09.09.07, 09:57
Zna ktoś może przepis?
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Kulebiak? 09.09.07, 12:51

      pychotka.pl/przepisy-kulinarne/inne-wypieki/kulebiak-dro%BFd%BFowy-z-kapust%B1-i-grzybami..html

      kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408497,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

      www.palcelizac.pl/przepis/143/wielkanocny_kulebiak/przepis/532/nalewka_rozana/

      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,3714708.html
    • natalia_sankowska1 Re: Kulebiak? 13.09.07, 12:23
      NA dobrą sprawę nie istnieje cos takiego jak przepis na kulebiak.
      BAzą zawsze jest miękkie i lekko słodkie ciasto drożdżowe (receptur
      na nie jest multum). Zaś nadzienie zawsze jest niesłodkie, ale i nie
      ostre. W zależności od sezonu i miejsca może być mięso, ryba,
      grzyby, jarzyny, jajka, ryż z jarzynami, kasze. No i tu mozna sobie
      pohulać. Dawny moskiewski Tiestow proponował kuliebiak z 12
      gatunkami nadzienia naraz! NAjważniejsze to dobrze wyrobić ciasto,
      ostrożnie je włozyć do formy. Następnie nakładamy nadzienie (gdyby
      kilka rodzajów, to zależy jak ze sobą współgrają smakowo: można
      warstwę na warstwę, można przełozyć warstwą ciasta, a można obok
      siebie różne masy, byleby się nie gryzły), przykrywamy warstwą
      ciasta i ładnie zalepiamy. Teraz posmarować jajkiem, nakłóć i dać
      urosnąć. Pieczemy jak każdy pieróg. A jeść dobrze, jak wystygnie,
      bogorące ciasto na drożdżach jest niezdrowe. W zależności od
      nadzienia kawałki kulebiaka można polać a to roztopionym masłem, a
      to nawet śmietaną (jak jest z ziemniakami i smażoną cebulą).
      Ponieważ pomidor trafił do Rosji dość późno, nie radzę stosować
      sosów pomidorowych: nie uzyska się charakterystycznego smaku.
      Smacznego!
      Natalia.
    • qubraq Re: Kulebiak? 16.09.07, 18:22
      jeszcze jeden kulebiak - wg Roberta Makłowicza:

      Kulebiak z kapusta

      Składniki :

      Ciasto:
      3 szkl. maki,
      1/2 szkl. mleka,
      3 g drozdzy,
      1/4 kostki masla,
      1 lyzeczka cukru,
      2 jaja,
      sól

      Farsz:
      1/2 kg kapusty kiszonej,
      10 dag suszonych grzybów,
      10 dag sloniny,
      2 cebule,
      sól i pieprz

      Plan :

      Farsz:
      Kapuste kiszona ugotowac z grzybami,
      okrasic pocieta cebulka podsmazona na skwarkach.
      Zmielic i doprawic do smaku.

      Ciasto:
      Make wsypac do miski.
      Mleko podgrzac ze szczypta cukru, a maslo osobno rozpuscic.
      Zrobic zaczyn z mleka i drozdzy – dobrze wymieszac i wlac do miski z
      maka.
      Wbic 1 jajo i 1 zóltko i calosc dosc dobrze wymieszac lyzka.
      Nastepnie wlac maslo, wymieszac lyzka, a potem dokladnie reka, az
      ciasto zacznie odchodzic od reki.
      Zostawic do wyrosniecia na ok. 20-40 min., az ciasto podwoi swoja
      objetosc.
      Gdy juz urosnie dostatecznie, ciasto wylozyc na deske lub blat lekko
      rozwalkowac na prostokat,
      podsypujac z dwóch stron troche maka.
      Posmarowac wierzch rozklóconym bialkiem (aby kulebiak sie nie
      rozlatywal)
      wylozyc farsz rozprowadzajac go równo po calej powierzchni.
      Nastepnie zwinac zrolowac kulebiak jak rolade (dluzszym bokiem do
      srodka).
      Wlozyc kulebiak do keksówki, wierzch lekko splaszczyc.
      Piec ok. 40 min., w temp. 180°C.
      • sedona Ino tylko 17.09.07, 20:10
        wszystko pieknie ladnie, ino tylko mi ciasto drozdzowe nigdy jeszcze
        nie wyszlosad
        A te wegetarianskie nadzienia - mniam, mniam.
        • natalia_sankowska1 Re: Ino tylko 23.09.07, 16:29
          MAm 2 murowane przepisy na ciasto drożdżowe - wlaśnie do różnego
          rodzaju pierogów (nie polskich, Boże broń!) z nadzieniem. Gdyby były
          zainteresowane osoby, proszę puścić sygnał do mnie na priva. Chętnie
          służę/
          N.
          PS. KAsiu, jak przyjedziesz, zrobię Ci specjalnie kulebiaka, ale
          napisz, jakie nadzienie lubisz.
          • qubraq Re: Ino tylko 23.09.07, 16:51
            natalia_sankowska1 napisała:

            > PS. KAsiu, jak przyjedziesz, zrobię Ci specjalnie kulebiaka, ale
            > napisz, jakie nadzienie lubisz.

            Czy moge byc zaproszony na jego degustację?
            A o te 2 przepisy tez bardzo proszę... smile
            • cepob Re: Ino tylko 24.09.07, 16:49

              Kubrak, jak chcesz przepis to puść sygnał na priva!!! Tak napisała Nata!
              Na KULEBIAKA zaprosiła KAsię, nie Ciebie!smile To też wynika z tekstu. Czytaj sobie
              posty powoli , głośno a będziesz je mógł stosunkowo łatwo zrozumieć.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka