Dodaj do ulubionych

Śpiew gardłowy

04.09.06, 22:29
Czy ktoś z Was interesuje się tradycyjną muzyką mieszkańców Syberii
Południowej (Tuva, Ałtaj, Chakasja, Burjacja, Jakucja) ? Potrafią oni wydawać
z siebie niesamowicie niskie (kargyraa) i wysokie dźwięki (khoomei, sygyt)
tworząc z gardła prawdziwy syntezator. Wszystko przy akompaniamencie
tradycyjnych instrumentów. Myślę, że forum Rosja muzyka to dobre miejsce dla
tego postu. Osobiście polecam zespoły Huun-Huur-Tu, YatKha, Gen-DOS, Shu-De,
a także solistę Bolota Bairyeshewa.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29184
Obserwuj wątek
    • jonyszko Re: Śpiew gardłowy 04.09.06, 23:19
      Oczywiscie.
      Ja znam tylko Huun-Huur-Tu (z tego co pamietam koncertowali kilka razy w
      Polsce) oraz Yat-Kha. Pozostalych nie.
      Kiedys widzialem w TV program dokumentalny w ktorym Mongolowie opowiadali o
      tym, iz jeden dzwiek spiewu gardlowego oznacza zawsze jedno, konkretne pojecie,
      np. las, gora, woda, laka...etc. A u nas? Gloska do gloski az zbierze sie
      slowosmile

pozdrawiam
      • zgaga01 Re: Śpiew gardłowy 06.09.06, 11:46
        Tak a'propos Gen Dos:
        najbliższy koncert w Warszawie w ramach festiwalu "Skrzyżowanie Kultur"
        14.09.06 19:00 Namiot Koncertowy (od strony ul Świętokrzyskiej)
        Projekt "Most nad Uralem"
    • metelica Re: Śpiew gardłowy 07.09.06, 09:36
      Bardzo ciekawe utwory w wykonaniu Huun-Huur-Tu, bulgarskiego zespolu
      wokalnego "Angelite" i rosyjskiego jazzowego zespolu "Moscow Art Trio" :

www.grammy.ru/music/mcatalog.php?act=list&singer=Angelite+%26+Moscow+Art+Trio+with+Huun-Huur-Tu&album=1998+Mountain+Tale

Szczegolnie polecam utwor "Grand finale". Zajmuje to sporo miejsca - 17 Mb,ale
      i trwa utwor 12 minut. Niesamowite wrazenia!
      • qubraq Re: Śpiew gardłowy 07.09.06, 10:18
        metelica napisała:

> Szczegolnie polecam utwor "Grand finale". Zajmuje to sporo miejsca - 17
        > Mb,ale i trwa utwor 12 minut. Niesamowite wrazenia!

tak tak - zacząłem sciagac to mi teraz napisal ze jeszcze 1 godz 29 minut...!
        Aleee!
        • metelica Re: Śpiew gardłowy 07.09.06, 10:38
          Trzeba miec szybki internet smile Ale,jak dla mnie,zeby posluchac "Grand
          finale",to mozna i caly dzień poświęcić dla ściągania smile

Zapomnialam dodac,ze nie we wszystkich utworach w linku,podanym przeze
          mnie,uczestniczy Huun-Huur-Tu [zeby pozniej nie bylo pretenzij !smile] Ale jak
          kto lubi ludowe nastroje rosyjskie i bulgarkie,to moze posluchac wszystko.
          • qubraq Re: Śpiew gardłowy 07.09.06, 12:51
            metelica napisała:

> Trzeba miec szybki internet smile

co to znaczy szybki internet? ja mam predkosc kontaraktowaną 640 kbps i zebym
            mial nawet 2 Gbps do czego ostatnio namawia Tepsa-neostrada to i tak nic sie
            nie zrobi jesli serwer zdawczy wypuszcza z predkoscia 1,82 KBps nawt niech
            pierwszy MB wyda w ciagu pół godziny to pozostale 15,5 MB bedą sie ciągnąć 2
            godziny 22 minuty i tak wlasnie postanowilem czekac - ale co poradzic kiedy po
            sciagnieciu 3,36 MB transmisja z prędkoscia serwerową 3,29 KBps trwala ale nic
            sie nie ściągało po prostu licznik stal przez nastepną godzinę; przed chwila
            anulowalem ściąganie i ponownie uruchomiłem i jak Bóg da to za 1 god 32 min
            zakonczy przy prędkosci 3.62 KBps... o własnie sprawdziłem licznik stoi na 1,87
            MB predkosc 3,62 KBps transmisja trwa jak widac po latajacych plikach na
            obrazku ale sie nie sciaga - moze zostawie na kilka godzin - no zobaczymy...
            chociaz ja sie przyznam ze taki łasy na śpiew gardłowy to ja nie jestem - na
            ludowe klimaty rosyjskie ukrainskie bułgarskie moldawskie w muzyceto ja jestem
            straszny pies i żarłbym je całą paszczą! a ze śpiewem gardłowym musze sie
            dopiero osłuchać...

> Ale,jak dla mnie,zeby posluchac "Grand finale",to mozna i caly dzień
            poświęcić dla ściągania smile

no dobrze, bede sciagac caly dzień byle sie dalo sciagac!!!

> Zapomnialam dodac,ze nie we wszystkich utworach w linku,podanym przeze
            > mnie,uczestniczy Huun-Huur-Tu [zeby pozniej nie bylo pretenzij !smile] Ale jak
            > kto lubi ludowe nastroje rosyjskie i bulgarkie,to moze posluchac wszystko.

no oczywiscie, nie ma sprawy; jak to bedzie po rosyjsku?
            • qubraq Re: Śpiew gardłowy 07.09.06, 14:19
              No, zostalo jeszcze 10 Mega ale juz 6 i pół sie dalo ściągnąć przy pomocy
              różnych sztuczek ktore sam wymyśliłem ... smile)
              • qubraq Re: Śpiew gardłowy 07.09.06, 16:41
                qubraq napisał:

> No, zostalo jeszcze 10 Mega ale juz 6 i pół sie dalo ściągnąć przy pomocy
                > różnych sztuczek ktore sam wymyśliłem ... smile)

Dziwne! po ok. 9,5 MB samo sie wyłączyło a gdy odtworzylem na Winampie to sie
                okazało ze jest tego raptem 6,26 minuty i ze sie po prostu urywa wiec co sie
                stało? -serwer sam zakonczyl przegrywanie - dlaczego nie mial czasy dluzej sie
                ze mna mordowac czy tez tam po prostu wiecej nie bylo ale to malo prawdopodobne
                skoro program pobierajacy wykazal po stronie nadawczej 16,5 Mega...
                zalaczylem jeszcze raz po zmodyfikowanym tytułem zobaczymy jak teraz sie
                stanie...
                • qubraq Re: Śpiew gardłowy 07.09.06, 18:07
                  Przegralem calosc 16 976 KB! ufff!
                  • chollima Re: Śpiew gardłowy 18.09.06, 13:37
                    Koncert ALTAI KHANGAI feat. GENDOS w klubie Blue Note w Poznaniu 20.09.2006
                    godz. 20.00

www.bluenote.poznan.pl/program2.php?id=0
                    • qubraq Re: Śpiew gardłowy 18.09.06, 17:44
                      chollima napisał:

> Koncert ALTAI KHANGAI feat. GENDOS w klubie Blue Note w Poznaniu 20.09.2006
                      > godz. 20.00

...a kiedy w Warszawie?
                      • chollima Re: Śpiew gardłowy 19.09.06, 23:27
                        nie wiem ja z Poznania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka