czajkę", "Pisatel' i samoubijstwo", "...Cztenije",
      ale Erast mnie po prostu męczy. Nie potrafię wytłumaczyć tego fenomenu,
      dlaczego nie zachwyca.
      • fanta-girl Re: Erast Fandorin 26.01.04, 15:18
        Czyli widze, ze mamy podobnie.
        Merytorycznie ksiazka jest bez zastrzezen.

Fabula dobra, realia trzymaja sie kupy, zaskakujaca puenta, ale jestem na
        wysokosci 1/3 II tomu a czytam od Swiat.

Jak zaczne czytac to czytam i mi sie podoba, ale nie ma tak, ze siedze po nocy
        coby doczytac, albo czytam w kazdej wolnej chwili.

moze to po prostu nie jest babska literatura?
        • gospodinrasputin Re: Erast Fandorin 26.01.04, 15:28
          fanta-girl napisała:
          >
          > moze to po prostu nie jest babska literatura?

A co to jest babska literatura?
        • ksywa Re: Erast Fandorin 26.01.04, 15:46
          Z tym doczytaniem do końca to faktycznie może być problem. No bo motywacja
          jest -jak na kryminał -taka raczej średnia, jeśli prawie od początku znana jest
          odpowiedź na fundamentalne pytanie "kto zabił"wink) Mnie to przeszkadza, ze
          jedyna zagwozdka jest w tym, kiedy i jak Fandorin złapie sprawcę.
          Tylko "Lewiatan" był na modłę A. Christie i bardzo mi się podobał. Ale i tak
          czytam, sukcesywnie jak się pojawiają - bo lubię kryminały w historycznym
          wydaniuwink
          pozdr,
          ksywa
          PS: Wyczytałam ostatnio, ze w ekranizacji "Radcy stanu" Fandorina będzie grać
          Mienszykow. Niby go lubię, niby pasuje, ale, hm, hm, hm...
          • jr1000 Re: Erast Fandorin 27.01.04, 17:25
            No dobra, ktoś musi wziąć biednego Erasta w obronę.
            Ja rzadko czytam tzw. czytadła, ale to akurat pasuje mi idealnie. Za każdym
            razem spełnia się "przepowiednia" zapisana na obwolucie - "nie zrobisz nic,
            póki nie skończysz czytać tej książki". Faktycznie, 4-5 godzin z życia umyka mi
            bezpowrotnie, kiedy się za to biorę. Niedawno sobie przywiozłam ostatni tom -
            "Ałmaznaja kolesnica" (w zasadzie taki dwutomowiec), powstrzymuję się resztką
            sił, bo sobie przyobiecałam, że jak odwalę sesję i przewalę nawałnicę roboty
            zawodowej, to zabiorę się za ostatniego jak dotąd Fandorinka sad(

A "Fandoriny" lubię za to, że niegłupie, opatrzone świetnym opisem ówczesnych
            realiów, zabawne, no i ten wyidealizowany bohater, co to i inteligentny, i
            wykształcony, i przystojny, i "везет ему"...

Z ostatniej podróży do Rosji przywiozłam sobie też "Skazki dla idiotow"
            Akunina - nie wiem jeszcze, co to jest, bo zostawiłam je na innym mieszkaniu,
            więc pewnie dopiero za jakiś czas do nich dotrę. Może ktoś już czytał?
    • malenka0880 Re: Erast Fandorin!!!!!Moj milyj!! 02.02.04, 13:00
      Nigdy nie czytalam detektywow i kryminalow ale jak wpadlam na Fandorina to
      wsiaknelam po uszki!!smileCzytam juz ostatni tom "Koronacje".....Ach ten Akunin
      jak on mogl go usmiercic...sad
      Ps1 Pozdrowionka dlia Vsech!!
      Ps2 Wspaniale zdjecia z wieczerinki ludziska!!!Tak trzymac ! i jaka szkoda ze
      tak daleko mieszkam, chetnie bym przyjechala...
      Pozdr. smile
      • jr1000 Re: Erast Fandorin!!!!!Moj milyj!! 02.02.04, 16:32
        Pewnie się ucieszysz, bo "Koronacja" nie jest wcale ostatnia (no, chyba że
        czytasz nie po kolei). Po niej idzie "Lubownica smierti", bardzo
        dobry "Lubownik smierti", no i teraz świeżutka "Ałmaznaja kolesnica".

Hmmm.... i ja się nabijałam z ludzi, którzy łapią kolejne tomy sagi o Potterze
        czy idą na kolejnych "Władców"! Każdy ma swojego bzika wink bynajmniej...
        • jr1000 Re: Erast Fandorin!!!!!Moj milyj!! 02.02.04, 16:34
          Aha, no i nikt nikogo nie uśmiercał! Erast wiecznie żywy! Ura!
          • malenka0880 Re: Ahhh...!!Ksiegarnia rosyjska !! INFOS!!!? 04.02.04, 18:26
            Zdrastik!a ja dopiero jestem na 30 stronie ...ale na pierwszej go zastrzelili
            biedniazke.... Jestes pewna ze nie Pogib?!!!! te nastepne tomy to chyba jest
            jego bratanek czy syn tak mi sie obilo o uszy....W kazdym razie poczytam
            zobacze...Dodatkowo wsiaklam w Iskandera i Wampilowa i tak po troszku z kazdej
            strony...
            Czy ktos wie gdzie mozna kupic ksiazki po rosyjsku w Warszawie albo w Lublinie?
            Za miesiac bede w Polsce iw tym dwa dni w Warszawie, wiec jesli ktos
            wie...Wielkie dzieki z gory i privetczik vsem smile
            • jr1000 Re: Ahhh...!!Ksiegarnia rosyjska !! INFOS!!!? 05.02.04, 11:10
              Żyje na pewno smile Taki nie zginie wink To była podpucha, coby się czytelnik
              bardziej poemocjonował.
              Co do książek, są tu i ówdzie, widziałam trochę w Prusie (ale głównie klasyka),
              podobno są na stadionie (tu już ktoś kiedyś o tym pisał, więc lepiej sprawdź,
              bo ja nie bardzo wiem, gdzie się mieści to stoisko).
              Miłej lektury.
            • hajota Re: Ahhh...!!Ksiegarnia rosyjska !! INFOS!!!? 05.02.04, 13:46
              malenka0880 napisała:

> Czy ktos wie gdzie mozna kupic ksiazki po rosyjsku w Warszawie albo w
              Lublinie?

W Warszawie: księgarnia rosyjska w dawnym Domu Przyjaźni (Marszałkowska 115,
              wejście od tyłu, od Przechodniej)
              Traffic Club na Brackiej, II piętro
              Stadion - korona, sektor 38
              Trochę jest w EMPIKach, ale jakby po wyższych cenach.
              • malenka0880 Re: Spasiba ludi bolchoie spasiba tseluju krepko 09.02.04, 19:42
                • jr1000 Re: Spasiba ludi bolchoie spasiba tseluju krepko 12.02.04, 19:56
                  Właśnie - korzystając z choroby wink - wykończyłam najnowszego Erasta (Ałmaznaja
                  kolesnica), jak dotąd ostatniego sad
                  Wyśmienita lektura! Polecam wszystkim miłośnikom dobrych kryminałów i Japonii
                  (rzecz się dzieje najpierw w Rosji 1905, ogarniętej ruchawką i pożogą, a potem
                  cofa się o kikadziesiąt lat i przenosi do Japonii). Być może japoniści będą
                  kręcili nosem, ale ja nie znam się zbytnio na "aż tak dalekim" Wschodzie, toteż
                  przeczytałam z wielką przyjemnością. Czego i innym życzę.
                  • malenka0880 Re: Altyn tolobas!!!! 14.02.04, 20:12
                    Privetczik
                    Wlasnie koncze czytac "Altyna tolobasa" po francusku (wlasnie go przetlumaczyli
                    i swiezutka ksiazeczke znalazlam we Francuskim"empiku"-Fnac'u), tak mnie
                    wciagnelo ze juz ostatnie stroniczki kontempluje...Polecam, wspaniale napisana
                    ksiazka smile)) Uwielbiam Akuninnnnnaaaaa !!!!!
                    Przytulasy Ludziska !!!smile)))
                    • hajota Re: Altyn tolobas!!!! 14.02.04, 20:35
                      Miałam przyjemność jakiś czas temu przeczytać po rosyjsku. Cudo! Jest na
                      stronie Akunina:
                      www.akunin.ru/knigi/fandorin/nikolas/altyn-tolobas/
                      • jr1000 Re: Altyn tolobas!!!! 14.02.04, 21:36
                        Ja też to kupiłam podczas ostatniej podróży do Rosji, no i chyba nadszedł na tę
                        książkę czas. Kolejny Erast szybko się nie ukaże (o ile w ogóle?), no to można
                        się przerzucić na wnuka wink Piszecie, że to dobre - trochę się bałam, że Akunin
                        się wyeksploatuje i tasiemiec o wnuku to już będą popłuczyny po Eraście. Cieszę
                        się, że tak nie jest smile)
                        No i mam akuninowskie "Skazki dla idiotow", do tego jeszcze "ruki nie doszli",
                        ale mam nadzieję, że też jest na poziomie.
                        A wiecie, że Akunin należy do "Komitetu-2008", opowiadającego się za tym, by w
                        2008 roku w Rosji odbyły się wolne wybory prezydenckie i nie doszło do sukcesji
                        czy zmiany Konstytucji? Ale już ani słowa więcej, bo nie daj Boże znowu ktoś
                        poczuje się urażony tym, że się wtrącam w sprawy wewnętrzne obcego kraju wink

----
                        это только присказка, сказка впереди
                        • malenka0880 Re: Altyn tolobas!!!! 15.02.04, 15:47
                          Privetczik!
                          Wielkie dzieki za linka. Mialam okazje porownac kilka fragmentow z tlumaczeniem
                          francuskim.Jak zwykleprzy porownywaniu tekstow ,siedzialam przed komputerem z
                          rozdziawiona gebka,myslac jak ten jezyk rosyjski jest piekny i tresciwy.!!To po
                          rosyjsku zajmuje strone , po francusku -2 !!!smile))
                          Mysle ze Akunin jest jednym z lepszych pisarzy owczesnej Rosji mimo tego ze
                          pisze "detektivy" I to poczucie humorku...Dokladnosc historyczna ... palce
                          lizac...wink)
                          Nie wiedzialam ze nalezy do tego komitetu ,natomiast wiem ze mowi po japonsku i
                          przez wiele lat byl tlumaczem (redaktorem tez) kilku tomow poezji
                          japonskiej !!!Ale to na pewno jest wam znane.Jednym slowem facet jest genialny!
                          (I w dodatku tak mi fizyczno-psychicznie przypomina mojego tatke-ojczyma...)
                          Vsevo choroszevo vsem !! smile)
    • fanta-girl pelagia i bielyj buldog 14.09.04, 13:09
      akunin.ru/knigi/pelagia/pelagia_i_belyi_buldog/pitomnik
    • margala Re: Erast Fandorin 14.09.04, 15:40
      moj ulubiony to "DEKORATOR"
      • viki2lav Re: Erast Fandorin 11.10.04, 16:13
        ja czytam pierwsza ksiazke,
        1.dzieki Wam
        2. niestety po wlosku
        3. zabawna jest i, jak to mowia, lekko i przyjemnie sie czyta!
        • viki2lav Re: Erast Fandorin 11.10.04, 16:15
          Azazel'
    • margala jeszcze nie koniec serii :-)))) 12.10.04, 12:30
      myślałem, że "Kochanek śmierci" to ostatnia część przygód Fandorina a tymczasem
      znalazłem na stronie akunin.ru zapowiedź kolejnej książki. Tym razem pod
      tytułem "Алмазная колесница"

pozdrawiaM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka