Dodaj do ulubionych

Jak zaczac ??

10.06.03, 16:38
Otoz moj przyszly maz od wrzesnia zaczyna powazna nauke jezyka polskiego.:))
Szkola ta nie ma poziomu zerowego, tak wiec bede musiala przez te 2 miesiace
podszkolic go sama. I tu zaczyna sie problem: od czego zaczac i jak ??
Nie chce go zniechecic... a a a , powinnam zaczac od alfabetu ... hmmm ,nie
mam pomyslow , slowka , gramatyka ?? a jak wytlumaczyc deklinacje!!!?
Pomocy !!!
Bea
Obserwuj wątek
    • cleo14 Re: Jak zaczac ?? 10.06.03, 19:43
      moj misiu najpierw nauczyl sie liczyc po polsku od 1-10, potem do 100 a potem
      szlag go zaczal jasny trafiac (czemu czterysta, piecset- zadnej prostej reguly
      jak w angielskim). potem proste zdania, slowka. ostatnio sie nauczyl
      wierszyka "idzie rak". najslodsza rzecz na swiecie sluchac jak recytuje go
      naszemu synkowi :)))
      moze zacznij od "nazywam sie ", i zdan i slowek z zycia codziennego. z
      gramatyka ci nie pomoge, bo wytlumaczenie cudzoziemcowi jej zasad jest baartdzo
      ciezkie. powodzenia!!!
      ps. pierwsze slowa, ktorych powinien sie nauczyc i na zawsze zapamietac
      to "kocham cie", oczywiscie.
      • dziunia71 Re: Jak zaczac ?? 10.06.03, 20:53
        Witaj
        Ilu ja takich studentów w życiu miałam to trudno
        zliczyć!!! Zawsze bardzo lubiłam uczyć ludzi od podstaw,
        bo to największa frajda jak dzięki Tobie zaczynają mówić
        po polsku.
        A więc: zacznij od "Nazywam się..."
        "Jestem z ..."
        "pracuję w ..."
        potem liczby od 0 do 10, potem adres i numer telefonu.
        Potem niech on zadaje Ci pytania: Jak się nazywasz? Skąd
        jesteś? itd.
        I oczywiście: dzień dobry, dziękuję, przepraszam, nie
        rozumiem, i nie mówię po polsku.
        Jak będziesz miła pytania to pisz na priva: anula@brains.pl
        Pozdrawiam i życzę powodzenia.
        Ania

• titicaka Re: Jak zaczac ?? 10.06.03, 20:58
          Dzieki Dziunia...oj bede pisac do Ciebie na priva !!
          Juz mowi: nie rozumiem po polsku :)
          Naprawde wydaja mi sie bardzo trudne te pierwsze kroki ... a gramatyka , kiedy
          i co ?? A deklinacja aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!:)
          Bea
          • cleo14 Re: Jak zaczac ?? 10.06.03, 23:40
            nie chce straszyc ale jak moj maz raz w Polsce powoedzial "nie rozumiem po
            Polsku" to w zeby dostal. trzy leszcze chcialy z niego wydebic kase. nie udalo
            im sie bo Eryk jest dosyc postwny (2 m wzrostu i wcale nie chudziutki).
      • titicaka Re: Jak zaczac ?? 10.06.03, 20:55
        Dzieki Cleo
        Tak zaczne ... :)Jesli chodzi o gramatyke to nie mam pojecia!!! Moze Moboj cos
        mi poradzi ??
        Kocham Cie zna oczywiscie :)))jak rowniez: pasztet , kielbasa , czesc , gadzina
        (czyli Grazyna-moja mama),tesciowa,dziadzio, mam dwa,Myszka ,Mysia (czyli nasz
        kot),moja kochana choc choc,witam ,cwir cwir :),zloty,kilka imion i kilka
        brzydkich slow :). To juz jakis poczatek ...ale zaczynamy na powaznie uffff.
        Trzymajcie kciuki .
        Czekam na kolejne rady !!
        Bea
        • moboj Re: Jak zaczac ?? 11.06.03, 10:04
          titicaka napisała:

> Tak zaczne ... :)Jesli chodzi o gramatyke to nie mam pojecia!!! Moze Moboj
          cos
          > mi poradzi ??

cześć. szczerze mówiąc o nauczaniu polskiego cudzoziemców mam blade pojęcie. u
          nas na uczelni (UWr) organizowane są specjalne kursy dla ludzi, którzy chcą
          nauczać polskiego obcokrajowców, ja w nich nie uczestniczyłam.
          radą posłużę Ci jutro. własnie przed chwilą zamówilam w Bibliotece
          Uniwersyteckiej podręcznik naszej pani dziekan o nauczaniu polskiego jako
          obcego języka. przejrzę ją i jutro dam ci znać, co w niej napisane.
    • ewa.mf Re: Jak zaczac ?? 11.06.03, 11:40
      moze sprobujcie z ksiazka do nauki polskiego dla obckrajowcow,
      na kursie polskiego moj (od 2 miesiecy !) maz korzysta z ksiazki "Spotkania",
      ach, my mieszkamy w Niemczech

pozdrawiam
      ewa
      • titicaka Re: Jak zaczac ?? 11.06.03, 15:11
        Czesc Dziewczyny
        Ja tez mam wiele ksiazek dla cudzoziemcow wraz z CD . Zaczelismy jednak wczoraj
        z ksiazeczki dla dzieci "Ksiega pierwszych slow". Idzie mu dobrze :) ...
        zobaczymy jak dalej.Eva a ile ma godzin w tygodniu twoj maz i jak mu idzie ?
        Nadal nie mam pomyslow jesli chodzi o gramatyke.
        Moboj czekam jesli bedziesz miala czas to przejzyj ksiazeczke i napisz ...a
        moze tez sobie taka sprawie.
        Mam nadzieje ,ze za pare lat sama bede w tym dobra,planuje zaczac slawistyke w
        Madrycie...w tym jako drugi jezyk (po rosyjskim)polski (co za len ze mnie)
        trzymajcie kciuki , o szczegolach bede wiedziala w poniedzialek.
        Pozdrawiam Bea
    • moboj Re: Jak zaczac ?? 18.06.03, 09:07
      przepraszam, że odzywam sie tak późno, ale wcześniej nie miałam zbyt duzo czasu.
      otóż przyniosłam z biblioteki książkę - skrypt do nauki języka polskiego dla
      cudzoziemców. nie ma w niej niestety żadnych porad metodycznych. przejrzałam
      ją jednak i zauważyłam, że nie ma w niej w ogóle teorii (czyli gramatyki
      opisowej) - gramatyka niejako wychodzi sama przy okazji robienia zadań
      praktycznych.
      tak sobie troche na temat nauczania polskiego myslałam i wydaje mi się, że
      trzeba wprowadzać jak najwięcej słówek, jak najwięcej prób rozmowy (nawet
      nieudolnej), gramatyka wyjdzie przy okazji - ja tak własnie robię z moimi
      uczniami deklinację - najpierw układamy sobie rózne zdania z jednym słowem,
      które się odmienia, a nazwy przypadków wprowadzam na końcu - wtedy ta wiedza
      jest bardziej strawna, bo uczen widzi, że go nie uczę jakis bzdur tylko czegos,
      co funkcjonuje w języku polskim i jest przydatne.
      poza tym, zdaje się, teraz są modne takie metody nauczania angielskiego - nie
      robi się notatek, nie ma podręczników, nie ma "klepania" gramatyki. lekcja
      polega na tym, ze dużo się mówi, mówi, mówi...
      biegne teraz do biblioteki, ale jak mi cos jeszcze przyjdzie do głowy to się
      odezwę.
      ten podręcznik nie rózni się wcale od naszych podręczników do angielskiego.
      • titicaka Re: Jak zaczac ?? 18.06.03, 09:53
        Dzieki Moboj!! , ja wlasnie tak robie ... slowka slowka slowka ...
        Znalazlam jak wytlumaczyc deklinacje, ale wydaje mi sie ,ze po takiej lekcji
        uczen ,by sie bardzo zniechecil ,lepiej tak jak mowisz .
        Zapytalam pana doktora od polskiego (mialam z nim spotkanie dotyczace studiow,
        ktore rozpoczne w Madrycie - slawistyki) i on przyjmie Davida na lekcje od
        pazdziernika , 3 godz w tygodniu ,moze malo ,ale z moja pomoca wystarczajaco.
        Jesli jeszcze wpadniesz na cos ciekawego to napisz.
        Pozdrawiam Beata :))
    • ettess Re: Jak zaczac ?? 30.09.03, 14:57
      A co byście zrobiły jakby Wasz mąż nie chciał się uczyć języka, który jest Wam
      najbliższy? Nie ja mam taki problem, a moja koleżanka. Trochę się tym martwi,
      bo chciałaby, że ich dzieci mówiły dwoma językami, ale co z tatą, który nie
      będzie ich rozumiał? Jak go przekonać do nauki polskiego? Jemu nie przeszkadza,
      że nie dogaduje się z jej rodziną (wcale nie rozmawiają), uważa, że polski jest
      mu do niczego nie potrzebny. Może macie jakieś sposoby, na przekonanie go? Jak
      to argumentować? a może odpuścić? Może macie jakieś pomysły?
      Pozdrawiam serdecznie!
    • abere8 Re: Jak zaczac ?? 01.10.03, 05:24
      A ja mam jeszcze inny problem - moj maz chce sie uczyc, ale ja nie chce go
      uczyc. I tak juz sporo rozumie, bo prawie rok mieszkal w Polsce. Jak ja chce
      sobie ponarzekac na niego kolezance przez telefon, to przynajmniej pozniej nie
      ma pretensji, a mnie ulzy i na niego juz nie jestem zla :-)

Od czasu do czasu daje mu lekcje, mamy pare podrecznikow, ale sa tak kiepskie,
      nudne i dretwe, ze az sie plakac chce. Coz prostszego byloby niz chociazby
      mowienie do niego po polsku od czasu do czasu, ale z jakiegos powodu ja sie
      krepuje. Przez jakis czas mielismy w domu kota i ja do niego mowilam po polsku,
      ale tylko wtedy, kiedy meza nie bylo w poblizu.

Co do niecheci meza, zeby uczyc sie polskiego, to nie wiem, czy to az tak duzy
      problem, jesli nie mieszkacie w Polsce i jezyk nie jest mu do niczego
      potrzebny. Z dzieckiem moze sie porozumiewac w swoim jezyku, a Ty po polsku i
      dziecko bedzie mialo rozgraniczenie.
    • isma Re: Jak zaczac ?? 06.10.03, 17:00
      Witaj, Titi,
      dawno mnie tu nie bylo. Duzo nowosci, jak czytam. Gratulacje! Mam nadzieje, ze
      sie przydam (chociaz juz nie w ciazy, Miniatura dzisiaj konczy 14 miesiecy...).

Wiec co do polszczyzny meza, to ja mialam o tyle latwiej, ze on juz cokolwiek
      po polsku mowil, alisci z okrutnymi rusycyzmami. Paradoksalnie, podobienstwo
      jezykow tylko komplikowalo sprawe, bo nie sposob bylo mu wytlumaczyc, ze slowo
      brzmi tak samo w obu jezykach, a koncowki fleksyjne ma rozne. Do dzisiaj nie
      widzi roznicy miedzy rodzajem meskoosobowym a niemeskoosobowym. Chetnie uczyl
      sie natomiast idiomow (w idiomach nie robi bledow i "koncowkuje" poprawnie,
      ha!).
      W gramatyczne teorie sie nie wdawaj - ja niby jestem filolog polski (no, taki
      troche zborsuczony, bo teatrolog), a zapytana przez jednego z zaawansowanych w
      polszczyznie chinskich studentow mojego ojca: a dlaczego jak jest "kotu" to nie
      jest "telewizoru" zbaranialam i dlugo musialam sie grzebac w roznych folialach,
      zeby moc wybelkotac cos o zywotnych i niezywotnych.

Ale dziecko na to pomaga znakomicie. Moj maz czyta corci ksiazeczki i razem
      walcza z trudnymi slowami. Okrutnie jest komiczne, kiedy Miniatura pokazuje na
      sufit i mowi: "apa", a tata poprawia "lampa" (oczywiscie - czego nie da sie
      oddac ta czcionka, pierwsza zgloska jest tylnojezykowa, tak z rosyjska), a
      potem sam sie poprawia "to znaczy, wlasciwie, lampa, oczywiscie".

Pozdrawaiam, zdrowka Wam obojgu (obu?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka