Dodaj do ulubionych

"ostroga piętowa" - jakie zioła??

08.06.05, 12:56
Chodzi o moja znajomą w wieku 52 lat, która od około poł roku ma własnie
tę "ostroge piętową" i bardzo ją to boli, nawet kiedy leży lub siedzi.
Chodziła na jakies zabiegi laseroterapii, ale jej
nic to nie pomogło. Teraz ktoś jej mówił cosik o operacji... Na czym polega
taka operacja i czy jest skuteczna? Jakie mogą być ewentualne powikłania?
A może są jakies leki? Albo chociaz jakieś domowe sposoby w stylu "moczenie
nogi w ziołach"-tylko w jakich jesli już??? Poradźcie coś, proszę!
Obserwuj wątek
    • deczi Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 08.06.05, 15:04
      O operację zapytaj lepiej na ogólnym forum zdrowie.
      Co do naturalnych sposobów, to zapytam za kilka dni koleżankę. Ostatnio mówiła
      mi o leczeniu haluksów, może o ostrogach też coś wie.
      Pozdrawiam,
      D.
    • kicia.kocia23 Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 08.06.05, 20:01
      dzięki:)
      a może ktos inny jeszcze coś wie na ten temat???
      pozdrawiam
    • blenkitka Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 23.06.05, 18:01
      na ostroge pietowa sa skuteczne zabiegi ultradzwiekami. to chyba jedyny zabieg
      ktory moze zmiejszyc ostroge lub usunac, bez przeprowadzenia operacji. dobrze
      jest poza ultradzwiekami lub fonoforeza (ultradzwieki z mascia p/bolowa i
      p/zapalna). poprosic lekarza pierwszego kontaktu o laser. zabiegi tego typu sa
      refundowane przez nfz i mozna je zrealizowac w prawie kazdym gabinecie
      fizykoterapi. nie slyszalam o ziolach na ostrogi pietowe. w sklepach ze
      sprzetem ortopedycznym czasem w aptekach mozna kupic specjalnie profilowane
      poduszeczki z otworami w pewnych miejscach, ktore zmniejszaja naciski na piete.
      pozdrawiam
    • puma002 Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 28.06.05, 18:31
      Kiedyś w jakiejś publikacji w języku rosyjskim przeczytałam o interesującym
      ludowym sposobie na ostrogi piętowe. Nie wiem, na ile skutecznym, trochę
      śmiesznym, ale warto spróbować.
      Bierze się stare buty, wkłada do nich świeże ziele gwiazdnicy pospolitej (to
      taki chwast zarastający ogrody, bardzo pospolity, napisz jeśli potrzebujesz
      bliższych informacji na temat tej roślinki) i chodzi się w wypchanych
      gwiazdnicą butach jak najczęściej i najdłużej. Tak, żeby buty przesiąkły
      sokiem. Co jakiś czas wymienia się zielsko na świeże.
      Wiadomo, że miejska kobieta pracująca z tego sposobu nie zawsze może
      skorzystać, ale sezon urlopowy się zaczyna.

Pozdrawiam:)
      • waxela2 Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 24.09.19, 07:11
        Polecam na ostrogi i inne wyrostki sprobować okladow z ziela glistnika, dostepny jest do poznej jesieni. Nalezy zerwac garstke glistnika wlozyc do woreczka plastikowego. Nastepnie przez woreczek pogniesc ziele. Zlozyc na stope okladajac bolace miejsce. Na woreczek nalozyc skarpetkę najlepiej na noc. Taką kuracje prowadzic codziennie przez 2-3 tygodnie. Pomaga skutecznie zwalczyc bol ale wymaga cierpliwości.
    • puma002 Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 10.07.05, 12:22
      Kolejne ludowe sposoby na ostrogę piętową:

1/ Umyć świeży liść łopianu, owinąć nim piętę (dolna strona liścia powinna
      przylegać do skóry)i nałożyć buty. Stosować codziennie przez 3-4 tygodnie.

2/ Przyrządzić nalewkę z kwiatów bzu ogrodowego (lilaka): suche kwiaty lilaka
      zalać wódką w stosunku 1:10, odstawić do naciągnięcia na 8-10 dni w szczelnie
      zamkniętym słoiku, następnie odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 30-50 kropel
      nalewki z niewielką ilością wody w przypadkach ostrogi piętowej, odkładania się
      złogów w stawach, artretyzmu i podagry.

• mirzan Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 29.09.19, 10:59
      Zastrzyk w piętę Diprophos i wkrótce ostroga zniknie. Wszystkie zabiegi fizykoterapii,to lipa,szkoda czasu i pieniędzy.
    • gambi.ja123 Re: "ostroga piętowa" - jakie zioła?? 13.08.23, 12:15
      na ostrogę piętowa to tabletki niewiele pomogą, a jedynie zatrują organizm. Konwencjonalnie można to usunąć operacyjnie, ale po jakimś czasie wraca ( wiem od ludzi). Można to też leczyć niekonwencjonalnie działając w obu przypadkach na przyczynę i po jakimś czasie pozbyć się dolegliwości. więc zanim dostaniesz się do lekarza polecam brać olej CBD 5 % decarboxylated przeciwzapalnie co 6 godzin po 5 kropel pod język trzymaj 2 minuty ....i mocz stopy w soli do kąpieli z menholem czeskiej firmy Palacio, posmarować maścią mentholka z cannaderm wszystko dostanniesz w tym sklepie na konopiafarmacja.pl jak nie jesteś w Poznania kilka dni, pomoże 🙂 ja miałam to samo i to zaleciła mi bratowa(lekarz). Przeszło i już badań nie robiłam, do dziś się nie odzywa(pięta).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka