tosia.ru 18.05.09, 20:30 w piatek 15.05 na Pierwym kanale lecial w programie A. Gordona "Zakrytyj pokaz". Ktos moze ogladal? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalia_sankowska1 Re: "Plennyj" 18.05.09, 23:02 I oglądałam, i nagrałam. Szanuje dorobek Aleksiaja Uchitiela, ale uważam, że miał nieudany scenariusz i film się nie udał. Odpowiedz Link
tosia.ru Re: "Plennyj" 19.05.09, 08:34 bo mnie troche zaskoczyl film - jak dla mnie nie tak mial sie skonczyc, tam czegos brakowalo, pozostawil wrazenie niedokonczonego. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Plennyj" 20.05.09, 00:40 W dyskusji podnoszono, że i zakończenie było bez sensu, i całość się kupy nie trzymała. Musze powiedzieć, że zaobserwowałam taki trend: ostatnio ukazuje się wiele filmów w konwencji filmów drogi z charakterystycznym dla nich brakiem ściśłej więzi pomiędzy poszczególnymi wydarzeniami. Ot tak, coś się po prostu wydarza, a ten brak związkow odźwierciedla brak związkow międzyludzkich, obojetnośc świata na los pojedyńczej osoby. Jak jest to jeden lub dwa filmy, można w tym szukać głębi i koncowej pesymistycznej refleksji, ale tego typu filmów powstaje dużo - fantastycznie pieknych, wspaniale kręconych (przypominają wczesnego Sołowiowa z jego mgiełkami lub klipy Grymowa), a zarazem o wszystkim i o niczym. A tu nie było nawet prawdopodobieństwa scenariusza. Kiedyś w restauracji znajdującej się vis-a-vis teatru La Scala tego, kto potrafi zwięźle, bez przeskakiwań i zrozumiale opowiedzieć libretto opery "Trubadurzy" premiowano kolacją na koszt zakładu. Nie wiem, jaka miałaby być premia dla osoby, któraby potrafiła sensownie opowiedzieć co się dzieje (i dlaczego) w "Plennym"("Jeńcu"). Odpowiedz Link
lacietis Re: "Plennyj" 22.05.09, 21:26 tosia.ru napisała: > bo mnie troche zaskoczyl film - jak dla mnie nie tak mial sie skonczyc, tam > czegos brakowalo, pozostawil wrazenie niedokonczonego. ###Czy nie tak miał się skończyć - to już kwestia gustu - ale, rzeczywiście jakoś tak jakby urwany, czy źle skręcony koniec... Może błędem było usunięcie oryginalnej pointy, że pliennyj - okazał się pliennicą?... Odpowiedz Link