Dodaj do ulubionych

POMOCY!!!!

29.04.06, 05:28
Pomocy dobrzy ludzie, przetłumaczcie mi to słowo w słowo, wiernie, dokładnie,
wręcz brutalnie dosłownie. Z góry dziękuję.

Жизнь моя
Анна Кучер

Жизнь моя, такое странное явление…
То бежит стремглав куда то,
Увлекая меня за собой…..

И ухвативши жизнь за хвост,
Я лечу и боюсь оборваться…

То вдруг резко тормозит,
И я не успев отпустить,
Врезаюсь во что-то на полном ходу.

Вот так постоит, постоит на месте,
Помнётся, как будто замыслила
Что-то не то….

И ….снова вдруг, на полном ходу,
Влечёт меня за собой.

А иногда бывает и так,
Что чуть-чуть призадумается
И повисает в пространстве,
Не зная куда ей идти.

То ли ей снова ринуться в бой,
То ли же тихо уйти на покой.

Жизнь моя очень странная штука,
И сложно мне с ней совладать.
То мы бежим с ней вместе вперёд,
То я на право, а она- зараза вспять!!!
Obserwuj wątek
    • znaika Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 09:32
      A mozna dopiero na wieczor?smile
      • listyznod Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 14:30
        Oczywiście! Dzięki serdeczne. Nie moim celem kogoś molestować i terroryzować.
        Na wieczór? Czemu nie? Na jutro? Też przeżyję!
    • yigor Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 10:54
      Jak dla mnie, to jest to kawal pracy.
      Moze sie znajdzie ktos, dla kogo to bedzie rozrywka czy inna przyjemnosc...

Na gorze watkow przemila adminka zakotwiczyla bardzo pozyteczne slowniki. Mozesz sam sprobowac slowo po slowie przetlumaczyc - przynajmniej dla Ciebie bedzie to jakis zysk w postaci wiedzy.
    • metelica Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 12:01
      Tak się zastanawiam nad Twoją prośbą tlumaczenia. Wiesz,a może ten wiersz niech
      sprobuję przetlumaczyc ta Rosjanka,która uczy polskiego? smile Ja wlasnie tak
      uczyłam się. Pisalam tekst rosyjski. Potem pod kazdym slowem ołówkiem pisałam
      tłumaczenie tego slowa na polski. A pózniej jeszcze te polskie slowa
      poprawiałam,zeby byli w prawidłowej odmianie [to juz był potrzebny podręcznik
      gramatyki polskiego]. No i takim sposobem samodzielnie wyuczyłam polski język,
      w bardzo krótkim czasie.

Pozdrawiam.
      • listyznod Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 14:52
        I racja. Propozycja Yigora logiczna, Twoja najpewniejsza tylko... W słowniku na
        jedno rosyjskie słowo osiem polskich tłumaczeń i każde pasujące. Poza tym,
        metelica, właśnie ta gramatyka. Np. u Ciebie, już wcześniej zauważyłem, że
        piszesz po polsku nieźle ale... no właśnie: "Ja właśnie tak się uczyłam" jest
        dużo ... zgrabniej, a może "Ja się właśnie tak uczyłam" lub "Ja właśnie się tak
        uczyłam". Miejsce "się" nie musi być za czasownikiem. Próbowałem sam to
        rozebrać i było śmiesznie i strasznie. Ale dzięki. wink
        • metelica Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 15:05
          Alez możesz poprawiać,jezeli Twoja znajoma będzie robić błędy! I jak bylo kilka
          tlumaczen jedengo slowa,to też musialam dlugo sie zastanawiac,jak i co. A jak
          jeszcze wyuczyć język, jak nie ma u kogo się nauczyć? To pózniej w Polsce już
          się zaczęłam uczyć wymowy.

A co do moich błędów gramatycznych...tak nikt mnie nie uczy i nie poprawia,jak
          powinno byc.Tym bardziej,ze sama zauwarzyłam, jak pojawił się u mnie net,to
          pogorszyl się mój polski. Naprzyklad, pisze teraz do Ciebie,a u mnie
          jednoczesnie otwartych kilka stronek rosyjskich i jeszcze nasze piosenki
          slucham smile

Pozdrawiam.
        • metelica Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 15:32
          listyznod napisał:

> Poza tym,
          > metelica, właśnie ta gramatyka. Np. u Ciebie, już wcześniej zauważyłem, że
          > piszesz po polsku nieźle ale...

Zaczynam mieć kompleksy...(: Mi się wydawalo,ze piszę po polsku dobrze...a się
          okazalo,ze "niezle"..........................
          • listyznod Re: POMOCY!!!! 29.04.06, 23:04
            Ale Ty pazerna smile Dobrze to pisze najwyżej 5% Polaków, nieźle kolejne 10%, a
            cała reszta jakoś nie ma kompleksów. Twoje błędy są przynajmniej ciekawe bo
            takie... "niepolskie". No może nie wszystkie zaraz błędy, raczej usterki.
            Ulżyło Ci choć troszeczkę? Pogoniliśmy zbliżającą się depresję? smile)
            • metelica Re: POMOCY!!!! 30.04.06, 02:09
              listyznod napisał:

> Ale Ty pazerna smile

Coś mi się wydaje,pomylił Pan Fora smile Zauważyłam,że uczestnicy Forum Polska -
              Rosja z łatwością "nagradzają" adwersarzy epitetami. To już przyzwyczajenie? smile
              • listyznod Re: POMOCY!!!! 30.04.06, 07:49
                Ależ czemu tak poważnie, więc przepraszam za ironię bez "". Swoją drogą za
                późno przejrzałem prośby poprzedników, głowy bym sobie nie zawracał. smile
                • metelica Re: POMOCY!!!! 30.04.06, 11:19
                  Zrozumiałam ironię.Pisząc swój poprzedni post też przecież ironizowałam.smile

Chcę powiedzieć,zeby nie zwracałeś uwagi na takie hasla,ze " nie warto " (?!)
                  Tobie pomagać. Przeciez nikogo nie zmuszasz.A zrozumienie czytanego
                  tekstu...cóż...własnie dla tego zbyt rzadko piszę gdzieś na Forach. Ktoś coś
                  nie zrozumie,a potem zaczynają się zaczepki.
                  Pozdrawiam.
                  • qubraq Re: POMOCY!!!! 30.04.06, 17:29
                    Wykształcona osoba z klasą takich rzeczy nie robi...sad((
                    nie chodzi o zrozumienie lecz o grę nie fair, po prostu...
                    • metelica Re: POMOCY!!!! 01.05.06, 08:40
                      "Nie fair" - to wypowiedz,która Panu nie podoba się? Wypowiedz, niezgodna z
                      Pańskimi poglądami?

Ciągle Pan wszystkich poucza. Tak, nie jesteśmy idealni. I "wyksztalcona
                      kobieta z klasą" też. Kazdemu może się zdarzyć nieprawidłowo sformulowac swoją
                      wypowiedz, napisać cos,co nie wszystkim się podoba,a może nawet i niechcąco
                      obrazić. Ale to nie jest powod,zeby Pan oskarzał ,kto jest "fair", a kto "nie
                      fair".

Mam tego serdecznie dość.
                      • listyznod Re: POMOCY!!!! 02.05.06, 12:49
                        aneks: widzisz Metelica, mój ojciec był ze Lwowa, matka czysta Górnoślązaczka z
                        Zabrza a studiowałem we Wrocławiu i wszelkie naleciałości regionalne wyczuwam
                        przez ścianę, i zgadza się, że wszystko jest poprawnie, mój ojciec do końca
                        życia zawsze umieszczał "się" za czasownikiem co automatycznie przesuwa akcent
                        w zdaniu i powstaje tzw. kresowy zaśpiew, jak u Kargula i Pawlaka! Ale mnie
                        chodziło również o typowy błąd obcokrajowców, czyli zmiana rodzaju czasownika
                        zwłaszcza w liczbie mnogiej, polacy też tak robią w innych językach!
                        (np.:"słowa... byli", "słowo" jest rodzaju nijakiego, "słowa" więc rodzaju
                        niemęskoosobowego, czyli "były"). Sorry za zamieszanie... smile
                        • metelica Re: POMOCY!!!! 02.05.06, 19:09
                          Nie masz za co przepraszać. Sama dobrze wiem,ze w czasownikach robię
                          błędy,szczególnie w rodzaju żenskim. Często piszę "byli",zamiast "były". Dobrze
                          wiem,jak jest poprawnie,ale nadal piszę z błędem. Bo to już chyba miesza mnie w
                          głowie rosyjski. U nas i w rodzaju męskim, i w żeńskim będzie "byli".

A to,ze ja pisałam o kompleksach - żartowałam. Tylko smile zapomniałam dodać. Nie
                          mam kompleksów ani na punkcie swego akcentu [chociaż czasem strasznie
                          przeszkadza smile],ani na punkcie poprawnej polszczyzny. Nawet jestem dumna,ze do
                          wszystkiego doszłam samodzielnie.
    • qubraq Nie pomagajcie mu, nie warto! 30.04.06, 00:19
      "Ja wlasnie tak uczyłam się" jest całkowicie poprawne; zaiste straszne w tym
      jest to ze drwal bierze sie do naprawy zegarka; chyba rzeczywiscie Pan znak na
      nim położył...
      • listyznod Re: Nie pomagajcie mu, nie warto! 30.04.06, 07:35
        A ty umiesz czytać? Czy ktoś zarzucił niepoprawność? Jak zwykle ktoś się
        wtrąca, to takie polskie. Już mnie krew zalewa jak muszę polaczków wysłuchiwać.
        Nie doczyta, nie zrozumie, zmyśli i już wyskakuje...
        • qubraq Re: Nie pomagajcie mu, nie warto! 30.04.06, 10:07
          Rzeczywiscie nie warto sobie rąk brudzić, krew wie co robi...
    • qubraq Znów narozrabialem - 01.05.06, 09:29
      przepraszam gorąco i jak najmocniej
    • listyznod Re: POMOCY!!!! 03.05.06, 18:59
      No ładnie, my tu sobie gadu-gadu a walizki na drugim peronie! A co z
      tłumaczeniem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka