Dodaj do ulubionych

charakter yorka

08.03.06, 21:12
Witam. Planuję zakup yorka,ale słyszałam,że te psiaki są podobno wredne. Nie
chce mi się w to wierzyć bo to przecież takie słodkie maskoteczki. Powiedziano
mi że taki zlośliwy york może z premedytacją zrobić kupkę do łóżka swojego
pana.Mnie się wydaje że to kwestia wyhowania. strasznie podoba mi się ta rasa
i nie chce zadnego innego psa.Napiszcie czy Wam przytrafiło się coś bardzo
przykrego ze strony Waszych pupilków.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • chantal11 Re: charakter yorka 08.03.06, 21:48
      Nie słyszałam o złosliwości tych piesków! Zrobienie kupy do łózka jest kwestia
      wychowania, a nie złosliwosci psa. Moj nigdy nie załatwił się w łozku! A śpi ze
      mną.Ja zaliczam się do tej grupy włascicieli psow, którzy otwarcie przyznają się
      do tego, ze pies śpi w łózku, haha. Kiedy był szczeniakiem, to faktycznie, rano
      znajdowałam czasami ( rzadko) kupy w całym mieszkaniu, , my spaliśmy, a on mial
      potrzebe przeciez! Nie wiedział ze tak nie wolno.Pózniej nie wiem dlaczego, ale
      zostawiał swoje odchody w łazience.Z prespektywy czasu moge stwierdzic, ze są
      to psy wesołe, zywotne, z mnóstwem energii. Ale ta energia u mojego bywa
      mniejsza, im starszy sie robi. Ma jednakze takie napady "głupawki", ni stad ni
      zowąd biega po mieszkaniu jak szalony:)
      Kiedyś słyszałam opinie,ze yorki trudno zdyscyplinowac, a to nie prawda. Moj
      szybko pojął ze załatwiac się trzeba na dworze, w ciagu pół godziny nauczył się
      komendy "siad", inne rownież szybko pojął:) Faktem jest, ze to psy szczekliwe,
      to taki piesek zaczepno-obronny:), wszystkie duże psy obszczekane są z dala. To
      taki mały piesek z bardzo dużym serduchem:)))
      Wymaga jednakze dobrych kosmetyków i czestego czesania, to powinno sie wziac pod
      uwagę rowniez, kiedy kupuje się tego psa. Mnie w posiadaniu tego psa denerwuje
      tylko to, jak widzę jaki jest brudny po spacerze, i muszę mu czesto myc
      "podwozie" (mieszkam na Sląsku), dlatego tez podcinam mu włosy, nie moze mięc
      długich. Bo to odkurzacz przeciez:)))
      • markela Re: charakter yorka 08.03.06, 22:48
        Nie wiem od czego to zależy ale rzeczywiście zdażają się dziwne zachowania
        yoreczkow np sunia mojej koleżanki ma ponad rok i coś jej ostatnio odbiło i
        sika na kanapy i fotele .Wyprowadzają ją często jednak nie wiele to daje .Czy
        robi to na złość? chyba nie ,ale nie wiem też dlaczego tak jest. Jest dość
        szczekliwa i nerwowa ale jest uroczym psiakiem.Natomiast mój yorczek (7 mieś)
        jest jak baaardzo spokojny ,zupełnie nie szczeka aż samą mnie to dziwi i
        oczywiście nie załatwia się w domu :) nie chcę chwalić go za wcześńie bo i jemu
        z czasem może coś odbić ale póki co jest ok. To prawda uczą się bardzo
        szybko ,jednak co do posłuszeństwa bywa różnie -ale to w końcu terierry .
    • molly101 Re: charakter yorka 09.03.06, 10:06
      Nie są wredne, tylko mają charakter. Moja Moli nie znosi czesania. Obcą osobę z
      grzebieniem w ręce potrafi ugryźć. Wobec domowników ma respekt. Tak to bowiem
      jest, że mimo ich maskotkowego wyglądu, yorki trzeba wychowywać i stawiać im w
      tym wysoko poprzeczkę. Kiedy pies ma wobec mnie respekt i wie, gdzie jest jego
      miejsce w naszym domowym stadzie, jest ok. Nie myślcie, że maltretuję psa. Po
      prostu kara jakaś musi być, żeby psiak zrozumiał, że nie wolno mu wszystkiego.
      Zabrana zabawka,ostrzejszy ton głosu i obrażona mina zwykle wystarczają, żeby
      rozrabiakę przywołać do porządku. Aha moja Moli lubi być czasem traktowana jak
      szczeniaczek. Kiedy zachowuje się tak jak ją uczyliśmy, przychodzi po nagrodę.
      No i nie daj jej wtedy szmakoska... Jest taka słodziutka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka