Gość: A IP: *.zax.pl 22.08.07, 19:56 w projekcie domu w kuchni przewidziano jedynie anemostat, w zwiazku z tym mozliwy jest tylko okap podszafkowy, z filtrem węglowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wiktor Re: dylemat okapowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 07:29 Dlaczego zaraz podszafkowy? Każdy okap może pracować albo z filtrem węglowym w tzw.obiegu zamkniętym albo bez filtra podłączony do przewodu wentylacyjnego.Tyle,że filtr trzeba wymieniać,a to podnosi koszty eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dylemat okapowy IP: *.zax.pl 23.08.07, 16:07 no tak, tylko ze ja nie mam komina w kuchni tylko anemostat, a wiec chyba okap wyciagowy odpada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoneo Re: dylemat okapowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 17:44 Nie rozumiesz. Praktycznie każdy okap może działać w obiegu zamkniętym, czyli nie jest nigdzie podłaczony. Np. któryś z tych, tylko oczywiście trzeba wymieniać filtry, żeby spełniał swoją rolę. www.ceneo.pl/8778 www.ceneo.pl/510787 Myślę, że teraz każdy okap może działać w zamkniętym obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dylemat okapowy IP: *.zax.pl 23.08.07, 18:07 hmm moze i mnie chodzi o co innego: majac "zwykly " okap tylko z filtrem metalowym normalnie podłaczam go do komina, natomiast jesli jest nie połączony to powietrze wraca do kuchni, czy jezeli nie mam filtra weglowego, powietrze bedzie niedokladnie przefiltrowane? Mnie interesuje taka kwestia: czy moge spokojnie zainstalowac okap bez filtra wegolwego nie podłączajac go do komina? Obecnie w starym mieszkaniu mam podszafkowy i jestem przezadowolona, chociaz wolalbym go podłączyc do komina ( i nie uzywac filtra weglowego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoneo Re: dylemat okapowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 19:19 Raczej filtr węglowy musisz używać, ten metalowy nie zatrzyma zapachów i tłuszczu, ja mam podłączony do komina i jak zdejme te filtry metalowe to obudowa od środka jest tłusta, czyli bez węglowych nie masz sensu go montować. Wybierz sobie okap jaki chcesz i zainwestuj w filtr, wtedy będzie jakiś efekt a tak to bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dylemat okapowy IP: *.zax.pl 23.08.07, 19:22 wlasnie oto mi chodzilo, dlatego chyba jednak wybiore ten sam okap co teraz mam ( ELECTROLUX EFP 636x),ładny, idealnie chowa sie pod szafka, ma mocny wyciąg, troszkę szkoda bo liczyłam na okap wyciągowy Odpowiedz Link Zgłoś
haha30 Re: dylemat okapowy 23.08.07, 19:24 Gość portalu: A napisał(a): "... czy moge spokojnie zainstalowac okap bez filtra wegolwego nie podłączajac go do komina?" Naturalnie mozesz, skutecznosc filtracji (czyszczenia) powietrza bedzie jednak mocno ograniczona. W nowych konstrukcjach okapow prawie nie stosuje sie tzw. mat (jednorazowych wkladow ze specjalnej wlokniny) filtrujacych np.:tluszcz i pochlaniajace czesc pary wodnej. Zastapily ja metalowe "kratki" - latwe do czyszczenia poprzez np. mechaniczne mycie w zmywarce. Takie filtrowanie nie jest jednak w zadowalajacym stopniu skuteczne i nastepnym stopniem czyszczenia powietrza powinien byc albo filtr weglowy, absorbujacy do tego wiekszosc estrow zapachowych lub usuniecie wstepnie przefiltrowanego powietrza na zewnatrz (pomieszczenia) czyli do kominowego przewodu wentylacyjnego. To ostatnie, zaklada oczywiscie, dobra wentylacje nawiewna! Na Twoim miejscu nie rezygnowala bym, mimo podwyzszonych kosztow, z zakupu wkladow weglowych. Tym bardziej iz piszesz o anemostacie czyli koncowce(kach) instalacji mechanicznej wentylacji (sztucznej i wymuszonej!) ktora sama w sobie ma swoja specyfike zwiazana z bezbledna jej konstrukcja, konserwacja i niezakloconym dzialaniem, niestety najczesciej od Ciebie (Uzytkownika) niezaleznej, a jak praktyka uczy - bardzo roznie z tym bywa. Zjawisko zlej (niesprawnej) wentylacji jest jednym z podstawowych przyczyn powodujacych tzw: Syndrom corych budynkow (SBS - Sick building syndrome) i jego powazne konsekwencje np.: silne alergie. Czy warto zwiekszac takie ryzyko dla oszczednosci kilkudziesieciu zlotych (w skali rocznej) na dodatkowe weglowe wklady filtrujace?. Musisz sobie na to pytanie Sam(a) odpowiedziec. Pozdrawiam,- haha30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dylemat okapowy IP: *.zax.pl 23.08.07, 20:11 jak czesto nalezy wymieniac filtr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walluk Re: dylemat okapowy IP: *.chello.pl 24.08.07, 00:34 haha Tak jakoś napisałaś naukowym językiem o tych chorych budynkach, że aż sie przeraziłem. Po przestudiowaniu tego pojęcia doszedłem do wniosku, że jest to bardziej trafne dla biur, sklepów itp. a nie dla budynków mieszkalnych. Jesli dobrze rozumiem jest to coś (zakończenie przewodu), co będzie wyciągać powietrze z pomieszczenia. Jeśli dobrze rozumiem to powietrze będzie odsysane z pomieszczenia przy pomocy wentylatora lub czegoś takiego. A skoro nie ma innej kratki to założenie musi być takie, że świeże powietrze będzie nawiewane przez nieszczelności w oknach i drzwiach. Nie byłoby to jakimś rozwiązaniem jeżeliby wylot okapu skierował w kierunku anemostatu? wtedy to zużyte powietrze z okapu znalazło by sie w pobliżu kratki wywiewnej a tym samym opuszczało pomieszczenie nie rozproszone?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_efra73 Re: dylemat okapowy IP: *.zimex.org 24.08.07, 15:45 poczytaj sobie o okapach na www.okapykuchenne.pl. Jest tam duzo informacji na ich temat i nawet kalkulator do wyliczania wydajnosci na podstawie powierzchni kuchni. A filtry wymienia sie co 1-3 m-ce,a ich koszt wcale nie powala, przynajmniej Amica ma je po ok. 25 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
haha30 Re: dylemat okapowy ,odp. do Forumowicza walluk 24.08.07, 19:41 Nie bylo u nas w Kraju wiele (ogolnie dostepnych) publikacji dot. SBS w budynkach mieszkalnych, ale nie bylo tez rozpowszechnionego budownictwa mieszkalnego z instalowanymi systemami wymuszonej wentylacji typowej np.dla wielokondygnacyjnych budynkow (wiezowcow) gdzie czesc pomieszczen (biura, pom.gospodarcze itp.) jest usytuowana bez dostepu do okien. To nie jest odpowiednie miejsce na szersze rozwijanie tematu ale zwroce Twoja uwage iz dobrze zaprojektowana i fukcjonujaca instalacja wentylacyjna, kazda, nie tylko mechaniczna ktora jest specyficznym zagadnieniem szczegolnie w pomieszczeniach w rodzaju kuchni!, to zarowno wyciag (zuzytego powietrza) jak i nawiew (swiezego!) - bilans musi sie rownac 0 (zero!). Rozwiazania w rodzaju: "... świeże powietrze będzie nawiewane przez nieszczelności w oknach i drzwiach" z gory dyskwalifikuje powazne, profesjonalne podejscie do tematu. Masz racje, piszac iz: "...Nie byłoby to jakimś rozwiązaniem jeżeliby wylot okapu skierował w kierunku anemostatu? wtedy to zużyte powietrze z okapu znalazło by sie w pobliżu kratki wywiewnej a tym samym opuszczało pomieszczenie nie rozproszone?? " Powyzsze jest juz jakims (czesciowym) rozwiazaniem problemu, ale zaklada a'priori sprawna wymiane powietrza w pomieszczeniu kuchni w granicach 500-600 m.szesciennych/godzine (odpowiadajaca wydajnosci nowoczesnych wyciagow-okapow nadkuchennych) w tym funkcjonujaca instalacje nawiewna o podobnej (rownej) wydajnosci. Moge tylko domniemywac iz zadajacy(a) pytanie bedace przedmiotem tego watku o mozliwosci rezygnacji z filtra weglowego w okapie mial(a) na mysli osczednosci pracy zwiazanej z jego okresowa wymiana lub kosztow zakupu. Nawet jesli tak nie jest, to zalozenie iz uzytkownik mieszkania bedzie z gory roztrzasal (fachowe) problemy zwiazane z prawidlowa wentylacja pomieszczen, jest chyba troche na wyrost :) Osoby nie majace z ta problematyka zawodowo do czynienia, interesuja sie nia (najczesciej) wtedy gdy obserwuja skutki zlych rozwiazan np.: zmiany grzybiczne na scianach pomieszczen, zle samopoczucie, wspomniane alergie itp. Mogla bym napisac jak ja postapila bym, probujac rozwiazac ten "problem" przy instalacji nadkuchennego okapu i jak go rozwiazalam nie majac mozliwosci wyprowadzenia koncowki wyciagu do kanalu wentylacyjnego we wlasnym mieszkaniu. Nie jest to jednak rozwiazanie uniwersalne, do zastosowania w kazdej kuchni oraz nie jest przedmiotem (tematem) tego watku. Pozdrawiam,- haha30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walluk Re: dylemat okapowy ,odp. do Forumowicza walluk IP: *.chello.pl 25.08.07, 01:05 Sprawa bilansu jest dla mnie jasna a rozwiązanie "... świeże powietrze będzie nawiewane przez nieszczelności w oknach i drzwiach" choć wg Ciebie "z góry dyskwalifikuje poważne,profesjonalne podejście do tematu" to jest dość powszechne w budownictwie mieszkaniowym bo skoro w pomieszczeniu jest zamontowana jedna kratka wywiewna to jak myślisz skąd się będzie brać świeże powietrze w pomieszczeniu? Zastanawiam się nad tą liczbą 500-600 m3/godzinę. Sądzę, że jeśliby podczas gotowania wymienił 10 razy powietrze w kuchni to byłby luksus a wydaje mi się, że i 5 razy byłoby też ok (ponieważ okap jest zwykle umieszczony nad garnkami w związku z czym powietrze nie rozchodzi się po całej kuchni). Jeśli mam kuchnię 10m2 o wysokości 2,5 m i wymienię powietrze 10 razy na godzinę to nie potrzebuję okapu o większej wydajności jak 250 m3 to gdzie tam jeszcze do wydajności 600 m3 na godzinę. A poza tym napisz jak rozwiązałaś problem okapu bez możliwości podłączenia do kanału wentylacyjnego. Wiele możliwości chyba nie ma ale chciałbym to porównać z moim rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dylemat okapowy IP: *.zax.pl 24.08.07, 18:38 a jak wyglada dalsza droga wywiewanego powiertza w anemostatcie? Odpowiedz Link Zgłoś