Dodaj do ulubionych

ekspres do kawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 10:40
przymierzam się do zakupu mojego pierwszego ekspresu do kawy, jednak nie mam pojecia jakiej firmy warto kupić. Chcę ekspres ciśnieniowy, broń boże na kapsułki, chciałabym oczywiście żeby dobrze i długo się sprawował. Czy ekspresy w cenie ok 300 -500 zł bardzo różnią sie od tych dużo droższych?? Prosze o rade posiadaczy ekspresów..
Obserwuj wątek
    • proste-przepisy-kulinarne Re: ekspres do kawy 20.08.12, 21:53
      Ja posiadam dokładnie taki ekspres - image.ceneo.pl/data/products/3463657/f-zelmer-13z015-nerro.jpg i jestem z niego nawet zadowolona, choć uważam że i tak za dużo wydałam (ja dałam 2 lata temu ok 700 zł). W tym przedziale cenowym wystarczy kupić coś prostego, myślę że 300 -400 zł już się coś znajdzie. Najważniejsze w ekspresie oczywiście jest ciśnienie i na to należy zwrócić uwagę. W tej cenie kupimy ekspres kolbowy (to jest taka "łyżka" do której nakładamy kawy) z dyszą do ręcznego spienienia mleka. Jeśli pijasz tylko kawę czarną w zupełności wystarczy Ci kawiarka, która kosztuje ok 50zł. Efekt taki sam, a parę stówek w kieszeni.

Jeszcze jedną ważną rzeczą jest woda. Jak już zakupimy ekspres to trzeba wlewać do niego wodę bez kamienia. Nie chcemy przynajmniej raz w miesiącu czyścić ekspresu, ponieważ zatka się nam kamieniem.

Odnośnie Twojego pytania o różnice w ekspresach droższych. Różnica jest zasadnicza. Droższe modele posiadają automatyczny spieniacz do mleka (wlewasz mleko do odpowiedniego pojemnika i naciskasz przycisk), również potrafią mielić kawę i wyznaczyć stopień mocy kawy. Przy tańszych modelach żadnej z tej funkcji raczej mieć nie będziesz.

Pozdrawiam,
    • mruwa9 Re: ekspres do kawy 20.08.12, 23:08
      zajrzyj tu:
      www.caffeprego.pl/phpBB3/
      (obawiam sie, ze szybko dojdziesz do wniosku, ze za 300zl nie kupisz dobrego ekspresu..)
    • Gość: eeeeewka Re: ekspres do kawy IP: *.alfanet24.pl 29.08.12, 22:45
      nie ma dobrej kawy z taniego expresu. Kapsułki to nieporozumienie. Znam wielbicielkę /byłą/kapsułkową. Po 3 miesiącach wyniosła na strych i nigdy więcej. Nie chciała słuchać to straciła kasę. Expresu z łyżką też nie polecam. Ja mam saeco incanto classic w biurze i de lux w domu. I doskonałą kawę.
      • Gość: Gosc987 Re: ekspres do kawy IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.12, 23:08
        Mam expres na kapsułki, nie ten tani ale z tej wyższej półki. Kawa z niego jest wspaniała.
        W pracy mamy jeden z tych drogich (kosztuje około 1.500 €) z młynkiem do kawy i wszystkim pipapo, z niego kawa nie smakuje tak jak z ekspresu na kapsułki. Przy ekspresie na kapsułki trzeba zwracać też tak samo uwagę szczególnie na ciśnienie, czym wyższe jest lepsza kawa.
        Co prawda to prawda, kawa z ekspresu na kapsułki nie jest akurat taka tania, chyba że się kupuje te z najniższej półki.
    • maszmi Re: ekspres do kawy 03.09.12, 20:43
      w takiej cenie nie dostaniesz nic przyzwoitego!
    • Gość: Endy Re: ekspres do kawy IP: *.gdynia.mm.pl 09.09.12, 23:35
      mamy Delonghi typ BAR14. nie wiem ile kosztował, bo to prezent slubny (ale ok 300-500zl) sprawdza sie super, znajomi tez maja tej firmy i sa zadowoleni, w firmie mąż tez ma tylko z tych drozszych (ok2tys) i tez ok.
    • keepsmiling3 Re: ekspres do kawy 17.09.12, 12:46
      Hej ;)

mnie polecili w innym wątku kawiarkę i młynek żarnowy - proste tanie urządzenia, które szybko przyrządzą dobrą, aromatyczną kawę :) może rzeczywiście nie warto wydawać dożo kasy na ekspres, a lepiej zainwestować w dobrą kawę ;D
    • dzipan Re: ekspres do kawy 18.12.12, 14:58
      Ja mam ciśnieniowy krupsa i na kapsułki. Gdy się śpieszę, robię kawę z kapsułki, a np. w weekend delektuję się ,wg. mnie prawdziwą, kawą z ekspresu ciśnieniowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka