Dodaj do ulubionych

Czy ktos wie skad slowo...

17.01.07, 02:24
KOPIEJKA?
Wlasnie padlo pytanie w Jeopardy/Vabank, no i sie dowiedzialam. Odpowiedz jest prosta.
Obserwuj wątek
    • yigor Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 03:03
      Korzystajac z tego, ze moge odpisac o tak polunocnej porze, mam szanse byc
      pierwszy! smile
      Na pierwszych monetach o tym nominale byl Georgij Pobedonosiec - Swiety Jerzy z
      wlocznia na Smoka.
      Oczywiscie narod okreslil go jako "mużyk s kopjom" (po analogii "mużyk w
      pidżakie"...)
      Czyli wyszedl "kopiejnik" (kopjenosiec)
      A juz z tamtad i "kopiejka"

A dlaczego wlasnie tak? A dlatego, ze narod odrazu wiedzial, ze w tym nominale
      "nakopić" i tak nie da sie. Nalezy "kopić" w nominalach wiekszych. Np w "rublach".
      a skad sie wziął "rubl"?
      to już pytanie dla nastepnego wink
      • sedona Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 03:08
        Jak to sie mowi "good guess" z tym kopjenosiec. Matka Groznego pokazala ponoc obraz rycerza z kopia,
        gdy wypuscila monete. Masz wiec racje.
        A skad rubl?
        • qubraq Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 10:10
          sedona napisała:

> A skad rubl?

odrąbany (atrublion) toporkiem kawalek srebrnej grzywny, - nie wiem czy to
          prawda bo sam to wymyslilem sobie ale pewnie sie mylę... smile
          • ma.cinak Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 18:22
            A ja myślałam, że to w jakiś sposób wiąże się z (Andriejem ?)Rublowem, tym od
            ikon.

Pozdrawiam,
            Gośka
          • sedona Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 20:11
            Qubraq - dumal nie dumal, carom nie budiesz...A jednak, masz chyba zadatki na carasmile, bo wg Wikipedii:
            Rubel jako jednostka monetarna znany był już od XIII w., początkowo w Nowogrodzie Wielkim, był
            odpowiednikiem grzywny (nowogrodzkiej) srebra, emitowanym w postaci srebrnych sztabek i odpowiadał
            200 diengom. Jego nazwa pochodzi od ros. czasownika ?????? - "odcinać" (od sztuki srebra). Później
            pozostał jedynie jako jednostka obrachunkowa, równa nadal 200 diengom, a od 1534 r. 100 kopiejkom.
            Dopiero Aleksy I Romanow wybił w 1654 r. monetę talarową o wartości rubla. Na stałe jako moneta
            pojawił się od 1704 r., w wyniku reformy pieniężnej Piotra Wielkiego.
            • yigor Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 20:42
              I jeszcze troche historii:
              Рубль - возникло в Новгороде в XIII веке и стало названием новгородской гривны
              (слитка серебраwink. Рубль был платежной единицей до середины XV века. Вес его
              соответствовал общепринятой весовой единице - гривне, или гривенке (204 гwink, из
              которой изготовлялось 200 монет (денегwink. Будучи разменным на монеты, рубль был
              способен удовлетворять мелкие платежи. Однако это пошатнуло его устойчивость,
              потому что вес монет постепенно уменьшался. В результате рубль, перестал быть
              слитком, и в денежном обращение стал счетным понятием - вес определенного
              количества монет (200 денег до 1534 года, а потом - 100 копеекwink.
              После денежной реформы 1534 года (унификации денежной системыwink рубль продолжал
              оставаться счетной единицей, но в нем уже содержалось 100 реальных монет -
              копеек (Новгородомwink, что заложило основу будущей русской десятичной монетной
              системы. В 1534 году вес 100 копеек=68 грамм, в начале XVII века он снизился до
              48 грамм. В 1654 году при царе Алексее Михайловиче впервые были выпущены
              реальные серебряные монеты - рубли, перечеканенные из талеров (на монете впервые
              была помещена надпись “рубль”wink. Однако в это время рубль был неполноценной
              монетой, он содержал меньше серебра, чем 100 серебряных копеек. Фактическая его
              стоимость равнялась 64 копейкам. В 1655 году правительство отказалось от выпуска
              неполноценного рубля и продолжало чеканить серебряные копейки предыдущего веса.
              Новая деl
              • yigor Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 20:43

Новая денежная реформа, которую осуществил Петр I в начале XVIII века, в основу
                первой в мире десятичной монетной системы положила рубль, делившийся на 100
                копеек. С 1704 года систематически выпускались рубли весом около 28 грамм (вес
                западноевропейского талера, а также 100 серебряных копеекwink. В 1764 году
                содержание серебра в рубле снизилось до 18 грамм (4 золотника и 21 доляwink, таким
                вес его оставался до 1915 года. В 1769 году правительство выпустило бумажные
                рубли - ассигнации. В 1897 году основной денежной единицей стал золотой рубль. В
                начале первой мировой войны, из обращения исчезли золотые, серебряные и медные
                монеты. В стране было введено бумажно-денежное обращение. Стоимость бумажного
                рубля сильно снизилась. В 1917 году она упала до 6 - 7 довоенных копеек.
            • kacap_z_moskwy Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 21:25
              W slowniku jest napisane ze рубль от "урубить", то есть отрубленная часть
              тогдашнего серебра.
              • yigor Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 23:23
                Zgadza się, choć sę tez inne zdania na ten temat np ze to od krawędzi monety,
                noszącej charakterystyczne ślady ząbków.
                Ale moim zdanie raczej chodzi o to, że ludzie lubią nazywać rzeczy po-swojemu.
                Naprzykład "baks" albo "forsa" albo "dycha" albo "rubl" na określenie "grywny".
                Przecież autor "kopiejki" nie miał w zamiarze takiej nazwy. On zaprojektował
                Georgia Pobedonosca z włucznią. A naród nazwał po-swojemu.
                • kacap_z_moskwy Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 23:59
                  Tez tak mysle.

Zreszta jak duzo jest w Rosji mejsc, ktore narod nazwal po swojemu!!!
                  Naprzyklad jak mlodzi w latach 80-ch nazwali przejscze podziemne na Puszke
                  (Puszkinskoj plosadi) "truboj", tak ja i zowia smile
            • qubraq Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 21:39
              sedona napisała:

> Qubraq - dumal nie dumal, carom nie budiesz...A jednak, masz chyba zadatki na
              carasmile,

slowo daje przypadek i teraz tak sobie myslę moze mi ktos to podpowiedzial w
              czasie moich dawniej częstych wizyt w kraju naszych braci, moze emigranci we
              Francji bo się kumplowalem z Vice-dyrektorem Renault - szefem Renault Machines
              Outiles, Griszką Gawryłowem (z Odessy!!!) ach co to był za chłopak...!
              To on mi zalatwił wizytę w fabryce silników czołgowych - wielopaliwowych -
              porównywalnych z Henschlem, dostarczycielem silnikow do Abrahmsa...
              • qubraq Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 23:10
                qubraq napisał:

> To on mi zalatwił wizytę w fabryce silników czołgowych - wielopaliwowych -
                > porównywalnych z Henschlem, dostarczycielem silnikow do Abrahmsa...

Miałem na mysli Leopardy 1 i 2 i 2A ale teraz nie jestem pewny czy chodzilo o
                Henschla czy raczej Majbacha
          • yigor Re: Czy ktos wie skad slowo... 17.01.07, 20:37
            qubraq napisał:
            > odrąbany (atrublion) toporkiem kawalek srebrnej grzywny, - nie wiem czy to
            > prawda bo sam to wymyslilem sobie ale pewnie sie mylę... smile

Wlasciwie to BINGO!
            Aczkolwiek sa tez inne zdania na ten temat.
            Niektorzy uwazaja, ze to i jest Nowgorodska grywna, czyli odrabany kawalek
            srebra okreslonej wagi (ok 200 gram, albo 20 deko jak mowia w Polsce smile
            Raczej bylbym tego zdania, ze tak jak z kopiejka zadzialal "sleng" i przyjela
            sie nazwa wymyslona przez lud.
            Dokladnie to samo, na co oficjalnie mowiono "grywna" nazywano tez "rubl".
    • metelica Historia kopiejki 18.01.07, 00:18
      universitates.kharkov.ua/2005_1/zaitsev_posohov.htm
      Jest tam i o nazwie też.
    • metelica Historia rubla 18.01.07, 00:29
      A tutaj historia rubla:

altin-coin.narod.ru/stats/ruble.htm
      U mnie stronka otwiera się bardzo powoli,ale warto sią uzbroi w cierpliwosc -
      jest ciekawa,są zdjęcia.
      • sedona Re: Historia rubla 18.01.07, 01:04
        Czyli nie od rubit' jednak! Niesamowite te pierwsze ruble, dobrze, ze nie musimy czegos takiego nosic w
        kieszeniachsmile
      • kacap_z_moskwy Re: Historia rubla 18.01.07, 01:38
        A no jednak smile

A strona u mnie lata, tak jak i inne, tez z usa czy gdzies jescze. A gazeta.pl
        otwerasie powoli. Czesto mi pisze ze nie moze otworzyc. Moze cos z lacznoscia z
        Polska?
        • sedona Re: Historia rubla 18.01.07, 04:01
          U mnie otwiera sie ladnie jak ta lala! A gazeta dzisiaj do niczego, wylogowuje non stop.
          • kacap_z_moskwy Re: Historia rubla 18.01.07, 05:06
            Ja nie wiem dlaczego, ale wlasnie gazeta z odwiedzanych przez mnie stron
            pracuje naigorzej. Oproc tego maja u siebe zablokowane dla mego operatora
            internetu pisania gdzies jescze (blogi naprzyklad). Tlumacza ze bylo duzo spamu
            od nego smile A w Moskwie stream (wlasnie go posiadam) ma ogromne mnostwo ludzi
            (stream.ru). Wiec niektore nawet na forum mysle ze nie napisza. Do nego mialem
            innego (siec rejonowa), ale stream mi odpowiada, bo mam tez przez nego TV.
            Myslalem ze wlasnie przez to ostatnio mnie czagle wylogoowuje. Ale okazalo sie
            ze nie tylko mnie.
            • sedona Re: Historia rubla 19.01.07, 06:35
              Oproc tego maja u siebe zablokowane dla mego operatora
              > internetu pisania gdzies jescze (blogi naprzyklad).
              -a nie mozesz pisac bloga z adresu swojego operatora i podac link, albo pisac blog z gazety
              Tlumacza ze bylo duzo spamu
              -to i tak dobrze, ze tlumacza, ja kiedys napisalam o czyms do poczty gazetowej i cisza do siech por
              pewnie maja za duzo spamusmile
      • yigor Re: Historia rubla 18.01.07, 02:13
        Czyli jednak bardziej od slowa "rubiec"?!
        Wiek zywi, wiek uczis smile
        • pioter34 Re: Historia rubla 18.01.07, 09:11
          W narodzie mówi się na rubel czasami naszy dieriewiannyje. Może ktoś zna inne
          jeszcze określenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka