Dodaj do ulubionych

Szybkowar Sapir

18.01.14, 22:12
Witam mam problem z w/w szybkowarem a mianowicie czy ktoś z Was takowy posiada ???? Nie potrafie go rozszyfrować ;/ Problem polega na tym że albo on nie jest sprawny albo dla mnie to zbyt trudne
Może po kolei właczam palnik , wiadomo wstawiam jakąs tam potrawe szybkowar się nagrzewa zawór bezpieczeństwa się zamyka , zaczyna piszczeć z ogranicznika zmniejszam gaz i to nic nie daje ogranicznik stale wypuszcza pare nie byłoby to dziwne gdyby choć wskaźnik ciśnienia informujący o tym że ono jest się wychylił a on nawet drgnie mimo to szybkowar ciągle wypuszcza parę i tak do końca gotowania ... Co robie źle ??? A może zakupiłam felerny towar ??? Proszę o wskazówki i z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Szybkowar Sapir IP: *.cli.nitronet.pl 19.01.14, 10:48
      Mam dokładnie to samo. Na pewno nie powinno tak to wyglądać - to nie pierwszy mój szybkowar. Chyba niestety jakaś felerna partia :( Jutro dzwonię do importera, ciekawe co mi powiedzą....
      • anciaq25 Re: Szybkowar Sapir 19.01.14, 11:22
        Chyba teraz przekonałaś mnie że już więcej nie wycuduję i należy zgłosić się do sprzedawcy o zwrot
        • Gość: ewa Re: Szybkowar Sapir IP: *.cli.nitronet.pl 19.01.14, 11:36
          hmm... zwrotu u sprzedawcy można dokonać pod warunkiem, że zakupiony przedmiot był nieużywany... chyba trzeba do producenta
          • margonik Re: Szybkowar Sapir 19.01.14, 18:41
            Można do sprzedawcy, a sprzedawca zwróci do producenta. Nie ważne, że przedmiot był używany. Sprzedawcę obowiązuje rękojmia.
    • margonik Re: Szybkowar Sapir 19.01.14, 18:49
      > gdyby choć wskaźnik ciśnienia informujący o tym że ono jest się wychylił
      > a on nawet drgnie mimo to szybkowar ciągle wypuszcza parę

A co z tym wskaźnikiem? Przez całe gotowanie wskazuje, że jest ciśnienie (jest podniesiony do góry), czy że nie ma ciśnienia? Ja mam co prawda szybkowar innej firmy (drugi z kolei), ale tak to właśnie wygląda: czekam aż podniesie się ciśnienie, wówczas czerwony wskaźnik ciśnienia podnosi sie do góry, potem po chwili zaczyna syczeć i wówczas zmniejszam grzanie. W efekcie to syczenie się znacząco zmniejsza, ale na spokojnie para jest wypuszczana przez cały czas gotowania (i wskaźnik ciśnienia jest wówczas cały czas w górze). Gdyby mi przestał syczeć, to wręcz wpadłabym w panikę, że coś się zatkało :-)
      Moi rodzice mieli wypadek z szybkowarem. Wybuchł demolując kuchenkę i okap. Z tym, że to był stary model. Te nowsze mają więcej zabezpieczeń.
      Ja osobiście uwielbiam szybkowar. To dla mnie najważniejszy gar w kuchni.
      • anciaq25 Re: Szybkowar Sapir 19.01.14, 19:11
        No właśnie Twój się wysuwa , mi się raz wysunęło na jakieś 5 prób ale nawet niezbyt znacząco dosłownie "z boku" można było zauważyć
        A tu jest tak jak się zagotuje to zawór bezpieczeństwa się zamyka , no jak zawór się zamknie to wtedy już para leci z tego pokrętła a ten kolorowy wskaźnik ani drgnie
        czyli nie pokazuje ze jest ciśnienie a mimo to para uchodzi i to dość intensywnie nawet po zmniejszeniu ognia ...
        • Gość: Mario Re: Szybkowar Sapir IP: *.free.aero2.net.pl 20.01.14, 16:58
          Witam, ja właśnie miałem zakupić przez Allegro szybkowar Sapir, ale całe szczęście wszedłem na to forum. A możesz podać który to model, bo na Allegro są dwa rodzaje Sapira ze wskaźnikiem? Dodatkowo jak oglądałem go na żywo w hipermarkecie Leclerc to zauważyłem, że po zamknięciu pokrywy taką dźwignią opuszczaną w dół strasznie ta pokrywa się rusza w pionie i poziomie. Byłbym wdzięczny za poradę i odpowiedz.
          • anciaq25 Re: Szybkowar Sapir 20.01.14, 18:04
            Sapir SP 1310 B 5
            Ogólnie szybkowar ładnie się prezentuje jest solidny i estetycznie wykonany , pokrywa typu "elipse" mi właśnie o taką chodziło pewnie gdyby był sprawny byłabym z niego zadowolona ... Niestety na chwilę obecną nie polecam w ogóle - tymbardziej ze jak się okazało nie tylko mnie trafił się feler , ogólnie jak bardzo Ci zależy dopłać i kup z Delimano żałuje ale niestety go odmówiłam bo spóźnili się z wysyłką a ja czekałam na tzw" wczoraj"
            • Gość: Mario Re: Szybkowar Sapir IP: *.free.aero2.net.pl 20.01.14, 18:28
              Co prawda miałem kupić ten drugi model SP 1310 C 7, ale teraz wiem że nie wezmę żadnego Sapira. I do tego ta ruszająca się pokrywa. Dzięki za poradę.
              • Gość: ewa Re: Szybkowar Sapir IP: *.cli.nitronet.pl 21.01.14, 08:29
                Pokrywa się uszczelni i przestanie latać jak złapie ciśnienie. Problem w tym, czy będzie to ciśnienie. W moim nie było....
            • Gość: ewa Re: Szybkowar Sapir IP: *.cli.nitronet.pl 21.01.14, 08:31
              Mnie też ta pokrywa zwabiła :)
              • Gość: anciaq25 Re: Szybkowar Sapir IP: *.centertel.pl 21.01.14, 09:48
                kontaktowałam się ze sprzedawcą i mimo że produkt używany można go zwrócić lub wymienić nadmieniłam że był używany i zaczęłam procedurę reklamacji
      • Gość: ewa Re: Szybkowar Sapir IP: *.cli.nitronet.pl 20.01.14, 08:17
        Wskaźnik ani drgnie - ja przeprowadzałam dosyć desperackie próby, bo mnie zeźliło - pół godziny i nic, a para wali jak z czajnika. Albo wskaźnik ciśnienia nie działa, albo garnek nie łapie ciśnienia, bo regulator za dużo pary wypuszcza. Tak źle i tak jeszcze gorzej. Sądząc po stopniu ugotowania potraw raczej nie ma ciśnienia. Zresztą zabezpieczenie opada niemal w chwili wyłączenia gazu.
        • Gość: anciaq25 Re: Szybkowar Sapir IP: *.centertel.pl 20.01.14, 09:21
          dokładnie mam to samo bez dwóch zdań
          • anciaq25 Re: Szybkowar Sapir 20.01.14, 14:03
            A wiecie może gdzie można kupić pokrywę samą pokrywe do tego szybkowaru ?
        • margonik Re: Szybkowar Sapir 21.01.14, 11:43
          > Zresztą zabezpieczenie opada niemal w chwili wyłączenia gazu.

To coś nie gra. U mnie w Tefalu wskaźnik ciśnienia jest na górze jeszcze przez jakieś 10 minut po zdjeciu z gazu i w tym czasie nie da się garnka otworzyć. Aby dało sie go otworzyć, schłodzam garnek pod zimną wodą.
          • Gość: fred Re: Szybkowar Sapir IP: *.laguna.net.pl 23.01.14, 17:45
            Dziś otrzymałem w błyskawicznym tempie szybkowar 5L INDUKCJA 1310 B5 SAPIR CIŚNIENIOWY, robiłem próby i wszystko gra. Jeżeli wskaźnik ciśnienia się nie wysuwa, to należy go przeczyścić. Może jakieś zanieczyszczenie zablokowało go? Przecież to nie jest skomplikowane urządzenie. Przekręć zawór upustowy trochę w lewo i ustaw na punkt, a nie na znaczek wylot pary. Pozdrawiam.
            • anciaq25 Re: Szybkowar Sapir 23.01.14, 18:30
              problem w tym że czy się wysuwa czy nie to para tryska na wszystkie strony z zaworu ciśnienia ..., nawet po zmniejszeniu gazu ? U Ciebie też tak jest ???
              • anciaq25 Re: Szybkowar Sapir 23.01.14, 18:32
                i oczywiście szybkowar od samego początku ustawiony na punkcie kropki nie na znaczniku pary ...
                Masz tak samo ? Po osiągnieciu ciśnienia para stale wydobywa się z zaworu ogranicznika pary??? ( dość mocno )
            • Gość: ewa Re: Szybkowar Sapir IP: *.cli.nitronet.pl 24.01.14, 09:30
              Masz rację, to nie jest skomplikowane urządzenie. Dlatego wszyscy wiemy, że zawór upustowy musi być ustawiony w pozycji "zamknięte" i że trzeba sprawdzić, czy któryś zawór albo wskaźnik nie jest zablokowany - obowiązkowe czynności przed każdym użyciem szybkowara - chociaż nówka sztuka prosto z opakowania nie powinna mieć w sobie żadnych zanieczyszczeń. Szybkowar sapir model SP-1310-B-5, który niestety zakupiłam, nie działał prawidłowo. Gratuluję, że w Twoim przypadku wszystko gra. Pozdrawiam.
              • Gość: anciaq25 Re: Szybkowar Sapir IP: 176.97.29.* 25.01.14, 13:34
                No jednak można do sprzedawcy mimo ze używany ja już swój oddałam
                • Gość: ewa Re: Szybkowar Sapir IP: *.cli.nitronet.pl 26.01.14, 09:16
                  Ja też oddałam, ale przygoda z sapirem kosztowała mnie przesyłkę kurierską - kupowałam w sklepie internetowym.
                  • Gość: anciaq25 Re: Szybkowar Sapir IP: 176.97.29.* 27.01.14, 10:39
                    U mnie to samo przez allegro i mogłam paczką pocztową - "najtańszą formą przesyłki " zapłaciłam 14 zł więc nie majątek
    • Gość: dddd Re: Szybkowar Sapir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.14, 13:47
      witam, jestem kolejną osoba która ma problem z wadliwym szybkowarem... wskaźnik ciśnienia nie podnosi się do góry, jak wyżej, nawet nie drgnie po osiągnięciu temperatury i zamknieciu sie zaworu, zawór bezpieczeństwa puszcza pare, nie ma ciśnienia w szybkowarze, próbowałem na wszystkie sposoby, oddałem do reklamacji, dostałem z nową pokrywą i to samo.. mam nadzieje na zwrot pieniędzy, ponieważ to coś nie jest szybkowarem na tą chwilę....
      • Gość: anciaq25 Re: Szybkowar Sapir IP: 176.97.29.* 09.02.14, 20:41
        No mi też zawór na początku puszczał pare ale okiełznałam to mocniej gaz podkręcić i zawór powinien się zamknąć mocno wtedy nie powinien już pary puszczać , u mnie puszczał z ogranicznika cały czas i nie wytarzało się ciśnienie stąd też reklamacja - jeszcze nie zakończona
        • Gość: miro Re: Szybkowar Sapir IP: *.204.167.33.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.05.14, 18:01
          Czy ktoś posiada instrukcję obsługi do szybkowaru Sapir SP 1311 5 litrów, bardzo bym był wdzięczny za pomoc. Z góry dzięki
    • Gość: modrak szybkowar sapir IP: *.multi-ip.pl 27.05.15, 22:50
      Gdzie można kupić zawór z ogranicznikiem ciśnienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka