nastojaszczij-gieroj 25.01.04, 21:26 Привет всем Кому из вас понравились детективы Бориса Акунина? Мне очень Который ваш любимый? пока Марцин Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanta-girl Re: Erast Fandorin 26.01.04, 12:58 Ja wlasnie walcze z II tomem. I nie byl zly, chociaz detektivy to nie jest moj ulubiony gatunek literacki. Tak-Erast moze byc. Odpowiedz Link
mala-muu Re: Erast Fandorin 26.01.04, 13:21 A ja przyznaję się bez bicia - to książki, przez które nie potrafię przebrnąć... Lubię nową "Czajkę", "Pisatel' i samoubijstwo", "...Cztenije", ale Erast mnie po prostu męczy. Nie potrafię wytłumaczyć tego fenomenu, dlaczego nie zachwyca. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Erast Fandorin 26.01.04, 15:18 Czyli widze, ze mamy podobnie. Merytorycznie ksiazka jest bez zastrzezen. Fabula dobra, realia trzymaja sie kupy, zaskakujaca puenta, ale jestem na wysokosci 1/3 II tomu a czytam od Swiat. Jak zaczne czytac to czytam i mi sie podoba, ale nie ma tak, ze siedze po nocy coby doczytac, albo czytam w kazdej wolnej chwili. moze to po prostu nie jest babska literatura? Odpowiedz Link
gospodinrasputin Re: Erast Fandorin 26.01.04, 15:28 fanta-girl napisała: > > moze to po prostu nie jest babska literatura? A co to jest babska literatura? Odpowiedz Link
ksywa Re: Erast Fandorin 26.01.04, 15:46 Z tym doczytaniem do końca to faktycznie może być problem. No bo motywacja jest -jak na kryminał -taka raczej średnia, jeśli prawie od początku znana jest odpowiedź na fundamentalne pytanie "kto zabił") Mnie to przeszkadza, ze jedyna zagwozdka jest w tym, kiedy i jak Fandorin złapie sprawcę. Tylko "Lewiatan" był na modłę A. Christie i bardzo mi się podobał. Ale i tak czytam, sukcesywnie jak się pojawiają - bo lubię kryminały w historycznym wydaniu pozdr, ksywa PS: Wyczytałam ostatnio, ze w ekranizacji "Radcy stanu" Fandorina będzie grać Mienszykow. Niby go lubię, niby pasuje, ale, hm, hm, hm... Odpowiedz Link
jr1000 Re: Erast Fandorin 27.01.04, 17:25 No dobra, ktoś musi wziąć biednego Erasta w obronę. Ja rzadko czytam tzw. czytadła, ale to akurat pasuje mi idealnie. Za każdym razem spełnia się "przepowiednia" zapisana na obwolucie - "nie zrobisz nic, póki nie skończysz czytać tej książki". Faktycznie, 4-5 godzin z życia umyka mi bezpowrotnie, kiedy się za to biorę. Niedawno sobie przywiozłam ostatni tom - "Ałmaznaja kolesnica" (w zasadzie taki dwutomowiec), powstrzymuję się resztką sił, bo sobie przyobiecałam, że jak odwalę sesję i przewalę nawałnicę roboty zawodowej, to zabiorę się za ostatniego jak dotąd Fandorinka ( A "Fandoriny" lubię za to, że niegłupie, opatrzone świetnym opisem ówczesnych realiów, zabawne, no i ten wyidealizowany bohater, co to i inteligentny, i wykształcony, i przystojny, i "везет ему"... Z ostatniej podróży do Rosji przywiozłam sobie też "Skazki dla idiotow" Akunina - nie wiem jeszcze, co to jest, bo zostawiłam je na innym mieszkaniu, więc pewnie dopiero za jakiś czas do nich dotrę. Może ktoś już czytał? Odpowiedz Link
malenka0880 Re: Erast Fandorin!!!!!Moj milyj!! 02.02.04, 13:00 Nigdy nie czytalam detektywow i kryminalow ale jak wpadlam na Fandorina to wsiaknelam po uszki!!Czytam juz ostatni tom "Koronacje".....Ach ten Akunin jak on mogl go usmiercic... Ps1 Pozdrowionka dlia Vsech!! Ps2 Wspaniale zdjecia z wieczerinki ludziska!!!Tak trzymac ! i jaka szkoda ze tak daleko mieszkam, chetnie bym przyjechala... Pozdr. Odpowiedz Link
jr1000 Re: Erast Fandorin!!!!!Moj milyj!! 02.02.04, 16:32 Pewnie się ucieszysz, bo "Koronacja" nie jest wcale ostatnia (no, chyba że czytasz nie po kolei). Po niej idzie "Lubownica smierti", bardzo dobry "Lubownik smierti", no i teraz świeżutka "Ałmaznaja kolesnica". Hmmm.... i ja się nabijałam z ludzi, którzy łapią kolejne tomy sagi o Potterze czy idą na kolejnych "Władców"! Każdy ma swojego bzika bynajmniej... Odpowiedz Link
jr1000 Re: Erast Fandorin!!!!!Moj milyj!! 02.02.04, 16:34 Aha, no i nikt nikogo nie uśmiercał! Erast wiecznie żywy! Ura! Odpowiedz Link
malenka0880 Re: Ahhh...!!Ksiegarnia rosyjska !! INFOS!!!? 04.02.04, 18:26 Zdrastik!a ja dopiero jestem na 30 stronie ...ale na pierwszej go zastrzelili biedniazke.... Jestes pewna ze nie Pogib?!!!! te nastepne tomy to chyba jest jego bratanek czy syn tak mi sie obilo o uszy....W kazdym razie poczytam zobacze...Dodatkowo wsiaklam w Iskandera i Wampilowa i tak po troszku z kazdej strony... Czy ktos wie gdzie mozna kupic ksiazki po rosyjsku w Warszawie albo w Lublinie? Za miesiac bede w Polsce iw tym dwa dni w Warszawie, wiec jesli ktos wie...Wielkie dzieki z gory i privetczik vsem Odpowiedz Link
jr1000 Re: Ahhh...!!Ksiegarnia rosyjska !! INFOS!!!? 05.02.04, 11:10 Żyje na pewno Taki nie zginie To była podpucha, coby się czytelnik bardziej poemocjonował. Co do książek, są tu i ówdzie, widziałam trochę w Prusie (ale głównie klasyka), podobno są na stadionie (tu już ktoś kiedyś o tym pisał, więc lepiej sprawdź, bo ja nie bardzo wiem, gdzie się mieści to stoisko). Miłej lektury. Odpowiedz Link
hajota Re: Ahhh...!!Ksiegarnia rosyjska !! INFOS!!!? 05.02.04, 13:46 malenka0880 napisała: > Czy ktos wie gdzie mozna kupic ksiazki po rosyjsku w Warszawie albo w Lublinie? W Warszawie: księgarnia rosyjska w dawnym Domu Przyjaźni (Marszałkowska 115, wejście od tyłu, od Przechodniej) Traffic Club na Brackiej, II piętro Stadion - korona, sektor 38 Trochę jest w EMPIKach, ale jakby po wyższych cenach. Odpowiedz Link
jr1000 Re: Spasiba ludi bolchoie spasiba tseluju krepko 12.02.04, 19:56 Właśnie - korzystając z choroby - wykończyłam najnowszego Erasta (Ałmaznaja kolesnica), jak dotąd ostatniego Wyśmienita lektura! Polecam wszystkim miłośnikom dobrych kryminałów i Japonii (rzecz się dzieje najpierw w Rosji 1905, ogarniętej ruchawką i pożogą, a potem cofa się o kikadziesiąt lat i przenosi do Japonii). Być może japoniści będą kręcili nosem, ale ja nie znam się zbytnio na "aż tak dalekim" Wschodzie, toteż przeczytałam z wielką przyjemnością. Czego i innym życzę. Odpowiedz Link
malenka0880 Re: Altyn tolobas!!!! 14.02.04, 20:12 Privetczik Wlasnie koncze czytac "Altyna tolobasa" po francusku (wlasnie go przetlumaczyli i swiezutka ksiazeczke znalazlam we Francuskim"empiku"-Fnac'u), tak mnie wciagnelo ze juz ostatnie stroniczki kontempluje...Polecam, wspaniale napisana ksiazka )) Uwielbiam Akuninnnnnaaaaa !!!!! Przytulasy Ludziska !!!))) Odpowiedz Link
hajota Re: Altyn tolobas!!!! 14.02.04, 20:35 Miałam przyjemność jakiś czas temu przeczytać po rosyjsku. Cudo! Jest na stronie Akunina: www.akunin.ru/knigi/fandorin/nikolas/altyn-tolobas/ Odpowiedz Link
jr1000 Re: Altyn tolobas!!!! 14.02.04, 21:36 Ja też to kupiłam podczas ostatniej podróży do Rosji, no i chyba nadszedł na tę książkę czas. Kolejny Erast szybko się nie ukaże (o ile w ogóle?), no to można się przerzucić na wnuka Piszecie, że to dobre - trochę się bałam, że Akunin się wyeksploatuje i tasiemiec o wnuku to już będą popłuczyny po Eraście. Cieszę się, że tak nie jest ) No i mam akuninowskie "Skazki dla idiotow", do tego jeszcze "ruki nie doszli", ale mam nadzieję, że też jest na poziomie. A wiecie, że Akunin należy do "Komitetu-2008", opowiadającego się za tym, by w 2008 roku w Rosji odbyły się wolne wybory prezydenckie i nie doszło do sukcesji czy zmiany Konstytucji? Ale już ani słowa więcej, bo nie daj Boże znowu ktoś poczuje się urażony tym, że się wtrącam w sprawy wewnętrzne obcego kraju ---- это только присказка, сказка впереди Odpowiedz Link
malenka0880 Re: Altyn tolobas!!!! 15.02.04, 15:47 Privetczik! Wielkie dzieki za linka. Mialam okazje porownac kilka fragmentow z tlumaczeniem francuskim.Jak zwykleprzy porownywaniu tekstow ,siedzialam przed komputerem z rozdziawiona gebka,myslac jak ten jezyk rosyjski jest piekny i tresciwy.!!To po rosyjsku zajmuje strone , po francusku -2 !!!)) Mysle ze Akunin jest jednym z lepszych pisarzy owczesnej Rosji mimo tego ze pisze "detektivy" I to poczucie humorku...Dokladnosc historyczna ... palce lizac...) Nie wiedzialam ze nalezy do tego komitetu ,natomiast wiem ze mowi po japonsku i przez wiele lat byl tlumaczem (redaktorem tez) kilku tomow poezji japonskiej !!!Ale to na pewno jest wam znane.Jednym slowem facet jest genialny! (I w dodatku tak mi fizyczno-psychicznie przypomina mojego tatke-ojczyma...) Vsevo choroszevo vsem !! ) Odpowiedz Link
fanta-girl pelagia i bielyj buldog 14.09.04, 13:09 akunin.ru/knigi/pelagia/pelagia_i_belyi_buldog/pitomnik Odpowiedz Link
viki2lav Re: Erast Fandorin 11.10.04, 16:13 ja czytam pierwsza ksiazke, 1.dzieki Wam 2. niestety po wlosku 3. zabawna jest i, jak to mowia, lekko i przyjemnie sie czyta! Odpowiedz Link
margala jeszcze nie koniec serii :-)))) 12.10.04, 12:30 myślałem, że "Kochanek śmierci" to ostatnia część przygód Fandorina a tymczasem znalazłem na stronie akunin.ru zapowiedź kolejnej książki. Tym razem pod tytułem "Алмазная колесница" pozdrawiaM. Odpowiedz Link