Dodaj do ulubionych

Olej z ogórecznika

08.05.14, 16:49
Witam
Ostatnio zainteresowany jego dobroczynnym działaniem na cere zakupiłem buteleczke.... osoba która mi poleciał twierdzi że ma silną woń ogórków oraz nieciekawie smakuje....

natomiast to co ja kupiłem (żółtawy kolor) jest bezwonne oraz bezzapachowe... czy jest tu ktoś kto się na tym zna czy kupiłem jakąs podróbke?

tutaj link gdzie zakupiłem owy olej
allegro.pl/olej-z-nasion-ogorecznika-lekarskiego-100ml-olvita-i4164482341.html
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • komanchu Re: Olej z ogórecznika 17.05.14, 08:46
      Sprawdź datę ważności. Po drugie oleje zimnotłoczone są stosunkowo niestabilne i bardzo łatwo zmieniają właściwości pod wpływem światła i temperatury. Mógł on być więc niewłaściwie przechowywany. Po trzecie możliwe, że został poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania. Wskazuje na to brak zapachu i barwa oraz długi termin przydatności do spożycia. Rafinacja przedłuża termin przydatności do spożycia oleju do kilku- kilkunastu miesięcy, niestety z drugiej strony prowadzi do usunięcia licznych składników leczniczych i odżywczych. Co prawda na etykiecie jest wskazówka, że jest to olej nieoczyszczony, niemniej nie wiadomo, czy jest to jednoznaczne z nierafinowanym. Rafinacji służą metody fizyczne (filtrowanie, wpływ gorącej temperatury) oraz chemiczne (reakcja z substancjami, np. kwasami). Brak jednoznaczności tychże określeń, także w regulacjach prawnych, daje producentom olejów możliwość "zaciemniania" sytuacji, np. olej nie jest filtrowany albo poddawany obróbce termicznej lecz jedynie chemicznej, która z technicznego punktu widzenia nie jest tradycyjną rafinacją, niemniej jej skutki na właściwości oleju będą takie same jak przy tradycyjnym procesie rafinacji. Taka metodą jest np. degumming -
      www.farmet.pl/technologia-do-przetworstwa-roslin-oleistych/degumming.html
      Albo też olej jest jedynie filtrowany, bez odśluzowywania, odkwaszania tudzież odwadniania reagentami chemicznymi.
      www.farmet.pl/technologia-do-przetworstwa-roslin-oleistych/filtracja.html
      Odnośnie olejów Olvity znalazłam info, że "do produkcji oleju nie stosowano metody ekstrakcji benzynowej, dzięki czemu nie było konieczności jego rafinacji (oczyszczenia)." Jest zatem możliwe, że stosowana metoda tłoczenia oleju sprawia, że już na tym etapie dochodzi do jego oczyszczenia bez konieczność dodatkowej rafinacji.
    • theartsby Re: Olej z ogórecznika 05.09.16, 22:27
      Olej z ogórecznika jest bardzo zdrowy. Pomógł mi w problemach ze skórą. Poczytajcie sobie ten artykuł, autor popiera go badaniami naukowymi: arturtopolski.pl/olej-z-ogorecznika-zalety-kwiat/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka