Dodaj do ulubionych

Privet vsem!! Filmy...

05.04.04, 14:22
Czy ktos z was zna film " Ironia sudzby"? Z Brylska ...Obejrzalam w piatek i
bardzo bardzo mi sie spodobal...smilea najbardziej- spiewane przez aktorow
wiersze.Czyzby Evtuszenko? Poza tym mam pytanko czy ktos zna jakakolwiek
ekranizacje powiesci Sergeja Dovlatova?
Privetczik vsem i vsevo choroszevo
Obserwuj wątek
    • lusiazet Re: Privet vsem!! Filmy... 06.04.04, 10:18
      "Ironia sudby ili s liogkim parom" jest w Rosji niezwykle popularna. Mecza ja
      na wszystkich kanalach. A juz na 100% pokazuja na Sylwestra, jak u nas "Zadlo".
      Rosjanie bardzo sie dziwia, dlaczego w Polsce ten film nie jest w ogole znany,
      a przeciez gra tam nasza Barbara Brylska. Dzieki "Ironii" Brylska jest tutaj
      najbardziej znana polska aktorka smile
    • qubraq Re: Privet vsem!! Filmy... 06.04.04, 21:17
      Cześć, Nie pamietam kto podkłada męski głos (już wiem Sergiej Nikitin!) ale
      ustami Barbary Brylskiej śpiewa przecież znakomita Ałła Pugaczowa! I tak: "Na
      Tichorieckuju" to poezja M.Lwowskiego, "Pa ulice majej" - Belli Ahmaduliny, "U
      zierkała" Mariny Cwietajewej, takoż samo najsłynniejsze " Mnie nrawitsia".
      Natomiast męskie piosenki to poezja: "Ja sprasił u jasienia"- V.
      Kirszona, "Nikawo nie budziet w domie" - Borysa Pasternaka a "Jesli u was nietu
      cioci - A. Aronowa. Oczywiście cała muzyka została skomponowana przez Mikaela
      Leonowicza Tariwerdijewa, mojego ukochanego kompozytora.
      Czy zwróciłas uwagę jak piękny jest recitativ fortepianowy towarzyszący
      spacerowi Nadii nad brzegami Newy o brzasku nadchodzącego Nowego Roku, Cudo
      nieprawdaż? Pamiętam jakąś uroczystość w Rosji w czasie której "naszą ukochaną
      aktorkę Barbarę Brylską" nagrodzono samochodem. Pamietam, że naszą ukochaną
      nieodżałowanej pamięci Annę German czczono w Sojuzie jako rosyjską piewicę! Ot!
      I dobrze, ważne że ludzie ją kochali, kochają i pamiętają ale juz tylko
      starsi, młodzież chyba nie wie o kim mowa...
      A propos Brylskiej: kto pamięta miłosne zapasy z Danielem Olbrychskim?
      Pozdrowienia
      Andrzej
      • malenka0880 Re: Privet vsem!! Filmy... 07.04.04, 14:11
        No popatrz, a skads znalam ta piosenke (Mnie nravitsa)...Andrzej jestes
        chodzaca encyklopedia..smile Zaraz sobie poszukam w necie chociaz slowa..Wielkie
        dzieki...A o Annie German slyszalam i sluchalam jej (po rosyjsku), choc mam te
        20 pare wiosen...smile Koncert zeczywiscie piekny, ale przyznam sie bardziej
        bylam zajeta rozmyslaniem o tym co ona wyrabia...smile i czy sie jeszcze
        pogodza...Ach te sentymentalne baby...wink)) no i zrozumieniem tego co mowia
        (ucze sie od dwoch lat rosyjskiego), a poza tym kopia byla slabo nagrana (z
        telewizji)
        Vsevo choroszevo i pozdrowionka i milego dnia zycze smile
        Iwona
    • qubraq Re: Privet vsem!! Filmy... 07.04.04, 15:00
      Dzięki Ci Iwonko za dobre słowo. Jesteś przecież jeszcze dzieckiem więc skąd u
      Ciebie fascynacja Rusią, naszą drogą Siostrą? U mnie to naturalne jestem stary
      i pochodzę ze Lwowa - można powiedzieć, że jestem Rusinem polskiego
      pochodzenia, natomiast u Ciebie powstał autentyczny, jak sądzę, proces wolnej
      woli i - w konsekwencji wyboru(!) jak np. u naszej koleżanki forumowej
      Kasi "Ukrytej". Jest to piękne i dlatego interesujące. Był taki wątek "Dlaczego
      kochamy Rosjan?". Opowiedz coś o swojej drodze do zakochania się w "Mnie
      nrawitsa" i innych temu podobnych. Ech, jak mi żal że już nie ma Ani German...
      Wzajemnie i serdecznie wszystkiego dobrego na dziś i na następne dni aż po
      horyzontu kres, nad który "w zapoliarie sonce wychodzit na poł czasa" jak
      śpiewa Aleksndr Gorodnicki. Lubisz go?
      Pozdrowienia
      Andrzej
      • hajota Re: Privet vsem!! Filmy... 07.04.04, 16:42
        Andrzeju, tak a propos: www.gorodnitsky.com/
        Strona od miesięcy jest w robocie, ale teksty są, a i pieśni można posłuchać.
        Pozdrawiam serdecznie
      • malenka0880 Re: Privet vsem!! Filmy... 07.04.04, 16:47
        Ha! oto jest pytanie! Jakie ja tam dziecko..A droga byla dluga i pelna wybojow
        i wertepow...smile
        Najpierw Tata nie lubiacy naszych wschodnich sasiadow (ma teraz 78 lat wiec
        rozumiesz...wojna i komunizm...itd.),potem bylo liceum i 4 lata udrek i
        chlipan " na co mi ten ruski.."(w chorku z cala klasa mezdu proczim...smile
        A potem juz przy maturze, jakos mi tak "odeszlo" i dodatkowo tak mnie
        zachwycily cudne rysuneczki w jednym "uczebniku",ze poczulam nagle
        zainteresowanie i literatura i samym jezykiem...A pozniej nie uwierzysz ale to
        najczystsza prawda( napewno sie usmiejesz...), opowiadal mi moj Tata n.2 ze w
        nocy, uslyszal jak krzyczalam przez sen ( okropnie poruszona)Moskwa Moskwa!!!
        zaakcentowane jak na prawdziwego Rosjanina przystalo..albo raczej Rosjanke
        hummm...rewolucjonistke...I co ty na to , Andrzejku? A jeszcze pozniej (nie
        zwracajac uwagi na "sen"oczywiscie)zaczelam czytac w bibliotece rosyjska poezje
        i tak poszlo..Bardzo mi sie spodobalo.. Mialam wrazenie, ze otulilam sie ta
        kultura i jezykiem jak puchowa koldra i bylo mo fantastycznie dobrze.Oh la la
        co ja ci tu wypisuje...A jeszcze pozniej moja droga sie wydluzyla , wyjechalam
        za granice , uczylam sie dwa lata innego jezyka i po zdanym egzaminie dostalam
        sie na uniwerek w Tuluzie na poludniu Francji i ucze sie tutaj jezyka
        rosyjskiego i jestem juz na drugim roku (a raczej go koncze)...Taka to
        zaplatana zizn...wink
        Powiem ci szczerze, ze poezji na pamiec sie nie ucze ,choc lubie poczytac,
        poliobovatsja niej i wole proze ,a zreszta jeszcze duzo przede mna...Czlowiek
        robi sie pokorny jak widzi swoje niedostatki...
        Uj ale sie rozpisalam..A ty skad stukasz? Czym dokladnie sie interesujesz?
        (zajmujesz)
        Cieplutkie pozdrowionka smile
        Iwona
        • qubraq Re: Privet vsem!! Filmy... 07.04.04, 19:09
          Drogie dziecko, posłałem Ci na priv słowa piosenek z tego filmu filmu, sprawdź
          swoją skrzynkę odb.
          Andrzej
          • malenka0880 Re: Qubraq!! 08.04.04, 14:48
            Wyslalam ci maila dostales go?cos mi skrzynka nawala...sad
            Zalacznik niestety nie przyszedl sad ale milo mi ze wyslales smile))))))
            Pozdrowionka
            Iwona
            • qubraq Re: Qubraq!! 08.04.04, 17:21
              Dzięki - dostałem i jeszcze raz posłałem Ci plik ze słowami. Jeśli jednak nie
              dotrze to napisz do mnie ze swojego domowego adresu a wtedy to już na pewno
              dojdzie. Niektórzy się skarżą na nieprzyjmowanie załączników przez serwery
              "Agory". Serdeczności i uściski
              Andrzej
            • qubraq Re: Qubraq!! 26.04.04, 20:28
              Cześć, jesteś tam jeszcze?
              Pozdrowienia A.
    • 3axap Re: Privet vsem!! Filmy... 26.04.04, 21:45
      Chyba niedawno interesuje ci Rosja? Mimo tego, że przez ponad 20 lat co rok
      oglądałem go w Rosji wieczorkiem 31 Grudnia na "samym pierwszym" kanale TV, ten
      film jest naprawde dobry. Nawet teraz co rok on tak samo leci 31 Grudnia na
      jednym ze zwykłych (nie kablówek) 15-18 kanałów w Moskwie smile
    • joopiterka Re: Privet vsem!! Filmy... 28.04.04, 09:04
      O "Ironii sud'by" to juz chyba wszystko. Co do ekranizacji utworów Dowłatowa,
      to zupełnie przez przypadek natknęłam się i to w polskiej TV na film na
      motywach "Przedstawienia" (część "Zony"). Nie nagrałam czołówki i dlatego nie
      wiem, czy autorzy filmu powołują się na Dowłatowa, jednak zbieżność fabuły jest
      oczywista. Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami, to mogę odtworzyć ten
      film i sprawdzić pewne dane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka