Dodaj do ulubionych

Nóż w kuchni :)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:25
Jak zapewne wielu z Was, mam swój ulubiony nóż. Jest duży, ciężki i wogóle bez niego ani rusz. Czy to mięso pokroić czy też ukroić cieniutki kawałek ogórka...
No ale przyszedł czas na zmiany. Mój obecny jest "no name" tak więc nici z "przedłużenia" gatunku. I tu pojawia sie pytanie do Was: jakiej marki nóż polecacie do "ogólnej" pracy w kuchni?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Luka Re: Nóż w kuchni :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.06, 13:10
      haha - to mój ulubiony temat -
      Najlepiej sprawić sobie Global'a - ten jednak jest drogi, bo prof., i japoński-
      ja swego czasu trafiłem na portugalski klasyczny "chef's knife" marki Ivo-
      solidna robota, gorąco polecam. nie wiem czy w polsce dostępny- ja kupiłem go w
      mekkce polaków na wyspach "TK Maxx", gdzie markowe towary dostępne są za parę
      funciaków.
      Tak czy siak - trzeba wydać conajmniej 100 PLN - zaczynając od przeglądu
      nożyków w Ikei - tam też można znaleźć przyzwoity stuff - lecz bez rewelki.
      Ostatnio widziałem tam całkiem rześki nóż za ok 69 pln - w porównaniu do no
      name'a- bedzie boski

Pozdrawiam -
      • gosjana Re: Nóż w kuchni :) 18.08.06, 14:13
        ne daj się namówić na noże Berghoff !!!
        • caltanisetta Re: Nóż w kuchni :) 18.08.06, 18:44
          A co masz przeciwko nożom Berghoff? Ja mam 5 noży tej marki i sprawują się
          super! Co wg Ciebie jest nie tak z nimi?
          • she.ona Re: Nóż w kuchni :) 18.08.06, 22:53
            ja też chętnie się dowiem co jest nie tak z nożami Berghoff - własnie takie
            planuję kupić
      • Gość: Maciej Re: Nóż w kuchni :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 17:10
        Dzięki za pierwsze wskazowki.
        Nie omieszkam zajrzeć do Ikei. Trzeba przecież wybróbowac nóż na miejscu... ;)
        Czy jest dobrze wyważony i jak leży w ręce.

Pozdrawiam
        • Gość: Penetrator Nóż -> firma WMF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:56
          a co myślicie o tej firmie WMF

www.wmf.de

sztućce po niemiecku to "Besteck"

• Gość: Penetrator Re: Nóż -> firma Wusthof IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 12:16
            a słuszeliscie o tych nożach .. czytalem troche na portalach angielski i
            podobno deklasuje inne firmy ...
            • Gość: gosjana Re: Nóż -> firma Wusthof IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 20:15
              "A co masz przeciwko nożom Berghoff? Ja mam 5 noży tej marki i sprawują się
              super!"
              moje też sprawiały się super, dopóki pewnego razu nie została mi sama rękojeść w dłoni,
              nie bez przyczyny handlowcy sprzedają te noże bez gwarancji, nie polecam nikomu tej chińszczyzny.
              Byłam o krok od zakupu garnków tej firmy, na szczęście zrezygnowałam...
              • Gość: caltanisetta Re: Nóż -> firma Wusthof IP: *.binet.pl / *.pl 20.08.06, 06:31
                No to nie wiem doprawdy, jakie masz te noże, bo moje są solidnie wykonane a ich
                konstrukcja jest taka, że niemożliwe jest, by trzonek odpadł od ostrza. Poza tym
                do końca nie jestem pewna, czy to jest chińszczyzna. Z czego miałoby to wynikać?
                • Gość: Penetrator nóż = musi być gwarancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 09:40
                  ja myśle że nie ma co mówić o jakości jeżeli nie ma on wieczystej gwarancji ...
                  noże firm: global, wusthof czy wmf posiadaja wieczysta gwarancje .. wiec nikt
                  mi nie wmówi że jeżeli nóż posiada np 2 lata gwarancji to mam gwarancje ze
                  wlasnie za chwile nie opadnie mi rączka ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka