Dodaj do ulubionych

Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuchni?

11.01.06, 17:07
Zastanawiam się czy ktoś z Was korzysta w kuchni z wag z dokładnością większą
od 1 g. Są czasem składniki których dodaje się mniej niż 5 g więc może czasem
ma to znaczenie? Rozumiem że bez takiej dokładności można sobie doskonale
poradzić ale chodzi mi o opinie osób które z jakichś powodów używają tak
dokładnych urządzeń. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • kwik Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 11.01.06, 18:00
      1. waga jubilerska
      2. bo lubie.

:)
    • Gość: chwileczka Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: 205.193.50.* 11.01.06, 18:02
      Szklanki, lyzki i moje wlasne oko.
      Nawt nie mam wagi w kuchni ;((
    • jo.hanna waga "Success" Tefala 11.01.06, 18:07
      czy elektroniczna, nie wiem, ale ma okienko do wyswietlania cyferek :-) Dopiero
      teraz doczytalam, ze ma 'sensitive computer', cokolwiek to znaczy. Dokladnosc 1g
      przy wagach do 1 kg. Od 1 kg do 4--5 g.
      Zadowolona z niej jestem, bo cienka jest i mozna ja upchnac w szufladzie.
    • Gość: Xena Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.access.telenet.be 11.01.06, 18:27
      Ja uzywam plastikowy kubeczek z podzialkami i jest bardzo praktyczny .
      • marbor1 Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 11.01.06, 20:20
        Szklanka, łyżka, łyżeczka oraz kubek z miarką są moimi wagami. To mi wystarcza.
        Niemal w każdej książce kucharskiej są przeliczniki wag.
        Pozdrawiam - Maria
        • brynia2 Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 11.01.06, 20:25
          Tak jak Marbor + "na oko" + przelicznik kuchenny
          kuchnia.kisa.pl/tools/przeliczacz.php
          + pomocne odpowiedzi forumowiczów, ale b. rzadko
    • narcyza5 Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 11.01.06, 21:09
      na codzień eldom (chyba) +/- 2g
      mam też taką szalkową wagę ze starej pracowni chemicznej, największy odważnik
      ma 20g, najmniejszy 2 miligramy, jest używana średnio 2x w roku do odważania
      składników na nalewki
    • dziuunia Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 11.01.06, 21:20
      Waga elektroniczna kupiona w Lidlu.Dokładność do 1 g.Dokładniejsza nie była
      jeszcze mi nigdy potrzebna.Ale szukałam takiej która ma dokładność właśnie do 1
      g bo sporo ma do 2 g a to już nie to samo ;)
      • jacek1f jak Jo.Hanna plus szalkowa zawsze :-))) n/t 11.01.06, 21:33
    • Gość: zadumana Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: 213.17.230.* 12.01.06, 10:07
      Zawsze miałam wagę w kuchni. Miałam jednocześnie podejrzenie, a nawet
      przekonanie, że działa z dokładnościa do 10dag - czyli paranoja. Ponieważ
      ciasta robiłam raz na kilka miesięcy (nie lubię sodyczy) nie było to bardzo
      uciążliwe.
      Kiedy rozszalałam się kulinarnie (już nie tylko biernie jako konsument), do
      zrobienia czegoś po raz pierwszy wg przepisu i dla osiągnięcia kopii a nie
      fantazji na temat, zaczęłam potrzebować czegoś precyzyjniejszego. O zakupie
      dokładnej wagi elektronicznej (chyba 1g) zdecydowała chęć zapeklowania szynki i
      kompletna niemożność określenia ile brać jakich ziół, a przede wszystkim ile
      saletry, żeby rodziny nie podtruć bardziej niż robią to na co dzień
      profesjonaliści.
      Waga jest maleńka jak talerzyk. Waży towar do 1 kg.
      Jestem bardzo z niej zadowolona. Używam w momentach newralgicznych, ale w
      zasadzie niezbyt często.

A czy wiecie, że w kuchni przydaje się waga łazienkowa?
      W dawnych czasach służyła mi do ważenia kupionych na czarnym rynku ćwiartek
      cielęciny. Jak? To proste:))) Trzeba wejść na wagę i się zważyć - w
      ubraniu:))). Po czym bierzemy w ręce górę mięsa i ponownie się ważymy. I mamy
      jak na dłoni, czy kupiliśmy 10, czy 15 kg:)))))))))
      W stanie wojennym wpadłam na ten pomysł, bo mama nie miała żadnej innej
      (legalnej) możliwości sprawdzenia, czy handlarz nas nabiera, czy nie. No,... i
      co? Był uczciwy:)))
      • Gość: g Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 10:15
        :) Ja tak ważę psa, jeśli muszę mu podac leki, których dawkowanie zależy od
        masy.
        Wagi mam dokładne, ale to takie niegroźne zboczenie zawodowe.
        • Gość: smutas13 Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:06
          Z ciekawości zerkłam na moją wagę .
          Stara jak świat - ma jedną szalkę plastikową .
          Waży dosyć dokładnie .Ale zadziwiła mnie informacja producenta - Lubelskie
          Fabryki Wag .
          Okazało się , że moja waga jest nielegalizowana
          i nie stisuje się ich w handlu .
          Przecież kupiłam ją w sklepie - kiedy to było ?
          • Gość: g Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:54
            nielegalizowana -oznacza,że nie możesz na podstwie wskazań tej wagi sprzedawać
            towaru.
    • Gość: zdziwiony Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:17
      Tak z ciekawosci zapytam: do czego potrzebna jest wam az taka dokladnosc? W
      przypadku szynki nic by sie nie stalo, gdyby ziol/saletry bylo nawet
      kilkadziesiat gramow mniej/wiecej.
      Nie wiem dlaczego niektorzy traktuja przepisy po aptekarsku. Zreszta wiekoszc
      przepisow uzywa miar lyzkowo-szklankowych. Dziwne.
      • hania55 zdziwiony 12.01.06, 23:28
        A dlaczego Ci ta dokładność u innych przeszkadza?
    • hania55 Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 12.01.06, 18:31
      Mam wagę elektroniczną. W/g zapewnień producenta waży z dokładnością do +/- 2
      g.
    • Gość: Xena Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.access.telenet.be 12.01.06, 18:39
      Tak jak napisala Zadumana ja waze kota , rowniez kiedys zwazylam sie ze
      zrobionymi zakupami i kiedys nawet wyszlo mi...30 kg i ja to wszystko
      przytargalam do domu :-)
      Ale przy okazji przypomnialo mi sie z jakiejs bajki chinskiej (?) jak zwazyc
      slonia ?
      Bralo sie slonia do lodzi , zaznaczalo poziom wody na lodce a potem do lodzi
      wkladalo sie tyle kamieni aby poziom wody pokrywal sie z poprzednim .
      a potem kazdy kamien mozna bylo zwazyc osobno i zsumowac = waga slonia .
      Dobra metoda do zapamietania dla dzieci :-)
      • qgaw Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 12.01.06, 19:59
        Mam wagę szalkową, o dokładności wspomniała już narcyza5 ,
        posiadam rownież Koronę o dokł. 1g ale najczęściej używam łyżeczki, szklanki no
        i oczywiści ”swojego smaku’:-)
    • Gość: kags Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.spray.net.pl 12.01.06, 20:36
      Nigdy nie uzywalam wagi w kuchni, chociaz (jeszcze u rodzicow) taka waga jest
      (choc wydaje mi sie ze pojechala na dzialke, tam bardziej sie przydaje). Raczej
      wszystko na szklanki, lyzki i lyzeczki, no i oczywiscie slynne "na oko" ;).
    • roseanne Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 12.01.06, 22:30
      jedyna miarka stosowana u mnie w domu jest liczenie na sztuki tudziez filizanki
      i lyzeczki ( z dokladnoscia do 1/4 lyzeczki)
    • ampolion Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 14.01.06, 04:30
      Ja mam taka, wystarcza:
      home.hccnet.nl/a.a.m.sol/1541e.htm
      • sparrov Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 14.01.06, 09:53
        ampolion napisał:
        > Ja mam taka, wystarcza:
        > home.hccnet.nl/a.a.m.sol/1541e.htm

Gdzie mozna ja nabyc w Polsce?
        Sparrov
        • ampolion Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 14.01.06, 15:26
          Robiona w Niemczech, kupilem w Nowym Jorku wiele lat temu. Ostatnio nigdzie nie
          zauwazylem. Po wykalibrowaniu dostatecznie dokladna choc nie
          precyzyjna, "apteczna".
        • momas Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 18.01.06, 13:53
          Też mam podobną i bardzo ją lubię. Kupiona była "od Ruskich" ładnych parę lat
          temu....
      • pampolion Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 18.01.06, 13:44
        Myślę nawet że aż za dobra jak na wklejacza linków!!!
    • Gość: sogia Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.06, 10:09
      Mam wagę elektroniczną z dokładnością do 1 g. Nie używam jej jednak przy
      gotowaniu (tu odmierzam na oko), a do precyzyjnego ważenia małych porcji nawozu
      do roślin. Czasami pożyczam ją koleżance, gdy ta zmobilizuje się do diety "1000
      kcal", bo ta waga ma różne funkcje przeliczania artykułów spożywczych.
    • zonaniezona1 Re: Jak dokładnych wag (urządzeń) używacie w kuch 14.01.06, 13:22
      Waga jest stra...tak z dokładnościa do 10 dag, a ja odmierzam na oko i
      szklankami:)
    • veeto1 Re: A po co komu waga? 14.01.06, 18:19
      Chyba, że w łazience.
    • mwookash Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 18.01.06, 12:32
      Odkładam na wagę :)
    • mwookash Odłożyłem i kupiłem. :-) 30.03.06, 16:52
      Zakres ważenia 5 kg. Dokładność 1 g. Fajna jest :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka